ORDRE TRI/310/2005, de 27 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores per a l'atorgament d'ajuts per a fomentar l'ús de les deduccions fiscals per activitats de recerca, desenvolupament i innovació tecnològica i s'obre la convocatòria per a l'any 2005 (codi de reserva 13802).

SecciónDisposicions Generals
EmisorCentre D'Innovació i Desenvolupament Empresarial
Rango de LeyOrdre

Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial

ORDRE TRI/310/2005, de 27 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores per a l'atorgament d'ajuts per a fomentar l'ús de les deduccions fiscals per activitats de recerca, desenvolupament i innovació tecnològica i s'obre la convocatòria per a l'any 2005 (codi de reserva 13802).

La recerca, el desenvolupament i la innovació tecnològica (R+D i IT) són eixos bàsics de la competitivitat empresarial. Per potenciar aquestes activitats les administracions públiques europea, central, autonòmica i local destinen esforços a incentivar que les empreses inverteixin recursos en activitats de R+D i IT. Precisament per incentivar aquestes activitats, la legislació espanyola actual preveu en l'article 35 del Reial decret Llei 4/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'impost de societats (BOE núm. 61, de 11.3.2004), la possibilitat de gaudir de deduccions fiscals per les activitats de R+D i IT.

Per tal d'oferir un entorn de seguretat jurídica que permeti als subjectes passius conèixer si les activitats que planegen portar a terme mereixeran o no la qualificació requerida per aplicar els incentius fiscals a les activitats de recerca, desenvolupament i innovació tecnològica, la normativa espanyola preveu diverses opcions.

Hi ha la possibilitat de sol·licitar l'adopció d'acords previs de valoració de les despeses i inversions corresponents a projectes de R+D i IT, acords que se sol·liciten directament a l'Administració Tributària i que tenen caràcter vinculant en la presentació de la declaració.

Així mateix, el subjecte passiu té també l'opció de presentar consultes sobre la interpretació i aplicació de la deducció, la contestació de les quals tindrà caràcter vinculant per l'Administració Tributària.

Addicionalment, hi ha una tercera via de suport a l'aplicació de les deduccions fiscals per activitats de R+D i IT en l'impost de societats, que regula l'emissió d'informes motivats relatius al compliment dels requisits científics i tecnològics, a efectes de l'aplicació i interpretació de la deducció fiscal per activitats de recerca, desenvolupament i innovació tecnològica. Els informes motivats seran emesos per part del Ministeri d'Indústria o per un organisme adscrit a aquest i tindran caràcter vinculant per a l'Administració Tributària. Les sol·licituds d'aquests informes motivats han d'anar acompanyades d'un certificat d'activitat de R+D i IT emès per una entitat acreditada per la Entitat Nacional de Acreditació (ENAC) per a l'emissió d'aquests certificats.

Per tal de potenciar l'activitat de R+D i IT mitjançant l'ús dels incentius fiscals, incentius encara no prou utilitzats per les empreses, el Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) està desenvolupant un conjunt d'actuacions dins de les quals cal destacar, addicionalment a la publicació d'aquesta línia d'ajuts, les següents:

Reedició de la Guia d'aplicació dels incentius fiscals i edició de casos pràctics.

Projecte pilot d'estructuració de projectes de R+D i IT i d'aplicació d'incentius fiscals.

Posada en marxa d'un servei d'atenció empresarial per a l'aplicació d'incentius fiscals.

Realització de tallers de formació dirigits a empreses i a assessors fiscals.

Aquests ajuts per fomentar l'ús de les deduccions fiscals per activitats de recerca, desenvolupament i innovació tecnològica es dirigeixen a totes les empreses, però afavoreixen específicament les petites i mitjanes amb la finalitat de reduir les asimetries a què s'enfronten les empreses de menor dimensió en l'accés a la informació.

Aquesta Ordre d'ajuts respon als objectius del Govern de la Generalitat i de l'Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana d'avançar cap a una economia basada en el coneixement i en la innovació, i s'emmarca en el Pla de Recerca i Innovació de Catalunya 2005-2008, que estableix com una de les seves línies d'actuació el suport als projectes empresarials de R+D i innovació, amb l'extensió de l'ús dels incentius fiscals per a la innovació i de les eines financeres d'estímul de la innovació.

D'acord amb el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificada per la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004), i amb la Llei 11/2004, de 27 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2005 (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004);

D'acord amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003);

Per això, vist l'informe previ de l'Assessoria Jurídica, i en ús de les atribucions que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per a la concessió d'ajuts per a fomentar l'ús de les deduccions fiscals per activitats de recerca, desenvolupament i innovació tecnològica, i obrir la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'any 2005.

Article 2

Convocatòries

2.1 En funció de les disponibilitats pressupostàries i per resolució del president del Comitè Executiu del CIDEM, es publicaran en el DOGC les convocatòries per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts previstos en aquesta Ordre, les quals contindran les determinacions establertes per la normativa d'aplicació.

2.2 En el supòsit que un cop resolta la convocatòria de les subvencions previstes a aquesta Ordre no s'hagués esgotat l'import màxim destinat per a l'exercici corresponent, o en el cas que el CIDEM obtingui fons addicionals destinats a les accions regulades en aquesta Ordre, es podrà, amb el romanent que quedi o amb l'import d'aquests fons addicionals, obrir una nova convocatòria per a la concessió de subvencions per al desenvolupament de les accions previstes en aquesta Ordre, mitjançant resolució del president del Comitè Executiu del CIDEM.

2.3 A mesura que es produeixen renúncies o revocacions de les subvencions i en el supòsit que un cop resolta la convocatòria s'hagi esgotat l'import màxim destinat per aquest exercici a les accions regulades en aquesta Ordre, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no van arribar a obtenir subvenció i que, atesos els criteris de valoració continguts en aquesta Ordre, mantenien una posició immediatament posterior a la dels projectes subvencionats segons l'ordre de preferència establert, sempre que aquests projectes es puguin realitzar en els terminis establerts a la present Ordre.

Article 3

Quantitat màxima per a l'any 2005 i aplicació pressupostària

3.1 La quantitat màxima destinada a aquesta línia d'ajuts durant l'any 2005 és de 200.000 euros, aplicats a la partida pressupostària 19.6470.770.64.005 del pressupost del Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) (codi de reserva 13802).

3.2 L'atorgament d'aquests ajuts per a l'any 2005 restarà condicionat a les disponibilitats pressupostàries.

Article 4

Cofinançament

Els ajuts previstos en aquesta Ordre són susceptibles de cofinançament pels Fons Estructurals de la Unió Europea. En el cas que això es produís, el seu atorgament queda condicionat a la normativa dels marcs comunitaris de suport i dels programes operatius de la Unió Europea.

Article 5

Convocatòria per al 2005, presentació de sol·licituds i terminis

5.1 S'obre la convocatòria per al 2005 per a la presentació de sol·licituds per als ajuts per a fomentar l'ús de les deduccions fiscals per activitats de R+D i IT previstos en aquesta Ordre.

5.2 Les sol·licituds, acompanyades de la documentació que preveu l'article 10.3, s'han de presentar en el CIDEM, passeig de Gràcia, 129, 08008 Barcelona, a qualsevol de les seves delegacions, les adreces de les quals s'especifiquen en l'article 10.1 d'aquesta Ordre, o mitjançant qualsevol dels procediments previstos a l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener.

5.3 El termini de presentació de sol·licituds s'iniciarà l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució al DOGC i finalitzarà el 31 d'octubre de 2005.

Article 6

Tipus d'ajuts

6.1 El CIDEM podrà atorgar ajuts per a la realització dels projectes següents:

  1. La sol·licitud d'informes motivats del Ministeri d'Indústria o del Centre de Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI) que tinguin com a objectiu gaudir de les deduccions fiscals per la realització d'activitats de R+D i IT.

  2. La sol·licitud d'acords previs de valoració davant l'Administració Tributària que tinguin com a objectiu gaudir de les deduccions fiscals per la realització d'activitats de R+D i IT.

  3. La realització d'accions destinades a adquirir la sistemàtica d'ús de les deduccions fiscals per activitats de R+D i IT i la capacitat d'autoliquidació d'aquestes activitats. Aquesta sistemàtica haurà de basar-se en la metodologia de gestió proposada pel CIDEM a l'annex 1 d'aquesta Ordre o en una metodologia similar.

6.2 Els projectes que es presentin per a l'obtenció d'aquests ajuts s'hauran d'iniciar amb posterioritat al primer dia de l'exercici de la convocatòria.

Article 7

Beneficiaris i requisits

7.1 Poden ser beneficiaris d'aquests ajuts les empreses, incloses les cooperatives i societats laborals, amb establiment operatiu a Catalunya.

No es consideren beneficiàries d'aquests ajuts les empreses, incloses les cooperatives i societats laborals, del sector del transport ni les empreses relacionades amb la producció, transformació o comercialització...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR