STSJ Cataluña 4676/2008, 5 de Junio de 2008

PonenteADOLFO MATIAS COLINO REY
ECLIES:TSJCAT:2008:6710
Número de Recurso1790/2008
Número de Resolución4676/2008
Fecha de Resolución 5 de Junio de 2008
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 4676/2008

En el recurso de suplicación interpuesto por Matías y Consorci Sanitari del Maresme frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 26 de octubre de 2007, dictada en el procedimiento Demandas nº 154/2007 y siendo recurrido/a Matías. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ADOLFO MATIAS COLINO REY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 28 de marzo de 2007, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Conflicto colectivo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 26 de octubre de 2007 , que contenía el siguiente Fallo:

" Que estimando parcialmente la demanda interpuesta por D. Matías, actuando en su calidad de Presidente del Comité de Empresa del Consorci Sanitari del Maresme contra esta empresa, declaro que el "complement garantit" establecido para los trabajadores de la demandada afectados por el acuerdo de empresa de 24 de marzo de 1999 no puede ser compensado ni absorbido por la retribución correspondiente a NIVEL A del SIP. Declaro el derecho de los trabajadores afectados por el presente conflicto colectivo a continuar percibiendo los conceptos retributivos de "plus homologación" y "nivel A del SIP" siempre quehubieran accedido al mismo, desestimando en cuanto al resto las pretensiones de la parte demandante. "

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" 1.- La parte demandante, D. Matías, quien ostenta la condición de Presidente del Comité de Empresa de la demandada CONSORCI SANITARI DEL MARESME ha presentado demanda de conflicto colectivo solicitando que se declare que todos los trabajadores de la empresa demandada incluidos en los grupos profesionales establecidos en el anexo 8 del VII convenio colectivo de la XHUP, y que perciben el "complemento garantizado", tienen derecho a continuar percibiéndolo, sin que éste se pueda absorber o compensar ni con el nivel A del SIP, ni con el plus de homologación regulado en el artículo 35 del convenio colectivo y en consecuencia abonar todos estos conceptos retributivos, con los efectos económicos reconocidos en el convenio.

  1. - El presente conflicto afecta a todos los trabajadores del Consorci Sanitari del Maresme cuyas relaciones laborales se regulan por el Convenio Colectivo de la XARXA HOSPITALARIA D'UTILIZACIÓ PÚBLICA (XHUP) así como por los siguientes acuerdos colectivos:

    - Acuerdo de 24 de marzo de 1999 sobre Condiciones Laborales de los Trabajadores del Consorci Santitari del Maresme.

    - Acuerdo de 23 de junio de 2004 por el que se regulan las condiciones de trabajo del personal cedido por el PASS al Consorci Sanitari del Maresme.

    En ambos casos siempre que se encuentren incluidos dentro de los grupos profesionales 3 a 7.

  2. - El artículo 35 del Convenio Colectivo de aplicación establece un nuevo concepto retributivo denominado "plus homologación", con la siguiente redacción:

    Es crea un nou complement denominat Plus Homologació, com a resultat del càlcul de l'equiparació de la RAF de les diferents categories/llocs de treball a que s'ha fet referencia a l'article 15.2 que, malgrat estiguin funcionalment adscrits a grups professionals diferents, reqereixin un mateix nivell de titulació académica de cicles formatius per ocupar-los. La retribució d'aquest Plus per aquells grups professionals a qui correspongui será la establerta a l'annex 6.

  3. - En el anexo 18 del Convenio Colectivo de aplicación se regula el sistema para la incentivación, promoción y desarrollo profesional (SIP), por el que se regula el acceso a distintos niveles de carrera profesional. En el apartado sexto, punto 2 de dicho anexo 18 se regula el sistema de absorción y compensación de los complementos retributivos de cada uno de los niveles profesionales, disponiendo literalmente:

    "Amb la salvetat a que es fa referencia al parágraf següent, els complements retributius que s'estableixen per a cada nivell absorbiran i compensaran les millores económiques superiors a les establertes en el Conveni Colectiu que pugui tenir cada trabajador. Aixó amb independencia de la denominació, origen, caràcter i quantiade les esmentades millores i, fins i tot absorbiran complements de responsabilitat o comandament no lligats a llocs de treball de responsabilitat o comandament, que tinguessin como a objecte el reconeixement professional.

    Únicament no seran absorbibles les millores que pugui tenir el treballador referides a aquells complements salarials tipificats en el Conveni que retribueixin condicions especials de lloc de treball i que són: plus diumenges, plus festius intersetmanals, norturnitat, complement de resonsabilitat, supervisió o comandament, guardies i aquelles alteres millores de complements retributius que hagin estat pactades col·lectivament per escrit amb el Comité d'empresa".

  4. - Con fecha de efectos de 1 de octubre de 2006 la empresa ha comunicado a los trabajadores afectados lo siguiente, procediendo a realizar los abonos salariales como se indica en dicha comunicación:

    " ATENCIÓ PRIMÀRIA - APLICACIÓ DEL NIVELL A DE CARRERA PROFESSIONAL DELS GRUPS DEL 3 AL 7 (NÓMINA D'OCTUBRE 2006).

  5. - Fins el 30/09/2006 han cobrat el mateix import del "complement personal garantit". A partir 01/10/2006, per incorporació del nivell A de carrera professional, s'ha disminuit l'import anual del "complement personal garantit" per valor anual del nivell A, essent encara aquest nou import superior al plushomologació.

    Conceptes que cobren: complement personal garantit + nivell A.

  6. - Fins el 30/09/2006 han cobrat el mateix import del concepte "complement personal garantit". A partir 01/10/2006, per incorporació del nivell A de carrera professional, s'ha disminuit l'import anual del "complement personal garantit" pel valor anual del nivell A, essent aquest nou import inferior al plus homologació, motiu pel qual es compensa aquest complement i s'activa automàticament el plus homologació.

    Conceptes que cobren: plus homologació + nivell A.

  7. - Procedència del Consorci Sanitari de Mataró i que, segons el pacte de març de 1999, cobren el "complement garantit" com a resultat de l'adaptació del conveni propi del CS Mataró al Conveni de la XHUP.

    L'import del complement garantit es manté igual, tot i la incorporació de la carrera professional, essent el seu import superior al plus homologació.

    Conceptes que cobren: complement garantit + nivell A.

  8. - Sense variació: no els correspon cobrar el nivell A de carrera professional per no reunir requisits. L'import d'aquest complement personal és superior al plus homologació.

    Conceptes que cobren: complement personal garantit.

    REGULARITZACIONS EN NÒMINA DE NOVEMBRE 2006

    - Per error no han cobrat el complement garantit el mes d'octubre i, per contra, han cobrat el plus homologació. Li paguem la diferència cobrada de menys.

  9. - El acuerdo de empresa de fecha 24 de marzo de 1999 sobre Condiciones Laborales de los Trabajadores del Consorci Santitari del Maresme establece en su cláusula tercera lo siguiente:

    "Els fulls de rebut de salari dels traballadors del CONSORCI SANITARI DEL MARESME s'adequaran al model retributiu resultant del Conveni XHUP, tenint en compte en els seus imports allò que resulta dels pactes de contingut econòmic a que es fa referència en l'acord 2n. anterior. Si com a conseqüència d'aquesta adequació resultés una diferència entre el salari base més plus conveni (salari anual fix) establert a les taules salarials del Conveni XHUP i el salari base més incentius establert al Conveni del Consorci Sanitari de Mataró, aquesta es recollirà en un complement de caràcter personal anomenat "complement garantit" de caràcter no compensable ni absorvible i que s'incrementarà en el mateix percentatge que s'incrementi la retribució anual fixa del Conveni XHUP. No gaudiràn d'aquest tractament aquelles condicions més beneficioses que amb caràcter individual actualment ostentin els treballadors, que mantindran el tractament actual".

  10. - El acuerdo de empresa de fecha de 23 de junio de 2004 por el que se regulan las condiciones de trabajo del personal cedido por el PASS al Consorci Sanitari del Maresme, establece en su pacto tercero:

    "TERCER.- Amb carácter estrictament personal es respectaran als treballadors amb contracte fix en vigor a la data d'entrada dels presents pactes (1 de gener de 2004) a las treballador amb contracte temporal fins el termini final dels seus contractes, la retribució que, en conjunt i còmput anual, superi les condicions establertes en el conveni col.lectiu de la XHUP amb les taules salarials que contesn en l'Annex II i el complement d'antiguitat, també considerades en el seu conjunt i còmput anual.

    La diferència anual resultant entre les retribucions que vingueren percebent els treballadors afectats i les que els hi correspon percebre segons la seva categoria en funció del nou Conveni Col.lectiu i taules salarials que els seran d'aplicació, dividida per catorze, serà inclosa en cadascuna de les pagues ordinàries i extraordinàries, en concepte de "Complement personal" absorbible, compensable i revaloritzable anualment a partir de l'1 de gener en el mateix percentatge que l'IPC real de cada exercici. En el cas de treballador que no tingui accés al sistema d'incentivació, promoció i desenvolupament professional ("carrera professional" del grup 1 i 2), aquesta diferència anual resultant s'inclourà en cadascuna de les catorze pagues en concepte de complement personal garantit no absorbible, no compensable i revaloritzable anualment.Es mantindrà com a concepte retributiu addicional, al Conveni Col.lectiu de la XHUP, el plus d'ajuda familiar i pels treballadors de l'ABS Cirera Molins el plus de docència".

  11. -...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATSJ País Vasco 82/2023, 26 de Septiembre de 2023
    • España
    • September 26, 2023
    ...consiguiente, son los límites reales e inherentes a la cuestión debatida, los que deben determinar la competencia objetiva". ... " ( STSJ Cataluña, 5/06/2008 RS - Pero tampoco podemos obviar un debate que indirectamente surge, pues al haber rechazado la competencia los juzgados de lo social......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR