STSJ Cataluña , 18 de Junio de 2002

PonenteJOSE DE QUINTANA PELLICER
ECLIES:TSJCAT:2002:7763
Número de Recurso1565/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución18 de Junio de 2002
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 1565/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL C.S. ILMO. SR. D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER ILMO. SR. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO ILMA. SRA. Dª. MªDEL PILAR RIVAS VALLEJO En Barcelona a 18 de junio de 2002 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 4655/2002 En el recurso de suplicación interpuesto por FERRUGAR, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº25 Barcelona de fecha 28 de septiembre de 2001 dictada en el procedimiento nº 449/2001 y siendo recurrido/a Frida y FOGASA. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 25 de junio de 2001 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 28 de septiembre de 2001 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar en part la demanda presentada per Frida contra Ferrugar, S.A. i -F.G.S. Fondo de Garantía Salarial, declarar improcedente l'acomiadament que va efectuar l'empresa amb data d'efectes 30-05-01 i, condemno l'empresa demandada a que opti entre la readmisió del demandant en el seu lloc de treball, o en cas contrari, l'indemnitzi en la quantitat de 104.763 pessetes (3845 X 27,24).L'empresa condemnada podrá exercitar el dret d'opció en el termini de 5 dies hábils des de la notificació de la sentència per escrit o compareixença en aquest Jutjat y en cas de no ser realitzada de forma expressa s'entendrà que opta tácitamente per la readmisió. Sigui quina sigui la opció excercitada, el condemno també al pagament dels salaris de tramitació. Autoritzo a l'empresa per la imposició d'una sanció greu pels fets imputats."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

1r.- La demandant, Frida , major d'edat, va ingressar a l'empresa el 20-10- 00 i tenía reconoguda la categoria professional d'Ajudant de Dependenta, salari mensual amb prorrata de pagues extres de 115.339 ptes, equivalent a un salari dia de 3845 ptes. No ostenta càrrecs sindicals ni de representació. Tenia un contracte indefinit suscrit el 20-10-00.

2n.- L'actora estava destinada al centre de treball (comerç de sabateria) ubicat al C/ Conde Vilardaga, 150 de S. Feliu de Llobregat. El seu horari de treball és de 9'30 a 14 i de 17 a 21 h. 3r.- L'empresa té tres botigues de calçat a St. Feliu de Llobregat. En la que treballa al'actora estan destinades 2 persones. En les altres unes 4 dependentes en total. La plantilla de l'empresa (que té altres centres de treball) està composada per unes 21 persones.

4t.- La demandant va sol.licitar, amb 2 mesos d'antelació, a l'empresari, permís per anar a la boda de la seva cosina el dissabte 19 de maig de 2001, sense obternir resposta de l'empresa.

5è.-El dia 12 de maig, la demandant va recordar a l'encarregat de la botiga, que tenia que assistir dissabte a la tarda al casament. En aquell moment se li va denegar explícitamente el permís pel dissabte 21, en indicar l'emprresa que era un dia de molta feina i audiència de públic a la botiga, que no podia quedar desatesa.

6è.- El 17-05-01 la demandant va causar baixa per incapacitat temporal, situació en la qual va restar fins el dia 30-05-01, data en que va obtenir l'alta mèdica. El diagnòsttc mèdic era de possible gastroenteritis.

7è.- Mitjançant carta de data 23-05-01, lliurada a la demandant el dia 30-05-01, signada la recepció per tres testimonis, es va comunicar a l'actora la sanció d'acomiadament pels fets que consten a la carta que consta unida a la demanda i es dóna per reproduïda.

8è.- La demandant va assistir el dia 19 de maig de 2001 a la boda de la seva cosina i al convit posterior (en horari de tarda-nit).

9è.- És aplicable el cas el Conveni Col.lectiu de treball del comerç de la pell. Aquest Conveni regula en l'article 45, que es consideren faltes molt greus, entre d'altres faltar més de 2 dies al treball, sense la deguda autorització o causa justificada en un any; o la simulació de malaltia o accidente. La falta d'un dia de treball sense la deguda autorització es considera falta lleu (art. 43.9 CC).

10è.- El 9-07-01 es va realitzar l'acte de conciliació administrativa sense avinença.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte codemandada , Ferrugar, S.A., que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La sentencia de instancia estima la demanda de la parte actora y declara improcedente su despido. Frente a este pronunciamiento se alza la parte demadada en suplicación y dedica el primer motivo del recurso con amparo procesal en el apartado b) del art. 191 de la LPl a la pretensión de modificación del relato fáctico para que se transcriba el art. 45 del convenio colectivo del comercio de la piel.

El motivo no puede encontrar favorable acogida por su intrascendencia pues la declaración fáctica no es el lugar adecuado para la transcripción de normas jurídicas incluidas las de un convenio colectivo...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR