ORDRE EMO/271/2013, de 30 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per al suport a la consolidació del treball autònom a Catalunya, i s'obre la convocatòria per a l'any 2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

L’article 45.5 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que la Generalitat, com a poder públic, ha d’afavorir el desenvolupament de l’activitat empresarial i l’esperit emprenedor, i que ha de protegir especialment l’economia productiva, l’activitat dels emprenedors autònoms i la de les empreses petites i mitjanes.

Per desenvolupar totes aquestes mesures, d’acord amb l’article 170.b) de l’Estatut, li correspon a la Generalitat la competència executiva en matèria de treball i relacions laborals, que inclou les polítiques actives d’ocupació dels treballadors en actiu i la gestió de les subvencions corresponents.

L’article 88.1 del Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació, estableix que la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom té les funcions de planificar, dirigir i executar les politiques relacionades amb l’economia social i cooperativa i del treball autònom.

En el conjunt d’accions i mesures que integren les polítiques actives d’ocupació, configurades en el marc normatiu de l’Estratègia Espanyola d’Ocupació, es determina que les mesures més oportunes per a la consolidació del treball autònom són, entre d’altres, programes per facilitar la permanència dels autònoms en els seus negocis, actuacions de reforç de la planificació i gestió empresarial entre treballadors autònoms, i facilitar la viabilitat financera dels projectes de persones treballadores autònomes.

El Pla anual de polítiques d’ocupació per a l’any 2013 estableix, a l’eix 5 sobre emprenedoria, la mesura no comuna MN109, referent al desenvolupament d’un programa pilot de suport a la consolidació del treball autònom.

Per la seva banda, el Pla de desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació de Catalunya 2012-2013 preveu, dins dels serveis d’emprenedoria, la mesura 12, que es correspon amb un projecte experimental per millorar el suport al treball autònom.

El Pla de Govern de la Generalitat de Catalunya per al període 2013-2016, aprovat mitjançant l’Acord de Govern de l’11 de juny de 2013, preveu fomentar el treball autònom, l’emprenedoria i les petites i mitjanes empreses per a la promoció i diversificació econòmica com a element bàsic per a la creació d’ocupació.

En els darrers anys Catalunya, com la resta de regions europees, ha experimentat un procés de recessió econòmica que ha repercutit enormement en el seu teixit empresarial. Pel que fa al treball autònom, durant el període 2008-2012 la caiguda en l’afiliació a la Seguretat Social de persones treballadores autònomes ha estat del 12,23%.

El treball autònom sobreviu amb la debilitat inherent al fet que la mateixa persona empresària és alhora treballadora, sense poder ocupar-se plenament de la planificació dels passos i les estratègies que cal seguir per fer viable el seu negoci.

Diversos estudis coincideixen en què les persones treballadores autònomes constitueixen un dels principals motors per a la dinamització de l’economia, atesa la seva capacitat per generar ocupació i el seu potencial de creació de valor.

Malgrat tot, l’entorn laboral i financer dels darrers anys està dificultant el seu manteniment i creixement. A aquestes mancances estructurals cal afegir altres elements, com són una major dificultat d’accés al reciclatge professional i un baix nivell d’implantació de les noves tecnologies, aspectes que repercuteixen en la seva capacitat d’innovació i competitivitat.

Aquestes debilitats poden derivar en problemes o fins i tot obstacles insalvables per continuar amb el seu desenvolupament, atès que els recursos humans són un dels factors crítics per a la competitivitat empresarial i, molt especialment, l’experiència, la formació i la capacitat de lideratge dels empresaris són característiques que influeixen directament en la consolidació dels seus negocis.

Aquesta actuació constitueix una prova pilot que permetrà a la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom validar un nou model de gestió per impulsar polítiques actives que afavoreixin el manteniment de persones treballadores autònomes en el mercat de treball i possibilitar també el creixement i la competitivitat dels seus negocis. Amb aquesta fórmula de treball es vol aconseguir que més persones treballadores autònomes puguin mantenir i millorar la seva activitat econòmica per lluitar contra la destrucció de llocs de treball.

Vistos el capítol 9 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A, d’1.12.2002), i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), desenvolupada pel Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006);

Vista la Llei 1/2012, de 22 de febrer, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2012 (DOGC núm. 6075, de 27.2.2012);

Vist el Decret 170/2012, de 27 de desembre, pel qual s’estableixen els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2012 mentre no entrin en vigor els de 2013;

Vist el Reglament (CE) núm. 1998/2006 de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l’aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts de minimis ;

Vist l’Acord de Govern signat en data 29 d’octubre de 2013 on s’aprova la plurianualitat de les actuacions;

Atès que la resolució d’atorgament d’aquestes subvencions estarà condicionada a la disponibilitat pressupostària suficient per a aquesta finalitat, ja que correspon a programes acordats a la reunió de la Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals celebrada el dia 11 d’abril de 2013, mitjançant la qual es distribueixen territorialment les subvencions de l’àmbit laboral finançades a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat;

Vist l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; amb els informes previs de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada; a proposta de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, i d’acord amb les atribucions que m’han estat conferides;

Per tot això exposat,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aprovar les bases reguladores i fer pública la convocatòria de l’any 2013 per a la concessió d’ajuts per als programes de suport a la consolidació del treball autònom a Catalunya, que es publiquen a l’annex d’aquesta Ordre.

Article 2

Aplicació pressupostària i import convocat

2.1 L’import màxim destinat a la concessió de les subvencions per a la Línia A és de 475.000,00 euros, amb possibilitat de ser ampliat un cop realitzades les modificacions pressupostàries oportunes.

Distribució econòmica per la plurianualitat 2013-2014:

380.000,00 euros amb càrrec a la partida pressupostària IU0802D/470000112/6611/0000 AUT per a l’any 2013.

95.000,00 euros amb càrrec a la partida pressupostària equivalent per a l’any 2014.

2.2 L’import màxim destinat a la concessió de les subvencions per a la Línia B és de 125.000,00 euros, amb possibilitat de ser ampliat un cop realitzades les modificacions pressupostàries oportunes.

Distribució econòmica per la plurianualitat 2013-2014:

100.000,00 euros amb càrrec a la partida pressupostària IU0802D/482000112/6611/0000 AUT per a l’any 2013.

25.000,00 euros amb càrrec a la partida pressupostària equivalent per a l’any 2014.

2.3 Un cop emès l’informe de l’òrgan col·legiat previst a la base 10.3, i abans d’emetre la proposta de resolució d’atorgament de la subvenció, es podran redistribuir els crèdits pressupostaris en el supòsit que s’hagi esgotat l’import màxim d’algunes de les partides pressupostàries per atendre els possibles dèficits entre les línies A i B.

2.4 La resolució d’atorgament d’aquestes subvencions estarà condicionada a la disponibilitat pressupostària suficient per a aquesta finalitat, atès que correspon a programes acordats a la reunió de la Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals del dia 11 d’abril de 2013, mitjançant la qual es distribueixen territorialment les subvencions de l’àmbit laboral finançades a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat.

2.5 Aquests imports es podran ampliar mitjançant resolució del/de la director/a d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom.

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds per a l’any 2013 és de 10 dies naturals comptats des de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al DOGC.

3.2 Les sol·licituds s’han de presentar als llocs i pels mitjans indicats a la base 9 de l’annex d’aquesta Ordre.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L’òrgan competent per dictar la resolució, el termini per concloure el procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regulen a la base 12 de l’annex d’aquesta Ordre.

Disposició addicional

Estudis d’impacte

La Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom durà a terme un estudi d’impacte sobre els resultats derivats de les subvencions a les quals sigui d’aplicació aquesta Ordre i d’acord amb els objectius previstos.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 30 d’octubre de 2013

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió de subvencions per als programes de suport a la consolidació del treball autònom a Catalunya.

S’estableixen les línies de subvenció següents:

Línia A: subvencions per a la formació en gestió empresarial i assessorament personalitzat per a la consolidació del negoci de persones treballadores autònomes.

Línia B: subvencions per a projectes d’assessorament i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR