STSJ Cataluña , 13 de Junio de 2005

PonenteMARIA ANGELES VIVAS LARRUY
ECLIES:TSJCAT:2005:7389
Número de Recurso209/2004
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución13 de Junio de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL NIG :

mm ILMA. SRA. ÁNGELES VIVAS LARRUY ILMO. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL ILMO. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

En Barcelona a 13 de junio de 2005 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 5330/2005 En el recurso de suplicación interpuesto por TNT CONTRACT LOGISTIC MARTORELL, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 31 de julio de 2003 dictada en el procedimiento Demandas nº 142/2002 y siendo recurrido/a Lucas , MIDAT MUTUA, Constanza , Talleres Petit, S.A., -I.N.S.S.-Instituto Nacional Seguridad Social y - T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social). Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. ÁNGELES VIVAS LARRUY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 31 de julio de 2003 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimar la demanda presentada per TNT Contract Logistic Martorell, SA contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, Constanza , en nom propi i com a representant del menor Lucas , Talleres Petit, SA i Mútua d' Accidents de Treball Midat i absoldre als demandants de totes les peticions que es formulen.

Estimar en part la demanda acumulada presentada per Constanza , en nom propi i com a representant del menor Lucas contra TNT Contract Logistic Martorell, SA , l'Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, Talleres Petit, SA i Mútua d' Accidents de Treball Midat, i revocar parcialment la resolució administrativa elevant la quantia del recàrrec de les prestacions derivades de la mort del causant en el 50%, establint la responsabilitat exclusiva de contra TNT Contract Logistic Martorell, SA, en el pagament del recàrrec, i condemnat a aquesa societat en conseqüència a que capitalitzi el seu valor a la TGSS.

Condemnar a la resta de demandants a estar i passar per aquesta declaració, amb absolució de Talleres Petit, SA.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer. El treballador accidentat Juan , amb DNI núm. NUM000 , va patir un accident el dia 1.12.95, mentre prestava serveis per compte de l'empresa Talleres Petit, SA, a conseqüència del qual va morir. El causant tenia reconeguda la categoria professional d'electricista.

Segon. La demandada i actora en la demanda acumulada, Constanza , és la vídua del finat i Lucas és el seu fill. Són els exclusius beneficiàris de les prestacions derivades de mort i supervivència per accident de treball, reconegudes per l'Entitat Gestora.

Tercer. L'accident es va produir en la data citada, sobre les 10,30 hores, aproximandament, en el centre de treball de TNT Logistics martorell, SA, empresa situada en la carretera N II, Km. 585, Polígon Industrial Can Amat, Planta SEAT, nau 12-logística, de la població de Martorell.

Quart. El causant, Juan , es va accidentar quan estava es disposava a reparar el frè de un motor elèctric, per encàrrec de TNT a Talleres Petit. En introduir-se dins la plataforma, el apilador-desapilador es va posar en marxa, en no haver estat desconectat i va ascendir, atrapant el treballador contra el bastidor de la màquina.

Cinquè. La causa de la mort del treballador accidentat, segons l'informe del metge forense, realitzat en les diligències prèvies 1205/95, del Jutjat de Instrucció 1 de Martorell, va ser: atur cardíac, per fibrilació ventricular, per descàrrega elèctrica.

Sisè. La causa de que el treballador resultés electrocutat va ser la manca de desconexió de la màquina que s'havia de reparar i la manca d'advertència de les persones responsables de la companyia al treballador accidentat sobre aquesta circumstància. El finat no pertanyia a la plantilla de TNT, ni tenia clau d'accés al quadre de comandament per desconectar la màquina. En el moment de l'accident, el tècnic de manteniment de TNT, Abelardo , es dirigia al quadre a desconectar la màquina, prò no va advertir al treballador que no iniciés la operació per estar en marxa el motor.

També estava present, en el moment de l'accident, el responsable de manteniment de TNT, Santiago , que tampoc va advertir al accidentat de que no podia iniciar la seva feina, per no estar desconectada la electricitat de la maquinària.

Setè. La màquina a reparar era propietat de TNT, que era l'empresa que la usava i coneixia el seu funcionament i els seus treballadors, en exclusiva, tenien accés al quadre de comandament i desconexió-conexió elèctiques.

Vuitè. Per la Inspecció de Treball i Seguretat Social va realitzar informe sobre l'accident, constatant la omissió de mesures de seguretat, i valorant la responsabilitat de l'empresa principal, TNT Contract Logístic Martorell, SA, amb proposta de sanció per falta molt greu.

Novè. Per resolució de la Delegació Territorial de Treball de Barcelona, del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, de data 07.02.02, es va imposar la sanció de 12.621,25 euros a TNT, per falta molt greu, apreciada en el grau mig, tal com sol.licitava la Inspecció de Treball.

Desè. Per sentència de 16.11.99, dictada pel Jutjat de Instrucció 1 de Martorell, en el judici de faltes núm. 205-97 , es va condemnar a Santiago , con autor de una falta del art. 621.2 del Codi Penal , i al pagament de les indemnitzacions als perjudicats, que consten. Aquesta sentència va ser revocada en part per la de la Audiència provincial , de 20 d'abril de 2001 , atenuant la pena imposada al condemnat.

Onzè. L'Institut Nacional de la Seguretat Social va resoldre amb data 12.07.01, la declaració d'existència de responsabilitat per falta de mesures de seguretat en l'accident i el recàrrec del 40 % en totes les prestacions derivades de l'accident a càrrec exclusiu de l'empresa TNT Contract Logístic Martorell, SA. Desè. Contra l'anterior resolució de l'INSS van presentar les parts actores de les demandes acumulades, sengles reclamacions prèvies, que van ser desestimades, per resolució de l'INSS de data 11.12.01.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandante, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia de instancia que desestima la demanda inicial, presentada por TNT Contract Logistic Martorell SA absolviendo a las demandadas de las peticiones que formulan, recurre en suplicación al amparo del artículo 191 apartados b y c de la LPL , la citada empresa e interesa en definitiva la revocación de la sentencia que mantiene y aumenta el recargo sobre las prestaciones de seguridad social, impuesto por el INSS hasta el 50% , y subsidiariamente interesa que sea rebajado al 30%.

Impugnan en recurso Tanto Talleres Petit, como la viuda del trabajador fallecido., Interesa destacar como hechos de interés, que se han declarado probados para la resolución del asunto los siguientes:

El fallecido a causa del accidente, trabajaba para Talleres Petit, el accidente se produjo en los locales de TNT Logistics Martorell SA, (en adelante TNT), lugar en el que Tallers Petit debía hacer la reparación de un motor eléctrico, la máquina no había sido desconectada. En el momento del accidente estaban presentes el responsable de mantenimiento de TNT , nadie aviso al trabajador de que esperara a la desconexión. El trabajador no tenia acceso al cuadro de mandos, ni a las llaves del cuadro.

SEGUNDO

Por lo que hace referencia al recurso de suplicación que plantea la empresa y al amparo del articulo 191 de la LPL , interesa en primer lugar la modificación de los hechos declarados probados, así:

  1. - Hecho probado sexto que se intercale en el hecho lo siguiente:

    "Que la causa de que el treballador resultés electrocutat va ser la manca de desconexió de la máquina que s'havia de reparar, tot i l'advertenca efectuada". y más adelante cuando en este mismo hecho sexto se dice: ...." es dirigia al quadre per desconectar la màquina després d'haver informat al accidentat de que la dita màquina es trovaba en tensió". Y en el último párrafo se añada -en referencia al responsable de mantenimiento- que "no va requerir formalment al accidentat perquè no iniciés la seva feina, però sí que el va informar de que la màquina no estava desconectada."

    Apunta como base para las...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales
  • Requisitos para la imposición del recargo
    • España
    • El recargo de las prestaciones en la doctrina judicial
    • 28 Septiembre 2010
    ...de sus grados o los beneficiarios del mismo en el supuesto de fallecimiento, tales como las pensiones de viudedad en STSJ Cataluña de 13 de junio de 2005, rec. 209/2004 y 16 de enero de 2003, rec. 2599/02, orfandad (entre otras STSJ Cantabria de 14 de diciembre de 2005, rec. 990/05) y, en p......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR