Document sobre les voluntats anticipades

Páginas41-54

Page 41

Presentació

El Grup d’Opinió de l’Observatori de Bioètica i Dret, amb seu al Parc Científic de Barcelona, es va constituir per intentar donar resposta a la necessitat d’analitzar científicament i des d’un punt de vista pluridisciplinari, les implicacions ètiques, socials i jurídiques de les biotecnologies, i per proposar després actuacions concretes.

La creació de l’Observatori de Bioètica i Dret es va dur a terme amb la intenció de participar en el diàleg universitat-societat, i amb la finalitat de fer sentir la seva veu en el conjunt de la comunitat i, més específicament, davant els organismes públics, administratius o polítics que regulen i controlen les activitats d’investigació i l’aplicació de les noves tecnologies. Això inclou també la voluntat d’establir relació amb els mitjans de comunicació per millorar la qualitat de la informació. Amb aquest objectiu, s’han elaborat ja diversos Documents sobre temes d’actualitat en els quals no existeix una opinió unànime en la societat ni tampoc en les diferents comunitats científiques implicades.

En aquest cas, el Grup presenta un Document que aporta als ciutadans, als centres assistencials i a l’administració un model de Document de voluntats anticipades a partir del qual hom pot redactar les pròpies previsions pel que fa a les actuacions sanitàries que la persona desitja o no desitja rebre en el cas que en el futur es trobi en circumstàncies ben determinades i no pugui expressar la seva voluntat; es pretén, d’aquesta manera, facilitar la tasca a les persones que decideixin fer ús de les noves possibilitats en l’exercici de l’autonomia que la Llei preveu.

Per a l’elaboració d’aquest Document, el Grup ha estat coordinat pel Dr. Albert Royes i Qui, Professor d’Ètica Mèdica de la Facultat de Medicina de la UB, i ha comptat amb l’aportació dels especialistes en medicina, infermeria, filosofia, biologia, antropologia i dret que es relacionen al final del Document.

Page 42

Page 43

Preàmbul

El Grup d’Opinió de l’Observatori de Bioètica i Dret del Parc Científic de Barcelona parteix de la consideració que el dret del pacient i el principi d’autonomia de la persona constitueixen un element central en la relació pacient-professional de la salut i pacient-administració sanitària. Les manifestacions més clares d’aquesta posició tenen a veure amb la informació i el consentiment, però no en exclusiva.

En aquest sentit, considerem que la llibertat de la persona i, per tant, l’autonomia individual, adquireixen una especial rellevància quan es tracta de les relacions assistencials. En aquest àmbit, un dels aspectes més remarcables és la previsió que la persona pot fer per si en el futur esdevé pacient i no es troba en condicions de decidir sobre l’acció terapèutica a rebre.

El dia 11 de gener de 2001 el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publicava la Llei 21/2000, de 29 de desembre, sobre els drets d’informació concernent la salut i l’autonomia del pacient, i la documentació clínica. Aquesta norma legal fa referència a les voluntats anticipades (Article 8 de la Llei), seguint en això el que estableix el Conveni del Consell d’Europa sobre els drets humans i la biomedicina, de 4 d’abril de 1997, en el qual es diu que "Es prendran en consideració els desigs expressats amb anterioritat respecte d’una intervenció mèdica per un pacient que, en el moment de la intervenció, no estigui en condicions de fer saber la seva voluntat" (Article 9 del Conveni).

Pensem que la possibilitat d’atorgar un Document de voluntats anticipades -juntament amb l’exigència del consentiment informat i el dret a la informació- sens dubte modificarà en profunditat el que ha estat la tradició en les relacions sanitàries, dominada pel paternalisme mèdic, actitud que priva les persones d’alguns dels seus drets tan bon punt esdevenen pacients. Valorem, per tant, molt positivament aquesta voluntat de canvi, tot i que una innovació de tanta volada en hàbits tan arrelats no es pot esperar que tingui lloc ràpidament i, en conseqüència, caldrà una decidida tasca educadora dels responsables de les institucions sanitàries -en especial, dels Comitès d’ètica assistencials- i també caldrà la insistència dels ciutadans en fer valer el seu...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR