ORDRE TRI/303/2005, de 13 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir el Programa d'ajuts del Departament de Treball i Indústria per a la inserció laboral de les persones acollides a la renda mínima d'inserció mitjançant empreses d'inserció sociolaboral, entitats col·laboradores d'inserció i projectes d'autoocupació, i...

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball i Industria
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRI/303/2005, de 13 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir el Programa d'ajuts del Departament de Treball i Indústria per a la inserció laboral de les persones acollides a la renda mínima d'inserció mitjançant empreses d'inserció sociolaboral, entitats col·laboradores d'inserció i projectes d'autoocupació, i s'obre la convocatòria per a l'any 2005 (codi de convocatòria Z26).

Com a desenvolupament de les mesures contingudes a l'article 18 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció (DOGC núm. 2435, de 17.7.1997), es continuà amb la persecució dels objectius fixats en el Programa d'ajuts del Departament de Treball per a la inserció laboral de les persones acollides a la renda mínima d'inserció mitjançant empreses i entitats col·laboradores - iniciat amb l'Ordre de 20 de febrer de 1996 -, que es materialitzà amb la publicació de l'Ordre de 25 de setembre de 2001, on se n'establien les bases reguladores.

L'objectiu era i continua sent la consecució de l'autonomia social i econòmica de la persona, als efectes de corregir les situacions reals o potencials d'exclusió sociolaboral i de pobresa, la qual cosa es pot aconseguir mitjançant la inserció laboral de la persona, acompanyada, si escau, de mesures formatives i de motivació adequades que donin suport a aquesta inserció. Aquesta inserció es pot aconseguir mitjançant la contractació de treballadors per part d'empreses i entitats, però també directament des de la iniciativa individual de creació de projectes d'autoocupació, aspecte que ja va quedar contemplat en l'Ordre de 25 de setembre de 2001.

Fruit de l'experiència assolida des de l'any 1996, que implica l'adopció d'alguns canvis en els criteris sobre la inserció laboral, així com l'adaptació a la nova normativa bàsica en matèria de subvencions i la voluntat de foment de les mesures dictades a la Llei 27/2002, sobre mesures legislatives per regular les empreses d'inserció sociolaboral, es fa del tot necessària la confecció d'unes noves bases reguladores que recullin aquests canvis.

Vist el que disposen els articles 18.1.3 i 18.1.4 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, reguladora de la renda mínima d'inserció, en els quals s'estableix que el Departament de Treball i Indústria pot subvencionar, d'una banda, les empreses i les entitats d'inserció que contractin laboralment destinataris de la renda mínima d'inserció i, d'una altra banda, pot promoure accions que comportin l'autoocupació dels esmentats destinataris;

Vista la Llei 27/2002, de 20 de desembre, sobre mesures legislatives per a regular les empreses d'inserció sociolaboral (DOGC núm. 3793, de 3.1.2003), en la qual es defineix aquestes empreses com aquelles que siguin qualificades com a tal, portin a terme qualsevol activitat econòmica de producció de béns o de prestació de serveis i l'objecte social de les quals tingui com a finalitat primordial la integració sociolaboral de persones en situació de greu risc d'exclusió social o en situació d'exclusió social;

Vista la Llei 56/2003, de 16 de desembre, d'ocupació (BOE núm. 301, de 17.12.2003), per la qual s'estableix que s'adoptaran, d'acord amb els preceptes constitucionals i estatutaris, així com amb els compromisos assumits en l'àmbit de la Unió Europea, programes específics destinats a fomentar l'ocupació de les persones amb especials dificultats d'integració en el mercat de treball;

Vist el que estableix el Reglament (CE) 69/2001 de la Comissió, de 12 de gener de 2001, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE a les ajudes de mínimis (DOCE L10/30, de 13.1.2001);

Vist el Reglament (CE) 2204/2002 de la Comissió, de 5 de desembre, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts estatals per a l'ocupació (DOCE L337, de 13.12.2002, pàgina 3);

Vista la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003);

Atesa la Resolució TRI/158/2005, de 19 de gener (DOGC núm. 4316, de 4.2.2005) de convocatòria, per la qual s'obre el període fins al 31 de maig de 2005 per a la concessió de subvencions per a la inserció laboral de les persones acollides a la renda mínima d'inserció mitjançant empreses i entitats col·laboradores d'acord amb les bases reguladores establertes a l'Ordre de 25 de setembre de 2001, modificada per l'Ordre de 13 de novembre de 2001;

Vistos el Decret 296/2003, de 20 de desembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat (DOGC núm. 4035, de 22.12.2004), i el Decret 68/2004, de 20 de gener, d'estructuració i de reestructuració de diversos departaments de l'Administració de la Generalitat (DOGC núm. 4045, de 22.1.2004);

Atès el que disposa el capítol 9 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, modificat per la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004);

Atès que s'ha donat audiència als agents socials representats al Consell de Treball, Econòmic i Social, amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada del Departament de Treball i Indústria, a proposta de la Direcció General d'Economia Cooperativa, Social i d'Autoocupació i d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per finalitat aprovar les bases reguladores del Programa d'ajuts del Departament de Treball i Indústria per a la inserció laboral de les persones acollides a la renda mínima d'inserció en el marc que preveu l'article 18 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, reguladora de la renda mínima d'inserció, mitjançant empreses d'inserció sociolaboral, entitats col·laboradores d'inserció i projectes d'autoocupació, i obrir una convocatòria per a l'any 2005.

Article 2

Tipus d'accions subvencionables

Per aconseguir l'objectiu que descriu l'article 1 es portaran a terme, d'acord amb les condicions establertes al capítol 4 d'aquesta Ordre, les accions següents:

  1. Suport a la contractació per un període mínim de tres mesos de persones destinatàries de la RMI per part de les empreses d'inserció sociolaboral inscrites en el Registre Administratiu d'Empreses d'Inserció de Catalunya.

  2. Suport a la contractació per un període mínim de tres mesos de persones destinatàries de la RMI per part de les entitats col·laboradores d'inserció inscrites en el cens d'entitats col·laboradores d'inserció del Departament de Treball i Indústria.

  3. Suport a la contractació per un període mínim d'un any de persones destinatàries de la RMI procedents d'una empresa d'inserció sociolaboral per part de les entitats col·laboradores d'inserció inscrites en el cens abans esmentat.

  4. Suport a l'autoocupació de persones destinatàries de la RMI que acreditin la situació d'alta per compte propi en algun dels règims de la Seguretat Social.

Article 3

Beneficiaris dels ajuts

Els ajuts que es preveuen en aquesta Ordre van destinats als beneficiaris següents:

1) Les empreses d'inserció sociolaboral que figurin inscrites en el Registre d'Empreses d'Inserció de Catalunya que estableix la Llei 27/2002, de 20 de desembre, sobre mesures legislatives per a regular les empreses d'inserció sociolaboral.

2) La resta d'entitats i empreses que figurin inscrites en el cens d'entitats col·laboradores d'inserció, regulat al capítol 2 d'aquesta Ordre.

3) Els mateixos destinataris de la renda mínima d'inserció que duguin a terme projectes d'autoocupació.

Article 4

Persones destinatàries de les accions

4.1 Les accions que estableix l'article anterior s'adrecen a les persones destinatàries de la renda mínima d'inserció, el pla individual d'inserció de les quals prevegi mesures ocupacionals, i que s'integrin en una entitat o empresa de les definides a l'article 9.2 d'aquesta Ordre o que duguin a terme un projecte d'autoocupació.

4.2 A l'efecte del que preveu aquesta Ordre, la persona destinatària de la renda mínima d'inserció té la consideració de treballadora o treballador en procés d'inserció laboral i s'ha de vincular a l'entitat o empresa mitjançant un contracte laboral, o bé ha de constar com a alta per compte propi en algun dels règims de la Seguretat Social.

4.3 Només hi pot haver una treballadora o un treballador en procés d'inserció en cada unitat familiar d'acord amb la definició establerta a la normativa de la RMI.

Article 5

Convocatòries

Anualment, en funció de les disponibilitats pressupostàries, el conseller o consellera de Treball i Indústria dictarà una resolució de convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts previstos en aquesta Ordre, la qual indicarà la disposició on consten les bases reguladores, el termini per a la presentació de sol·licituds i la seva corresponent documentació, l'aplicació pressupostària a la qual s'ha d'imputar i la quantia màxima destinada.

Article 6

Convocatòria corresponent a l'any 2005

6.1 S'obre el termini per a la presentació de sol·licituds per a les subvencions previstes en aquesta Ordre, que s'iniciarà l'endemà de la seva publicació al DOGC i finalitzarà el 31 de desembre de 2005.

6.2 Les sol·licituds per a la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR