STSJ Cataluña 8943/2005, 18 de Noviembre de 2005

PonenteMIGUEL ANGEL SANCHEZ BURRIEL
ECLIES:TSJCAT:2005:12412
Número de Recurso5042/2005
Número de Resolución8943/2005
Fecha de Resolución18 de Noviembre de 2005
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 8943/2005

En el recurso de suplicación interpuesto por Jon , Begoña , Luis Carlos , Sofía , Gabriela , Amelia , Olga y Francisco frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Mataró de fecha 26 de octubre de 2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 237/2004 y siendo recurrido/a Sr. Jose Miguel (Delegat), Sra. Luz (Delegat), Fondo de Garantia Salarial, Ministeri Fiscal y Fundación Privada Aspronis. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 7 de abril de 2004 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Impugnación convenio colectivo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 26 de octubre de 2004 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar l'excepció de manca de legitimació activa oposada per la part demandada i desestimar íntegrament la demanda interposada pel Sr. Jon . NIF NUM000 -, Doña. Begoña -NIF NUM001 ., Don. Luis Carlos -NIF NUM002 -, Doña. Sofía - NIF NUM003 -, Doña. Gabriela -NIF NUM004 -, Doña. Amelia .NIF NUM005 -Sra. Olga -NIF NUM006 -, Don. Francisco -NIF NUM007 -, i per la Secció Sindical de la Unió Sindical Obrera de la Fundació Privada Aspronis -CIF G17338492-, contra els Delegats de Personal Don.Jose Miguel -NIF NUM008 - i Doña. Luz -NIF NUM009 -, i en contra el Fondo de Garantía Salarial i essent també part el Ministeri Fiscal i absoldre lliurement la part demandada de totes les peticions contingudes a les demandades origen de les presents actuacions".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.- La Fundació demandada està inclosa dins de l'àmbit funcional del Conveni col·lectiu de residències i centres de dia per a l'atenció de persones amb discapacitat psíquica severa de Catalunya (fet incontrovertit).

2n.- Els treballadors de la Fundació Privada Aspronis demandada estaven representats per tres delegats de personal, Don. Jose Miguel , Doña. Luz i la Sra. Margarita . Aquesta última va causar baixa de l'empresa el febrer del 2003 (fets no controvertit i testimoni de la Sr. Margarita ).

3r.- Mitjançant escrit datat el 2-6-03, la Fundació demandada va comunicar als Delegats de personal la seva voluntat de acordar un pacte de desvinculació salarial del conveni con·lectiu del sector. Mitjançant escrit de 13-6-03, la FUndació demandada va comunicar a la Comissió paritària del conveni col·lectiiu d'aplicació l'inici del procés per a despenjar-se de les taules salarials del conveni (folis 285-287).

4t.- Els dos delegats de personal demandants i la Fundació Aspronis van subscriure en data 25-7- 03 un acord col·lectiu, que consta a les actuacions i que aquí es dóna per íntegrament reproduït - folis 289-290-, d'increment salarial alternatiu asl previstos en el conveni col·lectiu d'aplicació. Aquest pacte col·lectiu va preveure mantenir els increments salaris previstos en el conveni col·lectiu a tots els treballadors que no gaudissin de millores salarials per sobre conveni i va preveure efectuar increments salarials per sota de conveni per al grup de treballadors que gaudís de condicions retributives més favorables que les convencionalment establertes (folis 289-290).

5é.- Mitjançant escrit de 13-10-03, la Fundació Privada Aspronis va remetre a la Comissió Paritària de Conveni del sector l'accord de despenjament salarial subscrit amb els Delegats de Personal (foli 293).

6è.- Disposició Addicional 3ª del Conveni col·lectiu esmentat preveu que les empreses que es trobin en situació econòmica de pèrdues o que per altres causes es pugui afectar a la seva competitivitat o viabilitat i amb l'objecte de mantenir els nivells d'ocupació, puguin desvincular-se de l'increment econòmic pactat en el conveni. El mateix precepte convencional preveu el procediment per fer efectiu el despenjament salarial (foli 378),

7è.- Els treballadors que gaudien de condicions més beneficiosos i que van resultar afectats negativament pel pacte de despenjament salarial van presentar el dia 16-10-03 demanda de l'acord col·lectiu de 25-7-03 en el Deganat dels Jutjats de Girona, al·legant la mul·litat de l'acord col·lectiu per lesió dels seus drets (foli 5-8).

8è.- En data 30-10-03 es va constituir la Secció sindical de USO a l'empresa Fundació Privada Aspronis, ostentant la condició de President-Secretari General de la Secció Don. Jon (folis 142-148).

9è.- El dia 16-12-03 el Sr. Jon en representació de la Secció Sindical d'USO a la FUndació Privada Aspronis, va interposar demanda d'impugnació de l'acord col·lectiu de 25-7-03 en el Deganat dels Jutjats de Girona al·legant la nul·litat per la lesió de drets (folis 34-39)".

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La Sentencia de instancia estima la excepción de falta de legitimación activa opuesta por la empresa FUNDACIÓN PRIVADA ASPRONIS y el Comité de Empresa de la misma frente a las demandas acumuladas formuladas por los trabajadores Jon y 7 más y por la Secció Sindical de la Unión Sindical Obrera (USO) en impugnación del Pacto de empresa de fecha 25.07.03, firmado entre las partes demandas por el que se desvinculaba de la aplicación salarial del III Convenio Colectivo de Catalunya regulador de las condiciones de trabajo en las Residències i Centres de dia per a l'atenció a persones amb discapacitat Psíquica Severa i Profunda .Frente a dicha resolución judicial se alzan las partes actoras de las demandas acumuladas mediante un único Recurso de Suplicación que articulan en base a dos motivos y que ha sido impugnado de contrario.

El primero de ellos, formulado al amparo del apartado a) de la Ley de Procedimiento Laboral interesan la reposición de los autos al momento de haberse infringido las normas de procedimiento que señalan, en concreto, el art. 81 de la Ley de Procedimiento Laboral y artículo 24 de la Constitución Española , por cuanto, argumentan, la sentencia al estimar la falta de legitimación activa de los trabajadores y al no haberles requerido para que concretaran su demanda, se supone como reclamación de cantidad o, en su defecto, otra distinta, ello les ha producido indefensión.

El motivo ha de ser desestimado, no sólo por cuanto de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR