STSJ Cataluña 6344/2008, 24 de Julio de 2008

PonenteLUIS JOSE ESCUDERO ALONSO
ECLIES:TSJCAT:2008:9441
Número de Recurso3527/2007
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución6344/2008
Fecha de Resolución24 de Julio de 2008
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG :

MDT

ILMA. SRA. Mª DEL CARMEN QUESADA PÉREZ

ILMO. SR. JACOBO QUINTANS GARCIA

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

En Barcelona a 24 de julio de 2008

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 6344/2008

En el recurso de suplicación interpuesto por Humberto, L.H. Health And Fitnes Clubs, S.L., Edetco G. y Zurich España Cia de Seguros y Reaseguros, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 14 de junio de 2006 dictada en el procedimiento nº 840/2002 y siendo recurridos Obras y Reformas Asus, S.L., Construcciones Vector S.A.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 16.10.02 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Indemnización daños y perjuicios, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 14 de junio de 2006 que contenía el siguiente Fallo:

A) Desestimo les excepcions oposades per LA HEALTH AND FITNESS CLUBS S.L. i EDETCO G. S.L. de incompetència de jurisdicció, manca de legitimació passiva i manca de litisconsorci passiu necessari.

B) Estimo en part la demanda presentada per Humberto en contra de CONSTRUCCIONES VECTOR, S.A., OBRAS Y REFORMAS ASUS, S.L., COMPAÑÍA DE SEGUROS ZURICH, L. H. HEALTH AND FITNESS CLUBS, S.L. i EDETCO G. S.L., sobre reclamació de quantitat per danys i perjudicis derivats d'accident de treball, 1) declaro el dret de la part actora a percebre una indemnització per les lesions derivades de l'accident de treball per import de 247.563,71 euros i 2) condemno a les societats CONSTRUCCIONES VECTOR, S.A., COMPAÑÍA DE SEGUROS ZURICH, L. H. HEALTH AND FITNESS CLUBS, S.L. i EDETCO G. S..L., al pagament de la quantitat fixada a la part actora de forma conjunta i solidària.

C) Absolc lliurement a OBRAS Y REFORMAS ASUS, S.L., de les peticions de la demanda.

Asimismo en fecha 13 de julio de 2006 se dictaron tres autos de aclaración presentados por distintas partes, siendo la parte dispositiva de la aclaración solicitada por Construcciones Vector S.A. del tenor literal siguiente:

"Decideixo:

1) rectificar el nom del representant de Construcciones VEctor S.A. al fet provat segon i al Fonament de Dret I que ha de dir Benjamín, i el nom del testimoni que figura a l' antecedent tercer. Fet Provat segon i Fonament de DretI com " Pedro Jesús " i ha de dir " Pedro Jesús ""

Y siendo la parte dispositiva de las aclaraciones solicitadas por Zurich España Cia. de Seguros i Reaseguros S.A. y Edetco G. del tenor literal siguiente:

"Decideixo rectificar la decisió de la sentència dictada en aquest procediment en el sentit següent:

Afegir a l' apartat B) de la DECISIÓ de la senténcia que la Companyia d' Assegurances Zurich respon fins al limit de 150.000'00 euros

Pel que fa a la resta de pronunciaments, els mantinc sense cap rectificació."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

El treballador demandant Humberto, nascut el 2.06.64, amb DNI núm. NUM000, prestava serveis per compte de l'empresa CONSTRUCCIONES VECTOR S.A., dedicada a l'activitat econòmica de la construcció, amb contracte temporal des del 28.08.01 i categoria professional de peó de la construcció, percebent un salari mensual amb inclusió de prorrata de pagues extraordinàries de 1.075,73 euros.

Segon

El dia 26.09.01 el demandant va patir un accident de treball a la obra del carrer Bruc 122 de Barcelona, en la que s'efectuaven obres de reforma d'un local per a transformar-ho en club esportiu. El treballador demandant sobre les 11 hores del dia citat, seguint les ordres de l'encarregat de la obra, va conduir un vehicle "dumper" per la rampa que comunicava les dues plantes del local, baixant per una pendent d'una longitud aproximada de 14 a 20 metres i desnivell aproximat de 6 metres i poc desprès de iniciar el descens marxa enrere, el vehicle va relliscar ràpidament cap a la planta inferior i el treballador davant el perill de col·lisió contra un dels pilars de formigó del soterrani, va saltar del "dumper" caient al pis inferior. El terra de la rampa estava mullat i relliscós, degut fonamentalment a l'aigua d'una mànega, així com al líquid "oliós" que havia caigut sobre la rampa procedent del procés de ignifugat de les bigues que havien estat efectuant amb anterioritat amb mànegues que projectaven el producte des d'una bastida col·locada sobre la rampa. (interrogatori de Pedro Jesús representant de C. Vector i testifical de Luis Alberto i de Pedro Jesús )

Tercer

La Inspecció de Treball va realitzar les següents actuacions en relació amb l'accident patit pel treballador:

Va aixecar acta a l'empresa Construcciones Vector S.A. per infraccions consistents en incompliment de disposicions mínimes de seguretat i salut en les obres en construcció (Annex IV, Parte A.11 a) i Parte B.5 a) i b) del R.D. 1627/1997 de 24 d'octubre i per inexistència de formació del treballador amb incompliment de l'article 19 de la Llei 31/1995 de 8 de novembre, tipificades com a infraccions greus proposant la sanció de 3.005,08 euros. (folis nùm. 42, 43 i 44)

Va aixecar acta a l'empresa L.A. HEALTH AND FITNESS CLUBS S.L. per infraccions consistents en incompliment de l'avís previ a l'autoritat Laboral i per no disposar del Llibre de Incidencies (R.D. 1627/1997 de 24 d'octubre, qualificades com a lleus i amb proposta de sanció de 1.202,04 euros. (folis núm. 40 i 41)

Va aixecar acta a l'empresa Obras y Reformas Asus, S.L. per no haver garantit als seus treballadors formació teòrica i pràctica sobre els riscos dels seus llocs de treball i les mesures preventives amb incompliment de l'article 19 de la Llei 31/1995 de 8 de novembre de Prevenció de Riscos Laborals, infracció qualificada de greu amb proposta de sanció de 1.502,54 euros (folis núm. 36 i 37). Per resolucions del Departament de Treball de la Generalitat es van imposar les sancions proposades per la Inspecció de Treball i Seguretat Social. (folis nùm. 488 a 494)

Quart

El treballador accidentat no havia rebut formació sobre el maneig i els riscos en la conducció d'un vehicle "dumper". Disposava de títol de conduir i havia estat treballant en dies anteriors a la planta baixa retirant restes de la obra a un container a l'entrada del carrer amb carretó i amb el vehicle "dumper".

Cinquè

Com a conseqüència de l'accident el treballador va patir fractura calcani dret secundaria a precipitació, essent intervingut en diverses ocasions per neurolisis del tibial posterior i branques per síndrome canal tarsiano i per efectuar artròdesis subastragalina i per a extreure fixació interna i efectuar neteja quirúrgica. Per les esmentades lesions va estar en situació de incapacitat temporal i per resolució de l'INSS de 8.04.03 va ser declarat en situació de incapacitat permanent en grau de total derivada d'accident de treball amb efectes del 27.11.02, amb dret a percebre la pensió corresponent a càrrec de la Mútua Fremap. Les lesions reconegudes per la resolució de l'INSS son : "Fractura grado IV calcáneo derecho con afectación tunel tarsiano. Claudicacion de la marcha, anquilosis subastragalina por artrodesis pie plano postraumatica edema residual. Algias persistentes". El capital cost de la prestació de incapacitat permanent total es de 108.389,31 euros. El treballador va percebre de l'empresa Construcciones Vector S.A. durant el període que va estar en situació de incapacitat temporal del mes de setembre de 2001 al mes de març de 2003 l'import total de 19.943,36 euros (folis núm. 120, 160 i de 720 a 741)

Sisè

Per sentència del Jutjat Social núm. 11 de Barcelona (Procediment nùm. 217/2004 ) es va condemnar a l'empresa Construcciones Vector S.A. al pagament del recàrrec del 30 per cent de les prestacions de la Seguretat Social per manca de mesures de seguretat. (foli núm. 695, 696 i 697)

Setè

La demandada Construcciones Vector S.A. es l'empresa titular del contracte de treball amb el demandant i es la societat contractada per LA Health Fitness Clubs S.L. per a la realització de les obres de feines de paleta, estructures y derivats al local del c/ Bruc, 122 de Barcelona. L'encarregat de C. Vector, Luis Alberto, acudia diàriament a la obra. Construccions Vector S.A. te concertada pòlissa de responsabilitat civil amb la companyia asseguradora Zurich España Compañía de Seguros y Reaseguros S.A. amb un límit de 300.000,00 euros per sinistre i de 150.000,00 euros per víctima. ( sense controvèrsia)

Vuitè

La demandada L. A. Health and Fitness Clubs S.L. es una societat dedicada a l'explotació, direcció i gestió de gimnàs i instal·lacions de salut i es la promotora i contractista principal de la obra, efectuant amb l'assessorament i recolzament tècnic de la codemandada Edetco, la selecció i contractació dels industrials, així com la contractació del coordinador de seguretat Sr. Jon. (folis núm. 755 i 756)

Novè

La demandada Edetco G. S.L. es una empresa especialitzada en gerència de projectes i construcció. L.A. Health Fitness Clubs S.L. va signar un contracte amb Edeteco G. S.L. de data 12.07.01 per a la prestació de serveis de gestió de la construcció de la obra on va tenir lloc l'accident. Al Pacte primer del contracte s'acorda que Edetco G. S.L. "¿ prestará a lo largo de las diversas etapas de la obra, ciertos recursos tecnicos para auxiliar a LA FITNESS en la coordinación,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Galicia 5066/2012, 15 de Octubre de 2012
    • España
    • 15 Octubre 2012
    ...del art. 20.4 LCS, solicitados en la demanda con cargo a las aseguradoras demandadas, señala la Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de fecha 24 de julio de 2008, n ° 6344/08, que para un supuesto de reclamación de daños y perjuicios derivado de accidente laboral, como e......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR