STSJ Cataluña 10345, 10 de Octubre de 2005

PonenteADOLFO MATIAS COLINO REY
ECLIES:TSJCAT:2005:10345
Número de Recurso2273/2004
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución10345
Fecha de Resolución10 de Octubre de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL NIG :

sa ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY ILMO. SR. DANIEL BARTOMEUS PLANA En Barcelona a 10 de octubre de 2005 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 7648/2005 En el recurso de suplicación interpuesto por Torras Papel,S.A. y Jose Pablo frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Girona de fecha 16 de octubre de 2003 dictada en el procedimiento Demandas nº

606/2003 y siendo recurridos Narciso y Ministerio Fiscal. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ADOLFO MATIAS COLINO REY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 29 de agosto de 2003 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 16 de octubre de 2003 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo la demanda presentada per Jose Pablo i Narciso contra TORRASPAPEL, S.A. i declaro la vulneració del dret fonamental a la llibertat sindical (art.28 CE) respecte als dos demandants. Declaro la nul.litat radical de la conducta de l'empresa, ordeno la seva cessació amb restitució de l'actor al seu lloc anteiror (3r. ajudant d'estrucadora), i la reparació de les conseqüències que ha tingut la vulneració esmentada. Amb aquesta finalitat condemno l'empresa a abonar a cada un dels actors les quantitats de 600 EUR i 1.785 EUR. En aquest procediment ha estat part el Ministeri Fiscal.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- Jose Pablo presta serveis per a l'empresa Torraspapel, S.A. (del ram paper i cartró) des del dia 17.10.98, tenint reconeguda la categoría o lloc de 3r ajudant d'estucadora dins del grup professional G i un salari de 59,49 EUR/dia en còmput anual. (No controvertit).

SEGON

L'actor està afiliat al sindicat CCOO i és menmbre del comitè d'empresa pel sindicat esmentat -febrer 2003- i també delegat de Seguretat e Higiene i Prevenció de Riscos Laborals -març 2003.

(No controvertit)I

TERCER

Com a conseqüència de la seva designació com a delegat de Seguretat Higiene i Prevenció de Riscos Laborals, l'actor s'ha enfrontat -en aquests sis mesos- amb la direcció de l'empresa en diverses ocasions, pel que considerava que eren "pràctiques laborals inadequades per perill"; així mateix ha estat important la seva implicació en les dues denúncies dutes a terme davant de la Inspecció de Treball en aquest mateix període, per manca de mesures de seguretat. (Testifical actora, f. 73 i seg).

QUART

El dia 25-7-03, en presència del delegat sindical de CCOO, l'empresa va comunicar a láctor la carta següent:

"Le comunicamos que por motivos organizativos, el día 28 de JUlio del año en curso debe incorporarse Vd. al puesto de trabajo de Ayudante de Cortadoras (formación en el puesto), a las 6h, donde prestará sus servicios a partir de este día.

Le significamos que este cambio no supone ninguna modificación sustancial de las condiciones de trabajo, pòr lo que en el régimen de trabajo a turnos será el mmismo que venía haciendo, e igualmente su categoría, grupo profesional y remunración no tendrán detrimento alguno.

Agradeciéndole su colaboración, aprovechamos la ocasión para saludarle con nuestra mayor consideración"

El Comitè d'empresa vas assabentar-se d'aquesta mesura posteriorment, com a conseqüència de la comunicació que va realitzar el mateix actor. (Testifical Sr. Jose Carlos)

CINQUÈ

El dia 29-08-03 va tenir lloc l'acte de coniciliació davant del CMAC en virtut de la papereta presentada el dia 18-08-03 i va donar com a resultat "SENSE AVINEÇA".

SISÈ

La categoría o lloc 2n ajudant de talladores (contestació a la demanda) es troba ubicada al grup professional B (f. 131 revers).

SETÈ

La fàbrica divideix el procés de producció de paper en tres zones que són la màquina de paper, l'estucadora i la zona d'acabats (talladora, encantadora...). N'es una característica que el personal amb major qualificació es troba a les dues primeres zones, per la dificultat que porta aparellat el maneig de les seves màquines -més de 100 i 15 metres respectivament de dimensions-, fins al punt que se sol accedir a l'empresa per la zona d'acabats i es culmnia a la màquina de paper o en l'estucadura, perquè son les zones de treball on es pot assolir un grup professional superior. (Testificals Srs. Raúl i Jose Carlos)

Així mateix els treballadors d'estucat porten com a vestimenta una "granota blanca", mentre que els treballadors d'acabat porten una "granota blava".(No controvertit)

VUITÈ

A l'actor, durant el temps que fa que presta serveis com a 2n ajudant de talladora, no se li ha proporcionat la vestimenta correpsonent "granota blava", malgrat haver-ho sol.licitat en diverses ocasions, i és l'unic treballador que presa servedis amb "granota blanca", la qual cosa ha estat objecte dels comentaris corresponents dins de l'empresa. (Testifical Don. Raúl).

NOVÈ

Dins dels treballadors amb la categoria de 3r ajudant d'estucadora, l'actor era el de més antiguitat i, per consegüent, aquell a qui li corresponia ascendir al seu dia a 2n ajudant d'estucadodra, si la decisió respongués a l'experiència. (No controvertit).

DESÈ

En el lloc de treball de 3r. ajudant d'estucadora que ocupava l'actor, s'ha contractat personal eventual (f. 82) i s'han realitzat a més hores extraordinàries. (Testifical, no controvertit).

ONZÈ

El Sr. Jose Pablo i el sindicat CCOO sol.liciten, cada un, la quantitat de 13.206,78 EUR per danys morals i 600 EUR per l'assitència jurídica necessitada. "

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada y Jose Pablo , que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnaron ambas las partes, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia de instancia, que estimó en parte la demanda interpuesta por el demandante, se interponen los presentes recursos de suplicación.

Analizando, en primer lugar, el recurso formulado por la empresa recurrente, solicita, con amparo procesal en el apartado b) del artículo 191 de la Ley de Procedimiento Laboral , la revisión de los hechos declarados probados primero, sexto, tercero, séptimo y décimo.

En los dos primeros casos se indica que la sentencia de instancia incurre en error al confundir puesto de trabajo con categoría profesional y ésta con lo que es grupo profesional. No puede...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 14 de Septiembre de 2006
    • España
    • 14 Septiembre 2006
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 10 de octubre de 2005, en el recurso de suplicación número 2273/04, interpuesto por TORRASPAPEL, S.A. y por D. Esteban, frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 2 de los de Gerona de fecha 6 ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR