STSJ Cataluña , 28 de Enero de 2005

PonenteLUIS JOSE ESCUDERO ALONSO
ECLIES:TSJCAT:2005:1077
Número de Recurso7414/2004
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución28 de Enero de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL NIG :

MDT ILMO. SR. JORDI AGUSTÍ JULIÀ

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO ILMO. SR. ANTONIO GARCÍA RODRÍGUEZ En Barcelona a 28 de enero de 2005 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 677/2005 En el recurso de suplicación interpuesto por BANCO SANTANDER CENTRAL HISPANO, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 18 de junio de 2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 252/2004 y siendo recurrido/a Plácido y Ministerio Fiscal. Ha actuado como Ponente el Ilmo.

Sr. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 08.04.04 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 18 de junio de 2004 que contenía el siguiente Fallo:

Rebutjar l'excepció processal de manca de litisconsorci passiu necessari oposada per la societat demandada.

Estimar totalment la demanda presentada per Plácido contra Banco Santander Central Hispano, SA, havent comparegut el Ministeri Fiscal i CGT com a coadjuvant, i constatant l'existència de vulneració dels drets fonamentals a la igualtat i a la llibertat sindical, per haver patit el demandant discriminació per raó de la seva afiliació i activitat sindical decideixo:

Primer.- Condemnar a la societat demandada a :

1) Reconèixer al actor com a membre del Comitè d'empresa del Centre de Treball ubicat al Passeig de Gràcia núm. 5, amb totes les conseqüències i garanties sindicals que se'n deriven.

2) Traslladar al actor al indicat centre de treball, al objecte de que la seva activitat sindical pugi ser exercitada amb igualtat de condicions amb la resta de centrals sindicals.

Segon.- Condemnar també a l'esmentada societat a que pagui a:

1) Plácido la quantitat de 5000 euros en concepte de danys morals i materials, més 6.960 euros, per les despeses d'advocat.

2) Al sindicat CGT, la quantia de 480 euros mensuals, des del mes de gener de 2004, fins al moment en què la incorporació del demandat al Comitè del centre Passeig de Gràcia 5, es faci efectiva i pugi exercitar el dreta al crèdit horari.

Totes les quantitats indicades produiran l'interès legal que indica l' article 576 de la LEC 1/2000 , des de la data d'aquesta sentència (interès legal més dos punts).

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. El treballador demandant Plácido , amb DNI núm. NUM000 , presta serveis per compte del Banc demandat, amb antiguitat reconeguda de 1.12.78, categoria professional de Ad, nivell IX i salari diari de 85 euros.

  2. El demandant va iniciar l'activitat sindical l'any 1986, en el Banc denominat Hispano Americano, SA, a la seu del c/ Padilla , 280 de Barcelona. Des d'aquella data, ha estat sempre titular de càrrecs de representació unitària dels treballadors de l'empresa- fins a les darreres eleccions- i membre del Comitè

    d'Empresa.

    Va ser destinat, abans de les citades eleccions, al centre de treball de l'indicat Banc HA (incorporat al demandat per fusió) del Passeig de Gràcia 38, de Barcelona (PG 38, en endavant), seu central en la que es concentraven la major quantitat de treballadors de la plantilla en aquesta ciutat.

  3. Per efecte de la fusió entre els bancs i la necessitat de reorganitzar les oficines, el Banc demandat, va comunicar als representants dels treballadors, que es tancaria la oficina del P.G. 38, i va fer un projecte de reubicació del personal, La majoria de representants sindicals van demanar anar al centre de Passeig de Gràcia 5, (PG 5, en endavant) que és on es concentraven més treballadors. Al demandant, l'empresa li denegava aquesta possibilitat, cosa que va ocasionar que ell fes una petició en aquest sentit, a efectes de mantenir la proporcionalitat entre els treballadors que es desplaçaven a la oficina de Passeig de Gràcia 5 i la seva representació sindical, en data 2.10.02 (doc. 1 i 2 empresa).

  4. El conflicte sobre la destinació del demandant en estar previst el tancament de la oficina de PG 38, va donar lloc a un procediment judicial, Per sentència del Jutjat Social 4 de barcelona, de data 11 de novembre de 2002, dictada en un procediment de tutela de drets fonamentals instat pel demandant, (núm.

    912.02), es va decidir:

    "Estimo la demanda formulada per Plácido , a la qual s'han adherit C.G.T. i U.G.T., i declaro que l'actuació portada a terme pel demandat BANCO DE SANTANDER CENTRAL HISPANO, S.A., és vulnerada del dret de llibertat sindical i del dret d'igualtat, condemnant l'esmentada empresa a atenir-se a aquesta declaració i a rebuscar al Sr. Plácido al centre de treball de Passeig de Gràcia 5 de Barcelona, així com fer un pagament al demandant de una indemnització de 1000 euros per perjudicis, amb l'obligació d'atenir-se a aquesta declaració el sindicat C.C.O.O." (Doc. 23 actor)

  5. En data 24.11.02, el demandant va patir un infart agut de miocardi, per la qual cosa va estar ingressat en l'Hospital de Sant Pau de barcelona, i va requerir un procés de baixa per incapacitat temporal, fins que va ser donat d'alta mèdica, en data no acreditada. (Doc. 3 actor)

  6. E dia 15.11.02, els sindicats UGT i CCOO van registrar el pre-avís per promoure noves eleccions sindicals a l'empresa demandada.

    L'actor constava com a candidat en la llista de CGT, amb tercer lloc.

  7. L'empresa va confeccionar el cens del personal del centre de treball de la oficina de Passeig de Gràcia 5 de Barcelona, en la qual constava el nom del demandant (Doc. 4 actor)

  8. Les eleccions sindicals va celebrar-se el dia 20 de desembre de 2002, amb el resultat de dues persones de la llista de CGT, al centre de treball de Passeig de Gràcia 5 de Barcelona, per la qual cosa el demandant va quedar com a suplent primer, en aquell centre. (doc. 4 actor)

  9. Amb anterioritat a aquest procés, al demandant li havien comunicat el tancament de la oficina del Passeig de Gràcia 38 de Barcelona i la seva destinació a la de Pere IV, 161, oficina que tenia a unes 9 persones a la plantilla, El treballador, igual que els altres representants sindicals d'aquell centre, va sol.licitat ser reubicat al de Passeig de Gràcia, 5, per tratar-se de un centre amb més personal (unes 250 persones)

    que permetia fer millor un treball sindical. Així com van ser ateses les peticions d'altres persones, que estaven afiliades a altres centrals sindicals, (CCOO,UGT), no ho va ser la del demandant. Aquesta diferència de tracte es la que dona lloc bàsicament a estimar la demanda de tutela de llibertat sindical estimada pel Jutjat Social 4 de Barcelona. (Doc. 5 actor)

  10. L'empresa va presentar recurs de suplicació contra l'anterior sentència i per la Sala Social del TSJC es va dictar sentència en data 30.07.03 , per la qual s'estimava en part el recurs de suplicació i revocava l'anterior sentència en el sentir de limitar els efectes de la condemna de reubicació a la suplicada permanència del actor "en el centro de trabajo situado en el paseo de Gracia nº 38..".Va mantenir intacta la condemna per discriminació sindical i la indemnització corresponent al banc demandat. (Doc. 22 actor)

  11. L'empresa en rebre la sentència anterior, i tenint en compte que el centre de treball del núm. 38 del Passeig de Gràcia ja estava tancat quan l'actor obté l'alta mèdica, va designar al demandant al edifici de Wols Trave Center, c/Moll de Barcelona, s/n, centre en el qual mai havia prestar serveis. L'argument de la societat que una part dels treballadors del centre de P.G. 38, també hi havien estar destinats. (doc. 4 empresa). Per carta de data 2.20.03, li van requerir la reincorporació, al citat centre, concretament a la Unitat de Recuperacions.

  12. El Sr. Plácido , en rebre la comunicació, va sol.licitar quedar-se a la oficina de Pere IV. sense ser desplaçat al WTC, atenent als seus motius de salut, indicant en la comunicació que la sol.licitud no podria ser interpretada com a renúncia del s seus drets (doc. 7 empresa).

  13. Mentre la petició no va ser acceptada per l'empresa el demandant es va incorporar al WTC, on se li van assignar tasques d'arxiu i documentació, havent ocasionat una sol.licitud de canvi de lloc de treball pel responsable del centre. (doc. 9 empresa). En data 1.12.03, es va atendre pel Banc la petició de trasllat a la oficina de Pere IV (doc. 11 empresa)

  14. L'actor ha exercitat el dret a hores sindicals com a membre de la Secció Sindical de l'empresa del sindicat CGT, segons acord de distribució horària d'aquesta central sindical, entre els seus delegats. No ha pogut exercitar les hores sindicals derivades de ser membre del Comitè de l' empresa, en no haver-se acceptat aquesta condició, motiu pel que la reclama la indemnització horària. La distribució d'hores entre els delegats sindicals va ser comunicada a l'empresa per carta de data 4.05.04, en base als pactes de distribució dels crèdits horaris sindicals al sector, per l'exercici de la representació col.lectiva, de data 5.10.81 (Doc. 12 actor i 15, respecte dels pactes de distribució horària)

  15. A finals de l'any 2003, van cessar per préjubilació incentivada dos càrrecs sindicals del Comitè

    d'empresa de CGT, del Passeig de Gràcia 5 de Barcelona, srs. Benedicto i Juan Miguel . En conseqüència, el demandant va considerar que com a primer suplent li corresponia el càrrec al Comitè en substitució dels anteriors. Pel sindical CGT es va demanar que fos acceptat per l'empresa a l'actor com a membre del comitè en substitució de Juan Miguel en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • SJS nº 2 355/2011, 18 de Julio de 2011, de Guadalajara
    • España
    • 18 Julio 2011
    ...doctrina de suplicación que ha admitido como daño emergente la minuta del Letrado interviniente ("ad exemplum" STSJ de Cataluña de 28 de enero de 2005 -Rec. 7414/2004 -,) no es compartida por este Juzgador, ni queda vinculado por la misma, dado que se quebrantaría la normativa procesal (art......
  • ATS, 29 de Octubre de 2009
    • España
    • 29 Octubre 2009
    ...parte actora recurrente en casación para la unificación de doctrina, aportando de contraste de la sentencia de Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 28 de enero de 2005 (R. 7414/2004 ), dictada también en un proceso de tutela de derechos fundamentales, contra el Banco Santander Cent......
1 artículos doctrinales

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR