Repercussió i impacte normatiu dels documents de l'observatori de bioètica i dret sobre les voluntats anticipades i sobre l'eutanàsia

AutorM. Casado - A. Royes
Páginas3-11

Page 3

Presentació

La necessitat de reeditar els Documents de l’Observatori de Bioètica i Dret sobre les voluntats anticipades (juny, 2001) i sobre l’eutanàsia (desembre, 2003) és una bona oportunitat per analitzar les repercussions que aquests Documents han tingut en el context bioètic, científic i mèdic, i en la societat, així com per dur a terme un estudi detallat de la seva influència en la normativa vigent.

Amb aquest objectiu, presentem novament els Documents esmentats -ja exhaurits- respectant-ne la versió original i actualitzant-los, a fi d’incloure, en aquesta nova edició, la repercussió que han tingut en les normes actualment vigents, aprovades després de la publicació dels nostres Documents, que recullen les nostres propostes.

Page 4

Page 5

Document sobre les voluntats anticipades

El dia 11 de gener de 2001 el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publicava la Llei 21/2000, de 29 de desembre, sobre els drets d’informació concernent la salut i l’autonomia del pacient, i la documentació clínica, que en el seu art. 8è fa referència al dret dels ciutadans d’atorgar lliurement un document de voluntats anticipades, qüestió aquesta que -juntament amb l’exigència del consentiment informat i el dret a la informació- ha anat modificant en profunditat el que ha estat la tradició en les relacions sanitàries, en les relacions entre professionals sanitaris i malalts o usuaris. Dos anys després, la Ley 41/2002, de 14 de noviembre, básica reguladora de la autonomía del paciente y de derechos y obligaciones en materia de información y documentación clínica (BOE 274, de 15/11/2002), d’àmbit estatal, va reproduir de manera gairebé idèntica allò que ja havia establert la Llei del Parlament.

El juny de 2001, pocs mesos després de la promulgació d’aquesta llei del Parlament de Catalunya, el Grup d’Opinió de l’Observatori de Bioètica i Dret, de manera absolutament pionera en el nostre context, va redactar i publicar un Document en el qual es feia una anàlisi d’aquest article de la Llei i s’oferia als ciutadans un model de Document de Voluntats Anticipades (en endavant, DVA) juntament amb un full d’instruccions amb recomanacions per a qui volgués fer ús d’aquest dret.

El model de DVA

Atès que la Llei no oferia a la ciutadania cap model a fi de concretar com havien d’expressar-se les voluntats anticipades, el Grup d’Opinió va creure oportú d’elaborar-ne un perquè els ciutadans que ho creguessin oportú l’adoptessin del tot o en part, o bé que es pogués considerar, si més no, com el punt de partida per a una elaboració personal d’acord amb la voluntat i les preferències de cadascú.

Aquest model de DVA incloïa algunes característiques que després han estat en bona part recollides en altres models de DVA elaborats per diferents entitats i institucions, públiques i privades, i per les

Page 6

Comunitats Autònomes de l’Estat. En la Taula que segueix a aquesta Presentació s’hi inclou referències a aquests models a fi de posar de relleu la repercussió i l’impacte normatiu del Document de l’Observatori de Bioètica i Dret.

Els punts bàsics del Document de l’Observatori de Bioètica i Dret recollits en altres models de DVA són:

  1. El nomenament, en el mateix DVA, d’un representant (i fins i tot d’un representant substitut per si es dóna el cas d’impossibilitat d’exercir o de renúncia del representant principal) que sigui el garant del compliment de la voluntat expressada per l’atorgant i que haurà de ser l’interlocutor vàlid i necessari pel metge o l’equip assistencial que en aquell moment atengui el malalt.

    Aquesta proposta ha estat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR