Llei 9/2008, de 19 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2009

Sección1.- Disposicions generals
EmisorPresidENcia de les Illes Balears
Rango de LeyLlei

Llei 9/2008, de 19 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2009

EL PRESIDENT DE LES ILLES BALEARS Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de les Illes Balears ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que s'estableix a l'article 48.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulg la següent:

LLEI EXPOSICIÓ DE MOTIUS Que el Ple del Parlament de les Illes Balears, en sessions ordinàries dels dies 16 i 17 de desembre de 2008, aprovà la Llei de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2009, amb el text literal que es transcriu a continuació:

I El Tribunal Constitucional ha establert de manera reiterada que les lleis de pressuposts tenen una funció específicament i constitucionalment definida, que és l'aprovació dels pressuposts generals, i que inclou la totalitat de les despeses i els ingressos del sector públic, com també la consignació de l'import dels beneficis fiscals que afecten els tributs. D'això es dedueix directament que la Llei de pressuposts no pot contenir matèries alienes a la disciplina pressupostària, atès que això suposaria una restricció il·legítima de les competències del poder legislatiu. Això no obstant, com assenyala el Tribunal Constitucional, s'ha de tenir en compte que el caràcter temporal dels estats de les despeses i els ingressos de la Llei de pressuposts no impedeix incloure altres normes de caràcter indefinit, sempre que tenguin una relació directa amb els ingressos i les despeses, que responguin a criteris de política econòmica del Govern o que serveixin a una major intel·ligència o a una millor execució del pressupost. Aquest contingut eventual de la Llei de pressuposts es justifica en el caràcter funcional d'aquesta llei, com a vehicle director de la política econòmica del sector públic, la qual cosa permet la introducció de disposicions normatives permanents que tenen com a finalitat ordenar l'acció i els objectius de la política econòmica i financera del Govern o, dit en altres paraules, que incideixen en la política d'ingressos o de despeses del sector públic o la condicionen.

D'acord amb això, s'elabora la Llei de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2009, que, juntament amb el Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears i la normativa de desplegament corresponent, constitueix el marc normatiu al qual s'ha d'ajustar l'activitat economicofinancera de la comunitat autònoma.

II Els pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2009 s'orienten a complir els principis de prudència financera, de transparència i d'eficiència en la gestió i l'assignació de recursos, en un context d'alentiment econòmic. A aquests efectes, les polítiques de despesa han de ser objecte d'una revisió i d'una anàlisi rigoroses que permetin fixar amb precisió la definició dels seus objectius, com també les activitats destinades a aconseguir-los.

Les actuacions destinades a millorar la prestació de serveis públics essencials, com són l'assistència sanitària, l'educació i la protecció social, com també les mesures per desenvolupar de manera decidida el transport públic, la protecció del medi ambient i la recerca, la innovació i el desenvolupament tecnològic continuen sent els eixos estratègics bàsics dels pressuposts per a l'any 2009. A això, s'hi ha d'afegir el desenvolupament efectiu de l'Estatut d'autonomia i, en particular, del nou sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú, la qual cosa ha de permetre avançar en l'autogovern, amb més autonomia i suficiència financera, en benefici dels interessos generals dels ciutadans de les Illes Balears.

Com a principal novetat d'aquesta llei des del punt de vista de l'àmbit subjectiu, cal dir que s'inclouen, per primera vegada, els estats de les despeses i els ingressos de l'Agència Tributària de les Illes Balears, a l'efecte que aquesta nova entitat pugui iniciar les seves activitats d'una manera efectiva el dia 1 de gener de 2009, tot això en els termes que preveu l'article 33 i la resta de preceptes concordants del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de la Llei 3/2008, de 14 d'abril, de creació i regulació de l'Agència Tributària de les Illes Balears.

III Aquesta llei de pressuposts s'estructura en sis títols. El títol I, 'De l'aprovació dels pressuposts i de les seves modificacions', recull la part essencial dels pressuposts i consta de tres capítols. El capítol I conté la totalitat dels estats dels ingressos i les despeses del sector públic autonòmic. Els capítols II i III regulen, respectivament, la vinculació de crèdits i les modificacions de crèdits que han d'operar durant l'exercici 2009.

El títol II, sota la rúbrica 'De la gestió del pressupost de despeses', regula els òrgans competents per a l'autorització i la disposició de la despesa i per al reconeixement de l'obligació.

En el títol III, 'De les despeses de personal', es recullen les normes reguladores del règim retributiu del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, com també dels membres del Govern, dels alts càrrecs i dels membres de la Sindicatura de Comptes. Aquest títol es completa amb les normes relatives a les indemnitzacions per raó del servei i a la regulació de l'oferta d'ocupació pública. En aquest punt, cal destacar la congelació de les retribucions corresponents als membres del Govern i a la resta d'alts càrrecs a què es refereix l'article 2.2 de la Llei 2/1996, de 19 de novembre, per la qual es regula el règim d'incompatibilitats dels membres del Govern i dels alts càrrecs de la comunitat autònoma de les Illes Balears, la qual cosa es fa extensiva als membres de la Sindicatura de Comptes i al personal eventual de l'Administració de la comunitat autònoma.

El títol IV, referent a la gestió del pressupost d'ingressos, consta de dos capítols, relatius, respectivament, a les operacions financeres i a l'actualització dels tributs propis i les prestacions patrimonials de caràcter públic de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Pel que fa al capítol relatiu a les operacions financeres, s'autoritza el Govern de les Illes Balears perquè pugui augmentar el deute i es regulen els imports màxims dels avals que pot prestar la comunitat autònoma, com també les seves característiques bàsiques.

Els títols V i VI regulen el tancament dels pressuposts i la informació que s'ha de trametre al Parlament de les Illes Balears, d'acord amb el que estableixen, respectivament, els articles 63.1 i 100 del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny.

El contingut de la Llei de pressuposts es completa amb vuit disposicions addicionals, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i set disposicions finals. Aquestes disposicions recullen preceptes d'índole variada, que no tenen cabuda al llarg de l'articulat de la llei, però que constitueixen en tot cas un complement indispensable per a l'execució de la política econòmica i financera inherent a l'aprovació dels estats de les despeses i dels ingressos que nodreixen aquests pressuposts generals, de conformitat amb la doctrina fixada pel Tribunal Constitucional en aquesta matèria.

TÍTOL I DE L'APROVACIÓ DELS PRESSUPOSTS I DE LES SEVES MODIFICACIONS Capítol I Crèdits inicials i finançament Article 1

Crèdits inicials 1. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2009 de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de les entitats que en depenen:

  1. Per a l'execució dels pressuposts de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de les seves entitats autònomes per a l'exercici de 2009, s'aproven crèdits per a despeses dels capítols econòmics I a VII per import de 3.478.983.703,00 euros, i del capítol econòmic VIII per import de 6,00 euros.

    L'estimació dels drets econòmics que es preveu liquidar durant l'exercici, detallats en l'estat d'ingressos, ascendeix a 2.816.788.659,00 euros, pel que fa als capítols I a VII, i a 195.050,00 euros, pel que fa al capítol VIII.

  2. Per a l'amortització dels passius financers, s'aproven crèdits per a despeses del capítol IX per un import de 79.913.366,00 euros.

  3. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2009 de les entitats de dret públic a les quals es refereix l'article 1.b.1 de la Llei 3/1989, de 29 de març, d'entitats autònomes i empreses públiques i vinculades de la comunitat autònoma de les Illes Balears, els estats de despeses i d'ingressos de les quals ascendeixen a 645.000.601,00 euros, que s'han d'executar, controlar i liquidar d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  4. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2009 de les societats anònimes públiques a les quals es refereix l'article 1.b.2 de la Llei 3/1989, de 29 de març, d'entitats autònomes i empreses públiques i vinculades de la comunitat autònoma de les Illes Balears, els estats de despeses i d'ingressos de les quals ascendeixen a 100.598.922,00 euros, que s'han d'executar, controlar i liquidar d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

  5. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2009 de les fundacions del sector públic autonòmic a les quals es refereix l'article 1.3.e del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, els estats de despeses i d'ingressos de les quals ascendeixen a 71.358.826,00 euros, que s'han d'executar, controlar i liquidar d'acord amb el que estableix l'esmentat Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

    1. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2009 de l'ens públic Servei de Salut de les Illes Balears i de les entitats que en depenen:

  6. Per a l'execució dels pressuposts del Servei de Salut de les Illes Balears per a l'exercici de 2009, s'aproven crèdits per a despeses dels capítols econòmics I a VII per import de 1.229.309.750,00 euros.

    L'estimació dels drets econòmics que es preveu liquidar durant l'exercici, detallats en l'estat d'ingressos, ascendeix, pel que fa als capítols I a VII, a 1.229.309.750,00 euros.

    Aquests estats de despeses i d'ingressos s'han d'executar, controlar i liquidar d'acord amb el que estableixen el Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears i la normativa complementària que hi resulti aplicable.

  7. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2009 de les entitats de dret públic a les quals es refereix l'article 1.b.1 de la Llei 3/1989, de 29 de març, d'entitats autònomes i empreses públiques i vinculades de la comunitat autònoma de les Illes Balears dependents del Servei de Salut de les Illes Balears, els estats de despeses i d'ingressos de les quals ascendeixen a 83.197.415,00 euros, que s'han d'executar, controlar i liquidar d'acord amb el que estableixen el Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears i la normativa complementària que hi resulti aplicable.

  8. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2009 de les fundacions del sector públic autonòmic a les quals es refereix l'article 1.3.e del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, dependents del Servei de Salut de les Illes Balears, els estats de despeses i d'ingressos de les quals ascendeixen a 195.671.939,00 euros, que s'han d'executar, controlar i liquidar d'acord amb el que estableixen l'esmentat Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears i la normativa complementària que hi resulti aplicable.

    1. S'aproven els pressuposts per a l'exercici de 2009 de l'Agència Tributària de les Illes Balears, amb uns crèdits per a despeses dels capítols econòmics I a VII per import de 15.885.008,00 euros.

    L'estimació dels drets econòmics que es preveu liquidar durant l'exercici, detallats en l'estat d'ingressos, ascendeix, pel que fa als capítols I a VII, a 15.885.008,00 euros.

    Aquests estats de despeses i d'ingressos s'han d'executar, controlar i liquidar d'acord amb el que estableixen el Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears i la normativa complementària que hi resulti aplicable.

Article 2

Finançament dels crèdits inicials 1. Els crèdits aprovats en les lletres a i b de l'apartat 1 de l'article anterior, per import de 3.558.897.075,00 euros, s'han de finançar:

  1. Amb els drets econòmics que s'han de liquidar durant l'exercici, que es detallen en els capítols I a VIII de l'estat d'ingressos del pressupost de la comunitat autònoma, i que s'estimen en 2.816.983.709,00 euros.

  2. Amb els drets que es liquidin en el capítol IX de l'estat d'ingressos del pressupost de la comunitat autònoma, d'acord amb el que estableix l'article 18.1 d'aquesta llei.

  1. Els crèdits aprovats en la lletra a de l'apartat 2 de l'article anterior, per import de 1.229.309.750,00 euros, s'han de finançar amb els drets econòmics que s'han de liquidar durant l'exercici, que es detallen en els capítols I a VII de l'estat d'ingressos del pressupost de l'ens públic Servei de Salut de les Illes Balears, i que s'estimen en 1.229.309.750,00 euros.

  2. Els crèdits aprovats en l'apartat 3 de l'article anterior, per import de 15.885.008,00 euros, s'han de finançar amb els drets econòmics que s'han de liquidar durant l'exercici, que es detallen en els capítols I a VII de l'estat d'ingressos del pressupost de l'Agència Tributària de les Illes Balears, i que s'estimen en 15.885.008,00 euros.

Article 3

Beneficis fiscals L'import dels beneficis fiscals que afecten els tributs cedits totalment o parcialment per l'Estat a la comunitat autònoma de les Illes Balears i el cànon de sanejament d'aigües s'estima en 102.000.000,00 d'euros.

Capítol II Vinculació de crèdits Article 4

Vinculació dels crèdits 1. En els pressuposts de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de les entitats autònomes que en depenen, els crèdits que conformen els corresponents programes de despeses tenen caràcter limitatiu d'acord amb els diferents nivells de vinculació entre els crèdits, de conformitat amb les regles següents:

  1. Amb caràcter general, pel que fa al pressupost de despeses de la comunitat autònoma i al pressupost de despeses de l'Agència Tributària de les Illes Balears, la vinculació és orgànica a nivell de secció, funcional a nivell de programa i econòmica a nivell de capítol, llevat del capítol I, que és a nivell de secció i capítol, i del capítol VI, que és a nivell de secció, programa i article.

    No obstant això, s'han d'aplicar preferentment les regles particulars següents:

    1a. Estan exclusivament vinculats entre ells els crèdits del concepte 160, corresponents a quotes socials, i els crèdits del subconcepte 227.08, corresponents a remuneracions d'agents recaptadors i de registradors de la propietat.

    2a. Els crèdits corresponents a les retribucions dels alts càrrecs i del personal al servei de la comunitat autònoma de les Illes Balears en concepte d'antiguitat i de complement específic docent per formació contínua --sexennis-(subconceptes 100.02, 110.02, 120.05, 130.05 i 121.21) queden vinculats a nivell de secció i subconcepte.

    3a. Els crèdits corresponents al Pla Habitatge a què fa referència la lletra n de l'article 6.1 d'aquesta llei estaran vinculats a nivell de secció, subprograma i capítol.

    4a. Els crèdits corresponents a incentius al rendiment (article 15) queden vinculats a nivell de secció i d'article.

  2. Quant al pressupost de despeses del Servei de Salut de les Illes Balears, la vinculació és orgànica a nivell de centre gestor, funcional a nivell de funció i econòmica a nivell de capítol.

    1. En tot cas, i pel que fa a tots els pressuposts a què es refereix l'apartat 1 anterior, cal tenir en compte les normes addicionals següents:

  3. Els crèdits corresponents a fons finalistes no poden estar mai vinculats amb uns altres que no tenguin aquest caràcter i la mateixa finalitat.

  4. Els crèdits ampliables no poden quedar vinculats amb altres partides que no tenguin aquest caràcter.

  5. No poden quedar vinculats amb altres crèdits els destinats al pagament de subvencions amb assignació nominativa en els pressuposts generals de la comunitat autònoma, de l'ens públic Servei de Salut de les Illes Balears i de l'Agència Tributària de les Illes Balears.

Article 5

Habilitació i desglossament d'aplicacions pressupostàries 1. En els supòsits en què la correcta imputació comptable dels ingressos i/o de les despeses exigeixi desglossar els crèdits aprovats en els pressuposts, el conseller o la consellera competent en matèria d'hisenda i pressuposts pot autoritzar la creació de les aplicacions pressupostàries corresponents.

  1. No obstant això, l'aprovació dels expedients de modificacions pressupostàries suposa, implícitament, l'aprovació de la creació de les aplicacions pressupostàries corresponents per a la correcta imputació comptable dels ingressos i/o de les despeses, d'acord amb la classificació orgànica, econòmica i funcional o per programes que correspongui en cada cas.

    Capítol III Modificacions de crèdits Article 6

    Crèdits ampliables i generacions de crèdit 1. Per a l'exercici de 2009, i sense perjudici del caràcter limitatiu dels crèdits establert amb caràcter general en l'article 4 d'aquesta llei, es poden generar, quan així s'indiqui, o ampliar crèdits amb càrrec al resultat de l'exercici corrent en els pressuposts de la comunitat autònoma, amb el compliment previ de les formalitats establertes o que s'estableixin, en els casos següents:

    1. Els corresponents a competències o serveis transferits o que transfereixi durant l'exercici l'Administració de l'Estat, com també els serveis la gestió dels quals s'hagi encarregat a la comunitat autònoma, que s'han de generar d'acord amb la modificació de crèdit en els pressuposts generals de l'Estat o, si escau, d'acord amb el que estableixin els instruments jurídics en què es formalitzi l'encàrrec i pels imports que s'hi determinin.

    2. Els destinats a finançar serveis que tenguin ingressos afectats, la quantia dels quals pot generar crèdit fins a la recaptació real obtinguda per aquests ingressos.

    3. Els destinats al pagament d'havers del personal, quan resulti necessari per atendre l'aplicació de retribucions derivades de disposicions de caràcter general.

    4. Els destinats al pagament de drets reconeguts per sentència o resolució administrativa ferma.

    5. Els destinats a satisfer les despeses que es derivin de l'aplicació de l'article 16 de la Llei 4/1996, de 19 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 1997.

    6. Els destinats al pagament de retribucions a alts càrrecs i al personal al servei de la comunitat autònoma de les Illes Balears en concepte d'antiguitat i de complement específic docent per formació contínua --sexennis-- (subconceptes 100.02, 110.02, 120.05, 130.05 i 121.21).

    7. Els destinats al pagament de quotes socials a càrrec de l'ocupador (subconcepte 160.00).

    8. Els destinats a satisfer les despeses per inversions reals que es derivin de la reposició de danys causats per catàstrofes naturals (subconcepte 611.01).

    9. Els crèdits destinats a fer efectius els serveis transferits als consells insulars que figurin en la secció 32 dels pressuposts.

    10. Els crèdits destinats a satisfer les despeses incloses en el programa 126A.

    11. Els destinats al pagament de les bonificacions al cost del peatge del túnel de Sóller (subconcepte 480.46).

    12. Els destinats al pagament de les bonificacions al transport marítim interinsular regulades en el Decret 42/2008, d'11 d'abril, i en el Decret 43/2008, d'11 d'abril (subconcepte 480.35).

    13. Els crèdits destinats al pagament de les transferències corrents a l'ens públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (subconcepte 441.16).

    14. Els crèdits destinats a satisfer les subvencions i els ajuts del Pla Habitatge corresponents al capítol 7 del subprograma 431B01.

    15. Els crèdits destinats a satisfer els pagaments derivats de les compensacions per augment d'expedicions de transport regular de viatgers per carretera (subconcepte 441.28).

    16. Els crèdits destinats al pagament de transferències corrents al Servei de Salut de les Illes Balears per al finançament de les modificacions pressupostàries relatives als crèdits següents:

      1r. Els destinats a fer efectiu el pagament de receptes mèdiques (subconcepte 489.00).

      2n. Els crèdits de l'article 25, corresponent a l'assistència sanitària amb mitjans aliens.

      3r. Els crèdits del capítol I.

      4t. Els destinats al pagament de drets reconeguts per sentència o resolució administrativa ferma.

    17. Els crèdits destinats al pagament de transferències corrents a l'Agència Tributària de les Illes Balears per al finançament de les modificacions pressupostàries relatives als crèdits següents:

      1r. Els destinats a cobrir eventuals dèficits de zones recaptadores i les despeses per a la gestió i recaptació de nous imposts, com també la remuneració dels agents recaptadors i registradors de la propietat (subconcepte 227.08).

      2n. Els destinats al pagament de drets reconeguts per sentència o resolució administrativa ferma.

    18. Els destinats a satisfer les despeses corresponents a les retribucions del personal docent dels centres públics (programa 422A).

    19. Els destinats a satisfer els serveis, les prestacions econòmiques i la resta de despeses vinculades amb la promoció de l'autonomia personal i l'atenció a les persones en situació de dependència que hagin de ser imputades al fons finalista 23239 'Programa per a persones amb situació de dependència'.

  2. Per a l'exercici de 2009, i sense perjudici del caràcter limitatiu dels crèdits establert amb caràcter general en l'article 4 d'aquesta llei, es poden generar, quan així s'indiqui, o ampliar crèdits amb càrrec al resultat de l'exercici corrent en el pressupost del Servei de Salut de les Illes Balears i en el pressupost de l'Agència Tributària de les Illes Balears, amb el compliment previ de les formalitats establertes o que s'estableixin, en el casos següents:

    1. Els corresponents a competències o serveis transferits o que transfereixi durant l'exercici l'Administració de l'Estat, com també els serveis la gestió dels quals s'hagi encarregat a la comunitat autònoma, que s'han de generar d'acord amb la modificació de crèdit en els pressuposts generals de l'Estat o, si escau, d'acord amb el que estableixin els instruments jurídics en què es formalitzi l'encàrrec, i pels imports que s'hi determinin.

    2. Els destinats a finançar serveis que tenguin ingressos afectats, la quantia dels quals pot generar crèdit fins a la recaptació real obtinguda per aquests ingressos.

    Així mateix, i de conformitat amb el que preveu l'article 21.2 de la Llei 3/2008, de 14 d'abril, de creació i regulació de l'Agència Tributària de les Illes Balears, el Consell General pot fixar altres crèdits susceptibles de generació per raó de l'obtenció dels recursos a què es refereixen les lletres b, c i e de l'article 21.1 de la llei esmentada.

Article 7

Incorporacions de crèdit 1. Per a l'exercici de 2009 se suspèn la vigència de l'article 52 del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, llevat dels romanents de crèdits corresponents a fons finalistes, com també dels romanents de crèdits destinats a subvencions i ajuts del Pla Habitatge (subprograma 431B01) respecte als quals s'hagi fet la corresponent reserva de crèdit o s'hagi autoritzat i disposat la despesa, que es poden incorporar per resolució expressa del conseller competent en matèria d'hisenda i pressuposts.

  1. Així mateix, la Mesa del Parlament de les Illes Balears pot incorporar en el seu pressupost de l'exercici 2009 els romanents de crèdit anul·lats al tancament de l'exercici 2008.

Article 8

Normes especials en matèria de modificacions de crèdit 1. Les modificacions pressupostàries que augmentin els crèdits inicials del pressupost de despeses del Servei de Salut de les Illes Balears l'import de les quals superi, aïlladament o conjuntament, el 5% del total dels crèdits inicials esmentats, han de ser autoritzades per la Comissió d'Hisenda i Pressuposts del Parlament de les Illes Balears. El mateix règim s'ha d'aplicar pel que fa al pressupost de despeses de l'Agència Tributària de les Illes Balears.

  1. La competència per aprovar les rectificacions de crèdit i les transferències de crèdit entre centres gestors del Servei de Salut de les Illes Balears correspondrà a la persona titular de la conselleria competent en matèria de sanitat, a proposta de la persona titular de la direcció general competent en matèria de planificació i finançament.

  2. La competència per aprovar les rectificacions de crèdit i les transferències de crèdit dins un mateix centre gestor del Servei de Salut de les Illes Balears correspondrà al director o a la directora general d'aquest Servei.

    Així mateix, la competència per aprovar les rectificacions de crèdit i les transferències de crèdit en el pressupost de despeses de l'Agència Tributària de les Illes Balears correspon al director o a la directora de l'Agència.

  3. Les limitacions a les transferències de crèdit en els pressuposts de la comunitat autònoma s'han de regir, amb caràcter general, pel que disposa l'article 50 del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, sense perjudici del que disposa, amb caràcter específic, l'apartat 7 de la disposició transitòria vuitena de la Llei 2/1989, de 22 de febrer, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, a què es refereix la disposició transitòria tercera de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

    TÍTOL II DE LA GESTIÓ DEL PRESSUPOST DE DESPESES Article 9

    Autorització i disposició de la despesa 1. Les competències en matèria d'autorització i de disposició de la despesa corresponen amb caràcter general i permanent als òrgans següents:

    1. A la Mesa del Parlament, amb relació a la secció pressupostària 02Parlament de les Illes Balears i a la secció 06-Oficina de transparència i control del patrimoni de càrrecs públics de les Illes Balears; i al síndic o a la síndica major amb relació a la secció 03-Sindicatura de Comptes.

    2. Al president o a la presidenta del Govern i a la persona titular de la Conselleria de Presidència, indistintament, amb relació a la secció 11; als consellers, amb relació a les seccions 12 a 25; al president o a la presidenta del Consell Consultiu de les Illes Balears, amb relació a la secció 04; i al president o a la presidenta del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, amb relació a la secció 05.

    3. Als responsables de les entitats autònomes corresponents amb relació a les seccions pressupostàries 71, 73, 76, 77 i 78.

    4. Al director o a la directora general del Servei de Salut de les Illes Balears, amb relació al pressupost de despeses d'aquesta entitat.

    5. Al director o a la directora de l'Agència Tributària de les Illes Balears, amb relació al pressupost de despeses d'aquesta entitat.

  4. No obstant això, cal sol·licitar l'autorització prèvia al Consell de Govern pel que fa als expedients de despesa següents:

    1. Expedients de convocatòries de subvencions de quantia superior a 2.000.000,00 d'euros.

    2. Expedients de concessió de subvencions que es tramitin a l'empara del que disposa l'article 7.1.c del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, de quantia superior a 30.000,00 euros.

    3. Qualsevol altre expedient de despesa de quantia superior a 500.000,00 euros, o, pel que fa al Servei de Salut de les Illes Balears, de 2.000.000,00 d'euros.

  5. L'autorització prevista en l'apartat 2 anterior no serà exigible en els supòsits següents:

    1. Les operacions relatives a les seccions pressupostàries 31, 32 i 34, les de caràcter financer i tributari, i els pagaments de les operacions no pressupostàries, que corresponen a la persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda i pressuposts, a la qual correspon exercir totes les competències administratives que es derivin de la gestió dels crèdits assignats als programes de les seccions esmentades.

    2. Les operacions relatives a la secció pressupostària 36, que corresponen al conseller o a la consellera competent en matèria d'interior.

    3. Els expedients de concessió de subvencions distints als que preveu la lletra b de l'apartat 2 anterior, sense perjudici que, d'acord amb el que estableix l'article 8.2 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, l'òrgan competent, amb caràcter previ a l'aprovació de l'expedient de despesa, hagi de comunicar al Consell de Govern les subvencions de quantia superior a 150.000,00 euros.

    4. Les operacions relatives a despeses de les línies de subvenció del FEOGA-Garantia, del FEAGA i del FEADER regulades per la normativa comunitària i per les normes, concordants o de desplegament, estatals i autonòmiques, que corresponen, amb independència de la quantia, al conseller o a la consellera competent en matèria d'agricultura o, si escau, als òrgans que resultin competents per a això d'acord amb aquestes normes.

  6. En els expedients de despesa derivats de l'adquisició de béns a títol onerós regulats per la Llei 6/2001, d'11 d'abril, de patrimoni de la comunitat autònoma de les Illes Balears, l'òrgan competent en la matèria ha de fixar el crèdit al qual s'ha d'imputar la despesa, amb excepció d'aquells que impliquin despeses d'import superior a 500.000,00 euros, amb relació a les quals caldrà l'autorització prèvia del Consell de Govern, que també fixarà el crèdit al qual s'imputarà la despesa.

    L'òrgan competent per autoritzar i disposar la despesa en l'adquisició de béns a títol onerós és la persona titular de la secció pressupostària en la qual es trobin els crèdits destinats a finançar l'operació, d'acord amb les resolucions dictades per l'òrgan competent en la matèria a què es refereix el paràgraf anterior.

  7. L'òrgan competent per autoritzar i disposar la despesa ho és també per dictar la resolució administrativa que doni lloc a aquesta despesa, excepte en el cas previst en l'apartat 4 d'aquest article i, en general, de la resta dels casos en què la competència per dictar la resolució esmentada estigui atribuïda per llei.

    La desconcentració, la delegació i, en general, els actes pels quals es transfereix la titularitat o l'exercici de les competències esmentades en el paràgraf anterior s'entenen sempre referits a ambdues competències.

Article 10

Reconeixement de l'obligació 1. Les competències en matèria de reconeixement de l'obligació corresponen, respectivament i sense limitació de quantia, a la Mesa del Parlament, al síndic o a la síndica major de Comptes, al conseller o a la consellera titular de cada secció pressupostària, al president o a la presidenta del Consell Consultiu de les Illes Balears, al president o a la presidenta del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, al director o a la directora de l'Agència Tributària de les Illes Balears i al director o a la directora general del Servei de Salut de les Illes Balears o de l'entitat autònoma a càrrec de la qual s'hagi d'atendre l'obligació.

  1. No obstant això, les operacions relatives a les nòmines i despeses de previsió social o assistencial del personal corresponen al conseller o a la consellera competent en matèria de personal, amb independència de les seccions a què s'apliquin, excepte les seccions 02-Parlament de les Illes Balears i 03Sindicatura de Comptes, i les que afectin nòmines del personal adscrit al servei d'educació no universitària, que correspondran al conseller o a la consellera competent en matèria d'educació, o del personal adscrit al Servei de Salut de les Illes Balears i a l'Agència Tributària de les Illes Balears, que correspondran, respectivament, al director o a la directora general del Servei i al director o a la directora de l'Agència pel que fa a les nòmines que gestionen aquests ens.

    El que disposa el paràgraf anterior s'ha d'entendre, pel que fa a l'Agència Tributària de les Illes Balears, sense perjudici de la col·laboració de l'Administració de la comunitat autònoma que preveu la disposició transitòria segona de la Llei 3/2008, de 14 de desembre, de creació i regulació de l'Agència Tributària de les Illes Balears, l'àmbit temporal de la qual podrà ser objecte d'ampliació per mitjà d'un conveni entre ambdues entitats.

    TÍTOL III DE LES DESPESES DE PERSONAL Article 11

    Augment de les despeses del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic 1. Les retribucions del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, amb excepció del personal eventual, seran les següents:

    1. Amb efectes d'1 de gener de 2009, les retribucions del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de les entitats que integren el sector públic autonòmic, de conformitat amb la delimitació que fa, a aquests efectes, la Llei de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2009, no poden experimentar un augment global superior al 2% respecte de les de l'any 2008, en termes d'homogeneïtat per als dos períodes de comparació, tant pel que fa als efectius del personal com a l'antiguitat d'aquest personal.

      D'acord amb això, les retribucions dels funcionaris al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears en concepte de sous, triennis i complement de destinació seran les següents:

      a.1) El sou i els triennis que corresponguin al grup en què es trobi classificat el cos o l'escala al qual pertanyi el funcionari o la funcionària, d'acord amb les quanties següents, en euros, referides a dotze mensualitats:

      Grup Llei Subgrup 30/1984 Llei 7/2007 Sou () Triennis () A A1 13.893,84 534,12

      B B1 11.791,68 427,44

      C C1 8.790,12 321,00

      D C2 7.187,40 214,56

      E Agrupacions 6.561,84 161,04 professionals a.2) El complement de destinació corresponent al nivell consolidat o al nivell del lloc de treball que ocupi el funcionari o la funcionària, d'acord amb les quanties següents, en euros, referides a dotze mensualitats:

      Nivell Import () 30 12.200,04

      29 10.943,04

      28 10.482,96

      27 10.022,64

      26 8.792,88

      25 7.801,32

      24 7.341,12

      23 6.881,16

      22 6.420,72

      21 5.961,12

      20 5.537,40

      19 5.254,68

      18 4.971,72

      17 4.688,88

      16 4.406,76

      15 4.123,56

      14 3.841,08

      13 3.558,00

      12 3.275,16

      11 2.992,44

      10 2.709,96

      9 2.568,60

      8 2.426,88

      7 2.285,64

      6 2.144,28

      5 2.002,80

      4 1.790,88

      3 1.579,44

      2 1.367,16

      1 1.155,36

    2. L'import de cadascuna de les pagues extraordinàries dels funcionaris en servei actiu als quals s'aplica el règim retributiu general serà d'una mensualitat de sou, de triennis i del complement de destinació mensual que percebi el funcionari o la funcionària.

      Les pagues extraordinàries de la resta del personal sotmès a règim administratiu i estatutari que estigui en servei actiu incorporaran un percentatge de la retribució complementària equivalent al complement de destinació que percebin, de manera que abasti una quantia individual semblant a la que resulti del que disposa el paràgraf anterior per als funcionaris en servei actiu als quals s'aplica el règim retributiu general. En cas que el complement de destinació o el concepte retributiu equivalent es meriti en catorze mensualitats, la quantia addicional definida en el paràgraf anterior es distribuirà entre aquestes mensualitats, de manera que l'augment anual sigui igual al que experimentin la resta dels funcionaris.

      Així mateix, la massa salarial del personal laboral experimentarà la pujada necessària per fer possible l'aplicació d'una quantia anual equivalent a la que resulti per als funcionaris d'acord amb el que disposen els paràgrafs anteriors.

    3. Addicionalment al que preveu la lletra a anterior, la massa salarial dels funcionaris als quals s'aplica el règim retributiu general i de la resta del personal sotmès a règim administratiu i estatutari que estiguin en servei actiu, experimentarà una pujada de l'1%, que es destinarà a l'augment del complement específic o concepte adequat, amb l'objecte d'aconseguir, progressivament, en successius exercicis, una acomodació d'aquests complements que permeti percebre'ls en catorze pagues l'any, dotze d'ordinàries i dues d'addicionals els mesos de juny i de desembre.

      Així mateix, la massa salarial del personal laboral experimentarà la pujada necessària per fer possible l'aplicació d'una quantia anual equivalent a la que resulti per als funcionaris d'acord amb el que disposa el paràgraf anterior.

      Aquests augments retributius s'han d'aplicar amb independència de les millores retributives aconseguides en virtut de pactes o acords signats prèviament per l'Administració de la comunitat autònoma en el marc de les seves competències.

    4. A més de la pujada de les retribucions prevista en les lletres a i c anteriors, l'Administració de la comunitat autònoma podrà destinar fins a un 0,5% de la massa salarial a finançar aportacions a plans de pensions d'ocupació o contractes d'assegurança col·lectius que incloguin la cobertura de la contingència de jubilació per al personal inclòs en els seus àmbits, d'acord amb el que estableix la disposició final segona del text refós de la Llei de regulació dels plans i fons de pensions.

      L'assignació individual de les aportacions corresponents al personal funcionari i estatutari es determinarà en relació amb el grup de classificació al qual pertanyin i amb l'antiguitat, d'acord amb el que estableixi cada pla de pensions o contracte d'assegurança.

      L'assignació individual de les aportacions corresponents al personal laboral es determinarà de manera que resulti equivalent a la del personal funcionari, d'acord amb el que estableixi cada pla de pensions o contracte d'assegurança.

      Les quantitats destinades a finançar aportacions a plans de pensions d'ocupació o contractes d'assegurança tenen a tots els efectes la consideració de retribució diferida.

    5. Per calcular els límits a què es refereixen les lletres c i d anteriors, s'aplicarà el percentatge sobre la despesa corresponent al conjunt de les retribucions meritades pel personal funcionari en els conceptes retributius següents:

      retribucions bàsiques, complement de destinació, complement específic i complement de productivitat o conceptes anàlegs, i la massa salarial corresponent al personal laboral sense computar-hi les despeses d'acció social.

    6. El que disposen els punts anteriors s'ha d'entendre sense perjudici de les adequacions retributives que, amb caràcter singular i excepcional, siguin imprescindibles pel contingut dels llocs de feina, per la variació del nombre d'efectius assignats a cada programa o pel grau de consecució dels objectius que s'hi estableixin.

      Així mateix, les retribucions del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma que, al llarg de l'any, sigui adscrit a una altra plaça de les previstes en la relació de llocs de feina han de ser objecte de revisió d'acord amb les especificacions del nou lloc a què s'adscrigui.

    7. Sense perjudici del que estableix el tercer paràgraf de la lletra c anterior, els acords, convenis o pactes que impliquin creixements retributius superiors als que s'estableixen en aquest article o en les normes que el desenvolupin, hauran d'experimentar l'oportuna adequació. Seran inaplicables en cas contrari les clàusules que s'hi oposin.

  2. Les retribucions del personal laboral al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears són les que es determinen mitjançant la negociació col·lectiva, de conformitat amb els criteris que amb aquesta finalitat s'estableixen en l'apartat 1 d'aquest article, els quals s'han de fer extensius al personal al servei de la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic en els termes que estableix la Llei de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2009.

  3. La quantia global del complement de productivitat a què es refereix la lletra c de l'apartat 3 de l'article 121 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, no pot excedir del 5% sobre els crèdits inicials del capítol I de cada secció de despesa.

Article 12

Retribucions dels membres del Govern de les Illes Balears, dels alts càrrecs, del personal eventual i dels membres de la Sindicatura de Comptes 1. Per a l'any 2009, les retribucions dels membres del Govern i dels alts càrrecs a què es refereix l'article 2.2 de la Llei 2/1996, de 19 de novembre, per la qual es regula el règim d'incompatibilitats dels membres del Govern i dels alts càrrecs de la comunitat autònoma de les Illes Balears, com també del personal eventual i dels membres de la Sindicatura de Comptes, no experimentaran cap tipus de variació respecte de les retribucions corresponents a l'any 2008.

  1. D'acord amb això, les retribucions per a l'any 2009 dels membres del Govern i dels alts càrrecs que es relacionen tot seguit, sense perjudici de les que corresponguin pel concepte d'antiguitat, es fixen en les quanties de sou següents, referides a catorze mensualitats:

    1. President o presidenta de les Illes Balears: 72.071,02 euros.

    2. Consellers del Govern de les Illes Balears: 62.915,62 euros.

    3. Secretari o secretària de la Presidència: 62.915,62 euros.

  2. Es poden concertar assegurances de vida per cobrir els riscs en què puguin incórrer els membres del Govern en l'exercici de les seves funcions.

  3. Les retribucions per a l'any 2009 dels secretaris, dels directors generals i dels alts càrrecs assimilats, sense perjudici de les que corresponguin pel concepte d'antiguitat, es fixen en les quanties de sou i de complement de destinació següents, referides a dotze mensualitats, i complement específic anual:

    1. Sou: 15.476,74 euros.

    2. Complement de destinació: 15.015,96 euros.

    3. Complement específic: 21.913,84 euros.

    Quant a les retribucions de l'interventor o la interventora general de la comunitat autònoma de les Illes Balears i del director o la directora general del Servei de Salut de les Illes Balears, el complement específic que els correspon com a alts càrrecs s'ha d'augmentar en la quantia de 27.800,00 euros.

    Les pagues extraordinàries seran d'una mensualitat del sou, triennis, si s'escau, i complement de destinació.

  4. Les retribucions per a l'any 2009 dels membres de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, sense perjudici de les que corresponguin pel concepte d'antiguitat, es fixen en les quanties de sou següents, referides a catorze mensualitats:

    1. Síndics de comptes: 97.096,59 euros.

    2. Secretari o secretària general: 75.472,59 euros.

  5. En tot cas, les retribucions de la resta d'alts càrrecs a què es refereix l'apartat 1 d'aquest article, com també les retribucions del personal eventual al servei de l'Administració de la comunitat autònoma, seran les mateixes que les corresponents a l'any 2008, segons l'instrument jurídic determinant de la retribució en cada cas, sense que en cap cas no sigui aplicable l'augment retributiu que es preveu en l'article 11 d'aquesta llei.

Article 13

Indemnitzacions per raó del servei dels membres del Govern i dels alts càrrecs 1. El règim d'indemnitzacions per les despeses de desplaçament en què els membres del Govern de les Illes Balears i els alts càrrecs hagin d'incórrer amb motiu dels seus viatges oficials o per raó del servei serà el següent:

  1. Les despeses de desplaçament, transport, manutenció i estada fora del municipi del lloc de treball seran rescabalades per la seva quantia exacta. El pagament d'aquestes despeses es farà amb la justificació prèvia de la despesa corresponent.

  2. En els viatges que consisteixin en desplaçaments extrainsulars rebran, a més de la indemnització prevista en l'apartat anterior, una quantitat complementària de 30,00 euros per dia, en concepte de despeses menors sense justificació, sense perjudici del seu caràcter renunciable.

  1. Els membres del Govern de les Illes Balears, els alts càrrecs i el personal eventual que siguin residents a les illes de Menorca, Eivissa o Formentera en el moment del seu nomenament, i mentre mantenguin aquesta residència, tindran dret a percebre una indemnització pel cost de la seva residència temporal a l'illa de Mallorca.

    La quantia de la indemnització esmentada és de 22.000,00 euros i es percebrà en dotze mensualitats.

    La residència temporal a l'illa de Mallorca ha d'acreditar-se mitjançant una declaració de la persona interessada, a la qual ha d'adjuntar-se el corresponent certificat d'estar empadronada a les illes de Menorca, Eivissa o Formentera.

    En el cas que els perceptors de la indemnització que es regula en aquest apartat traslladin la seva residència definitiva a l'illa de Mallorca, han de comunicar aquesta circumstància a la Secretaria General de la conselleria en la qual exerceixin les seves funcions i, en tot cas, perdran el dret a percebre la indemnització.

  2. Els membres del Govern de les Illes Balears i els alts càrrecs que siguin residents a les Illes Balears en el moment del seu nomenament, i mentre mantenguin aquesta residència, tindran dret a percebre una indemnització pel cost de la seva residència temporal fora de les Illes Balears. La quantia d'aquesta indemnització per a 2009 serà l'esmentada en l'apartat anterior multiplicada pel coeficient 1,5 i es percebrà en les mateixes condicions que estableix l'apartat esmentat.

  3. Els membres del Govern de les Illes Balears que no tenguin la condició de diputats seran creditors de les mateixes percepcions que, per raó de l'assistència a les sessions del Parlament de les Illes Balears, acreditin els diputats d'aquesta institució. Aquestes percepcions seran abonades pel que fa a les sessions a les quals, havent estat formalment convocats, hagin assistit.

Article 14

Indemnitzacions per raó del servei: règim general i supòsits específics 1. Les indemnitzacions per raó del servei del personal de la comunitat autònoma s'han de regir pel Decret 54/2002, de 12 d'abril, pel qual es regulen les indemnitzacions per raó del servei del personal al servei de l'administració autonòmica de les Illes Balears, la quantia de les quals, amb relació a les de l'any 2008, ha d'augmentar en el percentatge a què es refereix la lletra a de l'article 11.1 d'aquesta llei. Aquesta normativa ha de ser igualment aplicable al personal eventual al servei de la comunitat autònoma.

  1. Les despeses de desplaçament i les dietes dels membres de la Comissió Tècnica Interinsular han de ser ateses a càrrec dels crèdits de la secció pressupostària 02-Parlament de les Illes Balears.

  2. Els membres representants de la comunitat autònoma de les Illes Balears a la Comissió Mixta de Transferències prevista en la disposició transitòria primera de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears percebran, prestin o no serveis en aquesta comunitat autònoma, les indemnitzacions per assistència i, si cal, les dietes i el rescabalament de les despeses de viatge i d'allotjament que corresponguin, en els mateixos termes i quantia que les previstes per l'assistència als òrgans col·legiats de l'Administració de la comunitat autònoma en el Decret 54/2002, de 12 d'abril, pel qual es regulen les indemnitzacions per raó del servei del personal al servei de l'Administració autonòmica de les Illes Balears. Les mateixes indemnitzacions per assistència, i, si n'és el cas, dietes i rescabalament de les despeses corresponents, percebran els representants del Govern de les Illes Balears a la Comissió Mixta de Transferències GovernConsells Insulars a què es refereix la disposició transitòria cinquena de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.

  3. D'acord amb l'article 9.1, paràgraf primer, de la Llei 5/1993, de 15 de juny, del Consell Consultiu, els membres del Consell Consultiu percebran l'any 2009 una indemnització per assistència a les sessions que tenguin lloc per a l'estudi i l'elaboració de dictàmens a raó de 985,17 euros per sessió.

Article 15

Oferta d'ocupació pública 1. Durant l'any 2009, i sense perjudici del que disposa el paràgraf següent, el nombre total de places de nou ingrés del personal de l'Administració de la comunitat autònoma i de les entitats que integren el sector públic autonòmic, de conformitat amb la delimitació que fa, a aquests efectes, la Llei de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2009, ha de ser, com a màxim, igual al 30% de la taxa de reposició d'efectius i s'ha de concentrar en els sectors, les funcions i les categories professionals que es considerin prioritaris o que afectin el funcionament dels serveis públics essencials. Dins aquest límit, l'oferta pública ha d'incloure les places corresponents a llocs de treball ocupats per personal interí o temporal nomenat o contractat a l'exercici anterior, amb excepció dels llocs que estiguin reservats o que estiguin inclosos en processos de provisió.

No computen dins del límit anterior les places corresponents a l'execució del Pla d'estabilitat laboral previst en la disposició transitòria vuitena de la Llei 2/1989, de 22 de febrer, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, a què es refereix la disposició transitòria tercera de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, ni les places corresponents a altres processos de consolidació d'ocupació que dugui a terme l'Administració de la comunitat autònoma. Amb independència del que disposa el paràgraf primer anterior, es podran convocar les places corresponents a llocs de treball que estiguin ocupats per personal interí o temporal amb anterioritat a dia 1 de gener de 2005, sense que computin als efectes de l'oferta pública d'ocupació corresponent.

  1. Durant l'any 2009, l'Administració de la comunitat autònoma i la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic a què es refereix l'apartat anterior d'aquest article no contractaran personal temporal ni nomenaran funcionaris interins, llevat de casos excepcionals i per cobrir necessitats urgents i inajornables. En tot cas, les places corresponents als nomenaments i les contractacions de personal interí i temporal computaran als efectes de complir el límit màxim de la taxa de reposició d'efectius en l'oferta d'ocupació pública corresponent al mateix any en què es produeixin i, si no és possible, en l'oferta d'ocupació pública següent.

    La contractació de personal laboral temporal i el nomenament de funcionaris interins en les condicions establertes en el paràgraf anterior, com també, si n'és el cas, les convocatòries que es dictin per cobrir aquests llocs de feina, requeriran l'autorització prèvia de les conselleries d'Interior i d'Economia,

    Hisenda i Innovació.

    TÍTOL IV DE LA GESTIÓ DEL PRESSUPOST D'INGRESSOS Capítol I Operacions financeres Article 16

    Normes generals aplicables a l'endeutament del sector públic de la comunitat autònoma 1. L'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i la resta d'ens a què es refereix l'apartat 3 d'aquest article poden recórrer a l'endeutament a curt i/o a llarg termini fins a l'import que garanteixi el compliment efectiu de la normativa reguladora de l'estabilitat pressupostària, tenint en compte, a més, el que disposen els apartats següents d'aquest article, com també, pel que fa a l'Administració de la comunitat autònoma i les entitats autònomes que en depenen, els articles 17 i 18 d'aquesta llei.

  2. L'endeutament de la comunitat autònoma s'ha de fer d'acord amb els requisits i les condicions assenyalats en l'article 132 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i en l'article 14 de la Llei Orgànica 8/1980, de 22 de setembre, de finançament de les comunitats autònomes.

    La intervenció de fedatari públic només serà preceptiva quan així ho disposi expressament la legislació aplicable. En tot cas, no és preceptiva per a les operacions d'apel·lació al crèdit privat ni per a operacions amb pagarés.

  3. Les entitats autònomes, les empreses públiques i les fundacions del sector públic autonòmic han d'obtenir l'autorització prèvia del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació pel que fa a les operacions d'endeutament i de tresoreria que pretenguin concertar. L'atorgament de l'autorització esmentada haurà de tenir en compte, en tot cas, els límits que es derivin de les autoritzacions que atorguin a la comunitat autònoma els òrgans competents de l'Administració de l'Estat en el marc del Reial Decret legislatiu 2/2007, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'estabilitat pressupostària i de la Llei Orgànica 5/2001, de 13 de desembre, complementària de la Llei general d'estabilitat pressupostària.

    El mateix règim s'ha d'aplicar a la resta d'ens que, en aplicació de la normativa reguladora de l'estabilitat pressupostària i del Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals, s'incloguin en el sector d'administracions públiques i consolidin el seu endeutament amb el de la comunitat autònoma de les Illes Balears, encara que no formin part del sector públic autonòmic a què es refereix l'article 1.3 del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny.

    Així mateix, tots aquests ens han d'informar la direcció general competent en matèria de tresoreria de les operacions d'endeutament i de tresoreria que formalitzin i de les disposicions de fons que efectuïn, com també, pel que fa a les operacions d'endeutament, de l'aplicació dels fons a les inversions corresponents.

  4. En el mes següent a l'aprovació del pressupost, les entitats autònomes, les empreses públiques i les fundacions del sector públic autonòmic han de trametre a la direcció general competent en matèria de tresoreria els projectes d'inversió prevists en els pressuposts corresponents que es proposin finançar amb el producte de les operacions d'endeutament.

Article 17

Operacions de crèdit a curt termini 1. El Govern pot dur a terme les operacions de tresoreria previstes en l'article 29.1 del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, sempre que la seva quantia no superi el 30% dels crèdits consignats en els estats de despeses autoritzats en la lletra a de l'article 1.1 d'aquesta llei.

  1. El Servei de Salut de les Illes Balears i l'Agència Tributària de les Illes Balears, amb l'autorització prèvia del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, poden dur a terme les operacions de tresoreria previstes en l'article 29.1 del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears abans esmentat, sempre que la quantia no superi, per a cada una d'ambdues entitats, el 30% dels crèdits consignats en els estats de despeses autoritzats, respectivament, en la lletra a de l'article 1.2 i en l'article 1.3 d'aquesta llei.

En tot cas, l'import de les operacions de tresoreria que formalitzi l'Agència Tributària de les Illes Balears a fi d'anticipar la presumible recaptació dels drets dels ens locals de les Illes Balears que hagin delegat o encomanat la gestió recaptadora dels seus ingressos no s'ha de computar als efectes del límit quantitatiu que preveu el paràgraf anterior.

Article 18

Operacions de crèdit a llarg termini 1. S'autoritza el Govern perquè, a proposta del conseller d'Economia,

Hisenda i Innovació, emeti deute públic o concerti operacions de crèdit per al finançament dels crèdits a què es refereix l'article 2.1 d'aquesta llei, amb un termini de reemborsament superior a l'any, i en determini les característiques, amb la limitació d'augmentar l'endeutament al tancament de l'exercici fins a un import màxim de 662.000.000,00 d'euros respecte del saldo de l'endeutament a dia 1 de gener de 2009.

Aquest límit serà efectiu al tancament de l'exercici i es pot sobrepassar al llarg de l'any en curs.

  1. Així mateix, s'autoritza el Govern de les Illes Balears perquè, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, emeti deute públic o concerti operacions de crèdit a llarg termini pels motius següents:

    1. Pel finançament dels programes d'inversions autoritzats per l'Estat a l'empara de la normativa reguladora de l'estabilitat pressupostària i de conformitat amb els criteris que estableixi a aquests efectes el Consell de Política Fiscal i Financera.

    2. Per les quantitats no formalitzades i pels imports procedents de la disminució del saldo net de deute viu dels ens inclosos en el sector d'administracions públiques que consolidin el seu endeutament amb la comunitat autònoma de les Illes Balears, en els termes que s'estableixen en la normativa reguladora de l'estabilitat pressupostària i del Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals, fins a l'import màxim autoritzat al programa anual d'endeutament acordat amb el Ministeri d'Economia i Hisenda.

    El conseller d'Economia, Hisenda i Innovació ha de fer les modificacions de crèdit que calguin per raó de les operacions d'endeutament a què es refereix aquest apartat.

  2. L'endeutament autoritzat pel Consell de Govern en virtut del que disposen els apartats 1 i 2 anteriors que no s'hagi formalitzat en data 31 de desembre de 2009 es podrà dur a terme l'any següent i s'ha d'imputar en tot cas a l'autorització corresponent a l'any 2009, amb la comptabilització del dret de cobrament corresponent en el pressupost d'ingressos de l'any 2009.

  3. En tot cas, el Consell de Govern pot acordar la concertació de crèdits pont o d'operacions de crèdit a curt termini, els quals s'han de cancel·lar en el moment en què es formalitzi definitivament l'endeutament a llarg termini autoritzat. L'import d'aquests crèdits no s'ha de computar als efectes dels límits quantitatius que s'estableixen en l'article 17 d'aquesta llei per a les operacions de tresoreria.

Article 19

Avals 1. Al llarg de l'exercici de 2009, el Govern de les Illes Balears pot concedir avals, amb caràcter solidari i amb renúncia expressa al benefici d'excussió, directament o a través de les seves entitats autònomes, fins a la quantitat total de 15.000.000,00 d'euros.

Els avals que, si s'escau, es concedeixin s'han de subjectar a les condicions que determinen els articles 74 a 78 del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny.

  1. L'import de cada aval no pot excedir el 30% de la quantitat assenyalada en l'apartat anterior d'aquest article, excepte en els supòsits en què el Consell de Govern acordi exceptuar aquesta limitació.

    Aquesta limitació afecta exclusivament cadascuna de les operacions avalades i no té caràcter acumulatiu per entitat, institució o empresa avalada.

  2. No s'han d'imputar al límit esmentat en l'apartat anterior els segons avals regulats en el paràgraf segon de l'article 78 del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, ni tampoc els avals que es prestin amb motiu del refinançament o la substitució d'operacions de crèdit, en la mesura que impliquin cancel·lació d'avals concedits abans.

  3. Tots els acords de concessió i de cancel·lació d'avals, hagin estat concedits directament per l'Administració de la comunitat autònoma o per les seves entitats autònomes, els ha de tramitar i registrar la direcció general competent en matèria de tresoreria.

  4. Les empreses públiques i la resta d'ens a què es refereix l'article 16.3 d'aquesta llei poden concedir avals en el marc de la normativa aplicable a cada un d'aquests ens. En tot cas, prèviament a la concessió dels avals, s'ha d'obtenir l'autorització del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació en els mateixos termes que s'estableixen en l'article 16.3 esmentat. Així mateix, tots aquests ens han d'informar la direcció general competent en matèria de tresoreria dels avals que formalitzin, com també de la seva execució i/o cancel·lació.

  5. Els avals que es concedeixin es poden fer extensius a operacions de derivats financers formalitzats per l'entitat, la institució o l'empresa avalada.

    Les operacions de derivats financers han de ser prèviament autoritzades per la direcció general competent en matèria de tresoreria.

Article 20

Avals específics 1. En tot cas, en l'exercici de 2009, el Govern de les Illes Balears pot avalar, amb caràcter solidari i amb renúncia expressa al benefici d'excussió, les operacions de crèdit següents:

  1. Per un import de fins a 22.500.000,00 euros, les que concedeixin les entitats financeres a Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM).

  2. Per un import de fins a 30.000.000,00 d'euros, les que concedeixin les entitats financeres a l'ens públic Radiotelevisió de les Illes Balears.

  3. Per un import de fins a 18.000.000,00 d'euros, les que concedeixin les entitats financeres a Ports de les Illes Balears.

  4. Per un import de fins a 5.000.000,00 d'euros, les que concedeixin les entitats financeres a Serveis de Millora Agrària, SA (SEMILLA).

  5. Per un import de fins a 39.000.000,00 d'euros, les que concedeixin les entitats financeres a l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental (ABAQUA).

  6. Per un import de fins a 16.000.000,00 d'euros, les que concedeixin les entitats financeres a l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals (IBISEC).

    1. Les operacions de crèdit que s'hagin d'avalar tenen com a objecte exclusiu el finançament del pla d'inversions dels ens esmentats en l'apartat anterior, que queda reflectit en els pressuposts corresponents.

      Capítol II Tributs Article 21

      Tributs 1. Per a l'any 2009 les quotes fixes dels tributs propis i altres prestacions patrimonials de caràcter públic de la Hisenda de la comunitat autònoma de les Illes Balears s'han d'augmentar en la quantitat que resulti d'aplicar a la quantitat exigida durant l'any 2008 el coeficient derivat de l'augment de l'índex de preus de consum de l'Estat espanyol corresponent a l'exercici de 2007.

      En el cas de tributs propis i prestacions patrimonials de caràcter públic de quota variable amb tipus de gravamen que no sigui percentual, l'augment establert en el punt anterior s'entendrà referit al tipus de gravamen específic o gradual aplicable a la base.

    2. Les xifres resultants de l'aplicació del coeficient establert en l'apartat anterior s'han d'arrodonir per excés o per defecte al cèntim més pròxim. En cas que en haver aplicat aquest coeficient s'obtengui una quantitat la tercera xifra decimal de la qual sigui cinc, l'arrodoniment es farà a la xifra superior.

    3. S'exceptuen de l'augment previst en l'apartat anterior els tributs i les prestacions patrimonials de caràcter públic que s'hagin actualitzat per normes aprovades l'any 2008.

      TÍTOL V TANCAMENT DEL PRESSUPOST Article 22

      Tancament del pressupost Els pressuposts per a l'exercici de 2009 es tanquen, pel que fa al reconeixement dels drets i de les obligacions, dia 31 de desembre de l'any 2009.

      TÍTOL VI RELACIONS INSTITUCIONALS Article 23

      Documentació que s'ha de trametre al Parlament de les Illes Balears La documentació que, segons el que disposa l'article 100 del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, ha de remetre trimestralment el Govern de les Illes Balears al Parlament de les Illes Balears, s'ha de lliurar en el segon mes de cada trimestre.

      DISPOSICIONS ADDICIONALS Disposició addicional primera Despeses de personal de la Universitat de les Illes Balears 1. El cost del personal docent i no docent de la Universitat de les Illes Balears, sense incloure-hi els triennis ni els costs de la Seguretat Social a càrrec de l'ocupador, és el que s'indica tot seguit:

  7. Personal docent: 40.116.187,87 euros.

  8. Personal no docent: 16.127.090,10 euros.

    1. La Universitat de les Illes Balears pot ampliar els crèdits del capítol I del seu pressupost de despeses per l'import dels triennis que es meritin o dels augments del cost de la Seguretat Social a càrrec de l'ocupador.

      Disposició addicional segona Tarifes de subscripció al Butlletí Oficial de les Illes Balears Al llarg de l'any 2009 se suspèn la vigència de la disposició addicional setena de la Llei 10/1997, de 23 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 1998, només respecte de les tarifes de subscripció al Butlletí Oficial de les Illes Balears a través d'Internet amb servei de recerca.

      Disposició addicional tercera Pla de pensions del personal de la comunitat autònoma Durant l'any 2009, el Govern de les Illes Balears, negociat prèviament amb els sindicats, durà a terme les anàlisis i els estudis tècnics necessaris per configurar i aplicar el pla de pensions a favor del personal de la comunitat autònoma de les Illes Balears a què es refereix la lletra d de l'article 11.1 d'aquesta llei.

      Disposició addicional quarta Aplicació dels recursos que es derivin del nou sistema de finançament S'autoritza el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació perquè no concerti l'endeutament que es preveu en l'article 18 d'aquesta llei o perquè destini a l'amortització anticipada de l'endeutament viu l'import equivalent a l'eventual excés de finançament a favor de la comunitat autònoma que, si n'és el cas, tengui lloc en l'exercici 2009, respecte de les previsions inicials corresponents en aquest any 2009, com a conseqüència de l'aplicació del sistema de finançament que substitueixi el que estableix la Llei 21/2001, de 27 de desembre, per la qual es regulen les mesures fiscals i administratives del nou sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb Estatut d'Autonomia, i la Llei 29/2002, d'1 de juliol, de modificació del règim de cessió de tributs de l'Estat a la comunitat autònoma de les Illes Balears i de fixació de l'abast i de les condicions de la cessió.

      Disposició addicional cinquena Control de la despesa del sector públic autonòmic 1. El conseller d'Economia, Hisenda i Innovació pot dictar instruccions en matèria de gestió i d'execució pressupostària, de compliment obligat per a totes les conselleries i per a tots els òrgans de govern i d'administració dels ens que integren els pressuposts generals de la comunitat autònoma, com també per als consorcis sotmesos a l'ordenament autonòmic, amb la finalitat d'assegurar-ne el compliment de les normes aplicables en cada cas pel que fa a l'activitat economicofinancera i, en particular, de les normes sobre límits màxims de despesa corrent i de despesa de personal que es desprenen del que disposa l'article 64.2 del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny, i els articles 11 i 15 d'aquesta llei.

    2. El que disposa l'apartat anterior s'ha d'entendre sense perjudici de les normes vigents en matèria de control financer, de control permanent de la gestió ordinària i de control de la tresoreria i de l'endeutament a què es refereix l'article 87.5 del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears i l'article 16 de la present llei, com també de les competències del Consell de Govern i del conseller o la consellera competent en matèria de funció pública que s'estableixen en els articles 5 i 6 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, pel que fa al personal subjecte a l'àmbit d'aplicació de la llei esmentada.

      Disposició addicional sisena Repartiment de premis en el joc del bingo 1. A partir de l'entrada en vigor d'aquesta llei, el repartiment de premis en el joc del bingo serà el següent:

  9. Premi de bingo: el 49% del valor facial dels cartons venuts.

  10. Premi de línia: el 7% del valor facial dels cartons venuts.

  11. Premi de prima de bingo: el 3% del valor facial dels cartons venuts.

    1. Es faculta el conseller o la consellera competent en matèria de joc per modificar, per mitjà d'una ordre, l'import i la distribució dels premis que s'estableixen en l'apartat anterior d'aquesta disposició.

      Disposició addicional setena Subrogació de l'Agència Tributària de les Illes Balears 1. De conformitat amb el que preveu la disposició addicional primera de la Llei 3/2008, de 14 d'abril, de creació i regulació de l'Agència Tributària de les Illes Balears, aquesta entitat s'ha de subrogar en les operacions de tresoreria no vençudes a la data d'inici de les seves activitats que hagi subscrit el Govern de les Illes Balears amb la finalitat d'anticipar la presumible recaptació dels drets dels ens locals de les Illes Balears que hagin delegat o encomanat la gestió recaptadora dels seus ingressos.

    2. Així mateix, l'Agència Tributària de les Illes Balears s'ha de subrogar en la posició jurídica del Govern de les Illes Balears en els comptes corrents de recaptació i en la resta de contractes bancaris subscrits pel Govern per a la recaptació dels ingressos a què es refereix l'apartat anterior.

      Disposició addicional vuitena Nou sistema de finançament definitiu dels consells insulars 1. D'acord amb els principis establerts en l'article 138 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, i tenint en compte la creació del Consell Insular de Formentera, durant l'any 2009 s'ha d'establir una nova regulació del sistema de finançament dels consells insulars previst en la Llei 2/2002, de 3 d'abril, del sistema de finançament definitiu dels consells insulars.

    3. El Consell Financer Interinsular a què es refereix l'article 8 de l'esmentada Llei 2/2002, de 3 d'abril, avaluarà el finançament actual dels consells insulars i coordinarà els criteris i les variables que han de regir el finançament dels consells insulars atenent els principis d'equitat, de transparència i d'objectivitat.

    4. La nova regulació del sistema de finançament dels consells insulars tindrà efectes a partir del dia 1 de gener de 2010, sense perjudici que, en el marc del procediment a què fa referència l'apartat anterior i a proposta del Consell Financer Interinsular, el Govern de les Illes Balears pugui atorgar bestretes a compte, les quals es liquidaran en els terminis i d'acord amb les condicions que determini el Consell Financer Interinsular. En tot cas, aquestes bestretes s'han de comptabilitzar en els pressuposts d'ingressos dels consells insulars.

      DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA Disposició transitòria única Adjudicació i formalització de l'endeutament autoritzat per a l'any 2008

      Durant l'any 2009, i amb efectes per a l'exercici de 2008, el Govern de les Illes Balears pot adjudicar i formalitzar les operacions de crèdit previstes en l'article 16.3 de la Llei 5/2007, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2008, fins a l'import que no s'hagi adjudicat durant l'any 2008 amb càrrec a l'autorització legal esmentada.

      DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA Disposició derogatòria única Normes que es deroguen i normes que queden vigents 1. Es deroguen l'article 16.6 i la disposició addicional sisena de la Llei 5/2007, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2008.

    5. Així mateix, queden derogades totes les normes de rang igual o inferior que s'oposin al que disposa aquesta llei.

    6. En tot cas, es declara expressament la vigència indefinida de la disposició addicional cinquena de la Llei 5/2007, de 27 de desembre, a què es refereix l'apartat 1 anterior.

      DISPOSICIONS FINALS Disposició final primera Modificació de la Llei 6/2007, de 27 de desembre, de mesures tributàries i economicoadministratives, en matèria de tributació del joc Les lletres b i c de l'article 15 de la Llei 6/2007, de 27 de desembre, de mesures tributàries i economicoadministratives, queden modificades de la manera següent:

      'b) El tipus tributari aplicable al joc del bingo, en el qual s'entendrà inclòs el cost del cartó, serà del 31% i s'haurà d'aplicar de la manera següent:

      b.1) Un 17,60% sobre el valor facial del cartó.

      b.2) Un 13,40% sobre la part del valor facial del cartó que, d'acord amb la normativa aplicable, s'hagi de destinar a premis.

  12. Als casinos de joc s'aplicarà la tarifa següent:

    c.1) Porció de base imposable entre 0,00 euros i 1.929.497,01 euros. Tipus aplicable: 22%.

    c.2) Porció de base imposable entre 1.929.497,02 euros i 3.192.404,01 euros. Tipus aplicable: 40%.

    c.3) Porció de base imposable entre 3.192.404,02 euros i 6.367.343,01 euros. Tipus aplicable: 50%.

    c.4) Porció de base imposable superior a 6.367.343,02 euros. Tipus aplicable: 61%.' Disposició final segona Modificacions del text refós de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny 1. S'afegeix un segon paràgraf a la lletra b de l'article 50, relatiu a les transferències de crèdit, amb la redacció següent:

    'En tot cas, aquestes partides ampliables poden ser objecte de minoració quan la quantia que s'ha de minorar no excedeixi el crèdit inicial de la partida o el crèdit que, si n'és el cas, s'hagi incrementat en virtut d'altres expedients de modificació pressupostària distints a l'ampliació de crèdits i no afectats per la resta de limitacions que es regulen en aquest article.' 2. L'article 20 queda modificat de la manera següent:

    '1. Es pot ajornar o fraccionar el pagament de les quantitats que es deuen a la comunitat autònoma de les Illes Balears, tant en període voluntari com executiu i amb la sol·licitud prèvia dels obligats al pagament, quan la situació economicofinancera d'aquests, discrecionalment apreciada per l'Administració, els impedeixi de manera transitòria efectuar el pagament dels seus dèbits en els terminis corresponents.

    Les quantitats ajornades han de meritar l'interès de demora que preveu l'article 21 d'aquesta llei.

    1. La competència per a tramitar i resoldre les sol·licituds d'ajornament o de fraccionament en període voluntari i executiu de deutes la recaptació dels quals estigui atribuïda a l'Agència Tributària de les Illes Balears correspon a aquesta mateixa entitat.

      La competència per resoldre les sol·licituds d'ajornament o de fraccionament de la resta de recursos de naturalesa pública de la comunitat autònoma correspon al conseller o a la consellera competent en matèria d'hisenda i pressuposts o a l'òrgan en qui delegui.

    2. El pagament de les quantitats respecte a les quals se sol·liciti l'ajornament o el fraccionament s'ha de garantir en la forma que preveu la normativa aplicable, excepte en els casos següents:

  13. Quan el deute sigui inferior a la xifra que fixi el conseller o la consellera competent en matèria d'hisenda i pressuposts.

  14. Quan el deutor no tengui béns suficients per garantir el pagament del deute i l'execució del seu patrimoni afecti substancialment el manteniment de la capacitat productiva o el nivell d'ocupació del sector econòmic en el qual es desenvolupi la seva activitat, o quan l'execució esmentada pugui produir un greu menyscapte per als interessos de la Hisenda pública.

  15. En la resta de casos en què així ho estableixi la normativa tributària.' 3. L'article 78 queda modificat de la manera següent:

    'Article 78

    Concessió d'avals per entitats autònomes Les entitats autònomes, amb l'informe favorable de la conselleria d'adscripció i amb l'autorització prèvia del conseller competent en matèria d'hisenda i pressuposts, poden prestar avals dins el límit màxim que fixi a aquest efecte la Llei de pressuposts generals de la comunitat autònoma per a cada exercici.

    En tot cas, han de donar compte a la conselleria competent en matèria d'hisenda i pressuposts de cada un dels avals que concedeixin.

    Així mateix, l'Administració de la comunitat autònoma pot concedir un segon aval sobre els avals que, de conformitat amb el que estableix el paràgraf anterior, concedeixin les entitats autònomes. En aquests casos, i als efectes de l'import màxim que es fixi en la Llei de pressuposts generals en els termes prevists en l'article 76 d'aquesta llei, només s'ha de computar l'aval concedit per l'entitat autònoma.' 4. L'article 91 queda modificat de la manera següent:

    'Article 91

    Funcions de la Intervenció General com a centre gestor de la comptabilitat pública Com a centre gestor de la comptabilitat pública, correspon a la Intervenció General:

  16. Formar el compte general de la comunitat autònoma.

  17. Sol·licitar la presentació dels documents, estats i comptes de les entitats autònomes, empreses públiques i fundacions del sector públic autonòmic per tal de centralitzar la informació comptable adient per a la formació del compte general de la comunitat autònoma.

  18. Sol·licitar i, si s'escau, centralitzar qualsevol altra informació comptable dels ens que integren el sector públic de la comunitat autònoma de conformitat amb el que determini, a aquests efectes, la Intervenció General en l'exercici de les seves funcions.

  19. Coordinar l'activitat de les oficines de comptabilitat de l'Administració de la comunitat autònoma i de les seves entitats autònomes.

  20. Determinar els requeriments funcionals i els procediments informàtics del sistema d'informació comptable per a l'aplicació del Pla General de Comptabilitat Pública de la comunitat autònoma i les seves adaptacions.'

    1. L'apartat 3 de l'article 92, relatiu al compte general, queda modificat de la manera següent:

    '3. El compte general, una vegada aprovat pel Consell de Govern, s'ha de presentar al Parlament, a la Sindicatura de Comptes i al Tribunal de Comptes, abans del dia 31 d'agost de l'any següent al qual es refereixi.' Disposició final tercera Modificacions de la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de les taxes de la comunitat autònoma de les Illes Balears 1. S'afegeix una nova lletra g a l'apartat 1 de l'article 18, relatiu al fet imposable de la taxa per la prestació de serveis administratius generals en matèria de transports, amb el contingut següent:

    'g) Expedició de models oficials.' 2. S'afegeix el concepte A7 a l'article 20, relatiu a la quantia de la taxa per la prestació de serveis administratius generals en matèria de transports, amb el contingut següent:

    'A7 Expedició de models oficials: 3,03 .' 3. Es dota de contingut el capítol I del títol III, relatiu a la Conselleria de la Funció Pública i Interior, amb la redacció següent:

    'Capítol I Taxes per l'expedició de títols o certificats per l'Escola Balear d'Administració Pública Article 54

    Fet imposable Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa l'expedició de títols o certificats d'aprofitament emesos per l'Escola Balear d'Administració Pública.

Article 55

Exempcions N'està exemptala primera expedició d'un títol o d'un certificat.

Article 56

Subjecte passiu Són subjectes passius d'aquesta taxa el personal funcionari, laboral o eventual, que presti serveis en qualsevol de les administracions públiques territorials o institucionals de qualsevol àmbit territorial i que sol·liciti els títols o certificats a què es refereix el fet imposable.

Article 57

Quantia 1. Expedició de títol La primera expedició serà gratuïta.

Les successives expedicions (cada una): 1,88 .

  1. Expedició de certificació curricular La primera expedició de certificació curricular anual serà gratuïta.

Les successives certificacions (cada una): 1,88 .

Article 58

Meritació La taxa es meritarà en el moment de la sol·licitud d'expedició del títol o certificat corresponent.' 4. El capítol II del títol III, relatiu a la Conselleria de la Funció Pública i Interior, queda modificat de la manera següent:

'Capítol II Taxa pels serveis de selecció de personal Article 59

Fet imposable Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa la inscripció en les convocatòries per seleccionar el personal que accedeixi a l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, tant en condició de personal funcionari com de personal no funcionari, i la inscripció en les convocatòries per seleccionar el personal funcionari amb habilitació de caràcter estatal de l'àmbit territorial de les Illes Balears.

Article 59 bis

Exempcions 1. Estan exemptes del pagament de la taxa les persones amb discapacitat igual o superior al 33%.

  1. Gaudirà d'una bonificació del 50% el personal laboral al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears que participi en processos de funcionarització i el personal laboral i funcionari que participi en les convocatòries de promoció interna.

  2. Gaudiran d'una bonificació del 50% les persones que s'inscriguin en les convocatòries per seleccionar funcionaris interins al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article 60

Subjecte passiu Són subjectes passius de la taxa els que s'inscriuen en les convocatòries per seleccionar el personal que ha d'accedir a l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears, tant en condició de personal funcionari com de personal no funcionari, i els que s'inscriuen en les convocatòries per seleccionar el personal funcionari amb habilitació de caràcter estatal de l'àmbit territorial de les Illes Balears.

Article 61

Quantia 1. La taxa per la inscripció a les proves selectives del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i del personal funcionari amb habilitació de caràcter estatal de l'àmbit territorial de les Illes Balears s'exigirà segons la tarifa següent:

  1. En convocatòries d'accés a places o llocs de feina per als quals s'exigeixi el títol universitari de grau: 25,45 .

  2. En convocatòries d'accés a places o llocs de feina per als quals s'exigeixin altres titulacions de nivell inferior al títol universitari de grau: 12,71 .

  1. Les quanties exigibles com a taxa s'han de consignar expressament en les resolucions que convoquin les proves selectives corresponents.

Article 62

Meritació 1. La taxa es merita en el moment de la sol·licitud de la inscripció. No obstant això, l'ingrés de l'import de la taxa ha de ser previ a la presentació de la sol·licitud d'inscripció.

  1. L'import de la taxa es retornarà en cas que la persona interessada sigui exclosa de les proves selectives convocades. La sol·licitud de devolució s'ha de presentar a la conselleria competent en matèria de funció pública en el termini de vint dies naturals, comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears la relació definitiva dels aspirants exclosos.

    En el cas de les proves per seleccionar el personal funcionari amb habilitació de caràcter estatal de l'àmbit territorial de les Illes Balears, la sol·licitud de devolució s'ha de presentar a la conselleria competent en matèria de personal funcionari amb habilitació de caràcter estatal en el termini de vint dies naturals, comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears la relació definitiva dels aspirants exclosos.' 5. El capítol V del títol III, relatiu a la Conselleria de la Funció Pública i Interior, queda modificat de la manera següent:

    'Capítol V Taxa per la prestació de serveis relacionats amb l'Escola Balear d'Administració Pública Article 70 bis Fet imposable Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa la prestació, per part de l'Escola Balear d'Administració Pública, dels serveis següents:

  2. Acarar documents.

  3. Fer fotocòpies.

  4. Expedir temaris lliurats en fotocòpies.

  5. Expedir temaris en format CD.

Article 70 ter

Subjecte passiu.

Són subjectes passius d'aquesta taxa tots els sol·licitants dels serveis que constitueixen el fet imposable descrit en l'article anterior.

Article 70 quater

Quantia -- Acarar documents: 0,36 .

-- Fotocòpies:

Fotocòpia DIN A4, a partir de cinc fulls, per full: 0,107013 .

Fotocòpia DIN A3, a partir de cinc fulls, per full: 0,171221 .

Quan es tracti de fotocòpies en color, la quantia de la taxa serà el resultat de multiplicar per 4 les quanties anteriors.

-- Dossiers de temaris lliurats en fotocòpies:

Cada dossier de 5 fins a 25 pàg.: 2,67 .

Cada dossier de 26 fins a 50 pàg.: 5,07 .

Cada dossier de 51 fins a 100 pàg.: 9,65 .

Cada dossier de 101 fins a 200 pàg.: 18,33 .

-- Dossiers de temaris lliurats en CD: 9,65 .

Article 70 quinquies

Meritació La taxa es meritarà en el moment en què se sol·liciti la prestació dels serveis descrits en el fet imposable.' 6. L'article 80, relatiu a les exempcions de la taxa per matrícula per a les proves de la Direcció General de Política Lingüística, queda modificat de la manera següent:

'Article 80

Exempcions Estan exemptes del pagament d'aquesta taxa les persones que estan en situació de desocupació, les persones recluses en un centre penitenciari, les que perceben una pensió pública, les que pertanyen a famílies nombroses i les que tenen un grau de discapacitat igual o superior al 33%.' 7. El darrer paràgraf de l'article 82, relatiu a la quantia de la taxa per matrícula per a les proves de la Direcció General de Política Lingüística, queda modificat de la manera següent:

'Els subjectes passius que acreditin estar en possessió del Carnet Jove Europeu tenen dret a una bonificació del 50% de l'import de la taxa.' 8. El capítol III del títol V, relatiu a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports, queda modificat de la manera següent:

'Capítol III Taxa per la prestació de serveis docents dels conservatoris professionals de música i dansa de les Illes Balears Article 84

Fet imposable Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació de serveis derivada de l'activitat docent relativa als ensenyaments artístics professionals de dansa i als ensenyaments artístics professionals de música que duen a terme els conservatoris de música i dansa de les Illes Balears.

Article 85

Subjecte passiu Són subjectes passius d'aquesta taxa les persones que sol·licitin la prestació dels serveis a què es refereix l'article anterior.

Article 86

Quantia La taxa s'exigeix d'acord amb les tarifes següents:

  1. Ensenyaments artístics professionals de dansa:

    -- Obertura d'expedient: 21,00 euros.

    -- Certificat acadèmic: 8,00 euros.

    -- Trasllat d'expedient: 8,00 euros.

    -- Serveis generals: 10,00 euros.

    -- Matrícula en primer o en segon curs complet: 290,00 euros.

    -- Matrícula en tercer o en quart curs complet: 300,00 euros.

    -- Matrícula en cinquè o en sisè curs complet: 430,00 euros.

    -- Matrícula per assignatures, per cadascuna: 90,00 euros.

    -- Ampliació de matrícula: 110,00 euros.

    -- Proves d'accés: 40,00 euros.

  2. Ensenyaments artístics professionals de música:

    -- Obertura d'expedient: 21,00 euros.

    -- Certificat acadèmic: 8,00 euros.

    -- Trasllat d'expedient: 8,00 euros.

    -- Serveis generals: 10,00 euros.

    -- Matrícula en primer o en segon curs complet: 290,00 euros.

    -- Matrícula en tercer o en quart curs complet: 300,00 euros.

    -- Matrícula en cinquè o en sisè curs complet: 430,00 euros.

    -- Matrícula per assignatures, per cadascuna: 90,00 euros.

    -- Ampliació de matrícula: 110,00 euros.

    -- Proves d'accés: 40,00 euros.

Article 87

Exempcions i bonificacions Els membres de famílies nombroses tenen dret a l'exempció o a la bonificació de les tarifes que d'acord amb la seva categoria els pugui correspondre segons les disposicions vigents, sempre que la demanin al centre prestador del servei i acreditin documentalment la seva situació en el moment de la inscripció.

L'alumnat que rebi beques o altres ajudes de caràcter oficial no està obligat a pagar la taxa per matrícula. L'alumnat que en formalitzar la matrícula s'aculli a l'exempció per haver sol·licitat la concessió d'una beca i posteriorment no obtengui la condició de becari o li sigui revocada la beca concedida, queda obligat a pagar la taxa corresponent a la matrícula que va fer. El fet de no pagarla comporta l'anul·lació d'aquesta matrícula en totes les assignatures.

El trasllat d'expedients entre els conservatoris de les Illes Balears, o entre aquests i els centres que tenen adscrits, no ha de comportar cap despesa per a l'alumnat.

Article 88

Meritació La taxa es merita quan se sol·licita la prestació dels serveis que constitueixen el fet imposable, a excepció dels que s'hagin de dur a terme sense necessitat de sol·licitud prèvia, cas en què la taxa s'ha de meritar en el moment de prestar-los.' 9. El capítol V del títol V, relatiu a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports, queda modificat de la manera següent:

'Capítol V Taxa per expedició de títols acadèmics, diplomes i certificats oficials Article 95

Fet imposable Constitueix el fet imposable de la taxa l'expedició de títols acadèmics, diplomes i certificats oficials corresponents als ensenyaments del sistema educatiu, llevat dels que corresponen als ensenyaments obligatoris, l'expedició dels quals és gratuïta.

Article 96

Subjecte passiu Són subjectes passius d'aquesta taxa les persones que sol·licitin la prestació dels serveis a què es refereix l'article anterior.

Article 97

Meritació La taxa es merita quan se sol·licita la prestació dels serveis que constitueixen el fet imposable.

Article 98

Quantia La taxa s'exigeix d'acord amb les tarifes següents:

  1. Batxillerat: expedició del títol de batxillerat: 57,09 euros.

  2. Formació professional (sistema educatiu):

    -- Expedició del títol de tècnic: 23,24 euros.

    -- Expedició del títol de tècnic superior: 57,09 euros.

  3. Ensenyaments de règim especial:

    3.1. Ensenyaments d'idiomes:

    -- Certificat oficial que acredita la superació d'un nivell: 8,00 euros.

    -- Certificació oficial del coneixement de les llengües per a l'alumnat que ha cursat ensenyaments d'educació secundària o de formació professional: 8,00 euros.

    -- Certificat d'aptitud d'un idioma (ensenyaments anteriors a la LOE):

    27,47 euros.

    3.2. Ensenyaments artístics:

    3.2.1. Ensenyaments professionals d'arts plàstiques i de disseny:

    -- Expedició del títol de tècnic: 23,24 euros.

    -- Expedició del títol de tècnic superior: 57,09 euros.

    3.2.2. Estudis superiors d'arts plàstiques i de disseny:

    -- Expedició del títol superior de disseny, en l'especialitat que correspongui: 59,84 euros.

    -- Expedició del títol superior de conservació i restauració de béns culturals: 59,84 euros.

    3.2.3. Ensenyaments de música i de dansa:

    -- Expedició del diploma corresponent al grau elemental de música o de dansa: 7,85 euros.

    -- Expedició del diploma corresponent als ensenyaments elementals de música o de dansa: 7,85 euros.

    -- Expedició del títol corresponent al grau mitjà de música o de dansa:

    91,65 euros.

    -- Expedició del títol corresponent als ensenyaments professionals de música o de dansa: 91,65 euros.

    -- Expedició del títol corresponent al grau superior de música o de dansa:

    151,97 euros.

    -- Expedició del títol corresponent als ensenyaments artístics superiors de música o de dansa: 151,97 euros.

    3.3. Ensenyaments esportius:

    -- Expedició del títol de tècnic esportiu en la modalitat o especialitat corresponent: 23,24 euros.

    -- Expedició del títol de tècnic esportiu superior en la modalitat o especialitat corresponent: 57,09 euros.

  4. Reexpedició de qualsevol títol, diploma o certificat oficial: 14,66 euros.

  5. Expedició de títols acadèmics, de diplomes o de certificats oficials que no figuren en els apartats anteriors, que corresponguin a estudis duts a terme d'acord amb qualsevol regulació acadèmica anterior a la vigent i que no estiguin gravats per taxes d'una altra administració pública:

    -- Expedició d'un certificat oficial: 8,00 euros.

    -- Expedició d'un diploma: 23,24 euros.

    -- Expedició d'un títol acadèmic: 57,09 euros.

Article 99

Exempcions i bonificacions Els membres de famílies nombroses tenen dret a l'exempció o a la bonificació de les tarifes que d'acord amb la seva categoria els puguin correspondre segons les disposicions vigents, sempre que la demanin i acreditin documentalment la seva situació en el moment de la inscripció.' 10. S'afegeix un nou capítol VII al títol V, relatiu a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports, amb el contingut següent:

'Capítol VII Taxa per la prestació de serveis docents de les escoles oficials d'idiomes de les Illes Balears Article 103 bis Fet imposable Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació de serveis derivada de l'activitat docent desenvolupada per les escoles oficials d'idiomes.

Article 103 ter

Subjecte passiu Són subjectes passius d'aquesta taxa les persones que sol·licitin la prestació dels serveis a què es refereix l'article anterior.

Article 103 quater

Quantia La taxa s'exigeix d'acord amb les tarifes següents:

  1. Alumnes oficials (curs presencial):

    -- Obertura d'expedient: 21,00 euros.

    -- Certificat acadèmic: 8,00 euros.

    -- Trasllat d'expedient: 8,00 euros.

    -- Serveis generals: 10,00 euros.

    -- Matrícula en un curs presencial: 132,00 euros. La tarifa de la matrícula presencial en el segon curs d'un nivell permet presentar-se a les convocatòries de juny i de setembre de la prova de certificació del nivell corresponent.

    -- Matrícula en un curs especialitzat per al perfeccionament de competències en idiomes: 65,00 euros.

    -- Expedició de certificat que acredita el domini de determinades habilitats corresponents a un nivell: 8,00 euros.

  2. Alumnes d'ensenyament lliure:

    -- Obertura d'expedient: 21,00 euros.

    -- Certificat acadèmic: 8,00 euros.

    -- Trasllat d'expedient: 8,00 euros.

    -- Serveis generals: 10,00 euros.

    -- Drets d'examen de la prova de certificació d'un nivell: 40,00 euros. Els drets d'examen permeten presentar-se a les convocatòries de juny i de setembre de l'any en què es paguen aquests drets.

    -- Expedició de certificat que acredita el domini de determinades habilitats corresponents a un nivell: 8,00 euros.

    -- Drets d'examen de la prova de certificació oficial del coneixement de les llengües per a l'alumnat que ha cursat ensenyaments d'educació secundària o de formació professional: 20,00 euros.

Article 103 quinquies

Exempcions i bonificacions Els membres de famílies nombroses tenen dret a l'exempció o a la bonificació de les tarifes que d'acord amb la seva categoria els puguin correspondre segons les disposicions vigents, sempre que la demanin al centre prestador del servei i acreditin documentalment la seva situació en el moment de la inscripció.

L'alumnat que rebi beques o altres ajudes de caràcter oficial no està obligat a pagar la taxa per matrícula. L'alumnat que en formalitzar la matrícula s'aculli a l'exempció per haver sol·licitat la concessió d'una beca i posteriorment no obtengui la condició de becari o li sigui revocada la beca concedida, queda obligat a pagar la taxa corresponent a la matrícula que va fer. El fet de no pagarla comporta l'anul·lació d'aquesta matrícula en el curs.

El trasllat d'expedients entre les escoles oficials d'idiomes de les Illes Balears, o entre aquestes i els centres que tenen adscrits, no ha de comportar cap despesa per a l'alumnat.

Article 103 sexies

Meritació La taxa es merita quan se sol·licita la prestació dels serveis que constitueixen el fet imposable, a excepció dels que s'hagin de dur a terme sense necessitat de sol·licitud prèvia, cas en què la taxa s'ha de meritar en el moment de prestar-los.' 11. S'afegeix un nou capítol VIII al títol V, relatiu a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports, amb el contingut següent:

'Capítol VIII Taxa per la prestació de serveis docents de l'Escola Superior de Disseny i de Conservació i Restauració de Béns Culturals de les Illes Balears Article 103 septies Fet imposable Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa la prestació de serveis derivada de l'activitat docent desenvolupada per l'Escola Superior de Disseny i de Conservació i Restauració de Béns Culturals de les Illes Balears.

Article 103 octies

Subjecte passiu Són subjectes passius d'aquesta taxa les persones que sol·licitin la prestació dels serveis a què es refereix l'article anterior.

Article 103 nonies

Quantia La taxa s'exigeix d'acord amb les tarifes següents:

-- Matrícula de curs complet: 750,00 euros.

-- Matrícula per crèdit en primera matrícula: 9,00 euros.

-- Matrícula per crèdit en segona matrícula: 11,00 euros.

-- Assignatura en primera matrícula (conservació): 94,00 euros.

-- Assignatura en segona matrícula (conservació): 116,00 euros.

-- Matrícula per projecte final de carrera: 110,00 euros.

-- Prova d'accés: 40,00 euros.

-- Obertura d'expedient: 21,00 euros.

-- Certificats acadèmics: 8,00 euros.

-- Trasllat d'expedient: 8,00 euros.

-- Serveis generals: 10,00 euros.

Article 103 decies

Exempcions i bonificacions Els membres de famílies nombroses tenen dret a l'exempció o a la bonificació de les tarifes que d'acord amb la seva categoria els pugui correspondre segons les disposicions vigents, sempre que la demanin al centre prestador del servei i acreditin documentalment la seva situació en el moment de la inscripció.

L'alumnat que rebi beques o altres ajudes de caràcter oficial no està obligat a pagar la taxa per matrícula. L'alumnat que en formalitzar la matrícula s'aculli a l'exempció per haver sol·licitat la concessió d'una beca i posteriorment no obtengui la condició de becari o li sigui revocada la beca concedida, queda obligat a pagar la taxa corresponent a la matrícula que va fer. El fet de no pagarla comporta l'anul·lació d'aquesta matrícula en el curs o en el projecte final de carrera.

S'eximeix de pagar la taxa de matrícula l'alumnat que hagi obtingut una qualificació mitjana de matrícula d'honor en els estudis de batxillerat.

S'eximeix de pagar la taxa de matrícula l'alumnat que hagi obtingut una qualificació mitjana d'excel·lent en el curs anterior dels estudis superiors de disseny o en el curs anterior dels estudis superiors de conservació i restauració de béns culturals.

Article 103 undecies

Meritació La taxa es merita quan se sol·licita la prestació dels serveis que constitueixen el fet imposable, a excepció dels que s'hagin de dur a terme sense necessitat de sol·licitud prèvia, cas en què la taxa s'ha de meritar en el moment de prestar-los.' 12. S'afegeix un nou capítol IX al títol V, relatiu a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports, amb el contingut següent:

'Capítol IX Taxa per la prestació de serveis docents relatius als ensenyaments esportius del sistema educatiu Article 103 duodecies Fet imposable Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació de serveis derivada de l'activitat docent en matèria d'ensenyaments esportius del sistema educatiu desenvolupada pels centres educatius públics de les Illes Balears.

Article 103 terdecies

Subjecte passiu Són subjectes passius d'aquesta taxa les persones que sol·licitin la prestació dels serveis a què es refereix l'article anterior.

Article 103 quaterdecies

Quantia La taxa s'exigeix d'acord amb les tarifes següents:

  1. Primer nivell dels ensenyaments que condueixen al títol de tècnic esportiu:

    -- Matrícula en el bloc comú complet: 80,00 euros.

    -- Matrícula per mòduls, en primera matrícula: 15,00 euros per cada mòdul.

    -- Matrícula per mòduls, en segona matrícula o matrícules posteriors:

    20,00 euros per cada mòdul.

    -- Matrícula en el bloc complementari: 20,00 euros.

    -- Matrícula en el bloc de formació pràctica: 40,00 euros.

    -- Inscripció per fer la prova d'accés de caràcter general: 15,00 euros.

    -- Inscripció per fer la prova d'accés de caràcter específic: 25,00 euros.

  2. Segon nivell dels ensenyaments que condueixen al títol de tècnic esportiu:

    -- Matrícula en el bloc comú complet: 120,00 euros.

    -- Matrícula per mòduls, en primera matrícula: 25,00 euros per cada mòdul.

    -- Matrícula per mòduls, en segona matrícula o matrícules posteriors:

    30,00 euros per cada mòdul.

    -- Matrícula en el bloc complementari: 30,00 euros.

    -- Matrícula en el bloc de formació pràctica: 50,00 euros.

    -- Inscripció per fer la prova d'accés de caràcter específic: 25,00 euros.

  3. Cicle inicial dels ensenyaments que condueixen al títol de tècnic esportiu (ensenyaments LOE):

    -- Matrícula en el bloc comú complet: 80,00 euros.

    -- Matrícula en el mòdul de formació pràctica: 40,00 euros.

    -- Matrícula per mòduls, en primera matrícula: 15,00 euros per cada mòdul.

    -- Matrícula per mòduls, en segona matrícula o matrícules posteriors:

    20,00 euros per cada mòdul.

    -- Inscripció per fer la prova d'accés de caràcter general: 15,00 euros.

    -- Inscripció per fer la prova d'accés de caràcter específic: 25,00 euros.

  4. Cicle final dels ensenyaments que condueixen al títol de tècnic esportiu (ensenyaments LOE):

    -- Matrícula en el bloc comú complet: 120,00 euros.

    -- Matrícula en el mòdul de formació pràctica: 50,00 euros.

    -- Matrícula per mòduls, en primera matrícula: 25,00 euros per cada mòdul.

    -- Matrícula per mòduls, en segona matrícula o matrícules posteriors:

    30,00 euros per cada mòdul.

    -- Inscripció per fer la prova d'accés de caràcter específic: 25,00 euros.

  5. Ensenyaments que condueixen al títol de tècnic esportiu superior:

    -- Matrícula en el bloc comú complet: 180,00 euros.

    -- Matrícula per mòduls, en primera matrícula: 30,00 euros per cada mòdul.

    -- Matrícula per mòduls, en segona matrícula o matrícules posteriors:

    35,00 euros per cada mòdul.

    -- Matrícula en el bloc complementari (ensenyaments anteriors a la LOE): 35,00 euros.

    -- Matrícula en el bloc de formació pràctica (ensenyaments anteriors a la LOE) o en el mòdul de formació pràctica (ensenyaments LOE): 75,00 euros.

    -- Matrícula en el mòdul de projecte final: 35,00 euros.

    -- Inscripció per fer la prova d'accés de caràcter general: 15,00 euros.

    -- Inscripció per fer la prova d'accés de caràcter específic: 25,00 euros.

  6. Per a qualsevol dels ensenyaments esmentats:

    -- Obertura d'expedient: 21,00 euros.

    -- Certificat acadèmic: 8,00 euros.

    -- Trasllat d'expedient: 8,00 euros.

    -- Serveis generals: 10,00 euros.

Article 103 quindecies

Exempcions i bonificacions Els membres de famílies nombroses tenen dret a l'exempció o a la bonificació de les tarifes que d'acord amb la seva categoria els pugui correspondre segons les disposicions vigents, sempre que la demanin al centre prestador del servei i acreditin documentalment la seva situació en el moment de la inscripció.

L'alumnat que rebi beques o altres ajudes de caràcter oficial no està obligat a pagar la taxa per matrícula. L'alumnat que en formalitzar la matrícula s'aculli a l'exempció per haver sol·licitat la concessió d'una beca i posteriorment no obtengui la condició de becari o li sigui revocada la beca concedida, queda obligat a pagar la taxa corresponent a la matrícula que va fer. El fet de no pagarla comporta l'anul·lació d'aquesta matrícula en l'ensenyament o els ensenyaments en què estigui matriculat.

Les persones amb una discapacitat igual o superior al 33% tenen dret a una bonificació del 50% de l'import de la taxa corresponent a la matrícula en la formació que vulguin cursar, sempre que la demanin al centre prestador del servei i acreditin documentalment la seva situació en el moment de la inscripció.

Article 103 sexdecies

Meritació La taxa es merita quan se sol·licita la prestació dels serveis que constitueixen el fet imposable, a excepció dels que s'hagin de dur a terme sense necessitat de sol·licitud prèvia, cas en què la taxa s'ha de meritar en el moment de prestar-los.' 13. S'afegeix un nou capítol X al títol V, relatiu a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports, amb el contingut següent:

'Capítol X Taxa per la realització de les proves d'accés als cicles formatius Article 103 septdecies Fet imposable Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa la prestació, per part de l'administració competent en matèria d'educació, dels serveis i les actuacions inherents a la realització de les proves d'accés als cicles formatius de grau mitjà, o bé a determinats cicles de grau superior de formació professional que s'imparteixen en el sistema educatiu.

Article 103 octodecies

Subjecte passiu Són subjectes passius d'aquesta taxa les persones que sol·licitin la inscripció per fer les proves a què es refereix l'article anterior.

Article 103 novodecies

Quantia La taxa s'exigeix d'acord amb les tarifes següents:

-- Inscripció per fer les proves d'accés als cicles formatius de grau mitjà (inclosa l'expedició del certificat que acredita que s'ha superat la prova): 20,00 euros.

-- Inscripció per fer les proves d'accés als cicles formatius de grau superior (inclosa l'expedició del certificat que acredita que s'ha superat la prova):

30,00 euros.

Article 103 vicies

Exempcions i bonificacions Estan exemptes del pagament d'aquesta taxa les persones que es presentin a les proves en situació d'atur, les persones amb una discapacitat igual o superior al 33% i els membres de famílies nombroses, sempre que el demanin al centre prestador del servei i acreditin documentalment la seva situació en el moment de la inscripció.

Article 103 unvicies

Meritació La taxa es merita quan es presta el servei corresponent. No obstant això, el pagament s'ha de fer en el moment en què es formalitza la inscripció per fer la prova.

L'import de la taxa s'ha de retornar en el cas que la persona sol·licitant no sigui admesa a les proves convocades. La sol·licitud de devolució s'ha de presentar en el termini de vint dies naturals comptadors des de l'endemà d'haverse publicat la relació definitiva de persones admeses i excloses.' 14. S'afegeix un nou capítol XI al títol V, relatiu a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports, amb el contingut següent:

'Capítol XI Taxa per la realització de les proves per obtenir el títol de tècnic o de tècnic superior de formació professional Article 103 duovicies Fet imposable Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa la prestació, per part de l'administració competent en matèria d'educació, dels serveis i les actuacions inherents a la realització de les proves que permeten obtenir el títol de tècnic o de tècnic superior de formació professional.

Article 103 tervicies

Subjecte passiu Són subjectes passius d'aquesta taxa les persones que sol·licitin la inscripció per fer les proves a què es refereix l'article anterior.

Article 103 quatervicies

Quantia La taxa s'exigeix d'acord amb les tarifes següents:

-- Inscripció per fer la prova lliure (per cada mòdul que pertany a cicles de grau mitjà, inclosa l'expedició del certificat que acredita les qualificacions obtingudes): 8,00 euros.

-- Inscripció per fer la prova lliure (per cada mòdul que pertany a cicles de grau superior, inclosa l'expedició del certificat que acredita les qualificacions obtingudes): 11,00 euros.

Article 103 quinvicies

Exempcions i bonificacions Estan exemptes del pagament d'aquesta taxa les persones que es presentin a les proves en situació d'atur, les persones amb una discapacitat igual o superior al 33% i els membres de famílies nombroses, sempre que el demanin al centre prestador del servei i acreditin documentalment la seva situació en el moment de la inscripció.

Article 103

sexvicies Meritació La taxa es merita quan es presta el servei corresponent. No obstant això, el pagament s'ha de fer en el moment en què es formalitza la inscripció per fer la prova.

L'import de la taxa s'ha de retornar en el cas que la persona sol·licitant no sigui admesa a les proves convocades. La sol·licitud de devolució s'ha de presentar en el termini de vint dies naturals comptadors des de l'endemà d'haverse publicat la relació definitiva de persones admeses i excloses.' 15. L'apartat 2 de l'article 131, relatiu al subjecte passiu de la taxa per llicències de caça, queda modificat de la manera següent:

'2. Estan exempts del pagament d'aquesta taxa els subjectes passius que acreditin la condició de pensionista o major de 65 anys.' 16. L'apartat 2 de l'article 135, relatiu al subjecte passiu de la taxa per llicència de pesca fluvial, queda modificat de la manera següent:

'2. Estan exempts del pagament d'aquesta taxa els subjectes passius que acreditin la condició de pensionista o major de 65 anys.' 17. El concepte 2.2 de la lletra A de l'apartat 1 de l'article 250, relatiu a la quantia de la taxa per passatgers (Taxa G-3), queda modificat de la manera següent:

'2.2. De port a costa de la mateixa illa o viceversa, insular: 0,50 euros' 18. El primer paràgraf de l'article 265, relatiu a la quantia de la taxa relativa a la pesca fresca (Tarifa G-4/15.4.04), queda modificat de la manera següent:

'La quantia de la taxa serà del 2% del valor de la pesca, el qual es determinarà de la manera següent:' 19. L'article 273, relatiu al fet imposable de la taxa per a embarcacions esportives i recreatives (Tarifa G-5/15.4.05), queda modificat de la manera següent:

'Article 273

Fet imposable Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa la utilització de les aigües del port, les dàrsenes i zones d'ancoratge, els serveis generals de policia i, si és el cas, les instal·lacions d'amarratge i atracada en els molls o els molls de pilons, per part de les embarcacions esportives o recreatives i dels seus tripulants i passatgers, així com per les embarcacions destinades al lloguer a tercers.' 20. L'article 276, relatiu a la incompatibilitat amb altres taxes de la taxa per a embarcacions esportives i recreatives (Tarifa G-5/15.4.05), queda modificat de la manera següent:

'Article 276

Incompatibilitat amb altres taxes És condició indispensable per a l'aplicació d'aquesta taxa que l'embarcació no faci transport de mercaderies i que els passatgers no viatgin subjectes a creuers o excursions turístiques la contractació dels quals es faci mitjançant l'emissió de bitllet, i en tot cas s'inclouen en aquesta taxa les embarcacions que siguin objecte de lloguer a tercers per a un ús recreatiu.' 21. Les lletres a, b i c de la lletra A de l'apartat 1 de l'article 278, relatives a la quantia de les tarifes aplicables pels serveis independents que es prestin en instal·lacions de l'administració portuària de la comunitat autònoma (Tarifa G-5/15.4.05), queden modificades de la manera següent:

'

  1. En base i atracades:

    a.1) De punta: 0,101353 euros.

    a.2) De costat: 0,523662 euros.

  2. En trànsit i en temporada alta (de l'1/06 al 30/09), atracades:

    b.1) De punta: 0,439199 euros.

    b.2) De costat: 2,238226 euros.

  3. En trànsit i en temporada baixa (de l'1/10 al 31/05), atracades:

    c.1) De punta: 0,101353 euros.

    c.2) De costat: 0,523662 euros.' 22. S'afegeix un nou capítol XV al títol VIII, relatiu a la Conselleria de Sanitat i Consum, amb el contingut següent:

    'Capítol XV Taxa per inscriure's en les proves selectives per accedir a la categoria de personal estatutari al servei de la sanitat pública autonòmica Article 388 nonies

    Fet imposable Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa l'activitat administrativa derivada de la participació com a aspirant a les proves selectives per accedir a les categories de personal estatutari convocades per la conselleria competent en matèria de sanitat o per les entitats que hi estiguin adscrites.

Article 388 decies

Subjectes passius Són subjectes passius de la taxa les persones físiques que sol·licitin participar com a aspirants en les proves selectives.

Article 388 undecies

Meritació 1. La taxa es meritarà en el moment de sol·licitar la inscripció. Això no obstant, l'import de la taxa s'ha d'ingressar abans de presentar la sol·licitud d'inscripció.

  1. Es tornarà l'import de la taxa si la persona interessada resulta exclosa de les proves selectives convocades. La sol·licitud de devolució s'ha de presentar en el registre de l'òrgan que hagi convocat el procediment de selecció, en el termini de vint dies naturals comptadors a partir de l'endemà de la data en què es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears la relació definitiva d'aspirants exclosos.

Article 388 duodecies

Exempcions i bonificacions 1. Estan exemptes de pagar la taxa les persones amb una discapacitat igual o superior al 33%.

  1. El personal estatutari al servei de la sanitat pública autonòmica que participi en les convocatòries de promoció interna té dret a una bonificació del 50%.

  2. Les persones que s'inscriguin en les convocatòries per seleccionar personal estatutari temporal al servei de la sanitat pública autonòmica també tenen dret a una bonificació del 50%.

Article 388 terdecies

Quantia La taxa per inscriure's en les proves selectives per a l'accés a les diferents categories del personal estatutari al servei de la sanitat pública autonòmica ha de respectar la mateixa estructura i quanties que fixa l'article 61 d'aquesta llei per a la inscripció a les proves selectives de personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article 388 quaterdecies

Consignació de les quanties en les convocatòries Les quanties exigibles com a taxa s'han de consignar expressament en les resolucions que convoquin les proves selectives corresponents.' Disposició final quarta Modificacions de la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears 1. L'apartat 2 de la disposició addicional vuitena queda modificat de la manera següent:

'2. La regulació d'aquests preus s'ha de fer mitjançant una ordre del conseller de Salut i Consum, que ha de fixar-ne el règim jurídic.' 2. S'afegeix un nou apartat 3 a la disposició addicional vuitena amb el contingut següent:

'3. L'establiment i la modificació dels preus públics s'han de fer per resolució del director general del Servei de Salut de les Illes Balears, o de l'òrgan de direcció que es determini segons el que disposa l'article 69 d'aquesta llei, amb l'autorització prèvia del conseller de Salut i Consum.' Disposició final cinquena Modificacions de la Llei 6/2006, de 12 d'abril, balear de caça i pesca fluvial 1. L'apartat 10 de l'article 29, relatiu a les llicències de caça, queda modificat de la manera següent:

'10. Les persones que acreditin la condició de pensionistes o majors de 65 anys estan exemptes de les taxes per obtenir la llicència de caça i altres autoritzacions administratives, a excepció de la matrícula anual de vedats i camps d'entrenament de cans.' 2. L'apartat 6 de l'article 87, relatiu a les llicències de pesca fluvial, queda modificat de la manera següent:

'6. Les persones que acreditin la condició de pensionistes o majors de 65 anys estan exemptes de la taxa per obtenir la llicència de pesca fluvial i els permisos administratius per practicar-la.' Disposició final sisena Normes de desplegament i execució S'autoritza el Govern perquè, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, dicti les disposicions que calguin per al desplegament i l'execució de tot el que es preveu en aquesta llei.

Disposició final setena Entrada en vigor i àmbit temporal de vigència 1. Aquesta llei entra en vigor, una vegada publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, l'1 de gener de 2009.

  1. Els preceptes d'aquesta llei que no limitin els seus efectes a l'any 2009 tenen vigència indefinida i, en tot cas, les disposicions addicionals cinquena a setena i les disposicions finals primera a sisena anteriors.

Per tant, ordén que tots els ciutadans guardin aquesta llei que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin guardar.

Palma, denou de desembre de dos mil vuit EL PRESIDENT Francesc Antich Oliver

Capítol 1 Capítol 2 Capítol 3 Capítol 4 Capítol 6 Capítol 7 Capítol 8 Capítol 9 Total Total 654.874.450 78.421.286 99.913.974 1.913.671.239 236.572.366 495.530.388 6 79.913.366 3.558.897.075

02 Parlament de les Illes Balears 11.464.184 2.589.589 1.776.210 860.000 6 16.689.989

03 Sindicatura de Comptes 2.750.680 445.720 44.000 40.000 3.280.400

04 Consell Consultiu de les Illes Balears 350.175 332.870 27.890 710.935

05 Consell Econòmic i Social 491.072 231.090 206.020 54.620 982.802

06 Oficina de Transparència 50.000 50.000

11 Conselleria de Presidència 12.497.764 7.950.650 21.451.340 9.763.740 46.110.490 97.773.984

12 Conselleria de Turisme 5.342.391 905.440 14.544.520 5.134.280 48.734.110 74.660.741

13 Conselleria d'Educació i Cultura 509.186.329 27.868.311 1.968.060 259.031.232 34.117.354 17.919.272 850.090.558

14 Conselleria de Economia, Hisenda i Innovació 13.926.297 4.402.710 23.223.248 21.840.198 5.779.462 69.171.915

15 Conselleria de Medi Ambient 12.417.988 2.048.380 5.750 22.822.530 49.141.740 39.729.050 126.165.438

16 Conselleria d'Interior 7.148.380 1.081.810 44.600 3.369.600 7.226.451 3.426.779 22.297.620

17 Conselleria d'Habitatge i Obres Públiques 4.936.827 1.414.360 300.000 809.973 42.291.220 53.421.060 103.173.440

18 Conselleria de Salut i Consum 16.602.605 2.204.540 1.176.854.003 7.462.010 51.519.237 1.254.642.395

19 Conselleria de Treball i Formació 7.324.749 1.416.555 33.342.865 4.259.070 67.370 46.410.609

20 Conselleria d'Agricultura i Pesca 5.097.224 1.500.340 21.326.670 17.703.020 25.818.400 71.445.654

21 Conselleria de Comerç, Indústria i Energia 6.499.278 1.498.150 10.554.330 4.464.470 32.060.580 55.076.808

23 Conselleria d'Esports i Joventut 5.260.401 3.881.860 23.313.950 3.874.710 1.239.780 37.570.701

24 Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració 11.595.094 8.169.036 80.544.954 8.888.270 14.719.730 123.917.084

25 Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori 4.668.354 2.389.630 63.809.880 1.702.393 62.439.327 135.009.584

31 Serveis comuns, despeses diverses 4.329.490 3.716.780 10.612.140 1.290.140 19.948.550

32 Ens territorials 109.929.939 84.019.901 193.949.840

34 Deute públic 97.595.564 79.913.366 177.508.930

36 Serveis comuns, despeses de personal 5.419.300 5.419.300

71 Institut d'Estudis Baleàrics 603.260 931.730 217.000 1.054.810 200.000 3.006.800

73 Institut Balear de la Dona 817.562 283.130 1.557.910 816.680 3.475.282

76 Servei d'Ocupació de les Illes Balears 8.195.751 1.459.965 41.150.735 2.757.750 7.000.000 60.564.201

77 Institut d'Estadística de les Illes Balears 636.048 45.000 418.220 1.099.268

78 Escola Balear d'Administració Pública 1.642.737 990.930 73.550 2.061.330 35.700 4.804.247

Pressuposts Generals de la CAIB per al 2009

Estat de despeses Resum general per seccions i capítols

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR