ORDRE de 31 de gener de 2001, per la qual s'obre la convocatòria i s'aproven les bases per a la concessió d'ajuts a persones naturals per a programes del Departament de Benestar Social en matèria de serveis socials.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyOrdre

de 31 de gener de 2001, per la qual s’obre la convocatòria i s’aproven les bases per a la concessió d’ajuts a persones naturals per a programes del Departament de Benestar Social en matèria de serveis socials.

Atesos el Decret legislatiu 17/1994, de 16 de novembre, pel qual s’aprova la refosa de les lleis 12/1983, de 14 de juliol, 26/1985, de 27 de desembre, i 4/1994, de 20 d’abril, en matèria d’assistència i serveis socials; el Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulació del sistema català de serveis socials, modificat pel Decret 176/2000, de 15 de maig, i l’Acord del Govern de 29 d’abril de 1997, que aprova el III Pla d’actuació social;

Cal destacar la incidència que tenen les recents modificacions normatives operades pel Decret 402/2000, de 27 de desembre, de reestructuració de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials i el Decret 409/2000, de 27 de desembre, de l’estructura territorial del Departament de Benestar Social, en la normativa substantiva reguladora dels diferents programes objecte de la present convocatòria de subvencions, especialment pel que fa a la determinació dels òrgans de tramitació i resolució dels procediments de subvencions.

Atesos el Decret 254/1992, de 26 d’octubre, de creació del Programa de suport a les famílies amb una persona gran discapacitada; el Decret 288/1992, de 26 d’octubre, de creació del Programa d’ajuts de suport a l’acolliment residencial per a gent gran; el Decret 393/1996, de 12 de desembre, sobre les prestacions econòmiques d’atenció social a la gent gran; l’Ordre de 4 de desembre de 1995, per la qual es regula el procediment d’accés als serveis socials i programes d’atenció a la gent gran, gestionats per l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials, modificada per l’Ordre de 13 de desembre de 1996 i l’Ordre de 3 de desembre de 1997, així com l’Ordre de 12 de desembre de 1996, sobre les estades temporals per a gent gran, i el Decret 24/1998, de 4 de febrer, pel qual es regula el Programa d’ajudes d’atenció social a persones amb disminució, i l’Ordre de 20 d’abril de 1998, per la qual es crea el Programa d’ajuts per a l’accés als habitatges amb serveis comuns per a persones amb disminució derivada de malaltia mental;

Atès el Decret 192/1993, de 27 de juliol, de reestructuració del Departament de Benestar Social, la Llei 14/2000, de 29 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2001, i el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol;

Vist l’informe del Consell General de Serveis Socials i en ús de les facultats que m’atorga la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

S’obre la convocatòria per a la concessió d’ajuts a persones naturals per a programes del Departament de Benestar Social en matèria de serveis socials, i s’aproven les bases que han de regir aquesta convocatòria, les quals figuren a l’annex 1 d’aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Les partides del pressupost de l’any 2001 amb càrrec a les quals s’imputen les subvencions corresponents als diferents programes d’aquesta Ordre són:

A. Programa per a l’adaptació o accessibilitat d’habitatges per a persones amb disminució: 41.31.781.13.

B. Programa de suport a les famílies amb una persona gran discapacitada: 41.32.480.03.

C. Programa d’ajuts a l’acolliment residencial, centre de dia i habitatge tutelat per a gent gran: 41.32.480.04.

D. Programa d’ajuts d’urgència social: 41.35.480.06.

E. Programa d’estades temporals per a gent gran discapacitada: 41.32.480.04.

F. Programa d’ajudes d’atenció social a persones amb disminució: 41.31.480.07.

Ajudes a pensionistes assistencials: 41.35.480.01.

Beques menjador: 41.32.480.02.

G. Programa d’ajuts per a l’accés als habitatges amb serveis comuns per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental: 41.35.480.16.

2.2 La quantia màxima inicialment disponible és de 9.069.853.000 pessetes (54.510.914,38 euros).

2.3 El crèdit inicial disponible indicat es podrà modificar amb subjecció a la normativa vigent.

2.4 En aplicació del que estableix l’article 5.2 de la Llei 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, cal informar que les dades de caràcter personal que s’han de facilitar per a l’obtenció de les ajudes s’inclouen en els sistemes de tractament de dades que tenen com a finalitat la valoració de l’accés a les prestacions i els seus únics destinataris són els òrgans gestors d’aquestes ajudes que s’indiquen a l’article 4.2 de la convocatòria.

Article 3

3.1 El termini de presentació de sol·licituds és de dos mesos a comptar de l’endemà de la data de publicació d’aquesta Ordre per al programa A (adaptació o accessibilitat) i per al programa F (ajudes d’atenció social a persones amb disminució), pel que fa a les ajudes de mobilitat, transport per formació reglada postobligatòria o ocupacional i ajudes per a l’autonomia personal i la comunicació.

Per a les ajudes per a serveis del programa F (ajudes d’atenció social per a persones amb disminució), aprovades durant l’exercici de 2000 amb resolució expressa i amb data límit del servei posterior al 31 de desembre de 2000, es continuaran concedint pel període establert a la resolució i no caldrà que es presenti nova sol·licitud.

3.2 La convocatòria resta oberta des de la data d’entrada en vigor d’aquesta Ordre fins al 31 de desembre de 2001, per a la resta de programes i per a les ajudes del programa F no incloses en l’apartat anterior, així com per atendre aquelles sol·licituds que acreditin que la necessitat de l’ajut o del servei ha sorgit amb posterioritat al termini fixat.

3.3 Qualsevol sol·licitud presentada fora dels terminis i supòsits indicats a l’apartat anterior no es podrà admetre a tràmit per extemporània.

3.4 Les sol·licituds no ateses per manca de disponibilitat pressupostària durant l’any 2000, per als programes B (suport a les famílies), C (acolliment residencial, centre de dia i habitatge tutelat) i E (estades temporals), a l’empara de l’Ordre de 4 de desembre de 1995, així com les del programa F (ajudes d’atenció social a persones amb disminució) i G (accés als habitatges amb serveis comuns per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental), es tindran per sol·licituds a la present convocatòria, sempre que s’acrediti el compliment dels requisits establerts. En aquest cas, es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud la de l’entrada en vigor d’aquesta Ordre, sens perjudici, pel que fa a les ajudes del programa F, de quan s’hagi produït la situació de necessitat.

Article 4

4.1 La tramitació dels expedients l’efectuen els Serveis d’Atenció a les Persones de les respectives delegacions territorials del Departament de Benestar Social on es trobi el domicili de la persona sol·licitant de la subvenció.

4.2 La resolució de les ajudes correspon als Serveis d’Atenció a les Persones de les respectives delegacions territorials del Departament de Benestar Social on es trobi el domicili de la persona sol·licitant de la subvenció.

4.3 El termini màxim per emetre i notificar la resolució és de sis mesos a partir de la data en què la sol·licitud hagi tingut entrada a qualsevol dels registres del Departament de Benestar Social.

No obstant això, pel que fa al programa A (adaptació o accessibilitat), i al programa F només en relació amb les ajudes de mobilitat, transport per formació reglada postobligatòria o ocupacional i ajudes per a l’autonomia personal i la comunicació (atenció social per a persones amb disminució), el termini màxim de resolució i notificació és de sis mesos a comptar de l’endemà de la data de finalització del termini de presentació de les sol·licituds.

4.4 Transcorregut el termini establert a l’apartat anterior sense que s’hagi notificat una resolució expressa, els interessats poden entendre estimades les seves sol·licituds per silenci administratiu.

4.5 Els efectes de les resolucions de concessió de subvencions produïdes per silenci administratiu en el marc d’aquesta convocatòria són els següents:

a) Els actes administratius obtinguts per silenci que comportin compromisos de despesa que ultrapassin els crèdits consignats als estats de despeses del pressupost de la Generalitat seran nuls de ple dret, d’acord amb el que estableix l’article 35.4 de la Llei de finances públiques de Catalunya.

b) L’eficàcia de les resolucions de concessió de subvencions produïdes per silenci quedarà condicionada a la justificació de la realització de la totalitat de l’objecte de la subvenció, al compliment de les condicions establertes per a cada programa i a la consecució de les seves finalitats, tot això sens perjudici del que estableixen els articles 98 i 99 de la Llei de finances públiques de Catalunya.

Article 5

La resolució es notificarà als interessats per correu certificat. Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs d’alçada davant el mateix òrgan que dicta la resolució o davant l’òrgan superior jeràrquic, en el termini d’un mes, en els termes que disposa l’article 114 i següents de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Disposicions addicionals

—1 Als efectes d’aquesta Ordre, s’entén per unitat familiar el grup de convivència per vincle de matrimoni o una altra relació estable anàloga, per consanguinitat o adopció fins al segon grau, i per afinitat fins al primer grau.

—2 Es prorroga per a l’exercici de l’any 2001 l’Ordre de 17 de desembre de 1993, de convocatòria per a la concessió d’ajuts a les famílies afectades pel remodelatge dels barris de Baró de Viver i Eduard Aunós que van accedir a habitatges de nova construcció. La quantia de l’ajut és de 14.605 pessetes (87,78 euros) i els beneficiaris han d’acreditar que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR