STSJ Cataluña 1140/2007, 9 de Febrero de 2007

PonenteFELIX VICENTE AZON VILAS
ECLIES:TSJCAT:2007:4699
Número de Recurso6857/2006
Número de Resolución1140/2007
Fecha de Resolución 9 de Febrero de 2007
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 1140/2007

En el recurso de suplicación interpuesto por Iberia Lineas Aéreas de España, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 12 de mayo de 2006 dictada en el procedimiento Demandas nº 185/2006 y siendo recurrido/a Coordinadora Independiente del Sector Aéreo y -Ministerio Fiscal-. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. FÉLIX V. AZÓN VILAS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 12 de mayo de 2006 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo les excepcions processals de falta de legitimació activa del sindicat accionant i de manca de representació de Emilio oposades per la demandada.

Estimo totalment la demanda presentada per per Emilio en qualitat de legal representant del sindicat COORDINADORA INDEPENDIENTE DEL SECTOR AEREO (CISA) contra l'empresa IBERIA LINEAS AÉREAS DE ESPAÑA, S.A., havent citat al Ministeri Fiscal, i 1) declaro l'existencia de vulneració dels drets fonamentals a la no discriminació, a la llibertat sindical, a la vaga i a la reunió del Sindicat CISA, 2) ordeno aIBERIA LAE, S.A. el cessament immediat de les conductes lesives dels drets fonamentals citats, 3) condemno a la societat demandada a reposar als representants unitaris del Sindicat CISA en les condicions de sol.licitud, justificació i us del seu crèdit horari anteriors a l'inici de la vaga i 4) condemno també a la societat esmentada a que pagui a Sindicat CISA 7.000,00 euros, en concepte de indemnització per danys moral i materials.

La quantitat indicada produirà l'interés legal que indica l'article 576 de la LEC 1/2000, des de la data d'aquesta sentència (interès legal més dos punts).

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1. El demandant Emilio presta serveis per compte de l'empresa demandada IBERIA LAE, S.A., te la condició de afiliat al sindicat CISA i de president des de l'any 2002, es membre del comité de vaga de la vaga objecte el present procediment, forma part del comité de empresa i va concorrer a les eleccions en proviss

ió de vacants de l'òrgan de representació unitari sota les sigles del sindicat CTA. El demandant té poders per emprendre accions judicials en nom del sindicat CISA. (folis núm. 54, 79 a 81).

  1. CISA va ser un dels sindicats convocants de la valga que afectava al personal de terra de IBERA LAE, S.A., convocada amb durada indefinida a partir del 22.12.05 tots els dijous des del dia citat de 13.00 a

    16.00 en la Península i Balears i de 12.00 a 15.00 a Canaries. La vaga va ser desconvocada a mitjans de febrer de 2006. La vaga havia estat anunciada i cursada davant el Ministeri de Treball i Assumptes Socials. (foli núm. 52 a 55 i 89)

  2. - El dia 14.12.05 l'actor juntament amb Lázaro (membre delcomité d'empresa i del sindicat CISA), es van desplaçar a Madrid per a participar en una reunió de conciliació previa a la vaga. A la seva tornada a Barcelona amb avió, van passar per la sala on els treballadors fan el descans per a berenar quan eren sobre les 17 o 18 hores i van informar a un grup de treballadors que es trobaven allí, uns casualment i altres perque havien acudit al saber de la seva arribada, contestant a les preguntes que els van formular sobre la reunió a Madrid i la situació de convocatoria de la vaga. (foli num. 56 i testificals)

  3. - De l'esmentada reunió no va ser informada previament l'empresa. La cap de personal Milagros i el responsable de relacions laborals de IBERIA Marcos , van demanar als supervisors que els facilitessin de forma immediata els noms de les persones que havien participat en l'esmentada reunió i el temps que hi havien estat. Els treballadors disposen de un temps per a "refrigeri" estipulat en 15 minuts. Es habitual que els sindicats convoquin assemblees a les sales de refrigeri de les diferents terminals. (foli núm. 59, 60, 61 i testificals Rogelio )

  4. - Els Sindicats i els membres del comité de empresa sol.liciten les hores sindicals per telèfon, personalment o les justifiquen després d'haver-les utilitzat, acceptant l'empresa les dues opcions. A partir del

    15.12.05 l'empresa ha exigit al Sindicat CISA que sol.liciti la utilització del crèdit sindical per escrit amb antelació i amb justificació posterior per escrit igualment. (testifical de Silvio , Pedro , Lázaro )

  5. - El dia 16.12.05 la cap de personal Milagros va indicar al demandant que anés al seu desptax indicant-li que la Guardia Civil volia parlar amb ell, i a continuació es va quedar el demandant sol amb dos agents del Cos que li van formular diverses preguntes sobre la vaga convocada i sobre el Sindicat. Previament la Guardia Civil, s'havia posat en contacte amb l'empresa demanant el nom d'un representant del sindicat CISA.

  6. - La vaga es realitzava tots els dijous des del 22.12.05 i es realitzaven reunions a la Terminal B de l'Aeroport del Prat en concret en el lloc esta ubicat l'escultura del cavall de Botero. AENA disposa de càmeres de filmació en els espais públics de l'aeroport per motius de seguretat. Diversos càrrecs directius de la demandada, el Sr. Augusto , el Sr. Marcos i Doña. Milagros , van visionar les filmacions en torn al cavall de Botero amb la finalitat de identificar les persones que estaven presents i que participaven en la vaga.

  7. - Diversos treballadors participants en la vaga van ser advertits pel Sr. Marcos i Don. Pedro de que havien estat vistos en les filmacions citades de manera que va ser percebut pels treballadors com una amenaça que els podia perjudicar en el manteniment del seu lloc de treball. L'empresa va anul.lar un curs que tenia que impartir el Sr. Aurelio , afiliat al sindicat CISA i participant en la vaga, el mateix dia 25.12.05.9.- La demandada va lliurar escrits al treballador Aurelio pels quals se li indicava que havia de prestar serveis mínims els dies de vaga que posteriorment es van deixar sense efecte. En data 15.2.06 se li va notificar ples de càrrecs en expedient contradictori amb caràcter previ a la imposició de sanció disciplinaria a causa de absència del lloc de treball durant 50 minuts el dia 22.12.05 sense causa que ho justifiqui. En data

    21.3.06 s'ha arxivat l'expedient. (foli num. 57, 68, 69 i 70 i reconeixement empresa)

  8. - El sindicar accionant ha satisfet l'import de 4.640,00 euros en concepto de honoraris per assistencia lletrada al present procediment. (folis núm. 72, 73, 74, 75 ui 76)"

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó CISA, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
Primero

Se articula el recurso por el recurrente en base a dos motivos, al amparo ambos de la letra c) del articulo 191 del R. D. Legislativo 2/1995, de 7 de Abril , por el que se aprueba el T. R. de la Ley de Procedimiento Laboral, se alega infracción de los artículos 7 y 28.1 y 2 de nuestra Constitución. El tema en debate se centra en determinar si ciertas actuaciones de la empresa demandada en torno a las fechas en las que el Sindicato demandante convocó una huelga del personal de tierra de la línea aérea en el Aeropuerto del Prat a finales de 2005, son o no constitutivas de vulneración del derecho a la no discriminación y del de libertad sindical. La empresa IBERIA LAE S.A. plantea que no ha existido discriminación alguna y su recurso es impugnado de contrario en sentido adverso.

Como bien razona el recurso, la sentencia al dar respuesta a una demanda en la que se relata una serie de hechos que vendrían a configurar una permanente atmósfera antisindical, viene a configurar tres elementos como justificantes de su condena:

"1 Trato discriminatorio al sindicato CISA en cuanto a la justificación del crédito horario.

  1. Extralimitación al tiempo de notificar a uno de sus afiliados la prestación de servicios mínimos.

  2. Vulneración el derecho a la reunión pacífica por haber visionado las filmaciones de los espacios públicos del aeropuerto en los que se habían concentrado los manifestantes. "

Segundo

Respecto a la primera de las cuestiones ha de señalarse que la empresa reconoce, implícita y explícitamente, el cambio de tratamiento del régimen de disposición del crédito horario. Implícitamente dado que no impugna el hecho declarado probado 5 . Explícitamente cuando en su escrito de recurso señala que la Juzgadora en la instancia establece como elemento diferenciador sobre el que hace recaer todas las consecuencias la (que el propio recurso califica como "sutil") "modalidad que se impuso a representantes de dicho sindicato de informar a partir de la huelga del crédito que iban a utilizar y por escarito, diversamente a la alternativa con la que venía haciéndose con anterioridad (telefónicamente con antelación o de forma documentada con posterioridad)." Razona la empresa en dos direcciones, a saber: que la diferencia de trato...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR