STSJ Cataluña 3120/2008, 11 de Abril de 2008

PonenteSARA MARIA POSE VIDAL
ECLIES:TSJCAT:2008:4103
Número de Recurso808/2008
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución3120/2008
Fecha de Resolución11 de Abril de 2008
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 17079 - 44 - 4 - 2007 - 0002466

F.S.

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMA. SRA. SARA MARIA POSE VIDAL

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

En Barcelona a 11 de abril de 2008

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3120/2008

En el recurso de suplicación interpuesto por Hugo frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Girona de fecha 13 de noviembre de 2007 dictada en el procedimiento Demandas nº 659/2007 y siendo recurrido/a Girmabres, SL. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. SARA MARIA POSE VIDAL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 16-8-07 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 13 de noviembre de 2007 que contenía el siguiente Fallo:

Que desestimando la demanda interpuesta por D. Hugo contra la empresa GIRMARBRES S.L., debo declarar y declaro procedente el despido del actor efectuado el 29-6-2007, convalidando la extincion del contrato de trabajo producida en dicha fecha, sin derecho a indemnización ni salarios de tramitación.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

PRIMERO

El actor D. Hugo, provisto de DNI nº NUM000, ha venido prestando servicios por cuenta y dentro del ámbito de organización y dirección de la empresa Girmarbres S.L, con antigüedad de 13-6-2006, ostentando la categoría profesional de vendedor y debiendo percibir un salario bruto diario de 34,92 Euros, expresado en cómputo anual. (incontrovertido, excepto el salario diario que es el fijado en la sentencia de despido del Juzgado Social nº1 de esta capital, resolución impugnada en suplicación únicamente por la empresa, la cual, no obstante, manifestó expresamente aceptar el salario que se fija)

SEGUNDO

El día 25 de mayo de 2007 la empresa procedió a la apertura de expediente contradictorio por el episodio de insultos ocurrido el día 11 de mayo de 2007, dando traslado al actor del escrito de cargos para que pudiera efectuar alegaciones en su descargo. El día 14 de junio de 2007 la empresa amplió el pliego de cargos para incluir el reparto de hojas impresas que tuvo lugar el 5 de junio de 2007, conteniendo injurias e insultos contra el Sr. Iván, su esposa, así como contra la empresa. (folios 49 y 53)

TERCERO

En fecha 29 de junio de 2007, con efectos de la misma fecha, la empresa notificó al trabajador la sanción de despido disciplinario mediante comunicación escrita cuyo contenido es el que seguidamente se transcribe:

"Benvolgut Sr,

Del resultat de l'expedient contradictori obert per l'empresa i notificat en data 30 de maig del 2007, al qual es van incorporar nous càrrecs notificats el 21 de juny del 2007, consten els següents antecedents:

  1. -En data 30 de maig del 2007 se li va donar trasllat del plec de càrrecs respecte als fets que van succeir l'11 de maig del 2007, data en la que vostè es va reincorporar al seu lloc de treball a les 8.00 del matí en cumpliment de la sentència dictada pel Jutjat Social nº 1 de Girona, en el procediment nº 135/07.

    En aquella hora, vostè va ser advertit per el seu superior Sr. Iván de que no es podia parlar per el telèfon mòvil particular en hores de treball. Que moments més tard el Sr. Iván va voler entregar-li una agenda, moment en que vostè es va dirigir a ell. Insultant-lo i dient-li textualment: HIJO DE PUTA, QUE ES UN CHULO, i també el va amenazar dient-li: HAY GENTE FUERA QUE TE ESTÀ ESPERANDO Y VERÁS LO QUE TE VA A PASAR. Que tot això va succeir també en presencia de treballadors de l'empresa.

    Tot seguit vamarxar del treball, presentant amb posterioritat el parte d'Incapacitat Temporal.

  2. -Posteriorment, en data 21 de Juny del 2007 se li va notificar nou plec de càrrecs per els fets ocorreguts el dia 5 de juny del 2007, on vostè davant del centre de treball en persona va repartir a treballadors i terceres persones que passaven per allà, així com va enganxar en els parabrises dels cotxes aparcats davant del centre de treball una fulla impresa, on es contenien manifestacions que son constitutives clarament d'injúries i insults cap al Sr. Iván, cap a la seva família, així com també cap a l'empresa per la qual vostè actualment està prestant serveis.

    Que l'esmentada fulla està signada i subscrita per vostè, i també se'l va poder veure repartint la fulla a les persones que circulaven per allà.

    Que el contingut de l'esmentada fulla és del tot insultant, irrespectuós i vexatiu, tant per l'empresa com a nivell personal vers el Sr. Iván i la seva família.

  3. -Vostè no ha presentat cap escrit d'al·legacions en resposta als plecs de càrrecs notificats el 30 e maig i 21 de Juny del 2007.

    Atesos els antecedents anteriors, l'empresa ha decidit imposar-li la sanció d'acomiadament d'acord amb el que establecis 94 C) del Conveni Col·lectiu per les Indústries Extractives, Indústries del vidre i Indústries ceràmiques, aprovat per resolució de 22 de juliol del 2004, en base als nmotius que a continuació exposem:

    Que vostè en data 11 de maig del 2007, al reincorporar-se a treballar sobre les 8.00 hores, va ser advertit per el seu superior Sr. Iván de que no es podia parlar per el telèfon mòvil particular en hores de treball. Que moments més tard el Sr. Iván va voler entregar-li una agenda moment en que vostè es va dirigir a ell. Insultant-lo i dient-li textualment: HIJO DE PUTA, QUE ES UN CHULO, i també el va amenazar dient-l: HAY GENTE FUERA QUE TE ESTÁ ESPERANDO Y VERAS LO QUE TE VA A PASAR. Que tot això va succeir també en presencia de treballadors de l'empresa.

    Tot seguit va marxar del treball, presentant amb posterioritt el parte d'Incapacitat Temporal.

    Posteriorment, en data 5 de juny del 2007, i davant del centre del treball en persona va repartir a treballadors i terceres persones que passaven per allà, així com va enganxar en els parabrises dels cotxes aparcats davant del centre de treball una fulla impresa, on es contenien manifestacions que son constitutives clarament d'injúries i insultas cap al Sr. Iván, cap a la seva família, així com també cap a l'empresa per la qual vostè actualment està prestant serveis.

    Que l'esmentada fulla està signada i subscrita per vostè, i també se'l va poder veure repartint la fulla a les persones que circulaven per allà.

    Que el contingut de l'esmentada fulla és del tot insultant, irrespectuó i vexatiu, tant per l'empresa com a nivell personal vers el Sr. Iván i la seva família.

    En definitiva, atès que la seva actuació en ambdós casos és clarament vexativa i irrespectuosa cap a l'empresa i cap al seu superior i família, havent pejudicat tant a l'empresa com als seus superior amb injúries i insults molt greus, tant de forma verbal com escrita, la direcció d'aquesta empresa li comunica, per mitjça de la present, que en virrtut de les facultats que l'hi reconeix l' art. 54 de l'Estatut dels Treballadors i l'article 94 del Conveni Col·lectiu per les indústries extractives, indústries del vidre i ceràmiques aprovat per resolució de 22 de juliol del 2004, ha decidit rescindir el seu contracte de treball procedint al seu acomiadament disciplinari, pels fets que han motivat el present expedient i que han estat descrits en aquesta comunicació, atès que la seva conducta és constitutiva d'una falta molt greu regulada a l'article 93.11 i 18 del Conveni Col·lectiu per les indústries extractives, indústries del vidre, indústries ceràmiques com és "Los malos tratos de palabra u obra o falta grave de respeto y consideración a sus superiores, trabajadores o subordinados o a sus familiares" i també "La propagación de noticias falsas o tendenciosas referidas a la empresa con perjuicio para la misma", sancionable amb l'acomiadament que tindrà efectes a partir del dia 29 de Juny del 2007.

    Atentament,"

CUARTO

En cumplimiento de la sentencia dictada el 16-4-2007 por el Juzgado social nº1 de esta ciudad declarando nulo el despido del actor efectuado el día 8-1-2007, la empresa notificó a éste que la reincorporación debía producirse a las 8 horas del día 11 de mayo de 2007. A primera hora del día 11-5-2007 tuvo lugar un altercado verbal entre el titular de la empresa D. Iván y el actor, motivando que éste último abandonara el centro de trabajo y que ambos presentaran sendas denuncias por insultos y amenazas, lo que dio lugar a la incoación del correspondiente juicio faltas nº 513/2007, seguido ante el Juzgado de Instrucción nº4 de Girona, que terminó por sentencia absolutoria de fecha 16-7-2007 por retirada de la acusación ante la incomparecencia de ambos denunciantes-denunciados. (folios 35 a 45 y 156 a 158)

QUINTO

El actor causó baja médica el 11-5-2007, iniciando en dicha fecha proceso de IT, con diagnóstico de trastorno de ansiedad, situación en la que permaneció hasta que el facultativo de la sanidad pública extendió parte de alta el día 6-7-2007. (folios 32 a 34)

SEXTO

Instado por el trabajador incidente de no readmisión o readmisión irregular fue desestimado por auto del Juzgado social nº1 de fecha 13 de julio de 2007. (folios 170 a 174)

SEPTIMO

Sobre las 18 horas del día 5 de junio de 2007, coincidiendo con la hora de salida del trabajo, el actor acudió a las inmediaciones del centro de trabajo. Una vez allí distribuyó por los parabrisas de los vehículos estacionados y repartió en mano a los trabajadores unas hojas impresas redactadas por él, tamaño folio, cuyo contenido, se tiene aquí por integramente...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR