ORDRE BES/6/2002, de 10 de gener, per la qual s'estableix el Programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar, s'obre convocatòria i s'aproven les bases per a la concessió d'ajuts a persones naturals per a programes del Departament de Benestar Social en matèria de serveis socials.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social
Rango de LeyOrdre

ORDRE

BES/6/2002, de 10 de gener, per la qual s'estableix el Programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar, s'obre convocatòria i s'aproven les bases per a la concessió d'ajuts a persones naturals per a programes del Departament de Benestar Social en matèria de serveis socials.

Atès el Decret legislatiu 17/1994, de 16 de novembre, pel qual s'aprova la refosa de les lleis 12/1983, de 14 de juliol, 26/1985, de 27 de desembre, i 4/1994, de 20 d'abril, en matèria d'assistència i serveis socials; el Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulació del sistema català de serveis socials, modificat pel Decret 176/2000, de 15 de maig, i el Pla d'actuació social vigent;

Atès el Decret 288/1992, de 26 d'octubre, de creació del Programa d'ajuts de suport a l'acolliment residencial per a gent gran; el Decret 393/1996, de 12 de desembre, sobre les prestacions econòmiques d'atenció social a la gent gran; l'Ordre de 4 de desembre de 1995, per la qual es regula el procediment d'accés als serveis socials i programes d'atenció a la gent gran, gestionats per l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, modificada per l'Ordre de 13 de desembre de 1996, i l'Ordre de 3 de desembre de 1997, així com l'Ordre de 12 de desembre de 1996, sobre les estades temporals per a gent gran, i el Decret 24/1998, de 4 de febrer, pel qual es regula el Programa d'ajudes d'atenció social a persones amb disminució, l'Ordre de 20 d'abril de 1998, per la qual es crea el Programa d'ajuts per a l'accés als habitatges amb serveis comuns per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental;

Atesa la necessitat de fomentar l'autonomia personal de les persones amb discapacitat com a mitjà per al ple desenvolupament social complementari d'altres mitjans d'inserció previstos, s'estableix, amb caràcter experimental, el Programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar, destinat a persones amb disminució i persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, d'acord amb les especificitats que s'hi detallen;

Atès el Decret 192/1993, de 27 de juliol, de reestructuració del Departament de Benestar Social; el Decret 402/2000, de 27 de desembre, de reestructuració de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, i el Decret 409/2000, de 27 de desembre, de l'estructura territorial del Departament de Benestar Social, la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2002, i el Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya;

Vist l'informe del Consell General de Serveis Socials i en ús de les facultats que m'atorga la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Capítol 1

Programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar

Article 1

Objecte

1.1 S'estableix el Programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar, per a persones amb disminució física, psíquica i/o malaltia mental que han optat per viure en un habitatge, propi o de lloguer, soles, en parella o amb altres persones, de manera autogestionada i independent, consistent en una prestació econòmica complementària per prestar-los el suport personal necessari per a promoure la seva integració social.

1.2 L'objecte del Programa és contribuir al desenvolupament de la persona en les activitats de la vida diària, tant a la seva llar com en la comunitat, possibilitant la seva autonomia. A aquests efectes, es donarà suport a la persona en les activitats d'autocura, domèstiques i comunitàries que requereixi, ajudant i donant-li suport per planificar i gestionar la seva llar, els seus assumptes administratius i financers, la seva salut i la utilització dels recursos de la comunitat, entre altres.

1.3 El Programa és compatible amb les ajudes tècniques del Programa d'ajudes d'atenció social a les persones amb disminució i la prestació dels serveis de dia per a persones amb disminució.

1.4 Mitjançant una ordre s'obrirà convocatòria pública per a la concessió dels ajuts del Programa, l'atorgament dels quals es farà d'acord amb els criteris que es determinin en la corresponent convocatòria i que, en tot cas, tindran en compte la situació sociofamiliar, el grau d'afectació i de suport, la capacitat econòmica i d'altres de naturalesa anàloga que acreditin la necessitat de l'ajut.

1.5 El Programa durà a terme les actuacions següents:

  1. Atorgar l'ajut econòmic complementari que possibiliti i garanteixi el suport personal.

  2. Establir la relació d'entitats col·laboradores acreditades del Programa que prestin el suport personal adequat a les necessitats de les persones beneficiàries.

Article 2

Persones beneficiàries

2.1 El Programa va adreçat a les persones amb disminució física, psíquica i/o problemàtica social derivada de malaltia mental, que vulguin viure soles, en parella o amb altres persones, amb un nombre màxim de quatre, i que precisin d'un determinat suport per poder gestionar-se i ser més autònomes.

2.2 Les persones beneficiàries han de reunir els requisits següents:

  1. Tenir un grau de disminució igual o superior al 33%.

  2. Tenir més de 18 anys i menys de 65 anys en el moment d'accés al Programa.

  3. Poder desenvolupar les activitats de la vida diària mitjançant el suport previst, ajustat a les seves necessitats.

  4. No disposar de recursos econòmics suficients, d'acord amb els criteris de valoració establerts al Decret 394/1996, de 12 de desembre, pel qual s'estableix el règim de contraprestacions dels usuaris en la prestació de serveis socials.

  5. Ser resident a Catalunya amb antelació, com a mínim d'un any a la data de presentació de la sol·licitud.

  6. Acreditar la necessitat i la idoneïtat del servei de suport personal.

Article 3

Entitats col·laboradores

3.1 Mitjançant una ordre es farà convocatòria pública perquè les entitats puguin ser acreditades com a entitats col·laboradores d'aquest Programa, la qual determinarà les condicions específiques que han de complir les entitats per tal de ser-hi incloses. Aquestes entitats han de ser entitats d'iniciativa social.

3.2 L'acreditació com a entitat col·laboradora no comporta la prestació efectiva del servei a les persones beneficiàries del Programa per part d'aquesta, la qual requerirà, en tot cas, la signatura prèvia d'un conveni amb l'Administració que concretarà les condicions.

Article 4

Gestió

4.1 La gestió d'aquest Programa l'efectuarà l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials.

4.2 El Programa es finançarà amb càrrec al pressupost de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, i està subjecte a les limitacions pressupostàries de cada exercici i als crèdits fixats en cada convocatòria.

4.3 Les ajudes del Programa són de caràcter individual, s'adrecen a persones físiques que necessiten la prestació per a la qual es concedeix l'ajuda, i s'atorguen a la mateixa persona beneficiària o al seu representant legal.

No obstant això, l'abonament de l'ajut s'efectuarà directament a l'entitat col·laboradora prestadora del servei.

4.4 La persona beneficiària i l'entitat prestadora del servei subscriuran el contracte assistencial corresponent.

4.5 La resolució dels expedients d'aquest Programa correspon al cap del Servei d'Atenció a les Persones de la delegació territorial del Departament de Benestar Social corresponent al domicili de la persona beneficiària.

4.6 El Servei de Prestacions de l'ICASS és l'encarregat de gestionar l'abonament dels ajuts concedits.

Article 5

Valoració

5.1 S'estableixen tres mòduls d'intensitat assistencial en funció de tres nivells de suport personal, establerts en set, deu o catorze hores setmanals, segons les necessitats individuals de la persona beneficiària.

5.2 Per resoldre favorablement qualsevol sol·licitud serà preceptiu comptar amb l'informe o el dictamen tècnic emès pel servei de valoració i orientació de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials del Departament de Benestar Social.

Les persones beneficiàries poden aportar informes tècnics que seran valorats pels serveis esmentats anteriorment.

5.3 La valoració determinarà l'elaboració de les línies d'intervenció en un programa de desenvolupament personal que establirà el nivell de suport personal individualitzat que requereix la persona.

Aquest nivell de suport podrà ser revisat anualment o en cas de modificació de l'intensitat assistencial que requereix la persona beneficiària.

5.4 Per a la valoració de la capacitat econòmica s'aplicaran els criteris que estableix el Decret 394/1996, de 12 de desembre, pel qual s'estableix el règim de contraprestacions dels usuaris en la prestació de serveis socials i s'aproven els preus públics per a determinats serveis socials prestats per la Generalitat de Catalunya.

Article 6

Pèrdua de l'ajut econòmic

6.1 L'ajut es deixarà de percebre des del moment en què no es compleixin les requisits exigits.

6.2 L'ICASS pot revisar els ajuts concedits i modificar-ne la resolució de concessió en cas d'alteració de les condicions.

Article 7

Obligacions de les persones beneficiàries

Les persones beneficiàries dels ajuts estan obligades a facilitar tota la informació requerida pels òrgans de control de l'administració, i a comunicar qualsevol variació de les circumstàncies o condicions que van donar lloc a l'ajut.

Capítol 2

Convocatòria

Article 8

Objecte

8.1 S'obre la convocatòria per a la concessió d'ajuts a persones naturals per a programes del Departament de Benestar Social en matèria de serveis socials, i s'aproven les bases que han de regir aquesta convocatòria, les quals figuren a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

8.2 Els programes subvencionables són els següents:

  1. Programa d'ajuts a l'acolliment residencial, centre de dia i habitatge tutelat per a gent gran.

  2. Programa d'estades temporals per a gent gran discapacitada.

  3. Programa d'ajudes d'atenció social a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR