STSJ Cataluña 5969/2010, 21 de Septiembre de 2010

PonenteIGNACIO MARIA PALOS PEÑARROYA
ECLIES:TSJCAT:2010:5944
Número de Recurso2434/2010
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución5969/2010
Fecha de Resolución21 de Septiembre de 2010
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2009 - 0022953

CR

ILMA. SRA. MA DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER

En Barcelona a 21 de septiembre de 2010

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 5969/2010

En el recurso de suplicación interpuesto por Nissan Motor Iberica, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 33 Barcelona de fecha 7 de enero de 2010 dictada en el procedimiento Demandas nº 840/2009 y siendo recurrido/a Marcelino y Ministerio Fiscal. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 28 de agosto de 2009 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 7 de enero de 2010 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar parcialment la demanda interposada per Marcelino contra NISSAN MOTOR IBÉRICA,SA, declarar la nul.litat de l'acomiadament notificat amb efectes del 31.7.09 i condemnar la demandada a la immediata readmissió de l'actor i a l'abonament dels salaris de tramitació produïts des de l'acomiadament fins a la readmissió."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes: "1.- l'Actor començà a treballar per l'empresa demandada el 14.6.04, amb una categoria d'operari i una retribució de 28.001,92 euros.

  1. - En data 10.11.08 la demandada demanà de l'Autoritat Laboral autorització per l'acomiadament col.lectiu de 1288 empleats, del total de 5.814 que tenia en aquell moment, atesa la davallada en la producció que patia ja en aquell moment (doc 1 ddda.).

  2. - L'Autoritat Laboral dictà resolució el 10.12.08 que autoritzà a la demandada no a la rescissió interessada, sinó a la suspensió temporal de contractes de 3.332 treballadors entre el 11.12.08 al 31.3.09 (doc 2 ddda.).

  3. - En data 24.2.09 la demandada i les representacions sindicals de CCOO, SIGEN-USOC, UGT i CGT signaren un Pla Industrial, "que permite abordar la consecución de carga de trabajo para el período 2010-2012, que evite regulaciones temporales en este periodo...", per mitjà de la ampliació fins el 31.3.09 del pla de baixes voluntàries i un nou pla de prejubilacions i de recolocacions, així com un nou ERO de suspensió temporal de contractes fins el 31.7.09 (doc 3 ddda., que es dona per íntegrament reproduït).

  4. - Per resolució de l'Autoritat Laboral de 31.3.09 s'autoritzà la rescissió dels contractes de 153 treballadors, atès l'acord assolit amb la representació laboral en el període de consultes (doc 6 ddda.).

  5. - En data 16.6.09 la demandada instà un nou ERO, en petició d'extinció del contracte de 689 empleats, amb la següent distribució: 661 directes, 26 semidirectes i 2 indirectes (doc. 5-10 ddda. ).

  6. - La sol.licitud no integrava la llista d'empleats afectats. Com a criteris de selecció dels empleats que, cas d'obtenir autorització, serien afectats, la demandada comunicà els següents (foli 132).

    Primer .- Per tal de mantenir l'ocupació d'aquells treballadors les competències professionals dels quals permetin una millora quantitativa i de la producció de la Companyia que contribueixi a superar la situació actual, s'iutilizaran els següents criteris de selecció: POLIVALÈNCIA (capacitat per a desenvolupar les funcions de dos o més llocs de feina, sense necessitat d'una formació complexa); HABILITATS (capacitat per a desenvolupar el seu lloc de feina actual o futur); FORMACIO (aprofitament del major número de cursos de formació directament relacionats amb el seu lloc de feina) i AUTONOMIA (capacitat per a desenvolupar les funcions actuals o futures sense necessitat de supervisió directa).

    Segon: Per tal de reduir l'impacte econòmic de les extincions dels contractes i de garantir l'ocupació d'aquells treballadors amb experiència a la Companyia, en segon lloc es procedirà a seleccionar a aquells treballadors amb una menor antiguitat.

    Tercer: Se seleccionarà a aquells treballadors que actualment estiguin ocupant llocs de feina que hagin de ser amortitzats.

  7. - En un posterior escrit adreçat a en data 28.7.09 a l'Autoritat Laboral i a cada una de les representacions sindicals, just abans de que aquesta dictés la seva resolució, la demandada, a més de reiterar els criteris d'afectació ja exposats en el fet anterior, afirmà el següent (folis 129-132):

    "Además de lo expuesto. es necesario resaltar que la Compañia ha requerido ser especialmente escrupulosa con el mapa sindical de la misma, dado que la presente restructuración podía modificar sustancialmente el mismo. Así en la selección de los afectados se ha procurado que el indicado mapa sindical existente al inicio de la reestructuración (septiembre 2008) se mantuviese, teniendo en cuenta no sólo el presente expediente, sino las bajas habidas desde la citada fecha y así respectar la presencia de cada sindicato en la Compañia.

  8. - En data 9.7.09 CGT havia lliurat un llistat de 135 treballadors que havien decidit donar a conèixer la seva condició d'afiliats a la CGT, en el que hi constava l'actor (doc. 14 ddda.). El nom dels afiliats de la resta de sindicats -CCOO, UGT i SIGEN-USOC- li constava a la demandada pel descompte en nòmina de la quota sindical.

  9. - La Inspecció de Treball informà favorablement respecte de la sol.licitud de l'ERO en data 28.7.09, tot i fer la següent consideració (folis 111-112):

    "Por último, en relación con la discrimación sindical. la jurisprudencia es meridianamente clara. La sentencia del TSJ Catalunya de 20-9-07, relativa precisamente a un ERE discriminatorio para los afiliados a CGT, entiende que "para poder apreciar si existen o no indicios de discriminación por razón de la afiliación a un determinado sindicato, no deben compararse en términos absolutos el número de afiliados a uno u otro sindicato que han visto extinguidos sus contratos, sino en términos relativos". Por tanto, existirán indicios de discriminación sindical (e inversión de la carga de la prueba, es decir, que la empresa deberá probar la ausencia de discriminación) cuando se rompa el equilibrio sindical en la selección de afectados.La existencia o no de discriminación deberá valorarse con el listado de afectados, por lo que nuevamente se muestra la importancia de ese documento para la resolución. en cualquier caso sería rechazable cualquier listado que tuviera por efecto alguna de las discrimaciones aludidas en el presente apartado...

    Debe reseñarse como de particular importancia la ausencia de listado de trabajadores afectados, en la medida que impide al actuante cualquier pronunciamiento sobre la posible existencia e discriminaciones por razón de sexo, afiliación a un determinado sindicato o discapacidad física o psíquica. Debe quedar claro de cualquier aplicación de los criterios de afectación que cause indirectamente un desequilibrio en la composición de la plantilla, puede considerarse como indicio de discriminación, con el efecto de invertir la carga de la prueba y obligar a la empresa a probar que en su conducta no existe móvil discriminatorio alguno.

  10. - Per resolució de 29.7.09 l'Autoritat Laboral dicta resolució en la que s'acordà (foli 92):

    "Autoritzar a l'empresa NISSAN MOTOR IBÉRICA S.A. la rescissió dels contractes de 548 treballadors de la seva plantilla, amb dret a percebre les indemnitzacions que els corresponguin.

    Autoritzar a l'empresa NISSAN MOTOR IBÉRICA S.A. la rescissió dels contrates de 150 treballadors de la seva plantilla amb expectativa de retorn si s'acompleixen les possibilitats d'increment de càrrega del pla industrial, amb dret a percebre les indemnitzacions que els corresponguin.

    En el termini de 5 dies hábils a la recepció d'aquesta resolució l'empresa haurà de comunicar la llista definitiva de treballadors afectats

    Prèviament, en el fonament jurídic IV es raona el següent "en relació a que la determinació dels treballadors concrets als que se'ls amortitza el lloc de treball pugui resultar discriminatòria" (foli 91):

    En primer lloc, cal afirmar que els criteris de selecció de treballadors que consten expressament a l'expedient i que s'han reproduït al fonament IV, no contravenen directament la prohibició de discriminació establerta tant a la Constitució Espanyola, a l' art 17 de l'Estatut de Treballadors com a altres nomes específiques que regulen aquesta prohibició en relació a col.lectius determinats. És a dir, no hi ha indicis de discriminació directa en els criteris aportats.

    Cal però anar més enllà i, tal com tambè recull la Inspecció de Treball en el seu informe, cal evitar el que el Tribunal Constitucional ha definit com a discrimianció indirecta, és a dir,. quan el tracte discriminatori prohibit està provocat per un criteri aparentment neutre.

    L'empresa només podrà incórrer en discriminació prohibida si no justifica que els traballadors al que finalment afecti la mesura sol.licitada han estat seleccionats d'acord amb els criteris que consten a l'expedient o si l'aplicació d'aquests criteris té com a resultat de manera indirecta la discriminació prohibida a determinats treballadors

  11. - En data de 5.8.09 la demandada comunicà a l'Autoritat Laboral la llista dels empleats afectats. (foli 19), on s'incloïa al demandant. En el punt 10é de l'escrit de comunicació es raonava el següent:

    "...el total de trabajadores afectados por el presente expediente han sido seleccionados de acuerdo con los criterios que constan en el mismo (polivalencia, habilidades, formación y autonomía, así como menor antigüedad o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR