STSJ Cataluña 2294/2005, 15 de Marzo de 2005

PonenteMARIA DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA
ECLIES:TSJCAT:2005:3371
Número de Recurso5800/2004
Número de Resolución2294/2005
Fecha de Resolución15 de Marzo de 2005
EmisorSala de lo Social

D. MARIA DEL CARMEN FIGUERAS CUADRAD. MARIA DEL CARMEN QUESADA PEREZD. LUIS JOSE ESCUDERO ALONSO

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG :

MG

ILMA. SRA. Mª DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA

ILMA. SRA. Mª DEL CARMEN QUESADA PÉREZ

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

En Barcelona a 15 de marzo de 2005

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 2294/2005

En el recurso de suplicación interpuesto por Jesus Miguel frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Girona de fecha 20.4.2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 600/2003 y siendo recurrido/a Ajuntament de Palamós, Midat Mutua, Instituto Nacional de la Seguridad Social Girona y Tesoreria General de la Seguridad Social Girona. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Mª DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 25.8.2003 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Invalidez general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 20.4.2004 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo la demanda formulada per Jesus Miguel contra INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, MIDAT MÚTUA I AJUNTAMENT DE PALAMÓS al quals absolc de les demandes deduïdes en contra seva.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- Jesus Miguel (3-9-62), va començar a prestar serveis per a l'Ajuntament de Palamós en data 9-6-86, amb la categoria professional de sergent de la Policia local, afiliat al regim general de la Seguretat Social. (No controvertit) .

SEGON

Midat Mútua té concertada la cobertura dels riscs professionals amb l'Ajuntament de Palamós, que està al corrent de cotitzacions. (No controvertit) .

TERCER

En data 21 -9-01 I'actor va esdevenir baixa per IT derivada de malaltia comuna, amb el diagnòstic de "crisi d'ansietat" (f.161). Dita contingència no va ser impugnada per I'actor (no controvertit).

QUART

l'empresa no va tramitar cap informe d'accident de treball, per aquest assumpte. (No controvertit)

CINQUÈ

Mitjançant;ant resolució de 30-4-03, ¡data d'efectes econòmics del mateix dia, I'INSS va declarar a I'actor en situació d'lnvalidesa Permanent Total, per a la seva professió habitual i derivada de malaltia comuna, amb les seqüeles de: "trastorno depresivo mayor, trastorno obsesivo compulsivo". A tales efectos el CRAM hizo constar lo siguiente: "Mantenida conversación telefónica, hoy (22/07/03) con la psiquiatra Dra. Mariana (X. Salud Mental Palafrugell): transtorno depresivo mayor y transtorno obsesivo-compulsivo.

Asistido desde (Diciembre-01) por un intenso estado de ansiedad con somatizaciones debido a problemática laboral. Desde entonces aunque tratado y limitado mensualmente, su estado ha empeorado (ansiedad, desánimo, pensamientos de gran agresividad hacia personas de su entorno laboral). Debido a posibilidad de una reacción violenta y que pueda disponer de una arma de fuego, se desaconseja totalmente la reincorporación al puesto de trabajo por la posibilidad de un acto violento, que el paciente no pueda controlar"..(F .128).

SISÈ

Interposada reclamació prèvia va ser desestimada.

SETÈ

La base reguladora per a la invalidesa permanent total derivada d'accident de treball és,de 29.802 EUR/any, data d'efectes 30-4-03, sent la data de revisió la de 9-7-04. (No controvertit).

VUITÈ

Desprès de ser requerits com a diligencia per a millor proveir, es van emetre els següents informes medico forenses:

"INFORME MÈDIC

Girona, el 8 de gener de 2004

Davant el/la Sr/a. Jutge/essa compareix la metgessa forense; Natalia, que en virtut del càrrec i desprès d'haver visitat al Sr. Jesus Miguel a es dependencies de I'IML de Girona, emet el següent informe: És tracta d'un home de 41 anys, casat, amb tres fills, de professió Agent de la Policia local de Palamós, sense al.lergies conegudes, exfumador des de fa 3'5 anys, bevedor moderat-important (aproximadament d'uns 60-70 grams alcohol/dia), no consumidor d'altres tipus de drogues, i amb AP. d'un Transtorn Depressiu Major i un Transtorn Obsessiu-Compulsiu des de I'any 2001, els quals han provocat la concessió al Sr. Jesus Miguel per part de I 'Institut Nacional de la Seguretat Social d'una Incapacitat Permanent Total per la seva professió habitual per Enfermetat Comú.

Actualment el Sr. Jesus Miguel segueix controls periòdics amb Doña. Mariana (metge neuro-psiquiatra de Palafrugell); i realitza el següent tractament: Aremis 1-0-0 (serlralina), Alprazolam 1/2-1/2-1, Noctamid 0-0-1 (Lormetazepam) .

A l'exploració el pacient presenta un estat d'ansietat important. Refereix baixa autoestima, dificultat per a concentrar-se o prendre decisions i sentiments de desesperança. Explica dificultats en la conciliació del son, fatiga i sensació de falta d'energia. Reconeix un abús d'alcohol per tal de contrarestar el seu malestar.

També existeixen somatitzacions importants, a modus d'epigastralgies, mareigs, polimialgies erràtiques... i pensaments obsessius i recurrents de caràcter agressiu envers als altres que Ii provoquen una ansietat i malestar significatius.

Totes'aquestes característiques clíniques podem dir que és corresponen a les patologies que presenta el pacient, Transtorn Depressiu Major i Transtorns Obsessiu-Compulsiu; patologies que precisen de controls mèdics periòdics i tractament farmacològic continuat, per tenir un caràcter crònic i recurrent.

Això és el que puc dir segons el meu Ieial i saber entendre".

"INFORME MÈDIC

Girona, 15 de març de 2004

Davant el Sr. Jutge compareix la metgessa forense, Natalia, qui en virtut del càrrec i desprès d'haver estudiat tota la documentació aportada sobre Don. Jesus Miguel, en quan a I'objecte de la litis, emet I'informe següent:

Desprès d'estudiar tota la prova documental aportada Don. Jesus Miguel i realitzar reconeixement mèdic al mencionat pacient, podem determinar que la contingència de la invalidesa reconeguda (causes, nexes, etc...) per les patologies que presenta el pacient (Transtorn Depressiu Major i Transtorn Obsessiu-Compulsiu), no té com a única causa I 'àmbit laboral; per el que no és pot considerar una relació directe causa-efecte entre la simptomatologia que presenta l'actor i els fets que van succeir en el seu àmbit laboral.

Això és el que puc dir segons el meu IIeial saber i entendre".

NOVÈ

L'any 2001, i com a conseqüència d'una reestructuració a la Prefectura de la Policia Local de Palamós, alguns funcionaris que havien tingut una posició dominant al Cos -entre el quals es trobava I'actor-, la van perdre.

.L'esmentada reestructuració va ser traumàtica quan va dividir la plantilla en dos bàndols, provocant una successió d'enfrontaments entre els mateixos, amb queixes davant dels mitjans de comunicació, baixes laborals, denúncia a la Inspecció de Treball, etc. (no controvertit, 67 i s.).

En aquesta situació, i estant I'actor i un altre company de baixa laboral, el subinspector de la Policia Local va manar canviar el drap dels compartiments de I'armer i traslladar les armes a un altre armer, del que no se'ls va donar clau; impugnada judicialment aquesta decisió, va recaure Sentencia del Jutjat contenciós administratiu núm'. 2 de Girona, per la qual s'ordenava que es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR