STSJ Cataluña 28/2010, 26 de Julio de 2010

JurisdicciónEspaña
Fecha26 Julio 2010
Número de resolución28/2010

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació i extraordinari per infracció processal núm. 88/2009

SENTÈNCIA núm. 28

Presidenta:

Excma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Magistrats:

Il·lm. Sr. José Francisco Valls Gombau

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Barcelona, 26 de juliol de 2010.

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist els

recursos de cassació i extraordinari per infracció processal núm. 88/2009 interposat pel Sr. Íñigo,

representat davant aquest Tribunal pel procurador Sr. Carlos Badía Martínez i dirigit per l'advocat Sr. Pere Miralbell Guerin, contra

la Sentència dictada per la Secció 11a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 10 de febrer de 2009 en conèixer del recurs

d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 24 de Barcelona el 29 d'octubre de 2007

en el procediment ordinari núm. 638/07. NOSAKA SA, aquí part contra la qual es recorre, ha estat representada en aquest

Tribunal pel procurador Sr. José Rafael Ros Fernández i dirigida per l'advocat Sr. José Antonio Sauque Gallarda.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

El procurador Sr. Carlos Badia Martínez, en representació de la Sra. Ofelia, va formular demanda de judici ordinari núm. 638/07 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 24 de Barcelona. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 29 d'octubre de 2007, la part dispositiva de la qual diu el següent: "DESESTIMO INTEGRAMENTE LA DEMANDA formulada por el Procurador SR. CARLES BADIA MARTINEZ en representación de DOÑA Ofelia contra NOSAKA SA comparecida por el Procurador Sr. RAFAEL ROS FERNÁNDEZ y, consecuentemente DECLARO NO HABER LUGAR a la petición que por via principal ejercita la SRA. Ofelia de que se rescinda por lesión ultradimidium el contrato de compraventa que la vincula a la demandada NOSAKA SA en relación a la vivienda unifamiliar sita en la Urbanización DIRECCION000, calle DIRECCION001 NUM000 de Sant Just Desvern, desestimando igualmente el resto de pretensiones que por via subsidiaria se contienen en el suplico de la demanda de las que absuelvo a la demandada NOSAKA SA.

No se efectúa expreso pronunciamiento sobre las costas ocasionadas en este primer grado, debiendo cada parte abonar los gastos causados a su instancia y las comunes por mitad".

SEGON

Contra aquesta Sentència, ambdues parts van interposar un recurs d'apel·lació, els quals es van admetre i es van substanciar a la Secció 11a de l'Audiència Provincial de Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 10 de febrer de 2009, amb la següent part dispositiva:

"Estimem íntegrament el recurs d'apel·lació interposat per la representació processal de la part demandada i desestimem íntegrament el recurs d'apel·lació interposat per la representació de la part actora, ambdós contra la Sentència dictada a data 29 d'octubre de 2007 pel Jutjat de Primera Instància núm. 24 de Barcelona a les actuacions del procediment ordinari núm. 638/2007 (Rotlle núm. 151/2008) que confirmem íntegrament per altres fonaments, sense imposició de les costes de l'alçada".

TERCER

Contra la Sentència anterior, Don. Íñigo va interposar aquest recurs de cassació i extraordinari per infracció processal. Per interlocutòria de 31 de juliol de 2009, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 21 de desembre de 2009, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada, havent- se superat el termini per dictar sentència en part en trobar-se de baixa l' esmentada Magistrada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

En la demanda que donà origen a aquestes actuacions, s'exercia, tal com deixa molt clar la fonamentació jurídica de la mateixa, una acció de rescissió per lesió o "ultradimidium" regulada en l' article 321 de la compilació catalana, que diu a la lletra:

"Els contractes de compra-venda, permuta i altres de caràcter onerós, relatius a béns immobles, en què l'alienant hagi sofert lesió en més de la meitat del preu just, seran rescindibles a instància seva, baldament en el contracte concorrin tots els requisits necessaris per a la seva validesa.

Aquesta acció rescissòria no serà procedent en les compra-vendes o alienacions fetes mitjançant subhasta pública, ni en aquells contractes en els quals el preu o contraprestació hagi estat decisivament determinat pel caràcter aleatori o litigiós del que s'adquireix o pel desig de liberalitat de l'alienant. En les vendes a carta de gràcia o amb pacte de retrovenda no es podrà exercitar la dita acció rescissòria fins que s'hagi extingit o hagi caducat el dret de redimir, lluir, quitar o recuperar".

L'objecte de la compra-venda en relació a la qual es demanava la susdita rescissió era:

"URBANA.- Casa o vivienda unifamiliar aislada, sita en término de Sant Just Desvern, partida del Arrabal de la Montaña, DIRECCION000, con frente a la DIRECCION001, número NUM000 . Tiene una total superficie construida de 117 metros cuadrados. ...

INSCRITA en el Registro de la Propiedad de Esplugues de Llobregat, al tomo NUM001, libro NUM002 de Sant Just Desvern, folio NUM003, finca número NUM004, inscripción NUM005 ."

En l'esmentada demanda l'agent relata que havia adquirit a l'any 1992 un terreny on es va edificar el que fou l'habitatge familiar (el descrit) en el qual convivia amb el seu marit i el seu fill.

Tot seguit narra que degut a una sèrie de problemes professionals i de salut de la família es veieren obligats a hipotecar i/o gravar en favor de diverses persones físiques i jurídiques l'habitatge familiar, fins que el 6 d'abril de 2006, en una precària situació econòmica varen decidir de vendre la finca amb un "pacte de retro" d'un any de durada, en favor de l'entitat demandada: "Nosaka, S.A.", persona jurídica que en realitat es titular d'una persona física, el senyor Ovidio, conegut comerciant en el mercat immobiliari i en el món de les subhastes (segons explica la demanda). La demanda concreta que l'esmentat Sr. Ovidio, sense el consentiment de la demandant va donar instruccions al Notari autoritzant de la corresponent escriptura pública de compravenda, en el sentit de no reflectir el pacte de retro pactat verbalment. Al mateix temps es deixa constància que l'escriptura pública havia estat signada pel fill de la propietària, degudament apoderat, en presència d'aquesta.

Seguint el fil de la demanda, el preu que es fixà per la venda fou el de 346.511,86 Euros, quantitat que, en exercici del suposat pacte de retrovenda, podia tornar la venedora, i així recuperar la propietat de l'habitatge, del qual no en va perdre possessió la família de la demandant. L'entitat demandada no respectà el pacte de retro venda i va interposar demanda de precari contra els ocupants de la finca, a conseqüència de la qual el 12 de desembre de 2005, va esser dictada sentència en el Jutjat de Primera Instància número 3 d'Esplugues de Llobregat (confirmada per l'Audiència Provincial de Barcelona, Secció IV de 17 de gener de 2007) la qual en considerar que no s'havia practicat prova suficient del pretès "pacte fiduciari" estimà la demanda de precari, conseqüentment l'actora i la seva família havien d'esser desallotjats de l'habitatge en qüestió.

Segons l'agent el preu que figura en l'escriptura pública de compra-venda fou l'efectivament pagat i per aquest fet demanava la rescissió per lesió ultra dimidium, o col·loquialment "engany per mitges", ja que s'aportà a les actuacions una prova pericial que segons criteri de la senyora Ofelia tenia caràcter absolutament fefaent, i decretava que el preu real de la finca eren 695.328,95 Euros.

SEGON

La sentència dictada en Primera Instància "ad limine" desbrossa el que realment constitueix l'objecte d'aquesta litis, pel fet que, s'havien pronunciat sobre part del conflicte entre els litigants, altres òrgans jurisdiccionals, conseqüentment, era procedent el respecte reverencial a la "cosa jutjada" que es basa en raons de seguretat jurídica. Des d'aquesta perspectiva es concreta que resta al marge d'aquesta resolució els defectes ja de caràcter formal, ja material del contracte que ara tractem, i, en canvi, resten per analitzar dues qüestions essencials, tant per aquesta contesa com per d'altres que es puguin suscitar en el futur.

A saber:

  1. Si és possible el contracte de compra venda mercantil sobre béns immobles; i

  2. en cas positiu, si l'acció de rescissió per ultra dimidium o "engany per mitges" opera en l'àmbit mercantil o si contràriament a aquesta afirmació, només és possible la rescissió del contracte en cas de vendes de caire civil.

Pel que fa a la possibilitat del contracte mercantil sobre béns immobles la sentència de primera instància no va veure cap obstacle per aplicar analògicament l' article 325 del Codi de comerç sobre els béns immobles, de tota manera restaria, en tot cas, detectar realment si es tracta d'un contracte civil, mercantil o mixte com analitzarem tot seguit.

Malgrat tot, segons la dita sentència resulta intranscendent la qualificació del contracte en anàlisi ja que dita possibilitat, és a dir la rescissió per lesió ultra dimidium no escau, doncs, declarà el Jutge de Primera Instància que la prova pericial practicada, valorada d'acord a les "regles de la sana crítica" fa d'arribar a la ineludible conclusió que és inacceptable que la casa situada a Sant Just Desvern al temps de la seva alienació (6 d' abril de 2005), pogués tenir un "just preu" de 695.328,95 euros, valoració necessària per donar lloc a la rescissió demanada, i per tant segons aquella...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 temas prácticos
  • Temas especiales de contratación en Cataluña
    • España
    • Práctico Contratos Civiles Especialidades forales en temas de contratación
    • 3 Mayo 2023
    ... ... y Entidades Jurídicas JUS/2479/2006, de 10 de julio, [j 3] entendió que cuando se trata de una persona no ... quedando, por tanto, excluidos los precontratos (STSJ Cataluña de 27 de febrero de 2006). [j 5] No ... Así, la Sentencia nº 28/2010 de TSJ Cataluña (Barcelona), Sala de lo Civil y Penal, 26 ... ...
2 modelos
  • Renuncia en document privat a ultradimidium o a l'engany a mitges
    • España
    • Formularios de Derecho Civil, Mercantil y Registral Formularios de actas y poderes notariales Català Altres Formularis Notarials Renúncies
    • 31 Agosto 2021
    ...económico del inmueble transmitido, cabrá la acción de rescisión por lesión». -. Compravendes mercantils: La Sentència nº 28/2010 de TSJ Catalunya (Barcelona) 26 de juliol de 2010 [j 4] analitza si la rescissió per lesió s'aplica o no a les compravendes mercantils, i considerant com a tals ......
  • Renuncia en documento privado al ultradimidium o engany a mitges
    • España
    • Formularios de Derecho Civil, Mercantil y Registral Formularios de actas y poderes notariales Español Otros Formularios Notariales Renuncias
    • 7 Diciembre 2019
    ...inmueble transmitido, cabrá la acción de rescisión por lesión». -. Compraventas mercantiles: La Sentencia nº 28/2010 de TSJ Cataluña (Barcelona), Sala de lo Civil y Penal, 26 de Julio de 2010 [j 4] analiza si la rescisión por lesión se aplica o no a las compraventas mercantiles, y considera......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR