STSJ Cataluña , 5 de Julio de 2002

PonenteJOSE DE QUINTANA PELLICER
ECLIES:TSJCAT:2002:8411
Número de Recurso2281/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 5 de Julio de 2002
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 2281/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL C.S. ILMO. SR. D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER ILMO. SR. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO ILMA. SRA. Dª. MªDEL PILAR RIVAS VALLEJO En Barcelona a 5 de julio de 2002 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 4925/2002 En el recurso de suplicación interpuesto por Irene y Otro frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº29 Barcelona de fecha 21 de noviembre de 2001 dictada en el procedimiento nº 690/2001 y siendo recurrido/a DIRECCION000 ., MINISTERIO FISCAL y Rita y Otros. Ha actuado como Ponente el/la Limo. Sr. D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 26 de octubre de 2001 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma.

Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 21 de noviembre de 2001 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar com ho faig la demanda presentada per les Sres. Rita , Angelina I Elvira en la seva qualitat de Comitè de vaga contra la mercantil DIRECCION000 . i les persones físiques Joaquín i Irene , i declarar la nul.litat de la conducta de la demandada, antisindical i infractora el dret fonamental de vaga dels treballadors de l'empresa que l'han exercitat o l'exerciten, devent-la condemnar de forma conjunta y solidaria que reposi la jornada i horari anterior a la vaga, que únicament efectuïn la producció els treballadors operaris de la plantilla de l'empresa a l'inici de la vaga el dia 9-10-2001, i que es facilitin els mitjans corresponents al Comitè de vaga per a que informi, difongui i faci publicitat de la vaga davant els treballadors de l'empresa i utilitzi el tauló d'anuncis per a la publicitat de la vaga, així com també no impedeixi l'actuació dels piquets informatius."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

1r.- Les persones demandants són delegades de personal i des de la decisió de fer vaga el dia 3-10-2001, actuen com a membres del Comitè de vaga. El dia 4-10-2001 van presentar escrit a la Delegació

Territorial del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya pel qual comunicaven amb l'antelació legalment prevista la decisió de fer vaga els dies 9 a 11 d'octubre, 15 a 19 d'octubre, 22 a 26 d'octubre i 29 a 31 d'octubre de 2001, tots els dies esmentats inclosos pels motius que consten de retard o deute sistemàtic del salaris, de no proporcionar roba de treball d'acord amb el conveni col.lectiu aplicable, de no tenir ni fer l'empresa el Pla de prevenció de riscos laborals, de negar-se a informar i documentar la situació de fallida voluntària que tramita el Jutjat de 1ª Instància núm. 5 de Gavà, de negar-se a informar i documentar l'ordre judicial de desnonament de les naus on es treballa tramitada pel Jutjat de 1ª instància núm. 4 de Martorell.(doc. núm. 1 de la part demandant).

El dia 8-10-2001 va celebrar-se l'acte de mediació de la vaga davant l'Autoritat laboral en Relacions col.lectives vagues de la Delegació Territorial de Barcelona, a la qual de forma conscient no va comparèixer la demandada (Doc. núm. 5 de l'actora).

2n.- El dia 22 d'octubre de 2001 el Comitè de Vaga va presentar denuncia al Jutjat d'instrucció núm. 3 de Martorell en funcions de guàrdia contra la part demandada, per la comissió d'un possible delicte social i de coacciones, tota vegada que des del primer dia els dirigents de l'empresa conculcaven el dret de vaga perquè tenien gent treballant sense estar donada d'alta o contractada a una empresa de serveis que gira a nom de Rafael , que el Sr. Joaquín presenta como a assessor davant la Inspecció de Treball, en una jornada de 6.30 a 17 hores i els dissabtes i negant l'entrada a l'empresa al Comitè de vaga (doc. núm. 6 de la part actora).

Es van obrir diligències prèvies núm. 1490/01 i el dia 23 d'octubre es va dictar Interlocutòria per part del Jutjat esmentat per la qual com a mesures cautelars prohibia a les persones físiques demandades a través de les quals s'expressa la voluntat de la mercantil, que continuessin contractant trebaladors aliens a l'empresa en el moment de la convocatòria de la vaga el dia 9 d'octubre, incloent els que hi treballaven sense contracte, els prohibia que es fessín hores extres amb d'altres treballadors de la plantilla o externs i s'abstinguessin de qualsevulla actuació que obstaculitzés l'excercici del dret de vaga o que fos coactiva de la llibertat individual amb advertiment de incórrer en delicte de desobediència en cas contrari (Doc. núm. 10 de la demandant).

3è.- El dia 26-10-2001 el Comitè de vaga va presentar nova cominicació de vaga a la Delegació

Territorial de Barcelona del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya per els dies 2 de novembre, 5 a 9, 12 a 16, 19 a 23 i 26 a 30, tots ells inclosos, de noviembre de 2001, atès que no habia set possible la solució del conflicte i que l'empresa persistia en no informar ni abordar el tema de la viabilitat de l'empresa o les condicions de traspàs de l'activitat com havia dit el dia 21- 9-2001 en una reunió en el Sindicat de la CNT. (doc. Núm. 2 de la part demandant).

El dia 31 d'octubre va celebar-se nou acte de mediació davant l'Autoritat laboral, al qual igualment no va presentar-se la demandada ni va justificar l'absència, cosa que va comunicar-se al Jutjat d'instrucció núm. 3 de Martorell (doc. núm. 4 de la demandant).

Aquell Jutjat va dictar nova Interlocutòria el mateix dia 31-10-2001 per la qual requeria de forma expressa, personal i directa als Don. Joaquín i la Sra. Irene i una altra persona que te participació a l'empresa a què complissin la part dispositiva de l'anterior Interlocutòria, atesa la seva inobservància en haber destinat treballadors administratius i d'altres a l'activitat dels vaguistes, amb advertiment de incórrer en delicte de desobediència a l'autoritat (Doc. núm. 9 de la demandant).

4t.- Els dies 8 i 11 de novembre de 2001 els components del "Comitè de vaga van denunciar davant la Guàrdia civil d'Esparreguera que se'ls seguia traient la documentació i informació referent a la vaga que col.locaven en el tauló d'anuncis com les interlocutòries judicials, que un mosso especialista o un altre en atur i d'altres treballadors administratius fien la producció o que un camioner transportava el material per a envasar a un altre lloc, a més de que no s'havia pagat els dies treballats d'octubre als vaguistes (docs. Núm.

7 i 8 de la demandant).

El dia 19 de novembre l'empresa va comunicar al Comitè de vaga que es faria l'horari de 8'30 a 17 hores (doc. núm. 12 de la part actora), jornada única en substitució dels dos torns de vuit hores de jornada continuad que es feia com a horari de l'empresa amb anterioritat a l'inici de la vaga, horari únic que ja s'estava portant a terme des del primer dia de vaga des de les 6.30 o 7 hores fins les 17 hores.

5è.- La Inspecció de Treball va presentar-se a l'empresa el primer dia de vaga 9-10-2001 i va ser...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Aragón 284/2016, 27 de Abril de 2016
    • España
    • 27 Abril 2016
    ...derecho de huelga cambiar el horario y la jornada de trabajo durante el paro para eludir sus consecuencias ( sentencia del TSJ de Cataluña de 5 de julio de 2002, recurso 2281/2002, emplear a un trabajador en un día no programado en el curso de turnos ( sentencia del TSJ de Galicia de 31 de ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR