Expedient notarial per rectificar la descripció, la cabuda o els confrontants d'una finca

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aAbril 2024




Nota: poden adoptar-se dos sistemes: una sola Acta que no es protocol·litza fins al final o, el que em sembla més aconsellable, una acta inicial amb el requeriment al Notari, el que la llei denomina sol·licitud amb els documents exigits i el mateix dia obrir un expedient en el qual es fa constar el requeriment anterior, s'uneix l'escrit i tota l'altra documentació i es fa constar la resta del procediment seguit, i aquest segon instrument públic no es protocol·litza fins a ultimar totes les diligències, acabi l'expedient amb èxit o sense èxit per oposició de tercer.

Contenido
  • 1 ACTA REQUERIMENT INICIAL
  • 2 EXPEDIENT PER RECTIFICAR LA CABUDA (O DESCRIPCIÓ I/O CONFRONTANTS) D'UNA FINCA
    • 2.1 Inici del procediment
    • 2.2 Tràmits posteriors
      • 2.2.1 Model d'Ofici dirigit al Registre de la Propietat
      • 2.2.2 Diligència petició al Registre
      • 2.2.3 Notificació als interessats
      • 2.2.4 Model de nota al peu de la cèdula de notificació
      • 2.2.5 Altres notificacions
    • 2.3 Diligència final de l'expedient
    • 2.4 Diligència d'oposició
  • 3 Comentari
    • 3.1 Coordinació Cadastre i Reghistre. Model proposat
    • 3.2 Normativa
    • 3.3 Regles prèvies
    • 3.4 Normes generals de l'expedient notarial
    • 3.5 Tràmits posteriors
      • 3.5.1 Actuació posterior del Notari
      • 3.5.2 Actuació del Registrador
      • 3.5.3 Altres normes a esmentar
    • 3.6 Supòsit que no s'exigeix aquest procediment
    • 3.7 Normes de la Ley 43/2003 de Montes de 21 de noviembre
    • 3.8 Doctrina de la DGRN
    • 3.9 Disminució de cabuda
    • 3.10 Tema fiscal
  • 4 Jurisprudencia citada
  • 5 Legislación citada
ACTA REQUERIMENT INICIAL

NUMERO * (data d'inici de l'Acta).

En *, a *.

DAVANT MEU, *, Notari de l'Il·lustre Col·legi de *, amb residència a *,

COMPAREIX:

El Sr. *, major d'edat, * (estat i professió) , veí de *, amb domicili en *. Exhibeix DNI/NIF *, vigent.

Intervé en el seu propi nom i dret.

L'identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pel seu expressat Document Nacional d'Identitat, el número del qual coincideix amb el d'Identificació fiscal.

Al meu judici té interès, legitimació i capacitat per a instar el presentrequeriment per tramitar un expedient per a rectificar la cabuda (o la descripció i/o confrontants) d'una finca i DIU:

I.- OBJECTE DE L'ACTA:

OPCIÓ 1. MODIFICACIÓ DE CABUDA

Que és objecte de la present ACTA aconseguir, mitjançant l'oportú expedient regulat per l'article 201 de la Llei Hipotecària, la rectificació de la cabuda de la finca propietat del requirent(o de la qual és titular d'una cuota o dret real) i que es descriurà seguidament.)

OPCIÓ 2. NOVA DESCRIPCIÓ I CONFRONTANTS

Que és objecte de la present ACTA aconseguir, mitjançant l'oportú expedient regulat per l'article 201 de la Llei Hipotecària, la rectificació de la descripció i /o confrontans i cabuda de la finca propietat del requirent ¡¡(o de la qual és titular d'una cuota o dret real) i que es descriurà seguidament.

II.- A aquest objecte em lliura:

a).- Un escrit en el qual consta la descripció literària de la finca la cabuda (o descripció i/o confrontants) de la qual es pretén rectificar, el títol de propietat del sol·licitant, (o de la seva quota o dret real) les dades personals del promotor i el seu domicili. (Donat que es tracta de rectificar una descripció, el més normal serà que existeixi títol públic que s'exhibirà al Notari).

Assegura el sol·licitant, sota la seva responsabilitat, que les diferències entre la descripció registral i la que detalla l'escrit obeeixen exclusivament a errors descriptius del Registre i no a la celebració de negocis translatius o en general a qualsevol modificació, no registrada, de la situació jurídica de la finca inscrita.

La finca objecte de l'expedient, tal com es descriu en l'escrit, és la següent:

(Convé repetir la seva total descripció a l'efecte que en tinguin coneixement els interessats als quals caldrà notificar l'expedient, sense necessitat de remetre tot l'escrit.)

Manifesta el promotor que la finca, respecte a la qual es pretén una modificació de la cabuda (o descripció i/o confrontants) no es troba en cap dels supòsits de l'art. 22 de la «Ley 43/2003 de Montes de 21 de noviembre.»

b).- Els següents documents:

1).- Certificació cadastral descriptiva i gràfica de la finca (o finques) objecte de l'expedient. (Nota: en cas que el promotor manifesti que la representació gràfica cadastral no coincideix amb la rectificació sol·licitada, haurà d'incorporar-se la representació gràfica georreferenciada de la mateixa i el Notari haurà de procedir d'acord amb les normes aplicables al supòsit: notificació al Cadastre en el termini de cinc dies i es farà constar per diligència la recepció de la certificació cadastral que proporcioni després el Cadastre.)

2.- Relació de les dades que disposa sobre la identitat i domicili dels titulars de altres drets reals sobre la mateixa finca i sobre les adjacents, tant registrals com cadastrals.

III.- Situació possessòria de la finca: lliure d'arrendataris, ocupants i precaristes (Si escau, es diran els posseïdors de la finca la cabuda (o descripció i/o confrontants) de la qual es pretén rectificar i l'arrendatari d'ella, si es tracta d'habitatge.)

IV.-En conseqüència, em requereix perquè tramiti l'oportú expedient, i sol·licita expressament es practiqui anotació preventiva en el Registre (o renúncia a sol·licitar l'anotació preventiva).

V.- He fet al requeridor els especials advertiments referits a aquest procediment i a les incidències possibles que puguin afectar-lo.

Exposat tot l'anterior, signa el compareixent el present requeriment; jo, Notari competent per a aquesta acta per ser Notari hàbil per actuar en el districte notarial on radica la finca (o per ser Notari hàbil per actuar en el districte notarial confrontant a aquell en què radica la finca; o per ser Notari hàbil per actuar al territori corresponent a un dels districtes notarials en què radica la finca, o per ser Notari hàbil per actuar en territori adjacent al districte en què radica la finca) , estudiada la documentació presentada, identificat el requeridor, apreciada la seva capacitat legal per al requeriment que efectua, estimant que no concorre causa de denegació de funcions ACCEPTO el requeriment per considerar-ho legítim i procediré a iniciar el mateix dia d'avui l'oportú expedient amb detall del desenvolupament del mateix i els tràmits pertinents, fins a la seva conclusió i protocol·lització una vegada ultimat.

ADVERTIMENT LINGÜÍSTIC. Es fa constar que el present document s'ha redactat en llengua catalana, d'acord amb l'article 14 de la Llei del Parlament de Catalunya 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística i l'article 149 del Reglament Notarial.

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS.

Informo expressament a l'atorgant sobre la incorporació de les seves dades al fitxer del Protocol i documentació notarial i al fitxer d'Administració i organització, així com del fet que, si és el cas, les esmentades dades són necessaris per al compliment de les obligacions legals de l'exercici de la funció pública notarial, conforme al que es preveu en la normativa prevista en la legislació notarial, de prevenció del blanqueig de capitals, tributària i, si és el cas, substantiva que resulti aplicable a l'acte o negoci jurídic documentat. La comunicació de les dades personals és un requisit legal, trobant-se l'atorgant obligat a facilitar les dades personals, i estant informat que la conseqüència de no facilitar tals dades és que no seria possible autoritzar o intervenir el present document públic.

La finalitat del tractament de les dades és complir la normativa per a autoritzar/intervenir el present document, la seva facturació, seguiment posterior i les funcions pròpies de l'activitat notarial d'obligat compliment, de les quals poden derivar-se l'existència de decisions automatitzades, autoritzades per la Llei, adoptades per les administracions públiques i entitats cessionàries autoritzades per Llei, inclosa l'elaboració de perfils precisos per a la prevenció i recerca per les autoritats competents del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. El notari realitzarà les cessions d'aquestes dades que siguin d'obligat compliment a les administracions públiques, a les entitats i subjectes que estipuli la Llei i, si és el cas, al Notari que succeeixi o substitueixi a l'actual en aquesta notaria. Les dades proporcionades es conservaran amb caràcter confidencial durant els anys necessaris per a complir amb les obligacions legals del Notari o qui li substitueixi o succeeixi.

L'interessat pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, supressió, limitació, portabilitat i oposició al tractament per correu postal davant el Notari autoritzant, amb domicili a *. Així mateix, té el dret a presentar una reclamació davant una autoritat de control.

Les dades seran tractades i protegides segons la Legislació Notarial, la Llei orgànica 3/2018 de 05 de desembre de Protecció de Dades de Caràcter Personal i la seva normativa de desenvolupament, el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament europeu i del Consell de 27 d'abril de 2016 relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE i la Llei orgànica de protecció de dades personals tractats per a fins de prevenció, detecció, recerca i enjudiciament d'infraccions penals i d'execució de sancions penals. (Llei orgànica 7/2021, de 26 de maig).

ATORGAMENT I AUTORITZACIÓ.-

Faig al compareixent les reserves i advertiments legals.

He llegit al/a la compareixent, a elecció seva, aquesta Escriptura, un cop advertit del seu dret a llegir-la ell mateix i, després de fer, a més a més, les necessàries explicacions verbals, manifesta quedar degudament assabentat/da del seu contingut, l'aprova i firma.

I jo, el Notari, DONO FE que el consentiment ha estat lliurement prestat, que l'atorgament s'adequa a la legalitat i a la voluntat degudament informada de l'atorgant, el qual, al meu judici, té discerniment necessari per a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR