STSJ Cataluña 2572/2005, 22 de Marzo de 2005

PonenteFRANCISCO BOSCH SALAS
ECLIES:TSJCAT:2005:17941
Número de Recurso5085/2004
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución2572/2005
Fecha de Resolución22 de Marzo de 2005
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 2572/2005

En el recurso de suplicación interpuesto por Comercial de Laminados, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 33 Barcelona de fecha 1.03.2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 887/2003 y siendo recurrido/a Constanza . Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. FRANCISCO BOSCH SALAS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 21.11.2003 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 1.03.2004 que contenía el siguiente Fallo:

Estimar la demanda presentada per Constanza contra Comercial de Laminados S.A., declarar la nul.litat de l´extinció del contracte laboral per causes objectives notificada el dia 21.10.2003 i condemnar a la demandada a la Seva readmissió i al abonament dels salaris de tramitació deixats de percebre, amb excepció dels periodes en que hagi estat o estigui en situació d´incapacitat temporal.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - L´actora treballa per compete de la demandada, amb una antiguitat de 17.1.99, categoriaprofessional d´auxiliar administrativa i un salari de mitjana de 1350,32 eruos al mes, amb l´inclusió de la prorrata de pagues extres.

  2. - En data 21.10.03 li fou notificada comunicació, datada el mateix día, en raó de la qual es procedia al seu acomiadament per causes objectives amb efectes immediats. En síntesi, la comunicació extintiva (folis 42 a 50, que es donen aquí per íntegrament reproduïts), explicava la següent situació:

    1) Factor desencadenant: la unificació de tres magatzems preexistents (Sabadell, Barcelonés i Sant Adrià) en un de sol, al local que ocupava el de Sant Adrià, un cop aquest ha quedat alliberat de la funció de tall de xapa (amb màquines que ocupaven molt d´espai ), funció que ha estat externalitzada a una empresa del mateix grup empresarial, Cortichapa S.A., ubicada a una població valenciana, que ha assumit, en forma centralitzada, tota la funció de tall de xapa del grup, en raó de l´abaratiment de costos que aixó comporta (proximitat geogràfica amb empresa siderúrgica i del Port de Sagunt, reducció de costos laborals a Cortixhapa S.A. etc.).

    2) Dades a analitzar: Aquesta unificació de magatzems permet una reducció de llocs de treball duplicats, passant de l´actual nombre de 58 a 38 treballadors, (mitjançant extincions per causes objectives, prejubilacions, no renovació de contractes temporals i baixes incentivades).

    Pel que fa al volum de facturació dels tres magatzems en els anys previs a la unificació produïda al maig de 2003, el conjunt dels tres centres experimenten un pronunciat descens gradual del volum de treball, concretat en una reducció del 35,8% de les tones facturades l´any 2002 respecte a 1999.

    Front a aquesta severa reducció de les xifres de negoci, com a conseqüència d´un mercat cada cop més competitiu, es planteja com a única opció per la viabilitat de l´empresa la millora de la gestió, cosa que passa, necessàriament, per la reducció de despeses mitjançant la unificació de les tres delegacions.

    1) Causa productiva: Prové directament de la esmentada di sminució del volum de facturació.

    2) CAusa organitzativa: Conseqüència de l´anterior, atès que la unificació genera el corresponent excedent d´empleats per atendre el nou magatzem centralitzat (de 58 treballadors respecte als 38 estrictament necessaris).

    3 Causa económica: el resultat operatiu de les tres delegacions prèvies, en conjunt, era deficitari (el resultat positiu de Sabadell i del Barcelonès no compensava el notable dèficit de Sant Adrià), situació que ha de millorar amb la unificació i consegüent reducció de costos.

    La comunicació extintiva finalitzava posant a disposició de l´actora una indemnització de 3.830 euros, així com la compensació per la no concessió del preavís de 30 dies.

  3. - Préviament al lliurament de la carta a l´actora, que no es produí fins a les 13 h. del dia 21.10.03, la Direcció de l´empresa havia convocat al Comité d´Empresa de la Delegació de Sant Adrià, amb caràcter urgent a les 8,45 h. del matí i els comunicà la decisió d´acomiadar a 7 persones per causes objectives. El comitè demanà substituir la mesura per prejubilacions o baixes incentivades, petició que fou denegada, També demanà conèixer la llista dels afectats amb caràcter previ a la seva notificació, cosa que tampoc fou permesa per la Direcció, al.legant que volia preservar la intimitat dels afectats. Finalment, la reunió acabà amb el total desacord del Comitè amb la mesura (foli 52 i declaracions del legal representant de la demandada i el President del Comité, coincidents).

  4. - A l´actora, filla del president del Comitè d´Empresa, fou el primer traballador a qui se li notificà la comunicació extintiva, aproximadament cap a les 13 h. La raó fou que el dia anterior havia demanat absentar-se a la tarda per tal d´anar al metge (declaracions de l´actora i del Sr. Marchador, coincidents). Als altres 6 treballadors, acomiadats els hi fou notificada la respectiva comunicació - substancialment idèntica a la de l´actora- a la tarda del mateix dia, amb presència del Comité només si així ho desitjaven (declaració del legal representant de la demandada).

  5. - L´actora havia estat revisada mèdicament la setmana anterior per la metge d´empresa, qui li havia diagnosticat la seva probable situació d´embaràs, tot i recomanar-li que anés al ginecòleg per a confirmar-ho. Aquest diagnóstic el comentá l´actora amb el seu pare i algun traballador amb el que mantenien ambdós amistat, sense que consti que transcendís públicament ni que la direcció en tingués coneixement prèviament a la notificció de l´extinció. El mateix 21.10.03 es visitada per la llevadora que estableix un embaràs de 5 setmanes de gestació (foli 56, al dors).6.- El pare de l´actora i president del Comité d´empresa, present a la reunió del matí peró no en el moment de ser-li notificada l´extinció contractual a la seva filla, posà en coneixement de la Direcció l´estat d´embaràs de la seva filla a la tarda del mateix día de la notificació de l´extinció, 21.10.2003, quan la mateixa ja s´havia produït.

  6. - L´endemà, dia 22.10.03, l´actora confirmà el diagnòstic d´embaràs (foli 55) i inicià una situació d´incapacitat temporal per malaltia comuna, amb diagnòstic d´ansietat, que persisteix en l´actualitat (foli 60 i següents).

  7. - Respecte a la resta de treballadors acomiadats el mateix dia que l´actora, amb una comunicació extintiva substancialment idèntica -un altre administratiu, 3 mossos de magatzem, 1 venedor i un telefonistala demandad aha arribat a acords o conciliacions en raó dels quals s´ha incrementat la indemnització inicialment oferta. En tots els casos, ja sigui per conciliació judicial o declaració escrita (feta el mateix día de la comunicació extintiva), la demandada ha reconegut la improcedència del acomiadament ( declaració de la demandada i folis 71 a 107 ).

  8. - Les dades de facturació i resultat operatiu dels tres magatzems, en conjunt i per separat, durant els excercicis dels anys 1999 a 2003 són les que consten a la carta d´extinció, que es donen aquí per reproduïdes. Reflecteixen pérdues accentuades a la delegació de Sant ADrià, i una situació estabilitzada a la de Barcelonès i Sabadell (lleugerament decreixent). El conjunt de les tres delegacions dona un resultat negatiu a partir de l´excercici del 2001. Els resultats globals de l´empresa demandada, però, evidencien uns resultats positius els darrers anys, amb un superàvit estabilitzat al voltant dels 600 mil euros els darrers tres anys (inclosa la previsió per l´any 2003, encara no tancat).

  9. - A la nova delegació de Sant Adrià, resultat de la unificació, el personal de producció fan habitualment hores extraordinàries. No ha quedat acreditat que en facin el personal d´administració. Tampoc no han estat contractatades ETT durant el darrer any.

  10. -- La demandada ha contractat recentment dues administratives, domiciliades a Madrid, que han començat a treballar als serveis administratius centrals de la demandada (que, tot i compartir local amb la Delegació de Sant Adrià, estant funcional i físicament separats), amb la perspectiva que d´aquí pocs mesos es traslladin a Madrid.

  11. - En els serveis administratius de la delegació de Sant Adrià, un cop integrades les antigues delegacions de Sabadell i del Barcelonés, a més de l´actora i un altre treballador acomiadat, Sr. Marco Antonio , hi havien -i resten en l´actualitat- 5 altres treballadors desenvolupant , a l´hora, funcions administratives i de tele-venda. En funció de les aptituds personales, cada un d´ells potencia una área o l´altre. En el cas de l´actora, feia funcions bàsicament administratives en un 85% de la jornada, i gestions comercials la resta, un 15% aproximadament.

  12. - Del conjunt de 58 empleats adscrits a les tres delegacions abans de l´unificació (11 corrresponents a "estructura", integrats en el centre de Sant Adrià), després de produïda aquesta n´han quedat 41 (folis 281 i 294). D´aquests 17 llocs de treball suprimits, a més de les 7 extincios per causes objectives notificades el 21.10.03, consten documentats 4 cessaments: dos, amb invocació de les mateixes causes objectives que les al.legades a les 7 extincions de data 21.10.2003, notificats en dates 19 i 23.12.03 (folis 310 a 335). Una altre, mitjançant acomiadament (s´ignora la causa i la forma) notificat el 17.12.03 i conciliat com a improcedent en data 19.12.03, prèvia presentació de papereta de conciliació el mateix día

    19.12.03 (foli 338). I un altre, en data 23.12.03 per baixa voluntària en data...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 5 de Junio de 2007
    • España
    • 5 Junio 2007
    ...la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 22 de marzo de 2005, dictada en el recurso de suplicación número 5085/04, formulado por Comercial de Laminados S.A., contra la sentencia del Juzgado de lo Social número 33 de Barcelona, de fecha 1 de marzo de 2004, ......
1 artículos doctrinales

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR