ORDEN XGO/147/2021, de 6 de julio, por la que se aprueban las bases reguladoras para la concesión de subvenciones a proyectos de investigación en el ámbito de la calidad democrática.

ELIeli/es-ct/o/2021/07/06/xgo147/dof
Fecha de publicación14 Julio 2021
Fecha de disposición06 Julio 2021
EmisorDepartament d'Acció Exterior i Govern Obert

L'Estatut d'autonomia de Catalunya disposa en el seu article 44.4, en el capítol V, relatiu als principis rectors, l'obligació dels poders públics de fomentar la investigació i la recerca científica de qualitat. Igualment, en virtut de l'article 158, relatiu a la recerca, desenvolupament i innovació tecnològica, l'Estatut estableix la competència de la Generalitat de Catalunya en la regulació i la gestió de beques i ajuts convocats i finançats per la Generalitat de Catalunya.

D'acord amb el Decret 250/2021, de 22 de juny, de reestructuració del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert, correspon a aquest Departament, entre d'altres, generar coneixement, fer anàlisi, formar, sensibilitzar i informar en matèria de democràcia deliberativa i tecnopolítica.

En el marc de la Unió Europea, la Comissió Europea els darrers anys ha emès recomanacions en diferents documents i ha impulsat, dins el programa marc Horitzó Europa (2021-2027), la recerca i innovació responsable com un element clau de les polítiques de foment de la recerca científica. Una recerca orientada a reptes de la societat i en què la ciència ciutadana sigui un mètode important per generar coneixement de forma més eficaç, i que, alhora, sigui un instrument per democratitzar-la.

El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC), en línia amb les polítiques impulsades per la Comissió Europea, recull en el repte 4 «Impulsar el sistema de recerca i les seves infraestructures» diferents actuacions per impulsar i implementar l'estratègia de ciència oberta i ciència ciutadana com a mecanisme per abordar reptes socials amb implicació dels agents clau i garantir la reutilització de les dades i els resultats de la recerca. És a dir, la recerca com una oportunitat per empoderar la ciutadania a través del coneixement.

D'altra banda, el Pla de govern obert 2019-2020 (prorrogat per al 2021), dintre de l'àmbit quatre «Participació ciutadana i qualitat democràtica», recull l'objectiu operatiu 4.3.1 «Ajuts a la recerca DEMOC», que estableix que «Es concediran subvencions per a la recerca en innovació democràtica en col·laboració amb l'AGAUR. L'objectiu és generar coneixement en participació ciutadana per ajudar a entendre les dinàmiques de les relacions entre els diferents actors de la societat, notablement entre actors socioeconòmics, societat civil i administració».

La normativa aplicable a l'àmbit subvencional ve regulada al capítol IX del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions; l'Acord GOV/85/2016, de 28 de juny, pel qual s'aprova la modificació del model tipus de bases reguladores aprovat per l'Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s'aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva tramitats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic, i se n'aprova el text íntegre; i l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, modificada per l'Ordre VEH/79/2020, de 9 de juny, sobre les formes de justificació de subvencions.

Atès el marc normatiu esmentat, i en ús de les facultats que em confereix l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores de les subvencions a projectes de recerca en l'àmbit de la qualitat democràtica que consten en l'annex 1 d'aquesta ordre, i informar del codi ètic, que consta a l'annex 2.

Disposició derogatòria

Aquesta ordre deroga l'Ordre EXI/234/2016, de 30 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajuts a projectes de recerca en l'àmbit de la qualitat democràtica (DOGC núm. 7203, de 12.9.2016).

Disposició final

Aquesta ordre entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 6 de juliol de 2021

Victòria Alsina i Burgués

Consellera d'Acció Exterior i Govern Obert

Annex 1

Bases reguladores de les subvencions a projectes de recerca en l'àmbit de la qualitat democràtica

1. Objecte

1.1 L'objecte de les subvencions que estableix l'Ordre és regular les subvencions a projectes de recerca originals i inèdits en matèria de qualitat democràtica de les entitats públiques o privades sense afany de lucre, amb l'objectiu d'obtenir resultats científics i propostes d'intervenció aplicables en aquest àmbit.

Els treballs han d'estar escrits almenys en català i han de fer un ús no sexista dels llenguatges (escrit i iconogràfic). En cada convocatòria s'especificaran els àmbits de recerca prioritaris.

1.2 Les propostes han de ser projectes de recerca originals i han d'estar concebuts per crear coneixement nou que sigui aplicable i amb un potencial elevat de generar impacte en la societat.

1.3 Resten exclosos de l'objecte d'aquestes subvencions els treballs de tesi doctoral. Tampoc no són subvencionables els projectes que tinguin com a objecte l'organització i la realització de cursos, seminaris o congressos.

2. Persones beneficiàries

2.1 Poden ser beneficiàries d'aquestes subvencions les universitats que formen part del sistema universitari català i les entitats públiques o privades de Catalunya sense finalitat de lucre que tinguin la recerca com una de les seves activitats.

2.2 En la sol·licitud s'ha de determinar la persona responsable de l'execució del projecte.

L'execució del projecte correspon a un equip de recerca adscrit a l'entitat beneficiària.

2.3 Els equips de recerca han d'estar constituïts per:

a) Un mínim de quatre persones investigadores amb dues de doctorades, les quals han de tenir dedicació completa i estar vinculades estatutàriament o contractualment amb caràcter permanent a la plantilla universitària o a l'entitat. Una d'aquestes dues persones assumeix la responsabilitat del projecte.

Les persones amb contractes ICREA, Ramón y Cajal o altres contractes postdoctorals amb una durada mínima de dos anys computen com a membres de l'equip de recerca amb vinculació permanent.

b) Una persona de l'organització i/o col·lectiu sobre el qual versi la recerca.

2.4 La resta de l'equip pot tenir la composició següent:

a) Personal vinculat contractualment o estatutàriament a les persones beneficiàries, becaris/àries, personal contractat predoctoral o postdoctoral amb credencial o personal tècnic de suport a la recerca, que pot formar part de l'equip sempre que tingui caràcter investigador.

b) Altres persones que hi participin sota una modalitat de ciència ciutadana.

c) Persones vinculades a altres institucions o entitats no universitàries ni de recerca relacionades amb el tema d'estudi de la proposta.

No pot constar cap persona com a membre de dos o més equips de recerca.

2.5 Els membres dels equips de recerca poden ser de diferents universitats o centres de recerca, però el projecte, a efectes econòmics i administratius, resta vinculat a la institució d'adscripció de la persona responsable.

3. Requisits i condicions

Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits establerts en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i les condicions següents:

a) El compte on s'ha d'ingressar l'import de la subvenció inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona/entitat beneficiària de la subvenció.

b) Presentar declaració responsable de no haver sol·licitat ni rebut ajuts, premis o subvencions per al mateix projecte per part de la Generalitat de Catalunya o d'altres administracions o entitats públiques o privades nacionals o internacionals.

c) En el cas que la realització de l'activitat objecte de la subvenció utilitzi qualsevol element susceptible de generar drets d'autor, les persones sol·licitants han de complir la normativa sobre propietat intel·lectual.

d) L'entitat sol·licitat no ha d'haver estat sancionada per resolucions administratives fermes ni per sentències fermes condemnatòries per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere. Així mateix, les persones sol·licitants han de respectar el que estableix la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

e) Les entitats sense ànim de lucre han d'estar inscrites en el registre corresponent.

f) En el cas de ser una empresa amb 50 o més treballadors/ores, complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

g) En el cas d'empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar dels mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-hi als seus centres de treball, d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

En el cas d'universitats, centres d'estudis superiors i centres i institucions de recerca catalans, a més, donar informació i assessorament per prevenir qualsevol tipus de discriminació, d'assetjament sexual o assetjament per raó de sexe i altres formes de violència masclista; aplicar mesures d'acció positiva i dotar-se dels mecanismes de cooperació interinstitucional que contribueixin a prevenir l'assetjament sexual i l'assetjament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR