STSJ Cataluña 3415/2009, 28 de Abril de 2009

PonenteADOLFO MATIAS COLINO REY
ECLIES:TSJCAT:2009:6519
Número de Recurso5943/2008
Número de Resolución3415/2009
Fecha de Resolución28 de Abril de 2009
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 3415/2009

En el recurso de suplicación interpuesto por ISS Facility Services, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Barcelona de fecha 11 de abril de 2008, dictada en el procedimiento Demandas nº 165/2008 y siendo recurrido/a Braulio . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ADOLFO MATIAS COLINO REY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 28 de febrero de 2008, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclam. derechos contracto trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 11 de abril de 2008 , que contenía el siguiente Fallo:

" Estimo la demanda presentada pel Don. Braulio , contra ISS FACILITY SERVICES, S.A., i declaro que el trasllat del demandant al centre de treball de Granollers infringeix l' art. 17 del Conveni col·lectiu aplicable, i per tant que Don. Braulio ha de prestar serveis al centre de treball de Montcada-Bifurcació. En conseqüència condemno a l'empresa a complir aquesta decisió."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:"

Primer

La part demandant Braulio presta els seus serveis a l'empresa demandada ISS FACILITY SERVICES, S.A., amb una antiguitat reconeguda des del dia 01.07.84, amb la categoria professional d'Especialista i un salari de 1.832,09 euros mensuals amb prorrata de pagues extres.

Segon

El dia 18.01.08 l'empresa va notificar al treballador una carta de la mateixa data per la qual es comunica que les "operacions regionals i grans línies" no es podran realitzar a l'estació de Montcada-Bifurcació sinó que, a partir del dia 18.02.08, es farien a l'estació de Granollers. Les raons que consten a la carta es basen en l'increment d'unitats de trens i la impossibilitat d'absorbir aquest augment de càrrega en l'estació de Montcada-Bifurcació per la qual es traslladen les operacions a l'estació de Granollers. Es feia menció a la carta que el canvi de centre de treball no modifica horaris de treball, ni jornades al personal afectat, i al mateix temps es notificava amb trenta dies d'antelació que estableix l'Estatut dels Treballadors.

Tercer

Després d'aquesta comunicació, l'empresa en va remetre dues més, en dates 19.02.08 i

22.02.08, que indicava, primer, que s'ajornava el canvi d'estació fins nova data, i finalment que es faria efectiu el dia 03.03.08.

Quart

Don. Braulio té un contracte de treball indefinit i està assigna al centre "Renfe bloc 1 Rodalies Barcelona", encarregat de la neteja de trens. Inicialment prestava serveis a l'estació de Sant Andreu-Comtal i a partir del 17.10.05 a Montcada-Bifurcació.

Cinquè

El canvi de centre de treball s'ha fet per la comunicació de Renfe que per motius de capacitat de material en les estacions s'havien de reorganitzar l'estacionament del material durant la jornada diürna, passant de Montcada-Bifurcació a Granollers.

Sisè

En el centre de treball de Montcada-Bifurcació hi prestaven serveis un total de 19 treballadors, dels quals 9 són del torn de nit, que no els hi afecta el trasllat, i 10 del torn de matí, dels quals han estat traslladats 7 treballadors. Dels treballadors afectats el demandant era el que tenia més antiguitat, després del Sr. Leovigildo .

Setè

Les feines que feien els treballadors que prestaven serveis a Montcada-Bifurcació era les neteges denominades de consistència (LC) que consistia en netejar a fons el tren, amb sostres inclosos, les neteges a fons (L2), consistents en netejar a fons, però sense sostres, i les neteges ràpides (LR) consistents en treure brossa de l'interior dels vagons i escombrar-los, així com la neteja de l'edifici de l'estació.

Vuitè

Des de la data del trasllat, a l'estació de Montcada-Bifurcació s'han deixat de fer les neteges LC, i es fan a Granollers, juntament amb la neteja LR de les primeres unitats del matí i la de l'edifici de l'estació.

Novè

No existia a l'estació Montcada-Bifurcació cap departament o servei diferenciat per fer les feines de neteja.

Desè

L' art. 17 del Conveni col·lectiu de contrates ferroviàries estableix el següent:

Ningún trabajador podrá ser trasladado de su Centro de Trabajo, por tiempo superior a un mes dentro de la misma provincia.

Cuando sea necesario producir algún traslado, solo podrán quedar afectados los trabajadores cuya categoría profesional sea acorde con las funciones a desempeñar en el nuevo puesto.

La designación del trabajador concreto deberá respetar, por ese orden los criterios de antigüedad, responsabilidades familiares y proximidad del domicilio del trabajador al nuevo centro.

De tal forma que, a igualdad de categoría será cambiado el trabajador más moderno; a igualdad de antigüedad el que no tenga responsabilidades familiares; y a igualdad de responsabilidades familiares el que tenga el domicilio más próximo al nuevo centro de trabajo.

Y cuando sea necesario más de un traslado tendrá carácter rotativo entre toda la plantilla de la misma categoría del centro de Trabajo afectado, respetándosele durante ese mes las condiciones de trabajo que viniera disfrutando, y se avisará al trabajador y a la representación sindical, por escrito, con setenta y dos horas de antelación.Onzè.- L'acte preceptiu de conciliació administrativa es va esgotar amb el resultat de sense avinença. "

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada ISS FACILITY SERVICES SA , que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia de instancia, que estimó la demanda interpuesta por el demandante, declarando que su traslado al centro de trabajo de Granollers infringe el artículo 17 del Convenio Colectivo aplicable y, por tanto, que aquél debe prestar sus servicios en el centro de trabajo de Montcada-Bifurcació, se interpone por la empresa el presente recurso de suplicación.

En el primer motivo del recurso y con amparo procesal en el apartado a) del artículo 191 de la Ley de Procedimiento Laboral , la parte recurrente solicita la reposición de los autos al estado en el que se encontraban en el momento de haberse infringido normas o garantías de procedimiento que hayan producido indefensión, denunciando la infracción del artículo 138 de dicha Ley , alegando que la decisión de convertir en procedimiento ordinario el procedimiento de impugnación de movilidad instando por el demandante le causa indefensión, efectuando dos tipos de consideraciones. Por un lado, dicha conversión y la consiguiente declaración del mejor derecho del demandante sobre el resto de sus compañeros a no ser trasladado de un centro de trabajo a otro, provoca una falta de litis consorcio pasivo necesario,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR