STSJ Cataluña 1673/2013, 6 de Marzo de 2013

JurisdicciónEspaña
Número de resolución1673/2013
Fecha06 Marzo 2013

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2012 - 8018017

CR

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMA. SRA. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA

ILMO. SR. LUIS REVILLA PÉREZ

En Barcelona a 6 de marzo de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1673/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por Udon Barcelona, S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 5 de julio de 2012 dictada en el procedimiento Demandas nº 371/2012 y siendo recurrido/a Ministeri Fiscal, Fogasa y Felipe . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 18 de abril de 2012 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 5 de julio de 2012 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo en part la demanda presentada per Felipe en contra de UDON BARCELONA S.L. i el Fons de Garantia Salarial en que ha estat citat el Ministeri Fiscal en reclamació sobre acomiadament i tutela de drets fonamentals declaro la NUL.LITAT de l'acomiadament del demandant produït amb efectes del 5.03.12 declaro l'existència de vulneració del dret a la llibertat sindical i a la tutela judicial efectiva i condemno a l'empresa demandada a la readmissió immediata del treballador amb abonament dels salaris deixats de percebre des de l'acomiadament fins a la readmissió i a abonar al demandant l'import de 3.000.- euros en concepte de indemnització per danys morals, sense perjudici de les obligacions legals del Fondo de Garantia Salarial.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.- La part demandant Felipe amb DNI núm. NUM000 ha prestat serveis per compte de l'empresa demandada UDON BARCELONA S.L. amb antiguitat des del 30.09.10, categoria professional de Encarregat de centre, a jornada completa i salari de 2.369,70 euros mensuals amb prorrata de pagues extraordinàries inclosa. El treballador no ostenta la condició de representant dels treballadors.

2n.- El demandant havia estat sancionat per carta de 30.01.12 com autor de una falta molt greu amb suspensió de sou i ocupació de 30 dies, que va complir del 30.01.12 al 28.02.12 ambdós inclosos, per no haver acudit al seu lloc de treball el dia 21 de gener de 2012 malgrat el seu immediat superior expressament li ho havia prohibit, fet que l'empresa qualifica de contrari a la bona fe contractual i indisciplina directa. La sanció esta impugnada pel demandant i pendent de celebració de judici davant aquest mateix Jutjat Social (Autos 269/2012). (folis núm. 46 i 47)

3r.- Amb data 14.02.12 el treballador havia comunicat a l'empresa mitjançant burofax la seva afiliació al sindicat Solidaridad y Unidad de los Trabajadores (S.U.T.), efectuant al.legacions i oposant-se a la sanció citada i reiterant la reclamació dels seus drets. (folis núm. 80 a 83)

4t.- En data 5.03.12 l'empresa va comunicar a l'actor carta d'acomiadament disciplinari en virtut de l'article 54.2 b), c) d) i e) de l'Estatut dels Treballadors i 55.6 i 56.2, 56.6, 56.7 i 56.11 del Conveni Col.lectiu d'Hosteleria, amb efectes des de la mateixa data, imputant uns fets que consten a la carta que es dona per reproduïda i que en resum son :

1) El dia 21 de gener de 2012 de forma unilateral no va acudir al seu lloc de treball tot i que el seu superior expressament li ho havia prohibit. No va efectuar al.legacions al plec de càrrecs. L'empresa el va sancionar amb suspensió de sou i ocupació de 30 dies que va complir fins al 28 de febrer i 15 dies desprès de l'inici de la sanció va remetre escrit a l'empresa expressant uns fets falsos i exigint que se li aixequés la sanció.

2) Des del 29.02.12 que es va reincorporar al lloc de treball desprès de complir la sanció, la seva actitud ha estat del tot negativa per a la bona marxa de l'empresa amb manifestacions en contra de la direcció amb reiterades faltes de respecte amb els seus companys de treball i nul.les ganes de dur a terme les feines del seu lloc de treball en concret: El 29.02 en horari de treball va trucar als encarregats dels centres de Udon Borne i Udon Arenas, Berta i Jesus Miguel realitzant manifestacions despectives sobre el director de l'empresa Sr. Cesareo, concretament que "iba a despedir a las chicas que no se pintaran los labios rojos" o a les que "no entren en el juego de Cesareo ".

El 1 de març li va manifestar en to agressiu a Humberto "que es y actua como un animal y no como una persona" i negant-li la paraula a la seva companya Olga amb la que porta mes de 3 dies sense dirigirli la paraula. Aquests fets dificulten o impedeixen el bon funcionament del lloc de treball havent rebut en mes de ocasions queixes dels seus companys.

3) El 19.01.12 el resultat global de la auditoria de qualitat del centre de treball del que vostè es encarregat va ser: "No tienen realizado el control diario de APPC, se rellena a medias y no esta supervisado por el encargado. No realizan trazabilidad de entrada de productos. Tampoco hay control de planing de limpieza". En la darrera setmana desprès de la seva reincorporació hem tingut coneixement que segueix sense realitzar els controls diaris de APPCC sense controlar l'entrada de productes ni la neteja del centre deixant de seguir les directrius de l'empresa i en data 1.03.12 va rebre formació per part del coordinador de centres respecte a les novetats sobre la realització de comandes prestant nul.la atenció al mateix amb total falta de respecte.

4.- El 3.03.12 va estar assegut durant mes de una hora sense realitzar cap treball des de les 11 a les 12 hores absentant-se posteriorment durant mes de una hora per a fer gestions al banc i realitzant el servei xiulant i amb una postura "chulesca", en plena hora punta a les 14 hores es va posar a telefonar a altres centres UDON sense cap motiu creant perjudicis al servei.

5é.- El 29.02.12 va tenir lloc una sessió de formació a la que havien d'acudir els cambrers, encarregats i directors de tots els locals de l'empresa UDON, propis i franquiciats, a la que el demandant no va ser convocat. El correu de convocatòria es de data 23 de febrer de 2012 i convoca pel "proper dimecres dia 29 de març" per error donat que era pel proper dimecres 29 de febrer. (foli núm. 96)

6é.- Amb data 6.03.12 es va constituir la secció sindical del sindicat Solidaridad y Unidad de los Trabajadores a l'empresa Udon Barcelona S.L. escollint a Claudia de Secretaria General, Manuela de Secretaria de Organització i María Inés de Secretaria de Finances, comunicant-ho per burofax a la demandada en data 7.03.12. (foli núm. 54)

7é.- Amb data 8.03.12 les tres treballadores integrants de la secció sindical van remetre un burofax a l'empresa demandada en la que entre altres peticions sol.licitaven el reconeixement de relació laboral indefinida, abonament de hores extraordinàries i que no s'obligui a realitzar hores extraordinàries, Manuela també sol.licitava l'abonament del complement de nocturnitat i l'adequació a la categoria professional, dies de vacances i vestuari complet a càrrec de l'empresa.

Per sentencia del jutjat Social 33 de Barcelona de data 13.04.12 de la que no consta la fermesa, es va estimar parcialment la demanda formulada pel Sindicat Solidaridad y Union de los trabajadores contra Udon Barcelona S.L. en procediment sobre tutela de drets fonamentals, declarant la vulneració del dret fonamental a la llibertat sindical consistent en l'entorpiment per part de l'empresa demandada de la lliure constitució de una secció sindical per part del sindicat demandant a l'empresa demandada, ordenant el cessament immediat de qualsevol actuació empresarial de entorpiment o obstaculització del lliure desenvolupament i funcionament de la secció sindical i el restabliment del citat sindicat en la integritat del seu dret i condemnat a Udon Barcelona S.L. a indemnitzar al sindicat en la quantitat de 2.500 euros per danys morals derivats de la pèrdua de credibilitat i de capacitat de convocatòria en l'àmbit de l'empresa demandada. (folis núm. 65 a 75)

8é.- En conversa mantinguda pel representant de l'empresa Sr. Cesareo amb la treballadora Doña. Manuela el dia 13.03.12, el Sr. Cesareo va afirmar el següent: "Tu t'ho has buscat. Ho sento però m'heu cabrejat molt. Ningú m'havia tocat tant els collons mai. I tot segur que ve del teu amiguet Joan. Si voleu guerra tindreu guerra. Si vols guerra tindràs guerra amb mi. A males anirem.". El dia 15.03.12 el Sr. Cesareo va manifestar a una altra treballadora la Sra. María Inés el següent: "Es molt senzill lo meu, es molt senzill. T'ho poso molt fàcil, vale?. Molt fàcil. María Inés 99 % d'opcions que es quedi a Udon. Eh... parlem, María Inés, no se què. Arriba un burofax, amb tot el que arriba vale? La María Inés, la Claudia i la Manuela

, vale? Amb tot lo que poseu al burofax, vale? Que es molt heavy lo que poseu al burofax. Cesareo canvia la seva opinió: ja no la vol a la María Inés a la seva empresa, ni la vol a la Manuela, ni la vol a la Claudia

. Sincerament no vull a cap de les tres, ni vull al Felipe . El Felipe ja esta, ja es va fer lo que es va fer. La Manuela, s'ha fet lo que s'ha fet i ara quedes tu i la Claudia . Llavors jo vinc a parlar amb tu i vinc a parlar de bon rotllo i t'explico lo que penso. Tot lo que t'estic dient es la veritat". (CDs)

9é.- El demandant va ser atès pels serveis mèdics de l'Institut Català de la Salut que el van derivar al psiquiatra amb el diagnòstic de trastorn mite d'ansietat i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR