SAP Tarragona 29/2016, 9 de Febrero de 2016

PonenteMANUEL GALAN SANCHEZ
ECLIES:APT:2016:310
Número de Recurso236/2015
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución29/2016
Fecha de Resolución 9 de Febrero de 2016
EmisorAudiencia Provincial - Tarragona, Sección 3ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL

TARRAGONA

SECCIÓ TERCERA

ROTLLO DE APEL·LACIÓ Nº 236/2015

JUDICI ORDINARI Nº 603/2014

JUTJAT DE PRIMERA INSTANCIA NÚM. 4 - TARRAGONA

SENTÈNCIA

MAGISTRATS IL·LMS. SRS.

GUILLERMO ARIAS BOO (President)

JOAN PERARNAU MOYA

MANUEL GALÁN SÁNCHEZ (Ponent)

Tarragona, a 9 de febrer de 2.016.

Vist per aquesta Secció Tercera de la Audiència Provincial el RECURS D'APEL·LACIÓ interposat per CAJAS RURALES UNIDAS, SOCIEDAD COOPERATIVA DE CREDITO representada per la Procuradora dels Tribunals Sra. García Díaz i defensada pel Lletrat Sr. Miralbell Guerin, contra la Sentència de 30 de gener de 2.015 dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 4 de Tarragona, judici ordinari núm. 603/2014, al qual figura com a part demandant D. Avelino representat pel Procurador dels Tribunals Sr. A. Elías Arcalís i assistit per la Lletrada Sra. Osuna Chamizo, i com a part demandada l'entitat apel·lant.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La resolució recorreguda conté la següent Decisió:

"Estimo la demanda interpuesta por D. Avelino contra CAJA RURAL DEL MEDITERRÁNEO, RURALCAJA, S. COOP. DE CRÉDITO, y en consecuencia declaro la nulidad del contrato de préstamo suscrito entre D. Avelino y Dª. Inmaculada con la parte demandada, póliza de préstamo NUM000, y condeno a la demandada a devolver la totalidad de las retenciones que por el referido préstamo se han practicado en el haber del que hasta ahora era su deudor, y al pago de las costas procesales causadas."

SEGON

Contra la esmentada resolució es va interposar recurs d'apel·lació per la representació processal de CAJAS RURALES UNIDAS, SOCIEDAD COOPERATIVA DE CREDITO d'acord a les al·legacions contingudes al seu escrit.

TERCER

Donat trasllat a l'adversa, la seva representació se ha oposat al recurs.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Pronunciaments impugnats. Interposa la representació processal de CAJAS RURALES UNIDAS el present recurs d'apel·lació contra la sentència d'instància que estima la demanda formulada per D. Avelino i per la qual reclamava la declaració de nul·litat del contracte de préstec subscrit entre les parts, al·legant la recurrent que s'ha infringit el deure de congruència de l' article 218 de la LEC, així com que ha existit una incorrecta valoració de la prova.

SEGON

Congruència, article 218 de la LEC .

Manifesta la part apel·lant que "Nos defendimos en este procedimiento de una acción que se ejercitó por el actor aduciendo error o vicio en el consentimiento al formalizar la póliza de préstamo de 20.000,00 Euros ....... y frente a lo, se dicta por el Juez a quo Sentencia en la que estima la demanda pero por razones que

no fueron objeto de discusión en el procedimiento, por considerar que el contrato carece de causa" (foli 175).

El motiu s'ha de rebutjar: una lectura de la demanda rectora del procés posa de relleu que, si bé no amb la desitjable claredat, sí es va qüestionar la causa del contracte (v. foli 6), a més de l'error en el consentiment, declarant pel Magistrat d'instància la nul· litat del contracte de préstec per falta de causa. Això implica que la sentència impugnada no hagi incorregut en el vici denunciat.

TERCER

Incorrecta valoració de la prova.

Sosté la recurrent que "El préstamo no carecía de causa, ya sea contemplando la causa desde un punto de vista subjetivo como motivo que mueve a cada una de las partes contratantes" (foli 176).

Com assenyala la SAP de Barcelona, secció 13, del 02 de desembre de 2015 (ROJ: SAP B 12238/2015

- ECLI:ES:APB:2015:12238), "la doctrina ha venido distinguiendo desde antiguo la causa de los contratos, de carácter objetivo, de los móviles subjetivos que impulsan a los contratantes, por lo que para que los móviles subjetivos de los otorgantes repercutan en la plenitud del negocio, como tiene previsto el ordenamiento positivo en determinadas hipótesis, será necesario que tales determinantes, conocidas por ambos intervinientes, hayan sido elevadas a presupuesto del pacto concreto, operando a manera de causa impulsiva, por lo que el móvil subjetivo es, en principio, una realidad extranegocial, a no ser que las partes lo incorporen al negocio como una cláusula o como una condición" . I com afegeix la SAP de Guipúscoa, secció 3, del 04 de febrer de 2015 (ROJ: SAP SS 124/2015 - ECLI:ES:APSS:2015:124), "Así se ha dado en decir que la causa del negocio se identifica, objetivamente, con la función socioeconómica o con el fin típico que desemplea el tipo negocial. La insistencia en objetivizar la causa, en convertirla en la función socioeconómica del contrato o en el fin típico del negocio, desligándola de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR