STSJ Cataluña 8516, 25 de Julio de 2005

PonenteLUIS JOSE ESCUDERO ALONSO
ECLIES:TSJCAT:2005:8516
Número de Recurso6039/2004
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución8516
Fecha de Resolución25 de Julio de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL NIG :

MDT ILMA. SRA. Mª DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO ILMO. SR. ANTONIO GARCÍA RODRÍGUEZ En Barcelona a 25 de julio de 2005 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 6458/2005 En el recurso de suplicación interpuesto por Amelia frente a la Sentencia del Juzgado Social 4 Barcelona de fecha 26 de abril de 2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 781/2003 y siendo recurrido/a -T.G.S.S.- (Tesorería Gral. Seguridad Social), -FREMAP-, Qualillar Garraf, S.L. y -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad Social). Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 08.10.03 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Incapacidad temporal, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 26 de abril de 2004 que contenía el siguiente Fallo:

"RESOLC desestimar la demanda presentada per Amelia contra l'INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, la TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, la MUTUA FREMAP i l'empresa QUALILLAR GARRAF, S.L., i absolc els demandats de les pretensions contra ells formulats a la demanda."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

PRIMER

Amelia , major d'edat, amb DNI número NUM000 , ha prestat serveis laborals per compte i ordre de l'empresa QUALILLAR GARRAF, S.L. amb antiguitat des del dia 19-12-1997, amb categoria professional d'oficial de 1a i salari, amb inclusió de pagues extraordinàries, de 43,30 euros/dia, serveis que l'actora va estar prestant fins al dia 08-12-2003, data d'acomiadament que es va reconèixer com improcedent.

SEGON

La treballadora va iniciar un procés d'incapacitat laboral per baixa mèdica, per malaltia comuna, que va tenir una durada des del dia 18-04-2003 fins al dia 06-11-2003, que donaria lloc a les prestacions econòmiques per aquesta contingència. Reclama l'actora a la Mutua la quantitat de 5.162,52 euros (període 01-06-2003 a 06-11-2003), dels quals hauria de restar 974,24 euros que reconeix haver ja percebut de l'empresa.

TERCER

En data 28-05-2003, la MUTUA FREMAP va remetre a l'actora burofax (del qual va justificar la recepció la destinatària el dia 29-05-2003) en què se la citava a consulta del Dr. Jose Pedro per al dia 02-06-2003, al centre assistencial Fremap de Martorell, amb advertiment que la incompareixença a la citació sense causa justificada podria donar lloc a l'extinció del subsidi de incapacitat temporal, de conformitat amb el que preveu l' article 131 bis del Text refós de la Llei general de la Seguretat Social .

QUART

En data 31-05-2003, l'actora, en contestació al burofax cita en el fet anterior, va remetre un altre burofax a la MUTUA FREMAP en què, després de donar-se per assabentada de les conseqüències de la seva incompareixença a la cita mèdica, argumentava, entre altres queixes i justificacions, les dificultats que tenia per traslladar-se a Martorell i proposava una altra data i lloc més proper al de la serva residència a Vilanova.

CINQUÈ

En data 16-06-2003, la MUTUA FREMAP, en conversa telefònica (l'existència de la qual és reconeguda per les parts) va comunicar a l'actora que podria realitzar-se el reconeixement mèdic a Vilafranca.

SISÈ

En data 03-07-2003, la treballadora rep notificació de l'escrit en què la Mutua li comunicava la suspensió de la prestació econòmica per no haver acudit a les dues revisions mèdiques esmentades anteriorment, ni la de Martorell ni la de Vilafranca.

SETÈ

Contra aquesta resolució va presentar l'actora sengles reclamacions prèvies, tant a la Mutua demandada com davant de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, en què al.legava que les causes de no assistir a les cites mèdiques van ser perquè l'actora desconeixia que la Mutua Fremap tingués concertat l'abonament de prestacions econòmiques d'incapacitat temporal amb l'empresa Qualillar Garraf, S.L., perquè del burofax de la Mutua no es desprenia que es tractés d'una citació per a reconeixement mèdic, perquè ha desatès únicament una citació mèdica que a més va justificar en temps i forma, per falta de motivació de la suspensió de la prestació econòmica i perquè l'actora reuneix els requisits per ser beneficiària de la prestació.

Les reclamacions prèvies esmentades van ser desestimades per la Mutua demandada i per l'Institut Nacional de la Seguretat Social per silenci, i va quedar exhaurida amb això la via administrativa.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que habiéndose dado traslado a las partes esete fue impugando por la demandada Qualillar Garraf S.L., elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Por la trabajadora demandante en los presentes autos se interpone recurso de suplicación contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social, que desestimó su pretensión consistente en que se le abone la prestación de incapacidad temporal (IT), causas comunes, dejada de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR