Conclusions del Congrés de la Unió Internacional del Notariat sobre el blanqueig de capitals

AutorElisabeth García Cueto
CargoNotària de Santa Coloma de Queralt
Páginas70-73

Page 70

Del 3 al 6 d’octubre de 2010 va tenir lloc a la ciutat de Marràqueix el XXVI Congrés de la Unió Internacional del Notariat (UINL). Els temes del Congrés van ser la col·laboració del notari amb l’Estat davant els nous desafiaments de la societat (transparència dels mercats financers, blanqueigde capitals, urbanisme i medi ambient) i el document notarial al servei de la seguretat de les inversions, en particular, la seva fiabilitat per a la publicitat registral i la seva força executiva.

El primer tema és d’especial rellevància al nostre país, després de la Llei 10/2010, de 28 d’abril, de Prevenció del Blanqueig de Capitals i del Finançament del Terrorisme. Les conclusions a què es va arribar al Congrés van ser les següents:

  1. El notari no és un actor principal en els mercats financers.

    Aquesta conclusió és atribuïble als sistemes jurídics amb organització notarial de tipus llatí, en què el notari preserva un interès general també perseguit, en conseqüència, pels poders públics.

    Sense la intervenció del notari, en aquesta línea, concorreria una situació d’insuficiència documental sense el mínim estàndard de seguretat jurídica que s’ha d’oferir a la societat com a garantia en aquestes transaccions.

    És interessant aturar-se en l’opinió del notari grec Styliani Noula-Papachatzi

    Page 71

    que relaciona el notariat amb l’actual crisi econòmica. En concret, la crisi en què està immers el seu país. Emfatitza la necessitat dels notaris, com a funcionaris públics en règim de lliure mercat, per moure’s per l’eix de l’equilibri en l’esmentada llibertat. Aquesta col·laboració Estat-notariat, de gran importància, atribueix al segon participant el paper d’actor secundari, ja sigui en la seguretat jurídica; en la col·laboració amb l’Estat en tots els nivells; aporta transparència legal i funcions de supervisió a les diferents transaccions; i per suposat, autentica els actes, els interpreta i els diferencia dels documents privats, en executivitat i prova; reducció dels litigis que es deriven a l’àmbit judicial, competitivitat i molts altres.

    D’aquesta manera, el company entén que la crisi, fins i tot, pot arribar a ser un factor de creixement de la professió perquè: (i) la seguretat jurídica és un dels elements més importants que s’aporten per al document públic notarial i si aquest repercuteix positivament en l’economia, dota d’una determinada estabilitat els mercats; (ii) la preparació i imparcialitat del notari creen una atmosfera de certa seguretat per als inversors que, juntament amb les diverses polítiques dels estats (bonificacions, reduccions fiscals, subvencions, entre altres), afavoreixen i permeten el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR