ORDRE BSF/82/2011, d'11 de maig, per la qual s'aproven les bases que han de regir les convocatòries de subvencions del Departament de Benestar Social i Família per a entitats.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social i Família
Rango de LeyOrdre

ORDRE

BSF/82/2011, d'11 de maig, per la qual s'aproven les bases que han de regir les convocatòries de subvencions del Departament de Benestar Social i Família per a entitats.

Els programes de subvencions han esdevingut un instrument essencial per assolir, en tots els àmbits de l'activitat administrativa, les finalitats i els objectius de les polítiques públiques establerts per la legislació i concretats per l'acció de govern. En aquest sentit, la subvenció no solament orienta en un determinat sentit l'activitat d'altres ens públics i entitats privades d'acord amb els objectius dels plans sectorials corresponents. L'activitat de foment també permet una gestió més coordinada i participativa dels recursos públics segons criteris de subsidiarietat, proximitat geogràfica i especialització tècnica, sense necessitat de duplicar xarxes existents o de crear nous serveis públics.

La Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, a l'article 76, preveu que l'Administració de la Generalitat pot atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d'iniciativa social per coadjuvar al compliment de les seves activitats de serveis socials. El Decret 200/2010, de 27 de desembre, atribueix al Departament de Benestar Social i Família, entre d'altres, les competències sobre les polítiques de serveis socials, famílies, infància, immigració i suport a la migració catalana, i gais, lesbianes i transsexuals.

La present Ordre conté totes les bases, generals i específiques, dels diferents programes del Departament de Benestar Social i Família adreçats a les entitats de serveis socials i altres en matèria de serveis socials, famílies, lluita contra els maltractaments i contra la violència masclista, infància, immigració i gais, lesbianes i transsexuals. Es manté per tant, d'una banda, la separació entre les bases, generals i específiques, de vigència indefinida i, de l'altra, les convocatòries anuals corresponents.

Les bases generals ordenen i unifiquen el procediment general de gestió de les subvencions, mentre que les bases específiques concreten, sobretot, les regles objectives de valoració de cada programa, independentment de l'exercici pressupostari, la qual cosa incrementarà el marge de seguretat jurídica i permetrà una planificació anticipada per part de les entitats beneficiàries.

Finalment, la convocatòria anual determinarà, fonamentalment, l'inici i el període de gestió del programa, i concretarà la partida pressupostària disponible, d'acord amb la Llei de pressupostos anual.

L'Ordre consta d'un únic article que aprova les bases generals que figuren a l'annex 1 i les bases específiques que figuren als annexos 2 a 6.

Atès el que preveuen el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Vist l'informe del Consell General de Serveis Socials, i en ús de les facultats que m'atorga la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases generals i les específiques per a cada programa que han de regir les convocatòries de subvencions del Departament de Benestar Social i Família per a entitats que s'indiquen a continuació:

Annex 1: Bases generals, aplicables a tots els programes i subvencions.

Annex 2: Subvencions a entitats per al manteniment de programes de serveis socials.

Annex 3: Subvencions a entitats per a la realització de programes i activitats d'integració social de persones estrangeres immigrades i catalanes retornades.

Annex 4: Subvencions a entitats per a programes en matèria de família i de lluita contra els maltractaments, contra la violència masclista i la violència familiar.

Annex 5: Subvencions a entitats per a programes per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual.

Annex 6: Subvencions a entitats per a programes en matèria d'infància i adolescència.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre ASC/162/2010, de 16 de març, per la qual s'aproven les bases que han de regir les convocatòries de subvencions del Departament d'Acció Social i Ciutadania per a entitats.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà del dia que es publiqui al DOGC.

Barcelona, 11 de maig de 2011

Josep Lluís Cleries i Gonzàlez

Conseller de Benestar Social i Família

Annex 1

Bases generals

—1 Objecte

1.1 L'objecte d'aquesta Ordre és regular el procediment de concessió de subvencions a entitats per a la realització d'activitats a Catalunya en l'àmbit de competència del Departament de Benestar Social i Família.

1.2 El procediment de concessió de cada subvenció s'iniciarà l'endemà de la data de publicació de la convocatòria.

1.3 El període d'execució de l'activitat objecte de la subvenció serà l'any de presentació de la sol·licitud, d'acord amb la convocatòria corresponent, sens perjudici del que estableixin les bases específiques de cada programa.

1.4 Els òrgans competents per tramitar i resoldre els diferents programes són els següents:

Annex 2: Subvencions a entitats per al manteniment de programes de serveis socials. La tramitació correspon als Serveis de Gestió Territorial dels serveis territorials del Departament de Benestar Social i Família on hi hagi la seu de l'entitat, i la resolució, a la persona titular de la Direcció General de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials.

Annex 3: Subvencions a entitats per a la realització de programes i activitats d'integració social de persones estrangeres immigrades i catalanes retornades. La tramitació correspon a l'Àrea Tècnica de la Direcció General per a la Immigració i la resolució correspon a la persona titular de la Direcció General per a la Immigració.

Annex 4: Subvencions a entitats per a programes en matèria de famílies i de lluita contra els maltractaments i contra la violència masclista. La tramitació correspon al Servei de Prestacions Econòmiques i Subvencions de la Secretaria de Família, i la resolució, a la persona titular de la Secretaria de Família.

Annex 5: Subvencions a entitats per a programes per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual. La tramitació correspon al Servei de Prestacions Econòmiques i Subvencions de la Secretaria de Família, i la resolució, a la persona titular de la Secretaria de Família.

Annex 6: Subvencions a entitats per a programes en matèria d'infància i adolescència.

En els programes A, Programa de serveis socials de centres oberts; B, Programes d'atenció social i educativa davant les situacions de risc; C, Programa de lluita contra els maltractaments a infants i adolescents; D, Programes d'intervenció socioeducativa diària que es duguin a terme en el marc dels esplais; E, Programes i actuacions adreçats a entitats col·laboradores amb l'Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats, la tramitació correspon al Servei de Gestió Administrativa de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, i la resolució, a la persona titular de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.

En els programes F, Programa de coordinació amb organismes competents en matèria d'adopció internacional, i G, Jornades, activitats i esdeveniments similars en matèria d'adopció internacional, la tramitació correspon a la Unitat de Gestió Administrativa de l'Institut Català de l'Adopció, i la resolució, a la persona titular de l'Institut Català de l'Adopció.

1.5 El termini màxim per notificar i emetre resolució és de sis mesos a comptar de l'endemà de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds. Transcorregut el termini esmentat sense que s'hagi conclòs el procediment, les entitats interessades poden entendre desestimades les seves sol·licituds per silenci administratiu.

—2 Entitats beneficiàries

Es poden acollir a les subvencions previstes en aquesta Ordre les entitats legalment constituïdes que no tinguin afany de lucre, llevat que les bases específiques de cada programa estableixin el contrari.

—3 Requisits

3.1 Els requisits que han de complir les entitats sol·licitants són els següents:

  1. Han d'estar legalment constituïdes i estar inscrites en el registre corresponent o haver fet la sol·licitud d'inscripció, amb el benentès que, una vegada resolta positivament la subvenció, la inscripció en el registre esmentat hagi estat formalitzada definitivament.

  2. En el cas d'entitats prestadores de serveis socials, han d'estar inscrites en el Registre d'entitats, serveis i establiments socials i tenir inscrits els serveis per als quals es demana la subvenció, o haver-ho sol·licitat, en compliment del que estableix el Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulació del Sistema Català de Serveis Socials, modificat pel Decret 176/2000, de 15 de maig, i el Decret 27/2003, de 21 de gener, de l'atenció social primària.

    Abans de presentar la sol·licitud cal esmenar, si s'escau, les deficiències observades en les corresponents actes d'inspecció del Departament de Benestar Social i Família en centres, serveis i establiments de serveis socials.

  3. No haver estat objecte de cap resolució ferma de caràcter sancionador amb relació a la prestació del servei que se subvenciona, o bé haver-ne estat objecte i haver prescrit la sanció.

  4. Han de complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3, 33 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, en el local, la sala, l'establiment o el centre de treball on es presti l'activitat o servei objecte de subvenció.

  5. Les entitats amb un nombre de 50 persones treballadores o més han de complir l'obligació que estableix l'article 38.1 de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'integració social dels minusvàlids, de donar ocupació almenys a un 2% de persones treballadores amb discapacitat sobre el nombre total de les de l'entitat, o de l'aplicació de les mesures alternatives de caràcter excepcional que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR