DECRET 30/2012, de 13 de març, del Registre de nomenaments tutelars no testamentaris i de poders atorgats en previsió d'incapacitat i del Registre de patrimonis protegits.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyDecret

L’article 129 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya disposa que la Generalitat té competència exclusiva en matèria de dret civil, excepte en les matèries que l’article 149.1.8 de la Constitució atribueix en tot cas a l’Estat. Aquesta competència inclou la determinació del sistema de fonts del dret civil de Catalunya.

Així mateix, l’article 40 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya disposa que els poders públics han de garantir la protecció jurídica, econòmica i social de les diverses modalitats de família, com a estructura bàsica i factor de cohesió social i com a primer nucli de convivència de les persones. També han de garantir la protecció jurídica de les persones amb discapacitats.

La Llei 11/1996, de 29 de juliol, de modificació de la Llei 39/1991, de 30 de desembre, de la tutela i institucions tutelars, va crear el Registre de tuteles i autotuteles, l’organització, el funcionament i la publicitat del qual es va establir pel Decret 360/1996, de 12 de novembre.

Posteriorment, la disposició addicional de la Llei 9/1998, de 15 de juliol, del Codi de família, va modificar la denominació del Registre, que va passar a ser Registre de nomenaments tutelars no testamentaris.

L’article 222.8 del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família, aprovat per la Llei 25/2010, de 29 de juliol, disposa que en el Registre de nomenaments tutelars no testamentaris s’han d’inscriure les delacions de les tuteles atorgades en escriptura pública en ús de les facultats que estableixen els articles 222.4 i 222.5 i també els poders atorgats en previsió d’una situació d’incapacitat.

Així mateix, en virtut de la disposició addicional primera de la Llei 25/2010, de 29 de juliol, es crea el Registre de patrimonis protegits. En l’apartat tercer d’aquesta disposició addicional es preveu que l’organització, el funcionament i la publicitat d’aquest registre s’han d’establir per Reglament.

Per raons de racionalitat, punts de connexió i simplificació administrativa, es creu convenient regular ambdós registres en un únic decret.

La disposició final cinquena de la Llei 25/2010, de 29 de juliol, va determinar l’entrada en vigor de la Llei el dia 1 de gener de 2011; per aquest motiu es considera convenient establir l’entrada en vigor del Decret l’endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

D’acord amb els articles 39.1 i 40 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern;

Per tot això, a proposta de la consellera de Justícia, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte regular l’organització, el funcionament i la publicitat del Registre de nomenaments tutelars no testamentaris i de poders atorgats en previsió d’incapacitat i del Registre de patrimonis protegits.

Article 2

Adscripció dels registres

El Registre de nomenaments tutelars no testamentaris i de poders atorgats en previsió d’incapacitat i el Registre de patrimonis protegits s’adscriuen al departament competent en matèria de dret civil mitjançant la direcció general competent en matèria de dret civil.

Capítol II

Registre de nomenaments tutelars no testamentaris i de poders atorgats en previsió d’incapacitat

Article 3

Actes inscriptibles

S’inscriuen en el Registre de nomenaments tutelars no testamentaris i de poders atorgats en previsió d’incapacitat:

  1. Els nomenaments i les exclusions, i la seva revocació, si escau, de les delacions tutelars atorgades en escriptura pública que no sigui testament ni codicil, en ús de les facultats reconegudes en els articles 222-4 i 222-5 del llibre segon del Codi civil de Catalunya. Les modificacions de nomenaments tutelars no testamentaris seran inscriptibles sempre que estiguin inscrits els nomenaments el règim jurídic dels quals es pretén modificar.

  2. L’atorgament i la revocació total o parcial dels poders atorgats en escriptura pública en previsió d’una situació d’incapacitat i, si escau, l’extinció judicial d’aquests poders. Les modificacions dels poders seran inscriptibles sempre que estiguin inscrits els poders el règim jurídic dels quals es pretén modificar.

Article 4

Dades inscriptibles

4.1 A les inscripcions de delacions tutelars hi han de constar les dades següents: el nom, els cognoms, el domicili i el document d’identitat de l’atorgant o atorgants, i del fill o filla per al qual es fa la previsió tutelar; el tipus de nomenament o exclusió, i la seva revocació, si escau; el lloc i la data de l’autorització de l’escriptura, el número de protocol corresponent, el nom i cognoms del notari o notària que l’ha autoritzada, el col·legi notarial al qual pertany i la classe d’acte de què es tracta.

4.2 A les inscripcions de poders atorgats en previsió d’una situació d’incapacitat hi han de constar les dades següents: el nom, els cognoms, el domicili i el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR