ORDRE EXI/115/2017, d'1 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de les subvencions a ens locals per a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència
Rango de LeyOrdre

L'article 54 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que la Generalitat de Catalunya i els altres poders públics han de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques, i que, amb aquesta finalitat, han d'adoptar les iniciatives institucionals necessàries per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans que han patit persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i l'autogovern de Catalunya. També estableix que la Generalitat ha de vetllar perquè la memòria històrica es converteixi en símbol permanent de la tolerància, de la dignitat dels valors democràtics, del rebuig dels totalitarismes i del reconeixement de totes les persones que han patit persecució a causa de llurs opcions personals, ideològiques o de consciència.

En aquest marc, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 13/2007, de 31 d'octubre, del Memorial Democràtic, que té per objecte desplegar les polítiques públiques del Govern adreçades a l'acció cívica de recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica. La creació del Memorial Democràtic és un pas endavant fonamental per a avançar vers l'objectiu de recuperar, conservar i proclamar la memòria democràtica com a patrimoni col·lectiu i, per tant, fomentar-ne els valors, en els quals es basa la convivència democràtica de la societat catalana actual.

De conformitat amb el que exposa el preàmbul de la Llei, la tasca de recuperació memorial ha de ser entesa com la commemoració de la lluita per les llibertats, però també com una oportunitat d'investigar la història col·lectiva i, finalment, com una via per a difondre el respecte pels drets humans i el coneixement dels fonaments del sistema de llibertats de què gaudeix la societat entre les generacions presents i futures. La política pública memorial s'ha de centrar en la restitució de la memòria històrica, i ha de reflectir la pluralitat de memòries conformades per les diverses tradicions democràtiques des de diferents perspectives: ideològiques, de consciència, socials, culturals, lingüístiques, nacionals, de gènere i d'orientació sexual, entre d'altres.

L'Ordre IRP/91/2010, de 18 de febrer, per la qual es crea la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, té per objecte recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor, senyalització i difusió del patrimoni memorial del període 1931-1980.

La Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya està formada per un conjunt d'ens que són titulars d'espais que constitueixen un patrimoni memorial representatiu de la lluita i els conflictes per la consecució dels drets i les llibertats democràtiques, i que tenen una voluntat comuna quant a recuperar-los, conservar-los i difondre'ls. Amb una identitat comuna, la Xarxa agrupa, coordina i difon tota una sèrie de projectes entorn del patrimoni memorial de Catalunya. La Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya s'estructura en seus, seccions i col·laboracions per al desenvolupament d'un projecte o programa integrat en el Pla d'actuació de la Xarxa, i col·labora amb els ens adherits en la posada en valor dels espais i la coordinació de la gestió cultural, patrimonial i comunicativa dels diferents espais que la conformen.

El Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, mitjançant la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, duu a terme les polítiques públiques de recuperació i foment de la memòria democràtica.

D'acord amb l'article 14.1.f) del Decret 45/2016, de 19 de gener, d'estructuració del Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament té la funció de fomentar, a través de convocatòries públiques o mitjançant la signatura de convenis de col·laboració, les iniciatives que, en l'àmbit de la seva competència, puguin sorgir de la societat civil, del món acadèmic i del territori; i d'acord amb l'article 16.d) i .e), li correspon impulsar i coordinar l'establiment de criteris de localització, senyalització i conservació in situ de llocs emblemàtics de la Guerra Civil, la repressió franquista, la lluita antifranquista i la transició democràtica, així com promoure i gestionar els ajuts públics a entitats que desenvolupin projectes destinats a la recuperació de la memòria democràtica.

El Govern de la Generalitat valora positivament les activitats memorialistes i de restitució de la memòria històrica que desenvolupen els ens locals.

Per tot això, vistos els articles 87 i següents del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; l'Acord GOV/85/2016, de 28 de juny, pel qual s'aprova la modificació del model tipus de bases reguladores aprovat per l'Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s'aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, tramitats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic; i l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre formes de justificació de subvencions;

A proposta de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, d'acord amb l'article 92.3 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i en exercici de les facultats que m'atribueix l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores per a la concessió de les subvencions de les línies 1 i 2 a ens locals per a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 1 de juny de 2017

Raül Romeva i Rueda

Conseller del Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència

Annex

Bases reguladores per a la concessió de les subvencions de les línies 1 i 2 a ens locals per a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980

—1 Objecte

1.1 Aquestes bases tenen per objecte regular la concessió de subvencions per a projectes de recuperació de la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980, destinades als ens locals de Catalunya. En concret, es dona suport a les línies següents:

Línia 1: Projectes adreçats al manteniment, conservació, senyalització, reparació i difusió del patrimoni memorial democràtic dels espais de memòria ja existents en el moment de la convocatòria.

A aquests efectes, es consideren un espai de memòria aquells béns que configuren el patrimoni memorial de Catalunya, estan adscrits a un ens local i estan relacionats amb algun dels àmbits temàtics del Pla d'actuació de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya (http://memorialdemocratic.gencat.cat/ca/).

Línia 2: Projectes transversals per a la recuperació de la memòria democràtica que estiguin orientats a la senyalització o commemoració d'espais i llocs públics per a la dignificació i difusió d'esdeveniments relacionats amb l'exili, la deportació, la repressió, la resistència i la construcció de la societat democràtica.

Aquests projectes han de basar-se en la recerca documental i la recuperació de la memòria humana, individual i col·lectiva, orientada a la reconstrucció de fets relacionats amb la història local i que tingui com a finalitat la senyalització o dignificació d'espais i llocs públics. Els ens locals que optin per aquesta línia de subvencions, un cop s'hagi realitzat la dignificació o senyalització de l'espai o lloc públic, podran sol·licitar al Memorial Democràtic formar part de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya.

1.2 Les dues línies de subvencions són compatibles entre si, i un mateix ens local pot presentar sol·licitud per a ambdues línies.

—2 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries de les subvencions regulades en aquestes bases els consells comarcals, els municipis, les mancomunitats de municipis, els consorcis adscrits a ens locals i les entitats municipals descentralitzades de Catalunya que tinguin prevista alguna de les actuacions descrites a la base 3, i que tinguin la propietat o l'ús cedit per qualsevol títol de l'espai de memòria o dels espais i llocs públics.

—3 Tipus d'actuació

Línia 1: Projectes adreçats al manteniment, conservació, senyalització, reparació i difusió del patrimoni memorial democràtic dels espais de memòria ja existents en el moment de la convocatòria.

Les subvencions de la present línia es poden destinar a projectes de manteniment, conservació, senyalització, reparació i difusió dels espais de memòria que prevegin alguna de les actuacions següents:

  1. Actuacions adreçades al manteniment i preservació dels espais de memòria.

  2. Actuacions adreçades a la conservació, dignificació i dinamització dels espais de memòria.

  3. Actuacions adreçades a la realització d'obres de reparació d'espais de memòria.

  4. Actuacions adreçades a la restitució de la senyalització i l'adequació de camins, rutes i itineraris per a la recuperació i manteniment de la memòria democràtica. Aquestes actuacions s'hauran de realitzar d'acord amb el Manual tècnic de senyalització dels Espais i Rutes de la Memòria del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR