Subhasta extrajudicial instada pel creditor d’una hipoteca mobiliària

AutorManuel Faus
Cargo del AutorNotario
Actualizado aEnero 2023




Contenido
  • 1 Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021
  • 2 Nota
  • 3 ACTA REQUERIMENT INICIAL
    • 3.1 Diligència de requeriment
      • 3.1.1 Diligència d'enviament per correu
      • 3.1.2 Diligència del justificant de recepció
  • 4 PROCEDIMENT DE VENDA EXTRAJUDICIAL
    • 4.1 Inici del procediment
    • 4.2 Diligència referida al requeriment practicat
    • 4.3 Diligència comunicant l'inici de l'expedient al Registre concursal
    • 4.4 Continuació del procediment
    • 4.5 Anunci de la subhasta per edicte
    • 4.6 Resultat de la subhasta
    • 4.7 Altres diligències posteriors
    • 4.8 Diligència comunicació del final de l'expedient al Registre Públic concursal
    • 4.9 Diligència de tancament
  • 5 Comentari
    • 5.1 Procediment de subhasta
    • 5.2 Problemes previs
    • 5.3 Normes
      • 5.3.1 Requisit previ
      • 5.3.2 Acta de requeriment
      • 5.3.3 Procediment de la venda extrajudicial
    • 5.4 Normes per participar en subhasta i consignacions
    • 5.5 Registre concursal
  • 6 Legislación citada
  • 7 Doctrina Administrativa citada
Adaptació dels formularis a partir del 3 de setembre de 2021

El DECRET LLEI 19/2021, de 31 d'agost, pel qual s'adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat, en vigor el 3 de setembre de 2021, adequa les normes civils catalanes a les normes estatals que ha modificat la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seva capacitat jurídica, en vigor així mateix el 3 de setembre de 2021.

Per això s'assenyalen algunes formes del judici notarial de capacitat (ja que tota persona té capacitat,) sense perjudici que a les persones amb discapacitat per a l'exercici de la seva capacitat jurídica li siguin exigibles mesures de suport (voluntàries, intervenció de l'assistent o del defensor judicial i guarda de fet), mesures que han de constar i complir-se en el títol.

Nota

La llei 15/2015, de 2 de juliol, de la Jurisdicció Voluntària ha modificat la secció segona del capítol I del títol V de la llei d'hipoteca mobiliària i penyora sense desplaçament que ha passat a tenir la denominació de «Secció segona. Venda extrajudicial» amb importants novetats en el procediment extrajudicial.

Es poden adoptar dos sistemes: una sola Acta que no es protocol·litza fins al final o, el que sembla més aconsellable, una acta inicial amb el requeriment al notari i el requeriment fet al deutor, i, si s'escau, al tercer posseïdor o l'hipotecant no deutor - i simultàniament obrir un expedient en el qual es faci constar els requeriments anteriors i la resta del procediment seguit, i aquest segon instrument públic no es protocol·litza fins a ultimar totes les diligències o com diu la Llei: s'incorpora al protocol en la data que correspongui a l'última diligència practicada.

ACTA REQUERIMENT INICIAL

NUMERO * ( data d'inici de l'Acta) .

A *, a *.

DAVANT MEU, *, Notari de l'Il·lustre Col·legi de Catalunya, amb residència a *,

COMPAREIX:

El Sr. major d'edat, *, professió *, veí de *, amb domicili a *. Exhibeix DNI / NIF *, vigent.

Intervé en el seu propi nom i dret. (o en nom i representació de .... )

L'identifico, d'acord amb la lletra c) de l'article 23 de la Llei del Notariat, pel seu expressat Document Nacional d'Identitat, el número del qual coincideix amb el d'Identificació fiscal.

(Judici de Capacitat: opcions)

  • Al meu judici tenen interès, legitimació i exerceixen la seva capacitat jurídica mitjançant la seva decisió per a instar una VENDA EXTRAJUDICIAL i DIU:
  • Al meu judici tenen interès, legitimació i capacitat per a instar una VENDA EXTRAJUDICIAL i DIU:
  • Al meu judici tenen interès, legitimació i capacitat, sense necessitat de cap mesura de suport, per a instar una VENDA EXTRAJUDICIAL i DIU:

I.- OBJECTE DE L'ACTA:

Que és objecte de la present ACTA el que procedeixi, mitjançant l'oportú expedient, a la venda extrajudicial del bé subjecte a la hipoteca mobiliària que es detalla tot seguit.

II.- PETICIÓ, CAUSA DE LA SUBHASTA, IMPORT RECLAMAT.:

1.- El requeridor em requereix, a mi, el Notari, perquè procedeixi a la venda extrajudicial del bé que després es descriu, d'acord amb l'article 87 de la llei d'hipoteca mobiliària i penyora sense desplaçament i altres disposicions aplicables.

2.- Justifica l'inici d'aquesta acta perquè el deutor no ha satisfet el seu deute en la forma convinguda; en concret, el seu incomplint s'ha produït per * (indicar si el deutor havia de satisfer el deute en un termini màxim o en dia determinat i aquest o aquell ha arribat sense haver efectuat el pagament o si havia de pagar mitjançant quotes periòdiques i ha deixat de satisfer-les, vencent anticipadament l'obligació, etc.)

3.- L'import total que es reclama és la quantitat de * euros, que procedeix dels següents conceptes:

Capital degut: * Euros.

Interessos ordinaris no satisfets: *. ( o fins al màxim garantit).

Interessos de demora des de la falta de pagament fins al dia d'avui: * i els que es meritin durant la tramitació fins al límit garantit de * Euros en perjudici de tercer.

4 .- El creditor em demana a mi, el Notari, que requereixi al deutor perquè pagui del deute o lliuri la possessió del bé hipotecat al creditor (o al mandatari designat en l'escriptura de constitució de la hipoteca, i en el seu cas, es reclami la possessió l'hipotecant no deutor o tercer posseïdor); En cas falta de pagament i no lliurament de la possessió del bé hipotecat, podré procedir al tancament de l'expedient. (És opció del creditor fer o no aquesta sol·licitud).

5 .- En el cas de no s'hagi efectuat el pagament, però es lliuri la possessió del bé hipotecat, es procedirà a fixar data de celebració de la subhasta.

M’exhibeix el Sr. compareixent un document signat per ell mateix en què consten les amortitzacions realitzades i les dates, i document fefaent que acredita que s'ha efectuat la liquidació en la forma pactada per les parts en l'escriptura de constitució d'hipoteca. Aquests documents s'hi incorporaran a l'expedient que després s'inicia.

(Si l'interès és variable, s'afegirà:)

En haver-se pactat interessos variables em lliura així mateix un document subscrit pel requeridor que acredita que s'ha efectuat la liquidació en la forma pactada per les parts en l'escriptura de constitució d'hipoteca. Aquest escrit quedarà així mateix protocol·litzat en l'expedient que motiva la present acta.

III TÍTOL QUE JUSTIFICA LA SUBHASTA PRETESA I ELS INTERESSOS.

En escriptura autoritzada pel notari de *, senyor *, el dia * de * el senyor * va reconèixer deure al Sr. compareixent en concepte de * la quantitat de * euros.

En garantia del capital degut, dels interessos ordinaris de * anys al tipus del *, dels interessos de demora de * anys al tipus pactat del * i de la quantitat de * euros per a costes i despeses, la part deutora va constituir hipoteca mobiliària sobre el següent *. (Es descriurà el bé objecte d'hipoteca, és a dir, la maquinària industrial, l'automòbil o vehicle a motor, l'establiment mercantil, l'aeronau, el dret de propietat intel·lectual o industrial que hagi estat objecte d'hipoteca mobiliària).

En aquesta escriptura es va pactar: (cal indicar el tipus de subhasta, el domicili per a notificacions i requeriments i la persona designada per a la venda,).

Em lliura el compareixent l'escriptura de constitució de la hipoteca amb nota d'haver-se inscrit, de la qual resulta el tipus d'interès fix pactat.

IV.- TIPUS DE LICITACIÓ.-

D'acord amb el pactat en l'escriptura de constitució d'hipoteca, 'el tipus de licitació' és la quantitat de * euros, que serà aplicable a l'única subhasta a celebrar.

(Recordem que l'art. 86 de la Llei exigeix que en l'escriptura consti «el preu en què els interessats taxen els béns. El tipus de subhasta pactat no pot ser diferent del que es fixi, si s'escau, per al procediment judicial»).

V.- ACCEPTACIÓ DE L'REQUERIMENT.

Exposat tot l'anterior, signa el compareixent el present requeriment que jo, Notari competent per a aquesta acta, estudiada la documentació presentada, identificat el requeridor, apreciada la seva capacitat legal pel requeriment que efectua, constatat que no concorre causa de denegació de funcions, prèvia consulta al Registro Público Concursal als efectes previstos en la legislació especial, l'accepto per considerar-lo legítim i procediré a iniciar l'oportú expedient amb detall del desenvolupament del mateix i les notificacions, comunicacions i publicacions pertinents, fins a la seva conclusió i protocol·lització un cop ultimat.

ADVERTIMENT LINGÜÍSTIC. Es fa constar que el present document s'ha redactat en llengua catalana, d'acord amb l'article 14 de la Llei del Parlament de Catalunya 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística i l'article 149 del Reglament Notarial.

PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS.

Informo expressament a l'atorgant sobre la incorporació de les seves dades al fitxer del Protocol i documentació notarial i al fitxer d'Administració i organització, així com del fet que, si és el cas, les esmentades dades són necessaris per al compliment de les obligacions legals de l'exercici de la funció pública notarial, conforme al que es preveu en la normativa prevista en la legislació notarial, de prevenció del blanqueig de capitals, tributària i, si és el cas, substantiva que resulti aplicable a l'acte o negoci jurídic documentat. La comunicació de les dades personals és un requisit legal, trobant-se l'atorgant obligat a facilitar les dades personals, i estant informat que la conseqüència de no facilitar tals dades és que no seria possible autoritzar o intervenir el present document públic.

La finalitat del tractament de les dades és complir la normativa per a autoritzar/intervenir el present document, la seva facturació, seguiment posterior i les funcions pròpies de l'activitat notarial d'obligat compliment, de les quals poden derivar-se l'existència de decisions automatitzades, autoritzades per la Llei, adoptades per les administracions públiques i entitats cessionàries autoritzades per Llei, inclosa...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR