STSJ Cataluña 6792/2010, 22 de Octubre de 2010

PonenteMIGUEL ANGEL PURCALLA BONILLA
ECLIES:TSJCAT:2010:6950
Número de Recurso763/2010
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6792/2010
Fecha de Resolución22 de Octubre de 2010
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2008 - 0016339

mm

ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

ILMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

ILMO. SR. MIGUEL ANGEL PURCALLA BONILLA

En Barcelona a 22 de octubre de 2010

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 6792/2010

En el recurso de suplicación interpuesto por Carlos Manuel frente a la Sentencia del Juzgado Social 6 Barcelona de fecha 19 de junio de 2009 dictada en el procedimiento Demandas nº 281/2008 y siendo recurrido/a Caixa d'Estalvis de Catalunya. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. MIGUEL ANGEL PURCALLA BONILLA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 19 de junio de 2009 que contenía el siguiente Fallo:

"Que desestimo la demanda interpuesta por Carlos Manuel contra CAIXA D'ESTALVIS DE CATALUNYA en reclamación por DESPIDO de fecha 26/02/2008, y estimo el mismo procedente convalidando la extinción del contrato de trabajo que aquel produjo, sin derecho a indemnización ni salarios de tramitación.

Absuelvo por tanto a la empresa demandada de las pretensiones que la demanda contenía" SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1º.- La parte actora Carlos Manuel con DNI nº NUM000 ha venido trabajando para la empresa demandada Caixa d'Estalvis de Catalunya con la categoría profesiosnal de Nivel 3, antigüedad desde 1 de marzo de 1972.

El actor ejerce funciones de director de oficina en la nº 0150 El Carmel desde 16/1/2004.

  1. - El 26/02/08 Caixa D'Estalvis de Catalunya comunica al actor carta con el siguiente literal:

Barcelona, a 26 de febrer de 2008

Carlos Manuel

OFIC. 0150 - EL CARMEL

Senyor,

El passat dia 29 de gener de 2008 li varem comunicar mitjançant plec de càrrecs l'iniciï d'expedient disciplinari contra Vostè, pels motius que es recollien al llarg de l'indicat escrit.

Dintre del termini legalment establert, Vostè per carta de data 4 de febrer de 2008 va efectuar les al·legacions que va considerar oportunes.

Una vegada analitzades les seves manifestacions, hem pogut comprovar que no aporten cap tipus de prova que desvirtuï les imputacions que en el seu dia li varem fer.

Per aquesta raó, ens veiem en l'obligació de ratificar les imputacions del plec de càrrecs, sent la seva actuació susceptible de ser tipificada com a falta molt greu, segons s'estableix a l'epígraf 4.4. (transgressions de la bona fe contractual) i 4.9. (abús de confiança respecte l'Entitat i els clientes), de l'article 78 del Conveni Col·lectiu de Caixes d'Estalvis per als anys 2007-2010.

A continuació li adjuntem els fets que ja li havien posat de manifest i que conjuntament amb l'acta d'auditoria composaven les imputacions del plec de càrrecs, i en els quals es ratifica aquesta Entitat.

"Per part del Departament d'Auditoria i Inspecció s'ha detectat a la oficina 0150-El Carmel, on Vostè es el Director, una creixent i constant evolució negativa en les operacions destinades al finançament del sector de particulars, que es concentra majoritàriament en préstecs hipotecaris aportats per prescriptors. Aquest fet ha desembocat en una situació desproporcionada de generació d'impagats i deute vençut de molt difícil recuperació.

El Departament d'Auditoria i Inspecció ha revisat una mostra amplia de les operacions formalitzades des de el 1 de febrer de 2007. De un total de 42 operacions formalitzades per un volum de 7.068.895,49#, s'han analitzat 22 operacions per un total de 4.553.431 #. A l'informe d'Auditoria es detallen individualment cadascuna de les operacions (pag. 13 a 23 i 25 a 32).

De l'estudi de les operacions se'n desprenen un seguit d'irregularitats,

-Manca aportar la justificació documental de l'import real de compravenda.

-S'observa de les disposicions de les operacions que els nominals concedits generalment són per fer front al preu de venda, la comissió de l'A.P.I. i les despeses inherents a l'operació hipotecària.

-La majoria de les disposicions s'efectua mitjançant moviments en efectiu, fet que evidentment dificulta el coneixement del percentatge finançat sobre el preu de venda i els destins finals de les mateixes.

-Els partícips són generalment estrangers, iniciant les relacions amb la Caixa mitjançant la formalització de les presents operacions, i es finança el 100% de la compraventa, despeses i comissions de l'A.P.I.

-En 5 operacions, es va introduir inicialment l'operació amb 3 titulars, resultant una valoració Scoring desfavorable. Per tal de poder aprovar i finalitzar l'operació, es va incloure un quart titular el qual no aporta noves garanties ni presenta ingressos superiors a la resta, però va provocar l'exclusió de la valoració del Scoring.

-En la majoria d'operacions tractades la valoració de l'Scoring va ser desfavorable.

-La documentació econòmica ha estat facilitada pel prescriptor mitjançant fotocòpies, essent aquesta, en la majoria de casos, insuficient per informar favorablement de la viabilitat de l'operació, presentant un endeutament molt elevats.

Segon

Aquesta operativa es veu agreujada pel fet d'haver desatès les indicacions rebudes sobre la forma d'actuar amb prescriptors.

En data 24/11/2006 la seva oficina va rebre Nota Comunicada núm.103339 enviada pel Dept. 1250-Projecte de Prescripció Hipotecària amb les següents instruccions:

"Els informem que d'acord a les instruccions rebudes de la Direcció de Zona i la Direcció Territorial, es procedirà a la integració de tots els prescriptors operatius de l'Oficina a partir de la data 04/12/06.

Per tant, a partir d'aquesta data, totes les sol·licituds d'operacions creditícies de prescriptors hauran de ser enviades a 1250 - Projecte de Prescripció Hipotecària per a la seva tramitació i resolució, sense que pugui haver cap tipus d'excepció".

En data 08/02/2007, des de 1250- Projecte de Prescripció Hipotecària, i mitjançant Nota Comunicada núm. 192559, se li va detallà una operació de prescripció aprovada directament per la seva oficina, fora del circuit establert, tornant a recordar-li novament que les operacions de prescriptors hauran de ser tramitades i aprovades pel centre operatiu 1250 - Prescripció Hipotecària.

En la mateixa línia, en la darrera Acta efectuada a l'oficina el mes de febrer de 2007, es van detallar 6 operacions aprovades directament per l'oficina, malgrat haver estat presentades per prescriptors i formalitzada amb posterioritat a la nota comunicada de data 24/11/2206.

El que ens porta a concloure que Vostè de forma conscient e injustificada a desatès les instruccions rebudes tant de 1250- Projecte de Prescripció Hipotecaria com per a part del Dept. d'Auditoria i Inspecció, continuant aprovant i formalitzant operacions fora del circuit establert per l'Entitat i que Vostè coneix sobradament. Aquesta situació s'agreuja per tractar-se d'un comportament reiterat.

El seu comportament ha conduit a l'oficina a un elevat grau de morositat. Des de la darrera visita del Dept. d'Auditoria a l'actual, s'observa una evolució desfavorable de la morositat, reflectint-se en un elevat increment del deute vençut, així del capital pendent associat, elevant-se el índex de morositat de préstecs hipotecaris al 6,16% i l'índex CAM fins el 19,56%."

Si bé es del tot improcedent i injustificable el fet d'aprovar directament fora del circuit establert operacions de prescriptors, encara ho es més que aquest fet es veu agreujat per la reiteració. Vostè ha formalitzat fins a un total de 16 operacions des de l'última visita d'Auditoria al febrer de 2007, totes elles amb irregularitats manifestes, contradient les instruccions rebudes des de 1250- Projecte de Prescripció Hipotecaria i 0507 - Auditoria e Inspecció que, fins a tres vegades (notes comunicades de data 24/11/2006, 08/2/2007 i Acta d'Auditoria febrer de 2007), li han indicat quina era la forma d'actuar en aquest tipus d'operatòria.

Per tot això, la seva actuació constitueix un incompliment de la normativa, tipificada com a FALTA MOLT GREU dels deures establerts a la normativa laboral, de conformitat amb el que preveu l'article 78 del Conveni Col·lectiu de Caixes d'Estalvis per als anys 2007-2010.

La indicada falta molt greu està sancionada, segons fixa l'article 81 del Conveni Col·lectiu amb "2.3 la pèrdua total de la antiguitat a efectes d'ascens; inhabilitació definitiva per ascendir de Nivell; pèrdua de Nivell, amb descens a l'immediatament inferior; suspensió de feina i sou per un temps no inferior a tres mesos ni superior a sis mesos; acomiadament disciplinari".

Per tal causa, aquesta Entitat ha acordat ACOMIADAR-LO per MOTIUS DISCIPLINARIS, fixant com a data d'efectes de l'acomiadament el dia d'avui, de conformitat amb el que estableix l'article 81.2.3 del Conveni Col·lectiu d'aplicació i de l'article 58 de l'Estatut dels Treballadors.

Sense res més que afegir".

Se comunicó la carta también a la Sección Sindical de Comisiones Obreras en esa misma fecha.

  1. - El salario del actor es 6259,99# mensuales con prorrata de pagas extras.

  2. - Caixa Catalunya inició en la oficina en la que el actor presta servicios una Auditoria que en su realización es supervisada por el Sr. Mauricio siendo el 12/12/07 el último día en que los auditores están físicamente en la oficina.

    El resultado de la auditoria se comentó personalmente con el actor, director de la oficina y el que 10/01/08 firmó el informe el Sr Mauricio y el 14/01/08 firmó electrónicamente el informe el actor.

    Solo tras la visita con el director y recibirse sus...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR