AAP Barcelona 199/2012, 1 de Octubre de 2012

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2012:6772A
Número de Recurso705/2011
ProcedimientoINCIDENTE
Número de Resolución199/2012
Fecha de Resolución 1 de Octubre de 2012
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ CATORZENA

Rotlle 705/11

Execució de títols judicials núm. 1664/2010

Jutjat de 1a. Instància núm. 5 de Terrassa

INTERLOCUTÒRIA Nº 199/2012

Magistrat/ades:

Il·lm. Sr. FRANCISCO JAVIER PEREDA GÀMEZ

Il·lma. Sra. CARMEN VIDAL MARTÍNEZ

Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA

Barcelona, u d'octubre dos mil dotze

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La Secció Catorzena de l'Audiència Provincial de Barcelona ha vist en apel·lació les actuacions número 705/2011 seguides en el Jutjat de 1a Instància núm. 5 de Terrassa a instàncies del Sr. Valeriano representat pel Procurador Sr. Ángel Joaniquet Tamburini contra Liberty Seguros, Cia de Seguros y Reaseguros, S.A. representada pel Procurador Sr. Carlos Pons de Gironella.

SEGON

Aquestes actuacions estan pendents de ser resoltes en virtut del recurs d'apel·lació interposat per la representació processal de la part demandada contra la resolució (interlocutòria) dictada el dia 28 d'abril de 2011 per la titular del Jutjat de Primera Instància. Trameses les actuacions a l'Audiència Provincial, van quedar pendents de deliberació per part del Tribunal que es va assenyalar pel dia 21 de setembre d'enguany.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il·lma.Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

El Sr. Valeriano va instar execució contra la interlocutòria dictada pel Jutjat de Instrucció que va tramitar les diligències penals incoades per un accident de circulació en el que va resultar lesionat.

Liberty oposa pluspetició. Sosté que no hi ha nexe de causalitat, ni tan sols relació indirecta entre l'accident i la fractura trabecular del maluc dret. Per tant les úniques lesions derivades de l'accident són una lleu cervicalgia i lumbàlgia.

L'oposició és desestimada en primera instància, i contra la resolució que ho acorda, recorre l'asseguradora que invoca errònia valoració de la prova practicada.

SEGON

El recurs es planteja en un àmbit purament valoratiu de les proves mèdiques practicades. Sent així resultarà convenient recordar que, en l'ordenament jurídic espanyol, les proves han de ser lliurament valorades pels Jutges i Tribunals ( STS de 22 de desembre del 2000 ) els quals en aquest procés valoratiu, queden sotmesos a les regles de la sana crítica (resolucions de 16 de novembre de 1999 i de 20 de març del 2001). Per tals s'han d'entendre les del raciocini lògic i el bon sentit ( STS de 24 de juliol del 2001 ) o les més elementals directrius de la lògica humana ( STS 2 d'octubre de 1997, 14 d'octubre del 2000 ) que han de impedir l'admissió de conclusions arbitràries, incoherents, irracionals o absurdes ( STS de 27 de juliol i 15 de desembre del 2005 i 30 de març del 2007 ).

Però a més, en aquesta lliure apreciació de les proves, la convicció judicial es pot obtenir atorgant un valor superior a determinades proves en relació a unes altres. També la prova pericial és d'apreciació lliure, no taxada i valorable segons el prudent criteri dels tribunals, sense que existeixen regles preestablertes que regeixin la seva estimació fins el punt que el jutge no està obligat a subjectar-se al dictamen pericial emès ( SSTS de 4 d'octubre del 2000 i 20 de novembre del 2002 que es remet a les de 19 de febrer de 1996, 16 d'octubre de 1998 i 18 de maig de 1999, entre d'altres). Com es raona a la sentència de 5 de gener de 2000 " no puede atribuirse un valor inconcuso a las conclusiones de los dictámenes médicos, puesto que la función del perito es la de auxiliar al juez, ilustrándolo sobre las circunstancias del caso, pero sin privar al juzgador de la facultad de valorar el informe pericial ( SSTS, entre otras muchas, de 30 de marzo de 1984 y 6 de febrero de 1987 ), la cual está sujeta a los límites inherentes al principio constitucional de proscripción de la arbitrariedad, al mandato legal de respetar las reglas de la lógica que forman parte del común sentir de las personas y a la obligación de motivar las sentencias" .

Finalment assenyalar que actualment l' article 348 LEC preveu de forma expressa que "el Tribunal valorarà els dictàmens pericials segons les regles de la sana...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR