STSJ Cataluña 7609/2006, 7 de Noviembre de 2006

PonenteSEBASTIAN MORALO GALLEGO
ECLIES:TSJCAT:2006:13884
Número de Recurso4774/2005
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución7609/2006
Fecha de Resolución 7 de Noviembre de 2006
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 7609/2006

En el recurso de suplicación interpuesto por Evaristo y Allianz Compañía de Seguros y Reaseguros, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Manresa de fecha 30.9.2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 420/2003 y siendo recurrido/a Tallers Freixa, S.L.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 9.6.2003 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Indemnización daños y perjuicios, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 30.9.2004 que contenía el siguiente Fallo:

"Que, atenent parcialment la demanda plantejada pel Don. Evaristo , contra l'empresa "TALLERS FREIXA, S. L." i l'asseguradora "ALLIANZ, COMPAÑÍA DE SEGUROS Y REASEGUROS, S. A.", he de condemnar i condemno l'empresa demandada a què aboni al reclamant la quantitat de 64.810,64 euros, en concepte d'indemnització de danys i perjudicis derivats d'infracció molt greu de les normes de prevenció de riscs laborals amb ocasió de l'accident de treball sofert el dia 29 de febrer de 2000; de l'esmentada indemnització la companyia asseguradora en pagarà al reclamant directament i inmediata la quantia de60.101,21 euros; indemnització total que es farà efectiva a partir de la notificació d'aquesta sentència."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" PRIMER.- El reclamant, nascut el dia 11 de juliol de 1983 i afiliat al sistema de Seguretat Social amb el número NUM000 , va començar a treballar per compte de l'empresa co- demandada el dia 10 de gener de 2000, tenint la categoria d'aprenent de mecànic i un salari mensual computable de 375,85 euros, inclosa la prorrata de gratificacions extraordinàries (folis 109, 133-134, 7 i 22).

A l'ingressar a l'empresa, juntament amb la seva mare Sra. Paloma , va signar un contracte per a la formació, de sis mesos de durada, amb empara en el Decret 488/1998, de 27 de març ; aquest contracte per part de l'empresa el signa el seu administrador Sr. José (folis 133-134, 7 i 156).

L'empresa es dedica a la reparació mecànica de camions i vehicles industrials (foli 156).

SEGON

El dia 29 de febrer de 2000 (amb 16 anys d'edat i 50 dies d'antiguitat a l'empresa) va patir un accident de treball consistent: al treure la tapa del bombí del frens pnemàtics d'un camió Mercedes, en el taller de l'empresa, al sortir a pressió, li va impactar a l'ull esquerre, produïnt-li esclat ocular traumàtic, fractura de l'os del nas esquerre i ferida contusa a la regió supra-orbitària interna esquerra (foli 136)

TERCER

Per sentència de la Sala Social del TSJ de Catalunya de 18 de febrer de 2004, dictada en el rotllo de suplicació n. 2.716/2003 , es va atendre el recurs de la part demandada contra sentència d'aques Jutjat de data 1 d'octubre de 2002 , confirmant la resolució de l'INSS de 22 de novembre de 2001 (exp. n. AT/2001/565.501) que declarava el grau d'incapacitat permanent i parcial per a la professió habitual (folis 68 a 72 i 207).

El fet provat setè de la sentència d'aquest jutjat d' 1 d'octubre de 2002 esmentada (actuacions n. 372/2002 ) -no modificat pel TSJC- aprecia aquestes lesions, derivades de l'accident de 22 de maig de 1998: Esclat del globus ocular esquerre, amb pròtesi ocular esquerra; i transtorn d'ansietat secundari (foli

24).

QUART

Amb motiu de l'accident laboral, la Inspecció de Treball va instruir l'expedient d'Inspecció n. I-1.186/2001, fent Informe de 20 de novembre de 2001, que atribuïa la causa principal de l'accident a l'actuació precipitada i imprudent del reclamant, que no estava format ni capacitat - sense esperar al seu tutor Sr. José - per a desmontar el sistema pneumàtic dels frens del camió a reparar, sense adoptar mesures de seguretat prèvies (folis 154 a 158).

L'entrevista de la Inspectora per a escatir els fets va ser amb el Sr. Jesús Luis (Cap d'administració de l'empresa, i representant legal de la mateixa en aquestes actuacions) i amb el Delegat sindicial Sr. Sergio ; no consta l'entrevista amb el treballador (foli 156).

L'Informe del Centre de Seguretat i Salut del Departament de Treball de data 5 de desembre de 2000 (exp. B/2157/2000), descriu així l'accident laboral: Va passar sobre les 18 hores del 29 de febrer de 2000, al taller de reparació de camions de l'empresa; el Sr. Evaristo era aprenent de mecànic i ajudava els mecànics del taller en les operacions de reparació de vehicles; aquest dia estava treballant amb el Sr. José (gerent i mecànic); ente ambdós havient de fer la reperació dels fens d'un camió marca Mercedes, amb semi-remolc "Fruehauf"; havent estat fent proves amb els frens del camió, engegant i parant el motor, havíen determinat que la bomba del fre esquerra no funcionava correctament; el Sr. José li va explicar al reclamant les operacions que calia fer a continuació: desmuntar la tapa d'aquesta bomba de fre, afluixant els cargos de la brida de subjecció i dsmuntar la molla interna o "retorno". L'accident va succeïr de la manera següent: "el Sr. José va ser cridat per telèfon i va deixar l'accidentat sol, el qual va començar a desmuntar la tapa de la bomba del fre de l'esquerra; l'accidentat es va situar de genolls entre el paraxoc i la bomba de fre; i quan estava acabant d'afluixar el cargol de la brida de subjecció de la tapa de la bomba, aquesta tapa va sortir projectada contra la seva cara, colpejant el seu ull esquerre i produïnt-li les lesions descrites abans" (folis 12 a 14).

L'accidentat no va rebre formació específica en matèria de prevenció de riscs laborals en relació a les tasques del seu lloc de treball (foli 14).

En declaració com a testimoni (amb advertimen de declarar la veritat), el Sr. José , el dia 28 de maig de 2001, davant el Jutge de Primera Instància i Instrucció n. 2 de Berga, a les diligències prèvies n. 337/2000, va declarar -entre d'altres manifestacions-: "...Que encara que el testimoni (Sr. José ), quan vaanar a agafar el telèfon, no li va dir al Sr. Evaristo que no fés res, en altres ocasions sí que li havia dit i el Sr. Evaristo sempre sabia havia de fer tot amb la supervisió d'altres persones, ja que aquest noi no tenia eines pròpies i utilitzava les eines de l'operari que el supervisava" (folis 226 i 226, ram de prova del reclamant).

CINQUÈ

L'Informe del Centre de Seguretat i Salut en el Treball del Departament de Treball de data 5 de desembre 2000, esmentat (exp. B/2157/2000) extableix com a causa principal: l'acció precipitada de l'accidentat -en no estar format ni capacitat- en inciar el desmuntatge del sistema pneumàtic de frent del camió Mercedes, sense adoptar mesures de seguretat prèvies (foli 14).

L'informe va les següents "recomenacions": les operacions de desmuntatge d'aquest sistema de frens pneumàtics dels camions s'han de realitzar havent comprovat prèviament l'absències total d'aquestes energies residuals perilloses o bé adoptat mesus tècniques de seguretat addicionals; i l'empresa haurà de pendre mesures adequades per garantir que cada treballador rebi una formació teòrica i pràctica suficients i adequada, d'acord amb l' art. 19 de la llei de prevenció de riscs laborals n. 31/1995 (foli 15 ).

SISÈ

El reclamant en el "petitum" de la demanda, després d'aclariment fet a l'acte de judici, demana una indemnització civil de 105.996,09 euros per danys i perjudicis derivats de la incapacitat parcial per a la professió habitual, per causa de l'accident de treball de referència, segons detall del fet quart de la demanda (folis 4 i 5), un cop modificada la indemnització de 45.000,- euros per a la incapacitat total, per la de 15.000,-euros que reclama per a la parcial (disminució de 30.000,- euros en la indemnització global) -foli 252, revers-.

SETÈ

La co-demandada, companyia asseguradora, tenia concertada amb l'empresa demandada una pólissa de responsabilitat civil per riscs propis de l'activitat productiva, amb un límit de 60.101.21 euros per víctima (foli 87)."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunciaron recurso de suplicación la parte actora y la demandada ALLIANZ, COMPAÑÍA DE SEGUROS Y REASEGUROS S.A., que formalizaron dentro de plazo, y que la parte actora y la demandada TALLERS FREIXA S.L., a las que se dió traslado impugnaron, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Recurren en suplicación la parte actora y la compañía aseguradora codemandada, contra la sentencia de instancia que estima en parte la demanda en reclamación de indemnización de daños y perjuicios por las lesiones sufridas en accidente de trabajo, estableciendo en la suma de 64.810, 64 euros la cantidad total a pagar por la empresa y la aseguradora al trabajador accionante.

Puesto que el recurso del trabajador pretende que se fije una suma indemnizatoria más elevada, habrá de resolverse previamente el de la aseguradora que, como petición principal solicita la íntegra desestimación de la demanda.

SEGUNDO

Al amparo del párrafo c del art. 191 de la Ley de Procedimiento Laboral, se formula el primero de los motivos del recurso de la codemandada, que denuncia infracción de la Ley 31/1995, de 8 de noviembre, de Prevención de Riesgos Laborales en sus arts. 14, 15, 19 y 27 , para sostener que el accidente se produjo por culpa exclusiva del propio trabajador que actuó de manera precipitada e imprudente, al realizar unilateralmente unas tareas para las que no estaba preparado ni capacitado, desmontando el sistema neumático de los frenos del camión a reparar sin esperar la presencia de su tutor.

La cuestión a resolver...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
4 sentencias
  • STSJ Andalucía 920/2019, 4 de Abril de 2019
    • España
    • April 4, 2019
    ...carecen en principio de un límite predeterminado pues éstas habrán de ser las adecuadas, esto es, las necesarias ( STSJ Cataluña de 7 noviembre 2006 ). Lo que se concreta en función de la propia de sus circunstancias técnicas o de las condiciones ambientales del lugar en el que se realiza l......
  • STSJ Cataluña 3397/2012, 7 de Mayo de 2012
    • España
    • May 7, 2012
    ...lo que en estos casos no puede apreciarse ni concurrencia de culpas, ni menos aún culpa exclusiva del trabajador . (Vid STSJ Cataluña núm. 7609/2006 de 7 noviembre AS 2007\2333, entre La recurrente CEP, al amparo del art.191c) LPL, denuncia la infracción de las normas sustantivas y la juris......
  • STS, 30 de Junio de 2010
    • España
    • Tribunal Supremo, sala cuarta, (Social)
    • June 30, 2010
    ...en 06/09/01. - Se interpone recurso de casación para la unificación de doctrina, señalando como decisión de contraste la STSJ Cataluña 07/11/06 [rec. 4774/05] y denunciando la infracción de los arts. 14, 15, 19 y 27 Ley 31/1995 [8 /Noviembre], en relación con los arts. 3,5 y 19 ET, la Direc......
  • ATS, 22 de Noviembre de 2016
    • España
    • November 22, 2016
    ...la supuesta negligencia del propio trabajador accidentado, para lo que invoca de contraste la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 7 de noviembre de 2006 (Rec. 4774/2005 ); y 2) El segundo en el que plantea que debe indemnizarse el trabajador puesto que no se acredita......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR