STSJ Cataluña , 2 de Septiembre de 2004

PonenteANGEL DE PRADA MENDOZA
ECLIES:TSJCAT:2004:9672
Número de Recurso518/2004
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 2 de Septiembre de 2004
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL js ILMO. SR. EMILIO DE COSSIO BLANCO ILMA. SRA. ÁNGELES VIVAS LARRUY ILMO. SR. ÁNGEL DE PRADA MENDOZA En Barcelona a 2 de septiembre de 2004 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 6009/2004 En el recurso de suplicación interpuesto por Supermercados Sabeco, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 29 Barcelona de fecha 20/09/2002 dictada en el procedimiento Demandas nº 300/2002 y siendo recurrido/a Elvira y Fogasa . Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. ÁNGEL DE PRADA MENDOZA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 11.04.02 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 20/09/2002 que contenía el siguiente Fallo:

Estimar la demanda presentada per Doña. Elvira contra Supermercado Sabeco S.A., i el FONS DE GARANTIA SALARIAL, declarar improcedent l'acomiadament que va efectuar l'empresa amb data d'efectes 19.3.2002 i, condemnar-la a que a la seva opció, la readmeti en les mateixes condicions laborals que tenia o la indemnitzi amb 6.333,33 euros. En qualsevol opció haurà de pagal-li els salaris de tramitació des de l'acomiadament fins a la notificació d'aquesta decisió judicial. Sense perjudici de la responsabilitat subsidiària del Fons de Garantia Salarial, en els supòsits i amb els límits de l' article 33 de l'Estatut dels treballadors.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - La demandant Doña. Elvira ha prestat els seus serveis a l'empresa demandada Supermercado Sabeco, S.A., del ram de supermercats, des del dia 2.9.1996 amb la categoría professional d'oficial 1ª B i un salari brut mensual de 694,13 euros amb inclusió de prorrateig de pagues extraordinàries.

    La demandant traballava en el centre de l'empresa a Vilafranca del Penedés el Supermercat de l'Avda. Tarragona s/núm. a la secció de carnisseria des de feia uns quatre o cinc anys. Portava un mes a la secció de xarcuteria en l' horari de tarda.

  2. - El dia 18.3.2002, dilluns, prestava serveis en el tor de tarda. El DIRECCION000 del centre Sr. Cristobal li va indicar que l'endemà havia de subsitiur una traballadora de xarcuteria al torn del matí.

    El dia 19.3.2002, dimarts, va acudir al treball en el torn horari indicat en el qual també hi era la persona quehavia de substituir. Va observar que companyes de la secció de carnisseria eren cridades pel DIRECCION000 i no tornaven al seu lloc de treball. A les 12,30 hores el DIRECCION000 del centre la va cridar per a mantindre una reunió. La va conduir a l'aula de formació on l'esperaven el Sr. Fermín , Cap de Relacions laborals de l'empresa a nivell estatal expressament desplaçat aquell dia, elSr. Fermín , responsable de recursos humans de Catalunya i Aragó que depen del primer, i el Sr. Joaquín responsable de Gestió. El Sr. Fermín va tancar la porta i els quatre directius van seure en roda en les cadires amb braç

    escriptori al voltant de la demandant.

    Don. Fermín va prendre la paraula per a comunicar-li els fets que l'imputen de què la demandant juntament amb d'altres treballadores de la Secció de carnisseria es quedava carn per a ela i familiars sense pagar-la o fent-lo a preu baix, segons control efectuat els dies 13 i 15.3.2002. No se li van mostrar les proves de l'informe ni el video gravat a qué es referia. Li van manifestar que les altres companyes havien reconegut els fets i l'havien incriminat. Li van comminar a què acceptés la baixa voluntária a l'empresa de forma immediata, o en cas contrari s'atingués a les conseqüències d'un acomiadament i l'inici de les corresponents accions penals, amb la corresponent repercussió entre els veïns o en altres llocs de treball futurs. En intervindre els directius, les veus i les expressions van pujar de to. La demandant, a més de negar les imputacions, va plantejar que volia consultar la situació a un advocat, al Comité, al seu marit, i se la va advertir que únicament abandonaria la sala amb la carta d'acomiadament i les conseqüències corresponents davant la Guàrdia civil, en la població, per a un altre treball, etc. La demandant es va posar nerviosa per la pressió que sentia Don. Fermín i dels altres directius, i a la fi va accedir a signar la baixa voluntària a l'empresa. tot seguit li van entregar paper i llapis i Don. Fermín va dictar-li el text que ella va escriure a mà:

    Yo Elvira NUM000 presento mi baja voluntaria por motivos personales en Supermercados Sabeco S.A. con fecha de hoy 19.3.02. Para que conste firmo esta carta en Vilafranca en 19.3.02.

    Estava preparat un segon document que li van posar per a signar, consistent en un text mecanografiat en el qual es considera saldada i quiti amb l'empresa en rebre 475,87 euros que la demandada va decidir era el li corresponia un cop deduït es que va estimar era el valor de les sostraccions, import que no consta deglosat en el full salarial de liquidació. La demandant va signar el primer document, i en veure que en el segon estenia una signatura una mica alterada, els directius van fer entrar dos traballadors com a testimonis, davant els quals la demandant va haver de signar de nou. 3.- Al centre de treball hi ha representants unitaris i sindicals que no tenien coneixement previ del contigut de la reunió ni dels fets que li imputaven, perquè la demandada va considerar que no procedia la seva presència, ja que la reunió tenia com a finalitat que la demandant accedis a acceptar la baixa voluntària. Únicamente tenien prevista la seva presència en cas que no accedís a signar la rescissió voluntaria.

    La demandant no té cap càrrec sindical ni de representació dels treballadors, ni l'ha tingut durant l'últim any. 4.- El matí del dia següent 20 de març de 2002, la demandant va presentar denúncia per coaccions davant la Guardia Civil, per consentiment viciat en baixa voluntària signada i en els altres dos documents que en derivaven.

    Les altres treballadors de l'empresa que van signar la baixa voluntària pel mateix sistema que la demandant també van presentar denúncia davant la Guàrdia civil el següent dia 21.3.2002.

    L'empresa va presentar querella criminal per furt el dia 27.05.2002 contra la demandant i les altres treballadores.

  3. - El mètode seguit per l'empresa és el que adopta habitualment, com en altres ocasions que s'ha reunit amb treballadores de caixa de centres de Madrid o Vitoria Gasteix, que finalment van signar la baixa voluntària y després van recorrer judicialment (JS. N...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SJS nº 4 278/2019, 19 de Julio de 2019, de Badajoz
    • España
    • 19 juillet 2019
    ...derecho empresarial ya que el trabajador puede reaccionar legalmente contra dichas medidas (v. entre otras STSJ Cataluña 13/3/00 ; 5/12/01 ; 2/9/04 ). Para distinguirlos de supuestos de intimidación "ilícita" cuando se acredite la amenaza racional de producir un mal inminente y grave de car......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR