STSJ Cataluña 6951/2006, 19 de Octubre de 2006

PonenteMIGUEL ANGEL SANCHEZ BURRIEL
ECLIES:TSJCAT:2006:9598
Número de Recurso891/2005
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución6951/2006
Fecha de Resolución19 de Octubre de 2006
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 6951/2006

En el recurso de suplicación interpuesto por Atlántida Médica de Especialidades, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 24 de febrero de 2006 dictada en el procedimiento Demandas nº 891/2005 y siendo recurrido/a Jose Ramón . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 20 de diciembre de 2005 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 24 de febrero de 2006 que contenía el siguiente Fallo:

En la demanda interposada per Jose Ramón contra Atlantida Medica de Especialidades, S.A. de seguros, refuso l'excepció d'incompetència de jurisdicció, i accepto la demanda formulada, per tant, declaro improcedent l'acomiadament del demandant produït el dia 17/11/2005, i condemno a la demandada empresa a que, mitjançant opció expressa en el termini de cinc dies, o be readmeti al demandant en el mateix lloc i condicions de treball, o be l'indemnitzi en la quantia de 8.800,65 euros extingint-ne el contracte, i en qualsevol d'ambdós casos, li aboni a mes els salaris de tramitació meritats des de la data del'acomiadament fins a la d'efectiva readmissió o la de notificació de la sentencia -segons sigui el sentit de la opció-, en la quantia de 57,24 euros diaris, i que a data d'aquesta sentencia sumen 5.666 ,76 euros pels 99 dies fins ara transcorreguts, sens perjudici dels que es meritin amb posterioritat a aquesta data.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.- El demandant Jose Ramón , venia prestant serveis per la demandada Atlantida medica de Especialidades, S.A. de Seguros, en la seva condició de Tècnic Especialista en Radiodiagnòstic, de forma discontinua pero mol freqüent (tots els mesos) des de l'1 de juliol de 2002, efectuant substitucions dels diferents Tècnics en radiodiagnòstic contractats per la demandada, i de forma continuada com a titular des del 28/4/2005.

Segon

La retribució que percebia el demandant era variable en funció de les hores treballades, pagades a raó de 11,15 euros l'hora, i que des de l'inici de la prestació continua el 28/4/2005 fins al 30/10/2005, suposa una mitjana de 1.869,34 euros mensuals o 61,49 euros diaris.

Tercer

La relació jurídica entre les parts es va documentar en un contracte datat el 28/4/2005, que s'autodefinia com a mercantil, d'arrendament de serveis, amb la següent precisió en els antecedents: "Que el contrato se otorga para la prestación de servicios profesionales en la modalidad de libre elección por parte del asegurado del facultativo de entre el cuadro múltiple y el pago se efectuara mediante factura que emita el profesional por acto o servicio medico", i entre altres circumstancies s'hi pactava: "El profesional se compromete a estar dado de alta en el Régimen de Autónomos ...." (cláusula 1ª); "...Los días y horas de servicio se establecerán de mutuo acuerdo entre las partes, según convenga, fijándose un cuadro semanal o en su caso mensual...." (cláusula 2ª ); "En el supuesto de que el profesional, por cualquier causa, no pudiera acudir al consultorio, en los días y horas consensuados con la Entidad, este (el profesional) designara un sustituto con la debida capacitación profesional para que le cubra en su ausencia, siendo de su cuenta y cargo los honorarios que se satisfagan a dicho suplente .... Las sustituciones deberán ser comunicadas a la Entidad con la suficiente antelación, salvo en aquellos casos de fuerza mayor. La Entidad se reserva el derecho, una vez designado el sustituto, de valorar su capacitación profesional, a los solos efectos de comprobar si es persona valida y óptima para el cometido profesional que se le encomienda en su especialización" (cláusula 3ª ); i "La entidad satisfará los honorarios en función de los servicios médicos efectivamente prestados, no pudiendo ser nunca inferior la retribución a 11,15 /hora. La entidad le deducirá de sus honorarios, en función de los actos profesionales realizados, el 5% en concepto de participación en los gastos de dicho consultorio (utilización despacho, material sanitario, instrumental medico, personal auxiliar, gastos generales, etc.)" (cláusula 4a ).

Quart

L'actor no es va donar d'alta en el regim de treballadors autònoms de la seguretat social, ni en cap altre. La demandada tampoc el va donar d'alta en cap regim, ni li va exigir cap justificació de l'alta.

Cinquè

La prestació es desenvolupava en les instal-lacions de la demandada, manipulant els aparells, maquinaria i elements i materials de radiologia de la demandada, i sense aportar-ne cap el demandant, en l'horari diari de 8:30 a 14:30 i algunes tardes de 16:00 a 20:00 establert per la demandada igual pels professionals de radiología i que responia a l'horari de l'activitat establert en el centre.

Sisè

Les absències del demandant o de qualsevol altre tècnic de radiologia, es cobrien per un altre tècnic habitual en substitucions, funció que havia exercit el demandant abans d'esser contractat, amb el coneixement i consentiment de la demandada, la retribució del qual era facturada al titular i aquest l'havia de lliurar al substitut.

Setè

La retribució li era abonada al demandant no en funció dels serveis prestats, sinó únicament de les hores treballades, contabilitzades en el butlletins de treball, amb periodicitat mensual, i liquidades per la demandada sense factura, i amb deducció únicament del 15% de IRPF, i sense cap deducció del que estableix la clàusula quarta del contracte.

Vuitè

El dia 17/11/2005 el demandant va cessar en I seva prestació de serveis com a conseqüència de la carta datada el dia 2/11/2005 i lliurada al demandant el mateix dia, en que li indicava:

Benvolgut Sr. Jose Ramón ,

Per la present l'informem que ha arribat al nostre coneixement que vostè no té la condició de professional per la que va ser contractat, es a dir, no consta donat d'alta a Hisenda Pública com a tal i, conseqüentment, no ha procedit a incoporar-se al Règim Especial de Treballadors Autònoms de laSeguretat Social. Això suposa un incompliment de l'acordat a la primera clàusula del contracte d'arrendament de serveis professionals subscrit amb vostè el passat 28 d'abril d'enguany, i per tant posem en el seu coneixement que si transcorreguts 15 dies a comptar des de la notificació de la present no ha acomplert vostè amb les seves obligacions, lamentant-ho molt, procedirem a donar per resolt el contracte abans comentat.

Novè

La part actora ha intentat, sense èxit, la preceptiva conciliació administrativa prèvia, que finalitzà el dia 5/12/2005 amb el resultat de sense avinença."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó , elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La Sentencia de instancia estima la demanda de despido improcedente formulada por el actor Jose Ramón contra la empresa ATLÁNTIDA MÉDICA DE ESPECIALIDADES, S.A., desestimando previamente la excepción de incompetencia de jurisdicción y condenando a la empresa demandada a la opción entre la readmisión del actor o el abono de la indemnización señalada en el Fallo de la Sentencia con más los salarios de tramitación en cualquier caso.

Frente a dicha resolución judicial se alza la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR