STSJ Cataluña 7451/2013, 15 de Noviembre de 2013

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
Fecha15 Noviembre 2013
Número de resolución7451/2013

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

EXCM. SR. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER

IL.LM. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

IL.LM. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

IL.LM. SR. IGNACIO Mª PALOS PEÑARROYA

IL.LM. SR. FCO JAVIER SANZ MARCOS

IL.LM. SR. SEBASTIAN MORALO GALLEGO

IL.LM. SR. FELIPE SOLER FERRER

IL.LMA. SRA. SARA Mª POSE VIDAL

IL.LMA. SRA. Mª MAR GAN BUSTO

IL.LMA. SRA. NATIVIDAD BRACERAS PEÑA

IL.LMA. SRA. ASCENSIÓN SOLÉ PUIG

IL.LM. SR. MIGUEL ANGEL SANCHEZ BURRIEL

IL.LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

IL.LM. SR. JACOBO QUINTANS GARCÍA

IL.LM. SR. LUIS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

IL.LM. SR. AMADOR GARCÍA ROS

IL.LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

IL.LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

IL.LMA. SRA. MARIA MACARENA MARTINEZ MIRANDA

IL.LMA. SRA. JUANA VERA MARTINEZ

IL.LMA. SRA. Mª PILAR MARTIN ABELLA

IL.LM. SR. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH

IL.LM. SR. LUIS REVILLA PEREZ

IL.LM. SR. ENRIQUE JIMENEZ ASENJO GOMEZ

Barcelona, 15 de novembre de 2013 La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 7451/2013

En el recurs de suplicació interposat per URALITA,S.A. a la sentència del Jutjat Social 3 Barcelona de data 10 de desembre de 2012 dictada en el procediment núm. 242/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL i Almudena, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 23 de març de 2012 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre accident de treball, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 10 de desembre de 2012, que contenia la decisió següent: " Desestimo la demanda interposada per URALITA, S.A., contra INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, Almudena, absolc als demandats de les peticions formulades a la demanda, i confirmo la resolució de l'INSS de data 14.11.11, per la qual s'imposa el recàrrec del 50 % en totes les prestacions derivades de la malaltia professional contreta pel Sr. Claudio . "

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

Primer

Don. Claudio, vídua de la demandant Doña. Almudena, va prestar serveis per l'empresa Rocalla, S.A., al centre de treball de Castelldefels, des del 22.07.71 fins el 04.09.73, sent la seva categoria professional d'Operari de fàbrica.

Segon

El mes de juliol de 2008 el Sr. Claudio va ser diagnosticat de Mesotelioma pleural maligne, i va morir en data 02.06.09. Per resolució de data 05.10.10 es va reconèixer que la contingència determinant de la pensió de viduïtat reconeguda a Doña. Almudena, derivava de malaltia professional, fixant una base reguladora de 1.952,82 euros, percentatge del 52 %, i efectes de 08.03.10.

Tercer

L'empresa Rocalla, S.A., que va ser absorvida per URALITA, S.A., (foli 1085) es dedicava a la fabricació de productes de fibrociment, i emprava diversos tipus d'amiant (crocidolita, crisolita i amesita), i en una inspecció realitzada l'any 1974 per l'Institut Territorial d'Higiene i Seguretat del Treball, es van detectar riscos d'asbestosi per inhalació de fibres d'amiant en diverses zones de la fàbrica, i riscos de sobrecàrrega pulmonar per inhalació de ciment i perlita; concretament en el mesclat dels amiants en quatre molins, en el tallat de planxes mitjançant serra de disc, en el tractament del ciment, de la perlita, de les superfícies Rocalite, tallat i acabat de peces d'amiant ciment. Es van detectar també riscos en altres àrees i zones relacionades amb estrès tèrmic, dermatitis, inhalació de formaldehids, estirè - monòmer.

L'any 1976 es fa una valoració de les condicions higièniques dels llocs de treball de l'empresa i arriba a la conclusió que hi ha probabilitat d'asbestosi en diferents llocs de treball per inexistència o insuficiència de sistemes de ventilació, per trencament de sacs que contenen asbest, per operacions d'escombrar amb escombra en sec i roba de treball inapropiada, i pel que fa a proteccions personals no estaven homologades i només s'utilitzaven en la secció de molins i durant el buidat de la tremuja del molí.

L'any 1986 es torna a fer una nova valoració, i consta que des de l'any 1983 feia controls trimestrals de fibres d'amiant en els llocs de treball de molturació i cilindrers, ja que són els únics potencialment exposats, segons l'empresa, a fibres d'amiant, sense que es disposin dades de les condicions ambientals, i com conclusió es diu que es considera que tots els treballadors situats en processos de fabricació de fibrociment, estan potencialment exposats a l'amiant.

L'any 1988 l'empresa ja tenia vestidors específics pels treballadors potencialment exposats a l'amiant, la roba de treball era adequada, i netejava el terra de les instal·lacions per aspiració. Ara bé, l'any 1990 es realitza una nova visita i es comprova que hi havia sacs trencats sense reparar, no hi havia senyalització en les zones on es manipula amiant, els treballadors fumaven a les zones on hi ha o es manipula amiant, neteja deficient en diferents llocs de les naus, saques buides que no estaven en recipients tancats, no hi havia doble taquilla, i la neteja d'instal·lacions i màquines sense protectors personals.

Quart

L'empresa havia fet recomanacions l'any 1963 que tot el personal portés caretes buconasals.

Cinquè

Segons la memòria del servei mèdic d'empresa de l'any 1962 es van fer revisions mèdiques específiques per riscos de silicosis, asbestosis i dermatosis, a 45 treballadors, sense que consti que se n'hagi fet cap altre fins l'any 1987.

Sisè

El comitè de seguretat i higiene es reunia periòdicament i es tractaven els problemes detectats de seguretat en el treball, així com indicava les actuacions que en aquesta matèria haurien de ser dutes a terme per l'empresa, algunes de les quals es reflecteixen com solucionades i d'altres no consta que s'haguessin portat a terme. En l'acta de juliol de 1971 consta que s'ha construït un extractor a la màquina Rocalyte, i en el informe de l'Institut de Seguretat en el Treball de l'any 1974 consta que l'extractor no compleix amb les funcions ja que eren de menor diàmetre que els molins i les conduccions estan estrangulades pels colzes. En l'acta de gener de 1974 es fa constar que s'instal·lava un sistema de polvorització d'aigua en el disc de tall de planxes, i en el mateix informe es diu que hi ha risc de pols d'amiant. En l'acta de juny de 1976 consta que una persona demana que es miri de canviar la posició de l'extractor de la cambra de perlita perquè la pols va a parar al personal que passa per aquell lloc i atesa la potència o posició, fa aixecar la pols del terra. En l'acta de març de 1977 es deixa constància que la pasta de la màquina Bell que va a parar al carrer, quan es seca forma polsegueres d'amiant i ciment. En l'acte del mes de setembre de 1977 es deixa constància que el servei mèdic d'empresa va fer una inspecció en la trituradora de peces trencades d'amiant i ciment - Gruber- i la pols que es desprèn de la màquina és perillosa per a la salut. En l'acta de febrer de 1978 es deixa constància que hi ha un cas sospitós d'asbestosi, igualment en l'acta de setembre de 1978 es fa constar que hi havia vuit treballadors afectats d'asbestosi, i de la mateixa manera consta que una persona pregunta a una altra sobre el problema que origina la mescla de la perlita i aquesta segona diu que això és un problema econòmic i que estava previst fabricar la perlita en una altra màquina.

Setè

L'empresa estava inscrita en el Registre d'Empreses amb Risc per Amiant en data 25.10.85.

Vuitè

URALITA, S.A., proposant un recàrrec del 50 % en totes les prestacions derivades de la malaltia professional Don. Claudio . Per resolució de l'INSS dictada en data 14.11.11 es va declarar la manca de mesures de seguretat i es va imposar a URALITA, S.A., un recàrrec del 50 % en totes les prestacions derivades de la malaltia professional. Va interposar l'empresa reclamació prèvia que ha estat desestimada per resolució de data 16.02.12.

Novè

Per sentència del Jutjat Social núm. 32 de data 13.10.11 es va condemnar a l'empresa URALITA, S.A., com successora de Rocalla, S.A., a abonar a la demandant, juntament amb els seus fills, a una indemnització per la responsabilitat civil en la mort del Sr. Claudio . Aquesta sentència va ser confirmada per la del TSJ de Catalunya de data 15.06.12 .

Desè

Segons la Inspecció de Treball, la vida laboral Don. Claudio és la següent:

El Trabajador prestó servicios posteriormente en:

JUAN GOLOGARDES VILA (CCC 086991496) El trabajador prestó servicios como empaquetador y la empresa prestaba servicios de logística. La empresa consta en situación de baja por no tener trabajadores desde 1980. El trabajador prestó servicios en la empresa entre 1973 y 1975.

SOCIEDAD ESPAÑOLA DE LAMPARAS ELECTRICAS (CIF A08000754 y CCC 08000707112) sucedida por TECNIMAGEN, S.A. (CIF A58350513 y CCC 08040303623). Ésta última en situación de alta en la base de datos de la TGSS con un único trabajador en alta. TECNIMAGEN, S.A. se encuentra actualmente en situación de concurso y el administrador concursal, Diego, ha informado a quien suscribe que la empresa no dispone ni del contrato del trabajador, ni del recibo de salarios ni de la evaluación de riesgos ni del certificado de aptitud del trabajador, desconoce también el puesto de trabajado ocupado.

Según informó la viuda del trabajador, Claudio prestó seervicios como...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
3 sentencias
  • STSJ Cataluña 8347/2014, 16 de Diciembre de 2014
    • España
    • 16 Diciembre 2014
    ...invocadas en el recurso ( sentencia del Tribunal Supremo de 18 de julio de 2.011 ), esta Sala, reunida en Pleno, en sentencia de 15 de noviembre de 2.013 (rec. 3396/2013 ), manifestó que se estimaba acorde a la doctrina jurisprudencial la debida aplicabilidad de la responsabilidad dimanante......
  • STS, 25 de Febrero de 2016
    • España
    • Tribunal Supremo, sala cuarta, (Social)
    • 25 Febrero 2016
    ...dictada el 15 de noviembre de 2013 por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, en el recurso de suplicación núm. 3396/13 , que resolvió el formulado contra la sentencia del Juzgado de lo Social núm. 3 de Barcelona, de fecha 10 de diciembre de 2012 , recaída en au......
  • STSJ Cataluña 2323/2014, 27 de Marzo de 2014
    • España
    • 27 Marzo 2014
    ...invocadas en el recurso ( sentencia del Tribunal Supremo de 18 de julio de 2.011 ), esta Sala, reunida en Pleno, en sentencia de 15 de noviembre de 2.013 (rec. 3396/2013 ), manifestó que se estimaba acorde a la doctrina jurisprudencial la debida aplicabilidad de la responsabilidad dimanante......
1 artículos doctrinales
  • El empresario como principal sujeto responsable en materia de seguridad y salud
    • España
    • Sujetos responsables de los incumplimientos en materia preventiva
    • 18 Diciembre 2016
    ...de 2009”, en AA.VV.: Anuario Contencioso para Abogados, Madrid (La Ley), 2011. [234] Vid. el voto particular a la STSJ Cataluña 15 de noviembre de 2013 (rec. 3396/2013), comentada por ROMERO BURILLO, A.Mª.: “El recargo de prestaciones en los supuestos de sucesión de empresas. STSJ Cataluña ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR