ORDRE EMO/284/2012, de 20 de setembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores i s'obre la convocatòria de subvencions del programa Forma i Insereix per a l'any 2012 (F&I 2012).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Dins de la formació d’oferta adreçada prioritàriament a persones treballadores en situació d’atur, que promou el Servei d’Ocupació de Catalunya, la present Ordre regula les accions formatives vinculades al Fitxer Català d’Especialitats Formatives del Servei d’Ocupació de Catalunya, en la modalitat de formació amb compromís de contractació, per al desenvolupament d’una ocupació concreta de la qual una empresa o entitat té necessitat de contractació immediata.

L’antecedent de Forma i Insereix és el programa Forma i Contracta (FiC), que ja compta amb 5 anys de funcionament amb bons resultats pel que fa a la formació i al nivell d’inserció laboral obtinguts, pretén donar compliment a alguns dels objectius fixats en l’Estratègia Catalana per a l’Ocupació 2012 - 2020 (ECO), i s’enquadra en el Pla de Desenvolupament de Polítiques Actives d’Ocupació del Servei d’Ocupació de Catalunya 2012 - 2013 (PDPA).

Per tal de donar resposta a les necessitats concretes del mercat de treball i aprofitar els recursos d’agents que directament estan en contacte amb el món laboral, el Servei d’Ocupació de Catalunya ha optat per ampliar el Programa Forma i Contracta, afegir 2 noves línies a la ja existent actualment i canviar el seu nom per Forma i Insereix (F&I).

La línia 1 està dirigida a empreses amb una necessitat de contractació immediata de persones formades, la línia 2 està dirigida a centres de formació amb capacitat d’inserir els alumnes formats i la línia 3 està dirigida a empreses de treball temporal amb competència per posar a disposició els alumnes formats. Amb aquesta finalitat es realitza una formació adreçada a la capacitació professional de les persones treballadores principalment en situació d’atur per al desenvolupament d’una ocupació concreta.

En aquest sentit, els objectius generals d’aquesta línia de subvencions són els següents:

Aproximar l’oferta i la demanda de treball. El programa F&I permet ajustar permanentment el perfil dels treballadors i de les treballadores a les necessitats del teixit econòmic.

Programar els continguts formatius i de pràctiques en col·laboració amb el teixit empresarial, de manera que les persones formades puguin ocupar els llocs de treball vacants o de nova creació, millorant la competitivitat del sistema econòmic en el seu conjunt.

Millorar la competitivitat de les empreses de menys de 50 treballadors, mitjançant l’increment de les actuacions formatives en el si de les mateixes empreses, en especial per als treballadors i les treballadores de baixa qualificació, com a eina imprescindible per millorar la competitivitat empresarial.

Impulsar la formació en el sí de les empreses o a través de programes integrats que combinin accions formatives amb altres d’incentius a la contractació.

En aquest marc de referència, el PDPA 2012 - 2013, dins del paquet de mesures de formació i experiència laboral, inclou la mesura 1: elaboració de programes de formació i contractació, consistents en el disseny d’un programa que subvencioni formació a mida de les necessitats concretes detectades per les empreses amb un compromís de contractació.

El PDPA 2012 - 2013, dins del paquet de mesures per a joves en situació d’atur amb baixa qualificació assolida i fora del sistema educatiu, i en situació o risc d’exclusió, en la mesura 2 es preveu la formació per a la inserció, a mida de les necessitats de les empreses i amb compromís de contractació.

La mesura es desglossa en quatre intervencions interrelacionades:

Prospecció de vacants empresarials i detecció de les competències vinculades al desenvolupament dels llocs de treball identificats.

Diagnòstic ocupacional de les persones joves i definició d’alternatives ocupacionals.

Formació a mida dels perfils competencials de les vacants identificades a les empreses, amb compromís de contractació o possibilitat de formalització de plans d’ocupació.

Tutorització, amb caràcter transversal a tot el procés, i prolongada durant els primers mesos d’inserció laboral a l’empresa.

En la present Ordre per al programa F&I 2012, s’han incorporat millores com la disminució del mínim de persones participants, la facilitació de les condicions d’homologació d’instal·lacions, l’adaptació dels mòduls econòmics de la subvenció en funció de la mida de l’empresa i el nombre de persones a formar, l’agilització dels formats d’impartició de la formació, la definició d’accions de suport i l’adequació de modalitats de contractació.

El programa F&I es complementa amb el servei d’informació a les empreses i prospecció que inclou la Carta de Serveis del Servei d’Ocupació de Catalunya. Aquest servei comprèn el Pla anual de prospecció territorial mitjançant el qual els/les tècnics/ques prospectors/res del Servei d’Ocupació de Catalunya ofereixen serveis d’informació, assessorament i acompanyament a les empreses contactades o visitades en qüestions, com ara, el suport personalitzat en la preselecció de persones candidates, i la difusió massiva de la informació de convocatòries i ajuts del Servei d’Ocupació de Catalunya d’interès per a les empreses. També la prospecció a les empreses es fa amb la finalitat de detectar les necessitats formatives de les empreses i identificar possibilitats de col·laboració entre els serveis ocupacionals i les empreses catalanes.

El Decret 182/2010, de 23 de novembre, d’ordenació de la formació professional per a l’ocupació a Catalunya, té com a objecte la regulació de la formació professional per a l’ocupació a Catalunya i l’establiment de les seves modalitats i iniciatives de formació, així com el seu règim de funcionament i finançament i la seva estructura organitzativa i de participació. Entre els diferents programes es determinen els de formació amb compromís de contractació, dirigits a empreses que necessitin contractar persones treballadores de forma immediata.

La Llei 17/2002, de 5 de juliol, d’ordenació del sistema d’ocupació i de creació del Servei d’Ocupació de Catalunya, atorga al Servei d’Ocupació de Catalunya com a objectius específics la gestió i la integració del conjunt d’actuacions i serveis ocupacionals per mantenir i fomentar l’ocupació estable i de qualitat i l’autoocupació; la prevenció i la reducció de la desocupació i la protecció de les persones desocupades tot fomentant i garantint la formació professional ocupacional i contínua; l’exercici de la intermediació en el mercat de treball, i també l’orientació professional i la readaptació professional permanent per assolir la millora de l’ocupació mitjançant la gestió, l’organització, la planificació, la programació, l’execució i l’avaluació eficients i eficaces del sistema ocupacional català, amb la finalitat d’assolir la millora de l’ocupabilitat de les persones treballadores i una competitivitat més gran del teixit empresarial.

Vist el Reial decret llei 3/2011, de 18 de febrer, de mesures urgents per a la millora de l’ocupabilitat i la reforma de les polítiques actives d’ocupació;

Vistos la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), que la desplega;

Vist el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Atesos el Reglament (CE) núm. 1081/2006 del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juliol de 2006, relatiu al Fons Social Europeu (FSE) (DOUE L210, de 31.7.2006); el Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell, d’11 de juliol, pel qual s’estableixen les disposicions generals relatives al FEDER, FSE i al Fons de cohesió (DOUE L210, de 31.7.2006); el Reglament (CE) núm. 1828/2006 de la Comissió, de 8 de desembre, pel qual es fixen normes de desplegament per al Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell (DOUE L 371/1, de 27.12.2006) modificat pel Reglament (UE) núm. 539/2010 del Parlament Europeu i del Consell, de 16 de juny, i el Reglament (CE) núm. 800/2008, de 6 d’agost, de la Comissió (DOUE L 214/3, de 9.8.2008), pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament general d’exempció per categories);

Vista la Llei 1/2012, del 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012 (DOGC núm. 6075, de 27.2.2012);

En conseqüència, amb l’informe previ de l’Àrea Jurídica i de la Intervenció Delegada, amb la consulta prèvia del Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya, el Consell de Direcció del Departament d’Empresa i Ocupació i havent informat el Consell Català de la Formació Professional, en ús de les facultats que em són conferides;

Per tot això,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Aquesta Ordre té per objecte:

Establir les bases reguladores de les subvencions de les accions formatives del programa Forma i Insereix (F&I).

Obrir la convocatòria corresponent a l’any 2012 per a la presentació de sol·licituds per realitzar accions de formació amb compromís de contractació dins de les tres línies del programa F&I.

1.2 Aquestes accions es regulen per les bases contingudes en l’annex I d’aquesta Ordre.

Article 2

Aplicació pressupostària i import convocat

2.1 L’import màxim destinat a l’atorgament de les subvencions és de 3.000.000 euros, distribuïts de la manera següent:

Per la línia 1: 2.000.000,00 €.

Per la línia 2: 500.000,00 €.

Per la línia 3: 500.000,00 €.

Les partides pressupostàries per aquesta convocatòria són

6204 D/470000603/331F/0000, per a empreses (línia 1, 2 i 3).

6204 D/482001803/331F/0000, per a entitats sense ànim de lucre (línia 2).

6204 D/481000101/331F/0000, per a fundacions (línia 2).

6204 D/484000101/331F/0000, per a centrals sindicals (línia 2).

2.2 La distribució inicial d’imports de les partides pressupostàries podrà ser modificada en atenció al desenvolupament i les necessitats de cada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR