STSJ Cataluña , 31 de Octubre de 2000

PonenteROSA MARIA VIROLES PIÑOL
ECLIES:TSJCAT:2000:13715
Número de Recurso5225/2000
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución31 de Octubre de 2000
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 5225/2000 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL MAC ILMO. SR. D. IGNACIO MARÍA PALOS PEñARROYA ILMA. SRA. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIñOL ILMO. SR. D. JOSÉ CÉSAR ÁLVAREZ MARTÍNEZ En Barcelona a 31 de octubre de 2000 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 8910/2000 En el recurso de suplicación interpuesto por Andrea frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Girona de fecha 11 de febrero de 2000 dictada en el procedimiento nº 711/1999 y siendo recurrido/a RESIDENCIA CLÍNICO GERIÁTRICA SANT MARTI S.L. y FOGASA GERONA. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIñOL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 29-12-99 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinario, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 11 de febrero de 2000 que contenía el siguiente Fallo:

"Que desestimando la demanda de despido formulada por Andrea contra Residencia Clínico Geriátrica Sant Martí, S.L., debo absolver y absuelvo a Residencia Clínico Geriátrica Sant Martí, S.L., declarando procedente el despido acordado y quedando convalidada la extinción de la relación laboral."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - La demandante Andrea comenzó la prestación de sus servicios profesionales por cuenta de la empresa Residencia Clínico-geriátrica Sant Martí, S.L. en fecha 3-7- 90, ostentando la categoría profesional de auxiliar de geriatría y percibiendo un salario diario bruto según convenio de 3.638 ptas en cómputo anual.

  2. - La reclamante realizó las siguientes declaraciones en el período Diari de Girona en su edición del día 8-8-99. "La DIRECCION001 de la UGT i cap de personal del geriatric Sant Martí de Calonge, Andrea , va denunciar a aquest diari la falta d'atenció que reven els malalts del centre a causa, bàsicament, de la falta de personal i de la manca de seguretat i higiene en el treball, on no es produeixen les revisions mèdiques pertinents. A finals de maig, la DIRECCION001 i sindicalista de la UGT va interposar una denúncia a Inspecció de Treball en nom dels treballadors del geriàtric. Aquesta primera denúncia feia referencia al calendari laboral dels treballadors, als incompliments del conveni laboral i a la seguretat i higiene en el treball on, segons Andrea "no es practiquen revisions mèdiques". Tot i el recurs legal, el DIRECCION000 del geriàtric Sant Martí, Luis Enrique , va continuar amb la seva actitud "despótica" envers els treballadors, i no es van arreglar els problemes denunciats. La segona denúncia va arribar el 28 de juny amb els mateixos continguts, i va ser igualment omesa per la direcció de l'hospital. Falta d'atenció. El geriàtric de Calonge té, actualment, 65 malalts que són atesos per només tres personaes per torn, una plantilla que es redueix considerablement durant l'horari nocturn, on només es queda una treballadora. El total de plantilla es de 15 persones que, segons Andrea , "es insuficient per cobhrir les necessitats del geriàtric", una falta d'atenció que repercuteix en els mateixos malalts. La mateixa DIRECCION001 va assegurar que existeix un tracte de favor a les treballadores que estan afiliades al sindicat USOC (Unió

    Sindical Obrera de Catalunya), que tot y estar destinades al servei de neteja de l'hospital, reben un sou més alt que les auxiliars de geriatría, la majoría de la UGT. Andrea es auxiliar de geriatría, porta nou anys al geriàtric Sant Martí i actualment cobra un sou de 92.000 pessetes al mes i sense cobrar el 25 per cent en concepte de nocturnitat. Aquest fet representa un incumpliment del conveni i més si tenim en compte que, segons aquesta treballadora, "el 20 per cent del suo és en diner negre". Els residents del geriàtric Sant Martí de Calonge paguen un total de 155.000 pessetes al mes cadascú per rebre unes atencions que, segons Andrea , "no poden oferir de cap manera en aquesta situació". Les treballadores del geriàtric asseguren que han intentat arreglar aquests problemes de manera civilitzada i parlant entre les dues parts implicades, però

    la responsata "han estat amenaces, insults i agressions psíquiques de prepotència, dient-nos que amb la seva influencia ens podría tancar al manicomi de per vida". L'últim episodi d'aquesta serie es va produir el dia quatre d'agost, quan en una assemblea entre els treballadors de l'hospital, la DIRECCION001 de la UGT va denunciar que es van presentar enviats pel DIRECCION000 , membres del sindical USOC per rebentar l'acte, un fet que "ells mateixos van reconèixer". Des de la UGT es té la certesa que els problemes del geriàtric Sant Martí de Calonge són extensibles a la gran majoría de geriàtrics, on s'explota els treballadors "d'una manera descarada" amb la consegüent repercussió que aquest fet suposa per la manca d'atenció als malalts."

  3. - En fecha 14-9-99 se celebra junta General de la empresa por la que se acuerda el ejercicio de acciones laborales y penales contra la reclamante por las declaraciones que ésta hizo en el periódico El Diari de Girona en su edición del día 8-8-99, acordándose la incoación de expediente disciplinario contradictorio, al ostentar aquella la condición de delgada de personal.

  4. - En fecha 7-10-99 la empresa notifica por conducto notarial a la demandante la incoación del anterior expediente disciplinario por estas declaraciones.

  5. - En fecha 13-10-99 la reclamante presenta escrito de alegaciones en el expediente incoado, ratificando en todos sus extremos aquellas declaraciones efectuadas, sin que propusiera la práctica de prueba, reproduciéndose aquí todo su contenido (doc. nº 8 ramo prueba demandada).

  6. - En fecha 23-11-99 la empresa notifica a la demandante su segundo expediente disciplinario incoado por hechos producidos con posterioridad a fecha 8-8-99 y que acumuló al anterior, atribuyéndosele los siguientes hechos: "Com vostè ja sap, el dia 26 de septembre a la tarda, essent aproximadament les 14:30 hores, un dels residents va efectuar una deposició inesperada en un dels lavabos comuns de la planta baixa en la residencia deixant-ho tot brut. Vostè juntament amb les seves companyes en torn (la Sra. Leonor i la Sra. Rebeca), van decidir tancarlo deixant-lo inutilitzat fins que va arribar a las 6:00 del dia 27 de setembre el personal de neteja. No van procedir a netejar-lo tal i com s'hauria d'haver fet ja que el personal de neteja com vostè coneix perfectament actua en horari de 6 a 14 hores. Conseqüentment aquest fet, va provocar durant tota la tarda nit (aproximadament 15 hores) males olors a la residència, risc d'infeccions per als residents, i que quedés disminuida la capacitat dels lavabos comunitaris de la planta baixa de la residència en un 33%, per sota de la capacitat mínima que exigeix la normativa apliable atesa la densitat de residents. El dia 20 d'octubre a la tarda va faltar al treball sense justificar la causa i sense preavisar als responsables del centre. El dia 11 de novembre, essent aproximadament les 2:30 del migdia una resident del centre li va demanar que l'acompanyès al lavabo i vostè li va manifestar que s'hauria d'esperar una estona ja que en aquell moment no podia i en tot cas s'hauria d'esperar que arribés la seva companya a les 3 de la tarda. Quan va arribar la seva companya tampoc va atendre a l'esmentada senyora fins que a tres quarts de quatre de la tarde la senyalada resident la va tornar a avisar per el timbre i vosté hi va acudir i la va renyar molt enfadada dient que n'estava farta i que només feien que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR