Indicadors de competitivitat productiva

AutorPilar Cos Sánchez, Natalia Aldaz Ibáñez, Blanca Escardíbul Ferrà, José Sebastián Millán Gómez, Margarita Moltó Aribau
Páginas123-139
© Sehen Capítol VI. Indicadors de competitivitat productiva
123
Capítol VI
Indicadors de competitivitat productiva
Els indicadors estimats per a analitzar la competitivitat
productiva de les cooperatives agràries de Catalunya són:
facturació per hora treballada, facturació per soci productor,
intensitat en l’ús dels factors i eficiència productiva (producti-
vitat total dels factors, PTF). Per a l’estimació d’aquests valors
s’han utilitzat dues fonts d’informació: les dades FCAC i la
base de dades SABI.
a) Dades FCAC:
Facturació.
Nombre de treballadors fixos i eventuals.
Orientació productiva.
Grau de la cooperativa.
Comarca.
Grandària. Tram de facturació i si la cooperativa és
transformadora.
b) Base de dades SABI:
Despeses de materials.
Despeses de personal.
Despeses d’amortitzacions.
A continuació es presenten els resultats dels valors dels
indicadors de competitivitat de l’activitat productiva de les
cooperatives.
© Sehen Indicadors de competitivitat al cooperativisme agroalimentari…
124
1. Facturació per hora treballada
La productivitat es defineix com la ràtio de producte en
relació als factors. Per estimar la productivitat dels treballa-
dors, s’utilitzen les unitats produïdes d’un bé o d’un servei o
la facturació com a mesura de producció i el nombre d’hores
treballades o els costos de personal com a mesura del treball.
A la taula 28, s’hi pot observar el nombre de cooperatives
amb dades disponibles (dades FCAC identificades amb el
NIF), per a obtenir la relació entre la facturació i les hores
treballades des de l’any 2006 a 2016.
Taula 28. Nombre d’empreses analitzades FCAC. Període 2006-2016
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
86 126 118 122 123 123 120 118 113 110 112
Font: Elaboració pròpia. Dades FCAC.
A la figura 26 es presenten les mitjanes de la ràtio de fac-
turació per hora treballada, durant el període 2006-2016, de
les cooperatives FCAC identificades. També es presenten els
valors de les cooperatives FCAC agregades en cooperatives
de primer i de segon grau.
Per a interpretar correctament els resultats, s’han de tenir
presents les següents consideracions:
Per al càlcul de les hores treballades s’ha suposat que els
treballadors eventuals treballen el 20% del que treballen
els treballadors fixos.
El treball al sector agrari en general, i a les cooperatives en
particular, està infravalorat, ja que es relaciona la facturació
dels productes agraris amb el treball, però a les dades del

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR