STSJ Cataluña 707/2008, 25 de Enero de 2008

PonenteENRIQUE JIMENEZ-ASENJO GOMEZ
ECLIES:TSJCAT:2008:1769
Número de Recurso8131/2007
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución707/2008
Fecha de Resolución25 de Enero de 2008
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2007 - 0000783

nc

ILMO. SR. JACOBO QUINTANS GARCIA

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

ILMO. SR. ENRIQUE JÍMENEZ ASENJO GÓMEZ

En Barcelona a 25 de enero de 2008

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 707/2008

En el recurso de suplicación interpuesto por Milagros frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Mataró de fecha 7 de septiembre de 2007 dictada en el procedimiento Demandas nº 245/2007 y siendo recurrido/a Fons de Garantía Salarial y R.M. Radio S.A.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ENRIQUE JÍMENEZ ASENJO GÓMEZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 7 de septiembre de 2007 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimar la demanda d'acomiadament interposada per Doña. Milagros - NIF NUM000 - en contra de l'empresa R.M. Radio, SA -CIF A58570854- i en contra del Fondo de Garantía Salarial, i declarar la procedència de l'acomiadament produït el dia 12-4-07 i absoldre lliurement la part demandada de totes les pretensions de la demanda.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.- La demandant ha prestat serveis per l'empresa demandada amb una jornada laboral pactada de 40 hores setmanals, amb una antiguitat del dia 1-6-02, amb la categoria professional de locutora i amb un salari mensual de mitjana i amb prorrata de pagues extraordinàries de 1.907,10 euros (folis 75-77, 104-106 i 112-115).

2n.- L'actora no ostenta actualment ni ha ostentat el darrer any la representació sindical ni unitaria dels treballadors de l'empresa (fets incontrovertits).

3r.- El dia 12-4-07 l'empresa demandada va notificar a l'actora el seu acomiadament disciplinari mitjançant carta d'aquesta data i amb efectes del mateix dia 12 d'abril. La falta imputada a la treballadora a la carta d'acomiadament era el fet d'haver aparegut a les 00:00 hores del dia 11 d'abril de 2007 presentant un programa de televisió a la cadena Urbe TV, activitat professional que la treballadora va portar a terme en contra de l'opinió del màxim responsable de l'empresa demandada, Sr. Juan María, ja que aquest considerava que la nova activitat de presentadora a la TV era incompatible amb la desenvolupada a R.M. Radio.

A la mateixa epístola punitiva, el tenor literal de la qual es dóna per reproduïda íntegrament, es considerava que aquests fets posaven de manifest l'incompliment per part de la treballadora demandant del seu deure de bona fe i diligència, d'incomplir les ordres i instruccions de l'empresari en l'exercici regular de les seves facultats directives i, finalment, d'incomplir amb el deure de no concurrència, deures previstos a l'article 5 i 21.1 de l'Estatut dels Treballadors (folis 70-71 i 108-109).

4t.- La demandant prestava serveis per RM Radio presentant el programa d'aquesta emissora De la nit al dia, emès diàriament de dilluns a divendres des de les 4 h. de la matinada a les 8 h. del matí. En aquest programa la presentadora contestava preguntes dels oients a manera de consultoni personal, atenent-se també les preguntes formulades amb picardia (foli 90 i confessió judicial de la part actora)

5è.- Tot i que l'actora tenia una jornada laboral a temps complert, aquesta jornada no comportava i'obligació de presencia a les instal·lacions de l'empresa les 40 hores setmanals. En realitat l'empresa tampoc feia cap control de presencia respecte dels locutors fora de les hores de programa. No obstant, la demandant normalment estava en els locals de la radio un temps abans a l'emissió per tal de fer els preparatius necessaris. Aquests temps previs de preparació en els locals de l'empresa podien oscil·lar entre una hora o més. També, l'actora tenia obligació de substituir als locutors d'altres programes de la mateixa emissora de ràdio quan, per imprevistos, aquests no podien prestar el servei. De la mateixa forma, aquests altres companys substituïen l'actora en el seu programa en casos imprevistos (confessió judicial de l'actora i declaració testifical del Sr. Jesús Manuel i del Sr. Jose Luis ).

6è.-. El dia 26-3-07 l'actora es va entrevistar amb l'empresari Sr. Juan María i li va comunicar que tenia en projecte presentar un programa en una cadena de televisió de Barcelona aliena al grup audiovisual Don. Juan María. En aquest conversa el Sr. Juan María va expressar la seva oposició a que la Sra. Milagros treballés a les dues feines.

Novament, el dia 2-4-07 la dernandant es va reunir amb el Sr. Juan María. En aquesta reunió l'empresari va manifestar novament la seva negativa a que la demandant participés en el programa de televisió que tenia en projecte (reconeixement exprés d'ambdues parts i testimoni Don. Jesús Manuel ).

7è.- En data 10-4-07 l'actora va subscriure un contracte mixt de prestació de serveis i cessió de drets d'imatge amb l'empresa Avista Televisió de Barcelona, SL (URBE, TV) amb l'objecte de prestar serveis com presentadora en un programa de televisió denominat Espai reservat, d'emissió diaria de dilluns a divendres a la cadena Urbe TV i amb un horari des de les 00.00 hores a les 02.00 hores. La retribució pactada era de 1.500 euros mensuals més comissions per publicitat, pactant-se un periode de vigencia de 10-4-07 a 29-6-07. En aquest contracte la Sra. Milagros també cedia els seus drets d'irnatge derivats del programa. En el punt 8è del contracte també es va estipular que:

...La PRESENTADORA se obliga a prestar la diligencia, profesionalidad, seriedad, buena disposición y absoluta dedicación exigible a dichos profesionales, cuidando con especial interés la puntualidad en las actuaciones previamente acordadas con URBE TV, no abandonando nunca el lugar de trabajo sin haber terminado en su totalidad el servicio contratado.

La PRESENTADORA se obliga a no conceder a ninguna empresa o persona autorización similar a la contenida en el presente contrato para ser utilizada en programas o servicios de la misma o análoga naturaleza, durante el tiempo que el programa dure... (folis 81-86).

8è.- A partir de les 00.00 hores del dia 11-4-07 la Sra. Milagros va aparèixer corn presentadora del programa d'URBE TV Espai reservat. Aquest espai televisiu abordava problemàtiques de caràcter sexològic i de teràpia de parelles, contestant la presentadora del programa a preguntes formulades per l'audiència. Un cop finalitzat el programa televisiu a les 2 de la matinada, l'actora va acudir puntualment a les dependencies de RM Radio a Mataró per a presentar el programa radiofônic del qual...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR