ORDRE TSF/158/2018, de 2 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a la realització de les accions de suport a la formació, que promou el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies
Rango de LeyOrdre

L'Estratègia Europea 2020 va establir com a prioritats un creixement sobre la base del coneixement que fos sostenible i integrador. Aquesta darrera prioritat inclou una major cohesió social i territorial i un alt nivell d'ocupació. Dins de les mesures proposades és clau habilitar les persones per adquirir noves qualificacions i adaptar-se a les noves condicions i als canvis potencials de la seva carrera professional.

El Pla general d'ocupació de Catalunya - Estratègia catalana per a l'ocupació 2012-2020, estableixen els criteris, les directrius i les prioritats de la política de formació i d'ocupació de Catalunya, i tenen, com a objectiu central, millorar l'ocupabilitat de les persones i la competitivitat de les empreses catalanes.

El 10 de setembre de 2015 es publica la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral. El sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral té com a finalitat impulsar i estendre entre les empreses i les persones treballadores una formació que respongui a les necessitats del mercat laboral i estigui orientada a la millora de l'ocupabilitat de les persones treballadores i la competitivitat empresarial. En aquest sentit, les iniciatives de formació professional per a l'ocupació han d'estar adreçades a l'adquisició, millora i actualització permanent de les competències i qualificacions professionals, per tal d'afavorir la formació al llarg de tota la vida de la població activa i conjugar les necessitats de les persones, les empreses, els territoris i els sectors productius.

A Catalunya, la formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral es regula pel Decret 182/2010, de 23 de novembre, d'ordenació de la formació professional per a l'ocupació, el qual estableix, a l'article 18, que les accions de suport a la formació, que gestiona el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, tenen per objecte la investigació i la prospecció del mercat de treball per anticipar-se als canvis en els sistemes productius, l'anàlisi de la repercussió de la formació per a l'ocupació en la competitivitat de les empreses i en la qualificació de les persones treballadores, l'elaboració de productes i d'eines innovadores relacionats amb la formació professional per a l'ocupació i, en definitiva, la determinació de les necessitats de formació necessàries per coadjuvar al progrés econòmic dels sectors productius en el conjunt de l'economia.

A l'empara de la normativa esmentada, i d'acord amb les sentències del Tribunal Constitucional (STC 88/2014, STC 198/2014) que estableixen que les competències per a l'execució d'aquestes accions corresponen a Catalunya, aquesta Ordre estableix las bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al finançament de les accions de suport a la formació que gestiona el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

Atesa la Resolució de 27 d'octubre de 2015, per la qual es fa públic el Text refós dels Estatuts del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, que estableixen que el Consorci té com a principal objectiu el desenvolupament de la formació professional contínua com a instrument essencial per garantir la formació al llarg de la vida, l'adaptació de les persones treballadores i de les empreses a la nova societat basada en el coneixement i el manteniment de la capacitació professional de les persones treballadores en supòsits de canvis i mutacions dels processos productius, en el marc de l'Estratègia europea d'ocupació;

Vista la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern;

Vista la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes;

Vista la Llei 11/2014, de 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Vista la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència;

Vista la Llei 13/2015, del 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya;

Vista la Llei 10/2015, del 19 de juny, de formació i qualificació professionals que articula un sistema de formació i qualificació professionals adaptat a les necessitats de les persones i de les empreses;

Vista la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament que desenvolupa la Llei general de subvencions i el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

Vist l'Acord de GOV/85/2016, de 28 de juny, pel qual s'aprova la modificació del model tipus de bases reguladores aprovat per l'Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s'aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, tramitats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic, i se n'aprova el text íntegre.

Vista l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre les formes de justificació de subvencions;

Vista l'Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, per la qual es desenvolupa el Reial decret 395/2007, de 23 de març, que regula el subsistema de formació professional per a l'ocupació en matèria de formació d'oferta i s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al seu finançament.

Atès l'Acord del Consell General del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i l´informe previ de l'Àrea Jurídica de Treball i Relacions Laborals del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies,

Per tot això,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a la realització de les accions de suport a la formació, que promou el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya. Les bases reguladores es detallen en l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional primera

Aquesta Ordre s'entendrà automàticament modificada per la normativa comunitària, estatal o autonòmica que amb posterioritat a la seva entrada en vigor es pugui promulgar.

Les referències a la normativa concreta d'aplicació, s'entendran fetes per remissió a la normativa que les pugui substituir en el futur.

Disposició addicional segona

S'autoritza a la persona titular de la Presidència del Comitè Executiu del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya a dictar les resolucions de convocatòria corresponents i les disposicions que consideri oportunes per al desenvolupament d'aquesta Ordre.

Disposició transitòria

Les subvencions atorgades d'acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre es continuaran regint per les bases reguladores a l'empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Queden derogades l'Ordre TRI/404/2004, de 8 de novembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores que han de regir les subvencions destinades a la realització de les accions complementàries i d'acompanyament a la formació que promou el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, i s'obre la convocatòria per a l'any 2005 per a la concessió d'aquestes subvencions, i l'Ordre TRI/283/2005, de 21 de juny, per la qual es modifica l'Ordre TRI/404/2004, de 8 de novembre.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà del dia que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Barcelona, 2 d'octubre de 2018

Chakir El Homrani Lesfar

Conseller de Treball, Famílies i Afers Socials

Annex 1. Bases reguladores

Base 1

Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular la concessió de subvencions per a la realització de les accions de suport a la formació, que promou el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

Les accions de suport a la formació tenen per objecte la investigació i la prospecció del mercat de treball per anticipar-se als canvis en els sistemes productius, l'anàlisi de la repercussió de la formació per a l'ocupació en la competitivitat de les empreses i en la qualificació de les persones treballadores, l'elaboració de productes i d'eines innovadores relacionats amb la formació professional per a l'ocupació i, en definitiva, la determinació de les necessitats de formació necessàries per coadjuvar al progrés econòmic dels sectors productius en el conjunt de l'economia.

Base 2

Objectius de les accions de suport a la formació

Les accions de suport a la formació que es realitzin a l'empara d'aquesta Ordre han de respondre als objectius específics següents:

  1. Millorar el coneixement dels sistemes productius, atenent a la seva evolució i principalment mitjançant la prospecció de necessitats formatives, de qualificació professional i relacionades amb els perfils professionals necessaris a curt, mitjà i llarg termini.

  2. Contribuir a desenvolupar l'ordenació de la formació professional per a l'ocupació mitjançant estàndards de qualitat dels mitjans i recursos per als diferents àmbits de competència professional, tenint com a referent els sistemes de qualificacions professionals, i facilitar els criteris per a l'adequació de la formació per a l'ocupació als seus objectius.

  3. Contribuir a la millora de la competitivitat de les empreses i dels sectors productius mitjançant la diagnosi de les necessitats formatives i els perfils professionals més adients.

  4. Incidir en la millora dels perfils professionals de les persones al llarg de la vida activa, mitjançant una oferta de formació ajustada als requeriments professionals dels sectors amb més potencial de creació d'ocupació i al manteniment de l'actual lloc de treball.

  5. Afavorir l'elaboració d'eines i recursos per a la millora del sistema de formació professional per a l'ocupació, així com la innovació i adaptació tecnològica.

  6. Afavorir la participació de les micró i petites empreses en la formació.

    Base 3

    Actuacions subvencionables

    Les actuacions que es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR