STSJ Cataluña 5596/2006, 20 de Julio de 2006

PonenteROSA MARIA VIROLES PIÑOL
ECLIES:TSJCAT:2006:8603
Número de Recurso1070/2004
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución5596/2006
Fecha de Resolución20 de Julio de 2006
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 5596/2006

En el recurso de suplicación interpuesto por Fermín frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Granollers de fecha 5 de Septiembre de 2005 dictada en el procedimiento Demandas nº 1070/2004 y siendo recurrido/a FONDO DE GARANTIA SALARIAL y VIVANCO ACCESORIOS, S.A.. Ha actuado como Ponente el/la Ilma. Sra. ROSA MARIA VIROLÉS PIÑOL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 13-12-04 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 5-9-05 que contenía el siguiente Fallo:

"Que desestimant la demanda presentada per D. Fermín , enfront de Vivanco Accessorios S.A. i Fogasa, he de declarar i declaro la procedència de l'acomiadament esdevingut amb efectes a data 10 de novembre de 2004, absolent als demandats de la pretensió formulada en la demandada en contra seu".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

L'actor Fermín va prestar serveis amb l'Empresa demandada Vivanco Accessorios, S.A., ambdata reconeguda en nòmina d'1 de l'any de 1990, categoria de Gerent, i percebent un salari mensual amb inclusió de pagues extres de 10.246,78 euros, (foli 20 a 28 tom II).

Segon

En data 22 de novembre de 1995 l'actor va subscriure amb el legal representant de l'empresa Exellent-Import, S.A. contracte de treball de personal d'alta direcció, mantenint l'antiguitat de 26 de setembre de 1990, i no canviant-se la seva categoria de Director General i Administrador (folis 142 a 144).

Tercer

L'actor en 21 de març de 1990 va constituir juntament amb tres persones més: D. Juan Enrique , d. Cosme i D. José , la societat denominada Exellent-Import S.A., sent designat i ostentant el càrrec d'Administrador Director General, (Doc. 19 demandada folis 171 i ss.) fins al 28 de desembre de 1993 en què l'esmentada societat modifica estatutàriament el seu òrgan de govern i passa a ser Vocal-Conseller Secretari amb poders amplis, acordat pel Consell d'Administració en data 15 de desembre de 1993. (Doc. 20 demandada folis 194 i ss).

En data 20 de gener de 2000 la citada societat passa a denomina-se Vivanco Accesorios, S.A., per acord de la Junta General Extraordinària i UNiversal de data d'1 de juliol de 1999 que així mateix acorda la distribució de càrrecs del consell d'Administració passant a exercir l'actor el càrrec de Secretari del Consell d'Administració per cinc anys (doc. 21 demandada folis 214 i ss.. Per acord de Junta General i Extraordinària de 30 de març de 2001 se li nomena novament Conseller Delegat perquè pugui exercitar totes les facultats del sistema d'administració, excepte les legalment indelegables. (doc. 22 demandada folis 230 i ss.). Per acord de 30 de setembre de 2003 s'accepta la renúncia de l'actor com conseller delegat però es manté el seu càrrec de secretari del Consell d'Administració (Doc. 23 demandada folis 241 i ss.) i per acord del citat Consell d'Administració de 9 de novembre de 2004 es destitueix l'actor del seu càrrec de Secretari així com se li revoquen els poders conferits en dates 28 de desembre de 1993 i 13 de juliol de 2004 (Doc. 24 demandada folis 252 i ss).

Quart

Així mateix l'actor és titular titular del 50% de les participacions i Administrador únic de la societat Saytes 2001 S.L., constituïda en data 22 d'abril de 1997 per l'actor i per la seva esposa la Sra. Rosa

, titular de l'altre 50%, fins al 30 d'agost de 2004 en què la citada societat va passar a tenir caràcter de societat unipersonal per adquisició de totes les participacions per la Sra. Rosa . La societat Naical Ibérica S.L. de caràcter unipersonal va ser constituïda en data 4 de maig de 2004 per Doña. Rosa (Registre Mercantil folis 365 a 371 Tom II).

Cinquè

Les facultats conferides mitjançant poder a l'actor durant la relació amb la demandada, són en síntesi, les següents: a) Representar la societat en tots els assumptes i actes administratius i judicials, mercantils davant l'Administració de l'Estat i Corporacions públiques de tot ordre i en qualsevol instància exercint tota clase d'accions que li corresponen en defensa dels seus drets (...) atorgant poders a advocats i procuradors (...). b) Dirigir i administrar els negocis socials, atenent a la gestió dels mateixos, amb aquest fi establirà les normes de govern i funcionament de la societat (...) c) celebrar tota classe de contractes inclosos en l'objecte social de la societat mitjançant els pactes o condicions que jutgi convenients (...) d) Nomenar destinar i acomiadar tot el personal (...) d) Portar la firma i actuar en nom de la societat en tota classe d'operacions bancàries ... (consten en actuacions en els folis 202 a 202 tom II).

Sisè

L'actor en data 5 de maig de 2004 va emetre un xec al portador per import de 10.000 euros que va cobrar sense justificar el seu ús, donant ordre al cap de comptabilitat que imputés 3.000 euros en aquesta data com despesa i així es va comptabilitzar i la resta de 7.000 euros no s'ha comptabilitzat ni justificat el destí. (foli 322 tom II, testifical i reconegut per l'actor). Amb la Targeta de crèdit de l'empresa ha retirat diners en efectiu sense justificar per import de 10.000 euros (folis 289 a 321 tom II en 10 ocasions imports de 600 euros i en 8 ocasions imports de 500 euros) ha utilitzat la targeta Visa que acaba en el núm. 1725 per adquirir productes per a ús particular sense justificar (folis 324 a 326 i manifestació de l'actor: per a regals). Així mateix per instruccions seves es va pagar a la Sra. Rosa en la liquidació la quantitat de 17.308 euros en concepte de comissions i 15 dies de treball sense haver estat treballador (folis 327 i 328 Tom II i testifical). Ha signat factures emeses per les empreses Saytes 2001 S.L., i Naical Ibérica S.L. pel concepte de relacions públiques, sense constar el servei (folis 329 a 364 tom II i tom III i pericial ratificada a l'acte del judici). Ha venut a clients de la demandada a través de l'empresa Saytes 2001 S.L., comprant a la demandada i després venia als clients d'aquesta no negat pericial i Annex X tom III) i Saytes 2002 S.L., ha emès factures per venda de material a la demandada (Annex XII tom III) i ha comptabilitzat a efecte de beneficis imports de mercaderies tornades al no processar els abonaments a clients per devolució de mercaderia (informe pericial, tom III).

Setè

En data 10 de novembre de 2004 va rebre de l'empresa demandada carta per la qual es procedia al seu acomiadament disciplinari, d'acord amb uns fets que considerava faltes molt greus d'acordamb allò disposat a l'article 11.2 del REal Decret 1382/1985 d'1 d'agost en relació amb l'article 54.2 apartat

  1. de l'Estatut dels Treballadors, i qual contingut i donada la seva extensió es dóna aquí per reproduïda, constant la citada carta en els folis 15 a 17 dels actes.

Vuitè

L'actor no exerceix ni ha ostentat la condició de representant dels treballadors en els últims dotze mesos.

Novè

Es va interposar la preceptiva papereta de conciliació davant l'òrgan competent en data 26 de novembre de 2004 celebrant-se l'acte el 16 de desembre de 2004, amb el resultat de "sense avinença". (foli

18).

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia de instancia que desestimando la demanda formulada por D. Fermín

, frente a VIVANCO ACCESORIOS S.A. y FOGASA, declara la procedencia del despido producido con efectos del 10 de noviembre de 2004, absolviendo a los demandados de la pretensión formulada en su contra; interpone recurso de suplicación el demandante, que tiene pos objeto la reposición de los autos al estado en que se encontraban al momento de producirse la infracción de normas esenciales del procedimiento que hayan producido indefensión, la revisión de los hechos declarados probados y el examen de las infracciones de normas sustantivas o de la jurisprudencia; siendo impugnado por la empresa demandada.

SEGUNDO

Al amparo del art. 191 a) de la Ley de Procedimiento Laboral , interesa el recurrente, la reposición de los autos al estado en que se encontraban al momento de producirse la infracción de normas esenciales del procedimiento que hayan producido indefensión, denunciando la infracción del art. 97.2 de la Ley de Procedimiento Laboral. Entiende el recurrente que el hecho probado sexto contiene auténticas valoraciones jurídicas predeterminantes del fallo.

El artículo 97-2 de la Ley de Procedimiento Laboral al disponer que el Magistrado apreciando los elementos de convicción, declarará expresamente en la sentencia los hechos que estime probados, viene a establecer un elemento esencial de la resolución con la ineludible consecuencia de que su ausencia o defectuosa consignación determinará la nulidad de la misma. Y esa exigencia legal ha sido subrayada reiteradamente por la doctrina del Tribunal Supremo (entre otras, sentencias de 29-10-85 , 17-03-86 , y 17-11-89 ), en el sentido de que en los hechos probados ha de constar no sólo cuanto acreditado sirva al Magistrado para dictar su sentencia sino también todo aquello que sea necesario para que el Tribunal Superior en el supuesto de recurso pueda dictar la suya, concordante o no con la impugnada.

El artículo 218 de la Ley de Enjuiciamiento Civil , precepto que adquiere trascendencia constitucional en cuanto supone una denegación técnica de justicia, proscrita...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR