STSJ Cataluña 9193/2009, 17 de Diciembre de 2009

PonenteSEBASTIAN MORALO GALLEGO
ECLIES:TSJCAT:2009:14925
Número de Recurso5645/2009
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución9193/2009
Fecha de Resolución17 de Diciembre de 2009
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 17079 - 44 - 4 - 2008 - 0072012

CR

ILMO. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

ILMA. SRA. ASCENSIÓN SOLÉ PUIG

ILMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

En Barcelona a 17 de diciembre de 2009

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 9193/2009

En el recurso de suplicación interpuesto por Pablo Jesús y FEDERACIO DEL COMERÇ, HOSTELERIA I TURISME DE CC.OO. frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Girona de fecha 14 de abril de 2009 dictada en el procedimiento Demandas nº 1276/2008 y siendo recurrido/a PASTUIRASER, S.L.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 17 de diciembre de 2008 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 14 de abril de 2009 que contenía el siguiente Fallo:

"Que desestimando la demanda interpuesta por Pablo Jesús i Federació del Comerç Hostaleria i Turisme CCOO contra Pastuiraser, sl., debo declarar y declaro la procedencia del despido del trabajador Pablo Jesús que tuvo lugar en fecha de 14-11-2008 y en consecuencia debo absolver y absuelvo a la entidad demandada de la pretensión ejercitada con todos los pronunciamientos favorables."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes: "

PRIMERO

El/La actor/a Pablo Jesús ha venido prestando sus servicios por cuenta de la empresa demandada desde día 20 /12/1997 y lo ha hecho en la categoría profesional de encarregat y debiendo percibir un salario en cómputo anual de 63,59 euros con inclusión de pagas extraordinarias. (Incontrovertido)

SEGUNDO

En fecha de 4/11/08 la empresa notificó al actor la apertura de expediente disciplinario por presuntas faltas cometidas los días 4/8, 1, 24 y 28/10/08.

En fecha de 14/11/08 la empresa comunicó al actor/actora su despido mediante escrito con el siguiente tenor literal: " A. Pablo Jesús, per la present se li comunica que la direcció d'aquesta ha pres la decisió de procedir al seu acomiadament disciplinari amb efectes del dia d'avui segons el que estableix l'article 54.2 d) de L'Estatut dels Treballadors i segons estableix l'article 56.2 del Conveni Col.lectiu de treball para la Indústria d'hosteleria i Turisme de Catalunya .

Els motius són els següents:

L'empresa ha pogut constatar que vosté habitualment fa servir el crèdit sindical per tal de realitzar activitats privades, absolutament alienes a les que han d'estar emparades pe el propi concepte de crèdit sindical al que es refereix l'article 68 e) de l'Estatut del Treballadors .

Concretament:

- El dia 06/08/2008 vosté suposadament havia estat convocat a una reunió sindical a Ripoll a la seu de CCOO, motiu pel qual va sol.licitar per escrit i amb el vist i plau tant del president del Comité d''Emprea i CCOO del Ripollés crèdit sindical per un total de 8 hores. Fruit del seguiement efectuat l'empresa ha pogut constatar que vostè no va acudir mai a la mencionada reunió i que va estar tota la jornada a casa.

- El dia 01/10/2008 vostè suposadament havia estat convocat a una reunió sindical a ripoll a la seu de CCOO, motiu per el qual va sol.licitar per eescrit i amb el vist i plau tant del president del Comité d'Empresa i CCOO del Ripollès per un total de 8 hores. Fruit del seguiment efectuat l'empresa ha pogut constatar que vostè no va acudir mai a la mencionada reunió i que va estar tota la jornada a casa.

- El dia 24/10/2008 vostè suposadament havia estat convocat a una reunió sindical a Ripoll a la seu de CCOO, motiu pel qual va sol.licitar per escrit i amb el vist i plau tant del president del Comitè d'Empresa i CCOO del Ripollès crèdit sindical per un total de 8 hores. Fruit del seguiment efectuat l'empresa ha pogut constatar que vostè tant sols va acudir a la citada reunió durant poc més d'una hora, fent servir la resta del temps per realitzar diverses activitats privades.

- El dia 28/10/2008 vostè suposament havia estat convocat a una reunió sindical a Ripoll a la seu de CCOO, motiu pel qual va sol.lictar per escrit i amb el vist i plau tant del president del Comité d'Empresa i CCOO del Ripollès crèdit sindical per un tal de 8 hores. Fruit del seguiment efectuat l'empresa ha pogut constatar que vostè no va acudir mai a la mencionada reunió i que va estar sola tota la jornada a casa.

Els motius que han portat a l'empresa a realitzar aquest seguiment han estat els següents:

A nivell de grup, per part de la central a Pineda es fa un control del crèdit sindical disposat i, estadisticament es va dectectar que de les 84 empreses del grup, tant sols dos dels delegats de Pastuiraser eren els que habitual i sistemàticament demanaven hores sindicals fins a esgotar els crèdits de 27 hores mensuals atorgat per convenio col.lectiu.

El crèdit sindical sol.licitat sempre era de 8 hores, mai per un periode inferior, fet que portava a pensar més en "dies de festa" que no pas en "hores" sindicals.

Des que es va enllestir la negociació del calendari laboral corresponent a l'exercici 2008 (finals 07-principis 08) no hi ha hagut cap tema a negociar entre empresa i representants sindicals, motiu pel qual no s'ha fet cap convocatòria de reunió ni per part de l'empresa ni per part dels treballadors, ni assamblea amb els treballadors ni convocat`roia de reunió amb la resta de membres del Comitè (2 membres d'UGT).

Gairebé sempre es demanaven els "dies" sindicals per separat, molt poques vegades coinciden amb la resta de companys del comitè:

- Dies sindical agafats per vostè durant els darrers 11 mesos.....33 dies. (364 hres), dels quals tant sols 6 dies (48 hores) han coincidit amb els companys del comitè (CCOO).

- Dies sindicals agafats pel president del comitè (CCOO) durant els darrres 11 mesos....6 dies (48 hores).

- Dies sindicals agafats pels 2 membres del comitè d'UGT durant els darrers 11 mesos...1 dia (8 hores).

Durant el mes d'agost, amb el local de CCOO a Ripoll tancat per vacances, vostès es va agafar 4 dies sindicals (32 hores), tot i tenir suposadament una reunió sindical al local de Ripoll segons fulles d'autorització d'hores sindicals que ens va fer entrega en el seu momemt.

Els fets mencionats són constitutius de falta molt greu segons estableix l'article 56.2 del Conveni Col.lectiu de treball para la Inústria d'Hostaleria i Turisme de Catalunya: Seran faltes molt greus: "2. Frau, deslleialtat o abús de confiança (...)" i segons estableix l'article 54.2d) de l'Estatut dels Treballadors "Despido disciplinario. El contrato de trabajo podrá extinguirse por decisión del empresario, mediante despido basado en un incumplimiento grave y culpable del trabajador. d) La transgressió de la bona fe contractual (...)".

Segons la graduació dels fets que estableix l'article 57.1c) 2. i el propi article 54 de l'Estatut dels Treballadors l'empresa pot imposar-li i de fet l'imposa la sanció màxima consistent en l'Acomiadament disciplinari, tot entenent que els fets mencionats són causa suficient com per a ser constitutius d'acomiadametn disciplinari.

Tal i com se li indicava amb l'escrit que vostè va rebre via burofax disposava d'un periode de 6 dies hàbils per tal d'efectuar al.legacions. Durant aquest període que vencia ahir 13/11/2008, un dia abans (12/11/2008) hem rebut un plec de descàrrecs efectuat per vostè on ens efectua tot un seguit d'al.legacions que no desvirtuen en absolut la qualificació que mereixen els fets ressenyats en la present carta. No aporta prova alguna que desvirtuï les imputacins efectuades, per exposar a continuació una presumpte persecució sobre la seva persona responent a interessos atisincials que neguem contundentment. Al mateix plec de descàrrecs en proposa el testimoni d'un tal Sr. Silvio . Hem de dir-li que, al seu escrit no ens detalla que és aquest persona, a qui representa, a trevaés de quina via de contacte podem practicar el pertinent testimoni (no aporta cap dada de contacte: ni telèfon, ni adreça, ni mail, ni fax, ni res de res...). Llavors, donar que no coneixem de res a aquest senyor i no tenim possibilitat de contactar amb ell donem per tancat l'expedient contradictori.

Per tot això, aquesta empresa es ratifica en la qualificaciò dels fets com de molt greus i li comunica que ha pres la decisió de procedir al seu acomiadament disciplinari amb efectes del dia d'vui.

Sense altre particular, li saluda atentament.

signatura de l'empresa.". (Incontrovertido)

TERCERO

El Sr. Pablo Jesús fue elegido miembro del comité de empresa en fecha 20/9/07 por el sindicato C.C.O.O.

Junto con aquel, formaban parte del Comité otros dos miembros de C.C.O.O y otros dos de U.G.T. (Folio 336).

CUARTO

En fecha de 9/9/08 hubo una reunión en el local de CCOO en Ripoll a la que asistió el Sr. Pablo Jesús en su calidad de vocal de dicho sindicato y en la que se trataron temas relativos al funcionamiento interno del Comité de Empresa (en adelante CE) y el cambio del concepto de complementos acordados con la empresa.

Dicha reunión tuvo una duración de 11,15 a 13,30 horas. (Folio 351).

QUINTO

Para la solicitud de las horas o créditos de uso sindical por parte de los miembros de CCOO del Comité de la empresa Pastuiraser S.L., se utilizaban unos impresos (fotocopias) normalizados e idénticos para todas las ocasiones en las que se informaba a la dirección de recursos humanos que el miembro del CE había sido...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Comunidad de Madrid 120/2012, 27 de Febrero de 2012
    • España
    • 27 Febrero 2012
    ...en cada una de las ocasiones han sido diferentes. No hay una conducta sistemática y planificada, como la que se apreció, p. ej., en STSJ Cataluña de 17-12-09, consistente en "solicitar sistemáticamente todos los meses del año 2008 la totalidad de las horas de crédito sindical posible, con u......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR