ORDRE TRI/298/2005, de 15 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores d'incentius a la reorientació d'activitats productives per a empreses fortament exposades a la competència internacional, i s'obre la convocatòria per a l'any 2005 (codi de convocatòria 13701).

SecciónDisposicions Generals
EmisorCentre D'Innovació i Desenvolupament Empresarial
Rango de LeyOrdre

Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial

ORDRE TRI/298/2005, de 15 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores d'incentius a la reorientació d'activitats productives per a empreses fortament exposades a la competència internacional, i s'obre la convocatòria per a l'any 2005 (codi de convocatòria 13701).

En un entorn marcat per la competència global, tot sovint s'incorporen nous països al lliure comerç internacional, la qual cosa afegeix nous reptes per a la competitivitat de les empreses catalanes. Aquests reptes exigeixen que la indústria catalana, formada majoritàriament per petites i mitjanes empreses amb un nivell mitjà de productivitat i amb poca presència de sectors de nivell tecnològic alt, obtingui un nou posicionament competitiu en l'àmbit internacional.

És per això que la indústria catalana, amb una presència substancial de sectors de nivell tecnològic mitjà i baix, ha de portar a terme un procés d'adaptació al nou context de competència internacional, que serà especialment acusat en aquells sectors que s'han demostrat més susceptibles de perdre potencial competitiu. Aquest procés d'adaptació, a més, pot tenir efectes de caire territorial si una determinada zona té una especialització relativa en aquells sectors més sensibles.

La importància en el conjunt de la indústria catalana de determinats sectors especialment sensibles al procés d'adaptació al nou context de competència internacional fa necessari concentrar els esforços en algunes activitats específiques. Per això calen actuacions concretes per facilitar el canvi estructural en els sectors més exposats a la competència internacional, com són el tèxtil-confecció, l'electrònica de consum o l'automoció, i proposar les mesures necessàries per abordar la seva transformació.

En aquests sectors, sovint és fonamental un replantejament estratègic, millorar la capacitat d'innovació tecnològica i avançar també en altres tipus d'innovació (organitzativa, de disseny, automatització, de certificació, incorporació de tecnologies de la informació, logística, màrqueting, etc.), per accelerar l'adaptació al nou context de globalització i per assolir nous avantatges competitius.

Així mateix, i degut a l'impacte que aquest procés d'adaptació pot tenir sobre determinats territoris, es considera prioritari fomentar les accions de canvi estratègic i canvi estructural que contribueixin a reforçar la competitivitat d'aquells entorns locals més afectats pel procés de transformació industrial.

D'acord amb el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificada per la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004), i la Llei 11/2004, de 27 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2005 (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004);

D'acord amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003);

Per això, vist l'informe previ de l'Assessoria Jurídica, i en ús de les atribucions que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores d'incentius a la reorientació d'activitats productives per a empreses fortament exposades a la competència internacional i obrir la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'any 2005.

Article 2

Convocatòries

2.1 En funció de les disponibilitats pressupostàries i per resolució del president del Comitè Executiu del CIDEM, es publicaran en el DOGC les convocatòries per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts previstos en aquesta Ordre, les quals contindran les determinacions establertes per la normativa d'aplicació.

2.2 En el supòsit que un cop resolta la convocatòria de les subvencions previstes en aquesta Ordre no s'hagués esgotat l'import màxim destinat per a l'exercici corresponent, o en el cas que el CIDEM obtingui fons addicionals destinats a les accions regulades en aquesta Ordre, es podrà, amb el romanent que quedi o amb l'import d'aquests fons addicionals, obrir una nova convocatòria per a la concessió de subvencions per al desenvolupament de les accions previstes en aquesta Ordre, mitjançant resolució del president del Comitè Executiu del CIDEM.

2.3 A mesura que es produeixen renúncies o revocacions de les subvencions i en el supòsit que un cop resolta la convocatòria s'hagi esgotat l'import màxim destinat per aquest exercici a les accions regulades en aquesta Ordre, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no van arribar a obtenir subvenció i que, atesos els criteris de valoració continguts en aquesta Ordre, mantenien una posició immediatament posterior a la dels projectes subvencionats segons l'ordre de preferència establert, sempre que aquests projectes es puguin realitzar en els terminis establerts a la present Ordre.

Article 3

Quantitat màxima per a l'any 2005 i aplicació pressupostària

3.1 La quantitat màxima destinada a aquesta línia d'ajuts durant l'any 2005 és de 1.700.000 euros, aplicats a la partida pressupostària 19.6470.770.64.004 del pressupost del Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) (codi de reserva 13701). Aquesta quantitat es reparteix de manera proporcional entre els dos terminis de presentació de sol·licituds que s'estableixen en aquesta convocatòria. En el cas d'existència de sobrant una vegada resoltes les sol·licituds presentades al primer termini, aquest sobrant es passarà al termini posterior.

3.2 L'atorgament d'aquests ajuts per a l'any 2005 restarà condicionat a les disponibilitats pressupostàries.

Article 4

Convocatòria per al 2005, presentació de sol·licituds i terminis

4.1 S'obre la convocatòria per al 2005 per a la presentació de sol·licituds per als incentius a la reorientació d'activitats productives per a empreses fortament exposades a la competència internacional previstos en aquesta Ordre.

4.2 S'estableixen dos períodes per a la presentació de sol·licituds dins de l'any 2005: de l'1 al 29 de juliol i de l'1 d'octubre al 9 de novembre.

4.3 Les sol·licituds, acompanyades de la documentació que preveu l'article 9.3, s'han de presentar en el CIDEM, passeig de Gràcia, 129, 08008 Barcelona, a qualsevol de les seves delegacions, les adreces de les quals s'especifiquen en l'article 9.1 d'aquesta Ordre, o mitjançant qualsevol dels procediments previstos a l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener.

Article 5

Tipus d'ajuts

5.1 El CIDEM podrà atorgar ajuts a empreses l'activitat principal de les quals presenti riscos de continuïtat a mig o curt termini degut al nou context de competència, per tal de reorientar les seves activitats productives amb un canvi de la base competitiva, estratègica i estructural.

5.2 Als efectes dels ajuts d'aquesta Ordre, s'entén per reorientació de l'activitat el conjunt de mesures adreçades a garantir la viabilitat econòmica de l'empresa en el termini mes breu possible, mitjançat l'inici d'activitats no habituals per l'empresa i que constitueixin a futur el seu nucli de negoci. Aquesta nova activitat pot representar l'adquisició d'una nova base tecnològica, la creació d'una nova gamma de productes d'alt valor afegit i/o l'accés a mercats d'altres sectors d'activitat no contemplats fins el moment.

5.3 Es poden atorgar ajuts pels projectes següents:

  1. Projectes empresarials de canvi estratègic que es duguin a terme a Catalunya, consistents en la realització del pla estratègic de reorientació de l'activitat.

    Un projecte de canvi estratègic té com a objectiu avaluar la situació actual de l'empresa i indicar les accions a dur a terme, mitjançant la realització d'un pla estratègic de reorientació de l'activitat, document en el que, partint d'una anàlisi inicial rigorosa de la situació de l'empresa i de determinar les causes que han motivat l'actual situació, s'hi indiquen les mesures de tot tipus i els recursos que es considerin necessaris per recuperar la viabilitat.

    El pla estratègic de reorientació de l'activitat haurà de contemplar els aspectes següents:

    1) Anàlisi inicial, que haurà de contemplar, com a mínim, els aspectes següents:

    Situació de partida: anàlisi de l'evolució de l'empresa en els últims anys i situació actual.

    Estudi dels diversos factors que han portat a l'empresa a la situació actual.

    Informe justificatiu de la necessitat de reorientació de l'activitat.

    2) Pla estratègic. Partint de l'anàlisi inicial, indicarà les mesures de tots tipus i els recursos que es considerin necessaris per superar la situació actual. Aquest pla finalitzarà amb la previsió dels resultats esperats un cop aplicades les mesures i amb un calendari d'actuació. El pla estratègic haurà de contemplar, com a mínim, els aspectes següents:

    Definició del projecte de reorientació de l'activitat.

    Pla de treball en un horitzó a mig termini.

    Pla d'inversions i pla de finançament de les mateixes.

    Anàlisi de riscos.

    Anàlisi de sensibilitat del projecte.

    Calendari d'aplicació de les mesures i terminis d'execució.

    Previsió dels comptes de resultats per als 5 anys següents a la implantació del pla.

  2. Projectes empresarials de canvi estructural que es realitzin a Catalunya, consistents en la implementació de les accions definides en el pla estratègic previ.

    5.4 Els projectes de canvi estratègic s'hauran d'iniciar amb posterioritat al primer dia de l'exercici de la convocatòria, mentre que els projectes de canvi estructural s'hauran d'iniciar amb posterioritat a la data de presentació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR