RESOLUCIÓ TRE/1113/2008, d'1 de febrer, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball per la a indústria vinícola de Vilafranca del Penedès per als anys 2007-2009 (codi de conveni núm. 0802384).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

TRE/1113/2008, d'1 de febrer, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball per la a indústria vinícola de Vilafranca del Penedès per als anys 2007-2009 (codi de conveni núm. 0802384).

Vist el text del Conveni col·lectiu de treball per a la indústria vinícola de Vilafranca del Penedès, subscrit per UVIPE, SITIV, UGT i CCOO el dia 13 de novembre de 2007, i de conformitat amb el que disposen l'article 90.2 i 3 del Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors; l'article 2.b) del Reial decret 1040/1981, de 22 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius de treball; el Decret 326/1998, de 24 de desembre, de reestructuració de les delegacions territorials del Departament de Treball, modificat pel Decret 106/2000, de 6 de març, de reestructuració parcial del Departament de Treball; el Decret 199/2007, de 10 de setembre, de reestructuració del Departament de Treball, i altres normes d'aplicació,

Resolc:

.1 Disposar la inscripció del Conveni col·lectiu de treball de l'empresa per a la indústria vinícola de Vilafranca del Penedès per als anys 2007-2009 (codi de conveni núm. 0802384) al Registre de convenis dels Serveis Territorials del Departament de Treball a Barcelona.

.2 Disposar que el text esmentat es publiqui al DOGC.

Barcelona, 1 de febrer de 2008

Elisenda Giral i Masana

Directora dels Serveis Territorials

a Barcelona

Transcripció literal del text signat per les parts

CONVENI

col·lectiu de treball per a la indústria vinícola de Vilafranca del Penedès per als anys 2007-2009

Àmbit d'aplicació

Article 1

Funcional

El present Conveni obliga totes les empreses d'indústries vinícoles, embotelladores i magatzemistes de vins, vinagreries, alcoholeres (fabricació i magatzemistes) i de fabricació i embotellament de begudes alcohòliques, amb l'excepció de les cerveses.

Article 2

Territorial

El Conveni afectarà tots els centres de treball que, compresos en el seu àmbit funcional, es troben ubicats en el terme municipal de Vilafranca del Penedès en l'inici de la seva vigència, encara que el domicili social de les empreses a què pertanyin radiqui fora, així com els centres o les empreses que durant la seva vigència s'ubiquin en el mateix àmbit.

L'àmbit serà ampliable a les empreses que per acord entre els treballadors i l'empresa ho decideixin i estiguin dins de la denominació d'origen de vins del Penedès.

S'acorda formar una Comissió de treball per establir les bases que permetin en el transcurs del present Conveni aconseguir definir el seu marc de representació i/o actuació com l'àmbit territorial que empara la Denominació d'Origen Penedès, i conseqüentment l'adhesió de les empreses adscrites a dita DO, establint un calendari de reunions trimestrals.

Article 3

Personal

Afecta la totalitat del personal al servei de les empreses compreses en aquest Conveni, a més a més del que, amb tal caràcter, hi ingressi durant la seva vigència.

Article 4

Vigència, duració i pròrroga

L'entrada en vigor del Conveni serà a partir de l'1 de gener de 2007 i la seva duració serà de 36 mesos, és a dir, fins al dia 31 de desembre de 2009; es prorrogarà a la seva finalització, any rere any, per tàcita reconducció, si no es produeix la seva denúncia, que haurà de formular-se amb 3 mesos d'antelació al seu venciment o al de qualsevol de les seves pròrrogues.

L'aplicació del Conveni s'esdevindrà a partir de la setmana següent a la seva firma.

No obstant això, els endarreriments corresponents als mesos de gener a desembre de 2007 els podran abonar les empreses fins al 31 de març de 2008, sense cap recàrrec.

Article 5

Compensació i absorció

Les empreses no podran compensar o absorbir el plus voluntari que puguin percebre tots o part dels seus treballadors amb càrrec als increments que provinguin del present Conveni, excepte les empreses en què ja existia o s'acordi una aplicació diferent per un acord especial entre aquestes i els treballadors afectats.

Article 6

Classificació del personal

La classificació del personal es regirà pel que es diu a continuació, amb l'excepció del personal menor de 18 anys, que tindrà la categoria d'aspirant de 16-17 anys.

D'acord amb l'Estatut dels treballadors (Llei 8/1980, de 10 de març), la permanència d'un treballador en l'empresa 6 mesos consecutius, o 5 mesos alterns en el mateix any, el convertirà en fix de plantilla, excepte les contractacions realitzades a l'empara de les normes de foment del treball, que s'aplicaran per les seves normes específiques.

Quan un treballador realitzi treballs puntuals que correspondrien a una categoria superior, aquests seran retribuïts segons la categoria superior.

Amb l'objecte d'afavorir l'ascens de categoria dels treballadors, s'estableixen els següents criteris:

  1. És simplement informativa la tasca assignada a cada nivell salarial, doncs tot productor està obligat a efectuar tantes operacions com li ordenin els seus superiors, dins de la comesa general pròpia de la seva competència, a les que s'inclou sempre la neteja de la màquina i lloc de treball.

  2. El treballador que, durant un temps superior a 6 mesos en 1 any o 8 mesos durant 2 anys, realitzi treballs de major categoria a la seva habitual en podrà reclamar la revisió. Si es realitzen tasques corresponents a categories inferiors o superiors, cal atenir-se a allò disposat en la normativa aplicable. En el cas de treballs puntuals en categories superiors, aquests seran retribuïts segons la categoria superior.

  3. Les empreses procuraran, sempre que sigui possible, que els llocs que quedin vacants en cada categoria, per jubilació o altres causes, siguin coberts en el termini d'1 mes entre el personal de la plantilla de l'empresa.

  4. S'estableix com a norma per a la progressió i promoció del personal, a fi d'ocupar els diferents llocs, la capacitat professional.

    En cas d'igualtat en la puntuació, es lliurarà la plaça al més antic dels qui hagin sol·licitat la vacant.

    D'aquesta norma general queden exceptuats tots els llocs que impliquin un exercici d'autoritat o comandament sobre altres persones. En qualsevol cas, la provisió de la plaça es farà per lliure designació de l'empresa.

  5. La permanència durant 10 anys en una mateixa categoria suposarà l'ascens a la immediata superior, i quedarà sense efecte aquesta norma a partir de qualsevol categoria immediata inferior a un càrrec amb comandament.

    No s'aplicarà aquest sistema d'ascensos al grup de tècnics ni al de comercials.

    La diferència entre el sou base segons la nova classificació professional i el que cada treballador venia ostentant, podrà ser absorbit, en el seu cas, dels plus voluntaris.

    Grups professionals

    Tècnic: aquells treballadors/ores que, pels seus coneixements i/o experiència, realitzen tasques generals de caràcter tècnic i activitats específiques de llocs de laboratori i investigació i desenvolupament.

    Administratiu: aquells treballadors/ores que, pels seus coneixements i/o experiència, realitzen tasques generals de caràcter administratiu i activitats específiques de llocs d'oficina, que permeten informar de la gestió, coordinar feines o realitzar tasques auxiliars.

    Comercial: aquells treballadors/ores que, pels seus coneixements i/o experiència, realitzen tasques generals de caràcter comercial, amb dedicació plena i exclusiva, en activitats específiques de llocs de venda o promoció de productes, així com tasques auxiliars a aquestes.

    Producció: aquells treballadors/ores que, pels seus coneixements i/o experiència, realitzen tasques generals relacionades amb la producció i activitats específiques d'elaboració, embotellat, preparació, transport, emmagatzematge, manteniment o altres operacions auxiliars vinculades directament al procés productiu.

    Nivells professionals

    Nivell professional 1

    Criteris generals: aquells treballadors/ores que dirigeixen les diverses activitats de l'empresa. Les seves funcions comprenen l'elaboració de polítiques, ordenació i control d'activitats de l'organització, establiment i manteniment de les estructures productives i de suport, així com el desenvolupament de la política industrial, financera, comercial o de recursos humans de l'empresa. Prenen decisions o participen en la seva elaboració i desenvolupen llocs de total responsabilitat sobre cadascun dels grups professionals.

    Formació: tindran una formació de titulació universitària de grau superior o de postgrau o coneixements equivalents adquirits en el desenvolupament de la seva professió.

    Categories: cap superior (tècnic, administratiu, comercial)

    Funcions:

    Dirigir i integrar els treballs en els àmbits de viticultura, enologia, producció, comercial financer o administratius, mantenint la planificació i el seu control, amb dots de comandament i relacions humanes.

    Resoldre anomalies o incidents, coordinant l'execució de les tasques departamentals heterogènies dins de les seves àrees d'actuació.

    Actuar per delegació de la direcció de l'empresa donant explicacions de la seva gestió, assumint plena responsabilitat en el compliment de la seva missió.

    Assumir plena responsabilitat sobre totes les activitats dins de l'àrea, servei o departament. Això suposarà: a) en àmbits productius, dirigir tots els treballs d'elaboració i/o fabricació, tenint a les seves ordres els treballadors/ores del centre productiu, ja siguin...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR