DECRET 13/2009, de 3 de febrer, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Institut Català de la Salut.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

DECRET

13/2009, de 3 de febrer, pel qual s'aproven els Estatuts de l'Institut Català de la Salut.

L'Estatut de Catalunya estableix, en l'article 23.1 el dret de totes les persones a accedir en condicions d'igualtat i gratuïtat als serveis sanitaris de responsabilitat pública, en els termes que estableixen les lleis. D'altra banda, en l'article 162, apartats 1 i 3, estableix la competència exclusiva de la Generalitat per a l'organització, el funcionament intern, l'avaluació, la inspecció i el control de centres, serveis i establiments sanitaris, i la competència compartida per a l'ordenació, la planificació, la determinació, la regulació i l'execució de les prestacions i els serveis sanitaris, sociosanitaris i de salut mental de caràcter públic en tots els nivells i per a tots els ciutadans, respectivament.

La Llei 8/2007, de 30 de juliol, de l'Institut Català de la Salut, configura aquest Institut com a una entitat de dret públic sotmesa al dret privat, de conformitat amb l'article 21 del Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'empresa pública catalana, aprovat pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre.

De conformitat amb l'article 2 de la Llei 8/2007, de 30 de juliol, abans esmentada, l'Institut Català de la Salut es regeix, entre d'altres normes, pels seus Estatuts; i la disposició final segona de la mateixa Llei estableix que correspon al Govern de la Generalitat de Catalunya l'aprovació dels estatuts de l'Institut Català de la Salut, els quals n'han de regular l'organització i el règim de funcionament.

Per tot això, de conformitat amb el que estableix l'article 26.e) de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, un cop dictaminat el projecte de decret pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta de la consellera de Salut, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S'aproven els Estatuts de l'Institut Català de la Salut, que s'adjunten com a annex a aquest Decret.

Disposicions addicionals

Primera

Activitats de recerca

Les activitats de recerca en el camp de la salut en les quals, de conformitat amb l'apartat c) de l'article 3.1 de la Llei 8/2007, de 30 de juliol, participi l'Institut Català de la Salut, es podran realitzar mitjançant les Fundacions de Recerca d'aquest Institut.

Segona

Directrius generals del Servei Català de la Salut

L'Institut Català de la Salut, sens perjudici de les seves competències en matèria d'aprovació, modificació i distribució del pressupost i de seguiment de l'execució del pressupost; d'aprovació dels plans d'inversions i polítiques patrimonials, i d'aprovació de la modificació de l'oferta de serveis sanitaris, actua sota les directrius generals del Servei Català de la Salut.

Disposició derogatòria

Queden derogades les normes de rang igual o inferior que s'oposin, contravinguin o resultin incompatibles amb aquest Decret.

Disposició transitòria

Resten vigents les normes organitzatives dels òrgans de gestió de l'Institut Català de la Salut, les normes de funcionament, i les normes i els criteris de desenvolupament organitzatiu, vigents en el moment de l'entrada en vigor de la Llei 8/2007, i també les disposicions següents, la relació de les quals es fa a títol enunciatiu, o de les que les modifiquen o substitueixen, en tot allò que no contradiguin aquest Decret i mentre no se n'aprovin les normes reguladores per part del Consell d'Administració de l'Institut Català de la Salut en exercici de les funcions que li atribueix l'article 8.2.b) de la Llei 8/2007 i l'article 5.3 dels Estatuts que s'aproven:

  1. El Decret 276/2001, de 23 d'octubre, de reestructuració de l'Institut Català de la Salut.

  2. El Decret 277/2001, de 23 d'octubre, pel qual es regulen les estructures de direcció, gestió i administració de les institucions sanitàries en l'àmbit de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut.

  3. El Decret 202/2005, de 27 de setembre, pel qual es creen i s'estableixen les normes reguladores dels òrgans de participació dels centres hospitalaris gestionats per l'Institut Català de la Salut.

  4. El Decret 53/2006, de 28 de març, de mesures de reforma de l'Institut Català de la Salut.

  5. El Decret 258/2007, de 27 de novembre, pel qual s'estableixen, amb caràcter provisional fins que s'aprovin els estatuts i normes de desplegament de la Llei 8/2007, de 30 de juliol, de l'Institut Català de la Salut, normes organitzatives de l'Institut Català de la Salut.

Disposicions finals

Primera

Estructura organitzativa de les direccions i els serveis corporatius i de les unitats de gestió i gerències territorials

En el termini d'un any des de la vigència d'aquest Decret, el director o la directora gerent de l'Institut Català de la Salut ha d'elevar la proposta d'estructuració organitzativa de les direccions i els serveis corporatius i, si escau, de les unitats de gestió i gerències territorials dels centres, els serveis i els establiments de l'organització, que ha de ser aprovada pel Consell d'Administració.

Segona

Consell general de participació

El Consell General de Participació previst a l'article 14 dels Estatuts que s'aproven s'ha de constituir en el termini de sis mesos a partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret.

Tercera

Consells de participació

Els consells de participació dels centres, els serveis i els establiments previstos a l'article 18 dels Estatuts que s'aproven, s'han de constituir en el termini d'un any a partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret.

Quarta

Consell de Participació Professional

El Consell de Participació dels i de les professionals previst a l'article 19 dels Estatuts que s'aproven s'ha de constituir en el termini de sis mesos a partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret.

Cinquena

Codi de bon govern

En el termini de 6 mesos des de l'entrada en vigor d'aquest Decret, el Consell d'Administració de l'Institut Català de la Salut ha de aprovar el codi de bon govern de l'Institut previst a l'article 7 dels Estatuts que s'aproven.

Sisena

Entrada en vigor

Aquest Decret entra en vigor l'endemà d'haver estat publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 3 de febrer de 2009

José Montilla i Aguilera

President de la Generalitat de Catalunya

Marina Geli i Fàbrega

Consellera de Salut

Annex

Estatuts de l'Institut Català de la Salut

Títol I

Disposicions generals

Article 1

Naturalesa i adscripció

  1. L'Institut Català de la Salut és una entitat de dret públic de la Generalitat, que actua subjecte al dret privat, sens perjudici dels àmbits en els quals ha d'actuar subjecte al dret públic de conformitat amb la Llei 8/2007, de 30 de juliol, de l'Institut Català de la Salut, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'actuar per al compliment de les funcions i la consecució dels objectius establerts als articles 3 i 4 d'aquesta Llei.

  2. L'Institut Català de la Salut es regeix per la Llei 8/2007, de 30 de juliol, de l'Institut Català de la Salut, i les seves disposicions de desplegament; per la normativa reguladora del sector públic de la Generalitat de Catalunya, per les altres lleis i disposicions que li siguin aplicables, i pels acords del seu Consell d'Administració.

  3. L'Institut Català de la Salut gaudeix d'autonomia funcional i de gestió, resta adscrit al departament competent en matèria de salut i es relaciona amb el Servei Català de la Salut d'acord amb allò legalment establert.

Article 2

Domicili

  1. L'Institut Català de la Salut tindrà el seu domicili legal a Gran via de les Corts Catalanes, 591, 08007 Barcelona.

  2. El domicili legal podrà ser traslladat mitjançant acord del Consell d'Administració de l'Institut Català de la Salut.

Article 3

Estructura orgànica general

  1. Els òrgans de govern i direcció de l'Institut Català de la Salut són:

    1. El Consell d'Administració.

    2. El director o la directora gerent.

  2. Els òrgans de participació comunitària de l'Institut Català de la Salut són:

    1. El Consell General de Participació.

    2. Els consells de participació dels centres, els serveis i els establiments de l'Institut.

    3. Els altres òrgans de participació que es puguin crear.

  3. L'òrgan de participació dels i de les professionals de l'Institut Català de la Salut és el Consell de Participació dels i de les professionals.

  4. Els òrgans de gestió de l'Institut Català de la Salut són:

    1. Els serveis corporatius.

    2. Les gerències territorials.

    3. Les unitats de gestió dels centres, els serveis i els establiments de l'Institut.

    Títol II

    Òrgans de govern i de direcció de l'Institut Català de la Salut

    Capítol primer

    Del Consell d'Administració

Article 4

Composició

El Consell d'Administració de l'Institut Català de la Salut el formen els i les membres previstos a l'article 7 de la Llei 8/2007, de 30 de juliol, de l'Institut Català de la Salut.

Article 5

Naturalesa i funcions del Consell d'Administració

  1. El Consell d'Administració és l'òrgan superior de govern i de direcció de l'Institut Català de la Salut, s'encarrega de portar a terme la planificació estratègica dels mitjans que hi són adscrits a aquesta entitat, en dirigeix les actuacions i n'exerceix el control superior de la seva gestió, i li corresponen les funcions específiques previstes a l'article 8.2 de la Llei 8/2007, de 30 de juliol, de l'Institut Català de la Salut, amb la finalitat d'assolir la missió i d'acord amb els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR