STSJ Cataluña 2793/2005, 1 de Abril de 2005

PonenteLUIS JOSE ESCUDERO ALONSO
ECLIES:TSJCAT:2005:4013
Número de Recurso8791/2004
Número de Resolución2793/2005
Fecha de Resolución 1 de Abril de 2005
EmisorSala de lo Social

D. JORDI AGUSTI JULIAD. LUIS JOSE ESCUDERO ALONSOD. ANTONIO GARCIA RODRIGUEZ

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG :

MDT

ILMO. SR. JORDI AGUSTÍ JULIÀ

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

ILMO. SR. ANTONIO GARCÍA RODRÍGUEZ

En Barcelona a 1 de abril de 2005

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 2793/2005

En el recurso de suplicación interpuesto por Francisco y cuatro más frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Barcelona de fecha 23 de abril de 2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 73/2004 y siendo recurrido/a Barcelona Activa, S.A.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 3.02.04 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 23 de abril de 2004 que contenía el siguiente Fallo:

1) Estimar en part la demanda presentada per Francisco, Baltasar, Lázaro, Encarna i María Cristina contra BARCELONA ACTIVA SA.

2) Declarar la improcedència de l'acomiadament dels demandants comunicat el 3.12.2003 amb efectes del 30.12.2003.

3) Condemnar l'empresa demandada a que readmeti o indemnitzi els treballadors en el termini de cinc dies de la notificació d'aquesta sentència entre la readmissió amb abonament dels salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins que la readmissió sigui efectiva o el pagament de les indemnitzacions relacionades al fonament jurídic IX més els salaris deixats de percebre des de l'acomiadament fins a la notificació de la sentència

4) Condemnar l'empresa demandada a que readmeti o indemnitzi segons la seva pròpia opció que ha de formular en el termini de cinc dies als treballadors Baltasar i Lázaro amb abonament dels salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins que la readmissió sigui efectiva, o el pagament de les indemn

Asimismo en fecha 14 de mayo de 2004 se dictó Auto de Aclaración cuya parte dispositiva era del tenor literal siguiente:

"He decidit aclarir la sentència número 162-04 el redactat original de la qual al fonament jurídic IX cal afegir " Francisco: 24.006,07 euros"i a la part dispositiva cal afegir al final:"o el pagament de les indemnitzacions relacionades al fonament jurídic IX d'aquesta resolució més una quantitat igual a la suma dels salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins a la de notificació d'aquesta sentència."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

Francisco, Baltasar, Lázaro, Encarna i María Cristina treballaven a l'empresa demandada com a tècnics de grau mig i percebien a desembre de 2003 salari de 72,90 euros diaris inclosa la part proporcional de les pagues extraordinàries, excepte Encarna que percebia 80,14 euros diaris.

Segon

Els demandants Francisco, Encarna i María Cristina són membres del comitè d'empresa. Baltasar i Lázaro van ser candidats en les darreres eleccions a comitè d'empresa i en la seva qualitat de substituts electes haurien entrat al comitè després del seu comiat.

Tercer

Els demandants Francisco, Baltasar i Lázaro van ser contractats inicialment el 6.9.1996 (folis 670, 707) com a treballadors en pràctiques en relació al títol de llicenciat en ciències econòmiques i empresarials. Sense solució de continuïtat va ser contractats el 7.9.1998 (folis 710, 723) com a treballadors temporals per a obra o servei determinat.

Encarna va ser contractada per a obra o servei determinat 11.9.1998 (foli 825)

María Cristina va ser contractada també per a realització d'obra determinat el 31.12.1999 (foli 757).

Quart

Com a causa de la temporalitat, en els contractes es feia constar que el servei de referència consistia en el següent (foli 674):

En relació a les iniciatives locals d'ocupació, la prospecció, promoció i dinamització dels recursos autòctons existents per crear les condicions necessàries que possibilitin tant el sorgiment, la creació i la consolidació de noves empreses com la generació de llocs de treball, tal i com s'especifica a l'ordre de 30 de juliol de 1998 de regulació de les iniciatives locals d'ocupació i dels agents d'ocupació i desenvolupament local, per un període de 12 mesos d'acord amb la resolució d'atorgament de la subvenció dictada pel conseller de treball en data 27 de juliol, i especificat en el protocol annex al conveni de col.laboració entre el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona de 16 d'abril de 1998.

Cinquè

Aquest contractes van ser substituïts sense solució de continuïtat per altres contractes de treball per a obra o servei determinat el 31.12.1999 (foli 676) aquest cop es feia constar com a causa de la temporalitat el següent:

De acuerdo con el artículo 20.2 del convenio de empresa, el objeto de este contrato es el desarrollo de las tareas de implementación de las políticas activas de ocupación relacionadas con la creación de actividad empresarial, tal y como se especifica en la orden de 26 de noviembre de 1999, mediante la cual se aprueban las bases regulaoras para la concesión de subvenciones públicas para el fomento del desarrollo local y de los agentes de ocupación y desarrollo local, las acciones de dinamización e impulso de los proyectos y empresas calificadas de I+O (...). En el propi contracta es referia la durada del mateix a 12 mesos que es relacionaven amb una subvenció del Departament de Treball de la Generalitat.

Sisè

Sempre sense solució de continuïtat es van signar nous contractes de treball per a obra o servei determinat el 31.12.2000 (foli 678), el 31.12.2001 (foli 713) i el 31.12.2002 (foli 760), com a causa de la temporalitat es feia constar cada cop el mateix que en el contracte anterior.

Setè

El 28.11.2003 (foli 687), la cap de recursos humans de l'Ajuntament de Barcelona va trametre als demandants una carta que diu: "El proper 30 de desembre de 2003, tal i com és públic i notori, s'extingeix la subvenció què, atorgada pel Departament de Treball, ha permès la seva contractació durant els últims 4 anys, sense que existeixi possibilitat legal de pròrroga. La relació del col.lectiu d'Agents de Desenvolupament Local de què vostè forma part ha estat sempre articulada, des de mes de desembre de l'any 1999, mitjançant contractes d'obra o servei i, per tant, s'extingeix el su contracte. Per part d'algun dels integrants d'aquest col.lectiu s'han iniciat accions legals pretenent la declaració que els contractes són indefinits i no d'obra o servei, en la línia que apunta una sentència del TSJ de Catalunya, en un cas similar . Estudiada en profunditat la viabilitat d'aquest plantejament, un cop vistes les singularitats de la figura de l'ADL, la citada Sentència i la modificació legal introduïda per la Llei de 12/2001 en el su article 52 de l'Estatut dels Treballadors, s'arriba a la conclusió que la condició d'indefinida de la seva relació és una interpretació bastant possible: per tot això, guiada l'entitat per l'ànim d'evitat les dilacions derivades dels plantejaments i debats en seu judicial, així com per disminuir els efectes de les extincions contractuals, millorant les seves conseqüències del del punt de vista del treballador afectat, es procedeix mitjançant aquest escrit a reconèixer el caràcter d'indefinit del contracte que l'uneix amb aquesta empresa, vincular evidentment a la subvenció que l'ha possibilitat durant aquest quatre anys. Per la previsió continguda a l'apartat e) de l'article 52 de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 11 de Octubre de 2006
    • España
    • Tribunal Supremo, sala cuarta, (Social)
    • 11 Octubre 2006
    ...dictada el 1 de abril de 2005 por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, en el recurso de suplicación núm. 8791/04, formalizado por D. Cosme y otros contra la sentencia del Juzgado de lo Social núm. 1 de Barcelona, de fecha 23 de abril de 2004, recaída en los au......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR